Böjtös Házak a Dunakanyarban

2013. június 27. 10:56 - itthon|Katko

Én azt hittem, hogy ismét valamilyen úri huncutságról van szó, mint amilyen a Horst Fuchs féle teleshopban a gyümölcscentrifuga, ami körmöt is vág. És, ahogy Tölgypajzsos Thorin is mondotta volt: "Ekkorát még nem tévedtem soha életemben!" Kísérjük most Erebor elűzött királyának unokáját következő, Tolkien számára is ismeretlen útján oda és vissza, énekünk zengjen a böjtös házakról!

photo5.JPGA Jurassic Park című filmet itt is forgathatták volna, csak erre kevesebb a triceratops.

Nehéz témát boncolgatunk a mai napon, hiszen szeretnénk bemutatni az úgynevezett Böjtös Házakat, elmondani a böjt lényegét és megmutatni, hogy nem arról van szó, hogy sok pénzt fizetünk azért, hogy ne adjanak enni. Mert valljuk be őszintén ez a világ legnagyobb ötlete lenne azóta, hogy felszeleteltük a kenyeret! Először nagyon röviden megbeszéljük, hogy mi a böjt, aztán gyorsan átfutjuk, hogy mi is történik egy böjtös házban, aztán megmutatom, hogy hova érdemes menni a Dunakanyarban böjtölni. Utána pedig elszaladsz és megeszel egy pacalt csülökkel, körömmel és hagymás zsíros kenyérrel. Aztán rázársz egy somlóival, hogy a gyomrod nyugalmi állapotba kerüljön.

"A böjt tartózkodás evéstől, ivástól, vagy valamilyen tevékenységtől. Táplálkozás esetén a böjt lehet részleges vagy teljes, attól függően, hogy például valaki csak bizonyos fajta ételektől tartózkodik, vagy pedig minden ételtől és italtól." Olvashatjuk az internet szakirodalmát, amit a következő gondolatokkal egészítenék ki: "az emberek a túlzott és nem megfelelő táplálkozásukkal szerzett betegségeikből csak úgy szabadulhatnak meg, ha a soha nem pihenő szervezetet időnkénti táplálékmegvonással nyugalomba helyezik."

photo8.JPGÚton a böjt felé

Amikor a böjtölésről beszélünk, akkor az én olvasatomban egy bizonyos lelki, szellemi és testi megtisztuláson megyünk keresztül, és, ami a legfontosabb, a kitartásunkat, a saját határainkat mérjük fel. Ha úgy tetszik, akkor egészségünk érdekében kiállunk egy próbát. Nem fogyásról van szó csupán, bár kellemes mellékhatásként ez is jelentkezhet a kúra során. Böjtölni lehet 3 napig, 5 napig, egy hétig, 10 napig és van az, amikor már hősnek érzed magadat, hogy egy kézzel töröd a ropit, mert az se kell már. Ez a 3 hetes böjt. Persze rengeteg időszakos böjt lehetséges, hiszen vallási, spirituális és gyógy böjtöket különböztetünk meg.

photo7_1.JPG
Ilyen kilátással böjtölni is könnyebb

A böjtös házak lényege, hogy professzionális, orvosi felügyelet mellett elindul a böjtölés, amelyet megelőz a táplálkozás beállítása. Hiszen ha a böjt első napja előtt este még lenyomsz egy szerény vaddisznót egészbe falevéllel (ez meg a paleo ugye), akkor a gyomrod nem fog lájkolni nagyon Téged. Szóval van böjt előtti étrend, böjt utáni étrend és a böjt közben is lehet fogyasztani böjt menüt. Ez a tea, méz, citrom menü bizonyos esetekben, de van ahol gyümölcsök, levesek és időnként kreativitásra bízott bármik is benne lehetnek. (Gondoljunk bele, ha valaki nem bírja már, viszont nincs egy gyrosos a közelben, akkor milyen kreatív lehet, hogy élelemhez jusson... két csalán között egy gesztenye, és társai... kommentekbe várom az ötleteket!)

photo4.JPGA böjtös házakban nem csak az étel körül forog a világ! Vagy egyáltalán nem?

A böjtös házakban folyamatos programok vannak. Masszíroztathatunk, túrázhatunk, nordic walkingolhatunk, olvashatunk, pihenhetünk, edzhetünk, kipróbálhatjuk a különböző ismert wellness-kínzó eszközöket, mint szauna és társai. Böjtös házban lenni jó, mert a rohanó világot kizárjuk az életünkből egy rövid időre. Pont annyira, hogy feltöltsük az elemet.

photo1.JPGCsodálatos kilátás a Dunakanyar szívében

A Dunakanyar egyébként is természet és az ember egyik leggyönyörűbb találkozása, nem is csoda, hogy több böjtös ház is található itt. Nézzünk egy Top 5-ös listát (nem sorrendben), hogy hova érdemes elmenni böjtölni!

1. Napsugár Életház

2. Visegrádi Vitalizáló Vendégház

3. Kristály Léböjtház

4. Piliscsév

5. Dunakanyar Léböjtház


photo10.JPG

Mivel a mai internet világában egy cikk sem mehet ki cica nélkül, így parancsoljatok, egy igazi antiböjt macska: Garfield!

[Katko]

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr585379228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása