Budaörsön, akkor és must, avagy Budaörs egy borász szemével

2013. október 17. 09:16 - itthon|Katko

Budapest és környékéről már sokszor elmondtam, hogy amellett, hogy bor nagyhatalom, mégse az. A főváros legkedveltebb bisztróiban már intelligens műértőkkel találkozunk, akik egy-egy kékfrankost vagy irsai olivért már teljesen más szemmel isznak. Vezethet utunk egészen Monorig, Mogyoródig vagy Esztergomig, mindenhol találkozunk valamivel, ami a borhoz kötődik ezer tőkével, így pincefaluval, pincesorokkal vagy egyszerűen prímás pincével. Nálunk rendezik meg az egyházi borok versenyét, az ország legnagyobb borfesztiválját és hozzánk tartozik az Etyek-Budai borvidék nagy része is. De ha az ember Tökre látogat, akkor gyorsan szembe jöhet vele Nyúlné Dr. Pühra Beáta, a Nyakas Pincészet borászati vezetője is. De mai történetünk mégis régiónk egyik másik büszke gyöngyszeméről szól, ahol a bornak történelme, története sőt, jelene és jövője van. Budaörsön már 1390-ben is volt bortermő terület, és leszámítva egy kis csatát a filoxérával, a mai napig is van.

oldschool2.JPG

1883-at írunk, amikor Budaörsön komoly borfogyasztás volt jellemző, na nem a nagy multik pultjairól, hanem a pincékből. Ipacs Zsolt, budaörsi borász avat most be minket a kulisszák mögé!

„Mindannyian kíváncsian látogatnánk el, egy borospincébe Budaörsre mondjuk 1883-ban. Sok pince épült itt ebben az időben, köztük az enyém is. Milyen lehetett a bor abban a korban? Édes, száraz, savas, tanninos, vagy guggolós? Biztos volt ilyen is, olyan is. Az ember sokkal jobban megbecsülte, amit a természet adott, mivel kétkezi munkájával bábáskodott a nemes nedű születéséig."


1958 szüretelők.jpg

Na de mi az a CSIRI?

"A szőlőművelés és borkészítés sok alázatot, odaadást követelt, követel még ma is. Nem mehetett pocsékba egy fürt szőlő sem. A növényvédelem szempontjából a ritkább fürtű szőlőfajták kevésbé hajlamosak a rothadásra. Ilyen például a CSIRI, ami tulajdonképpen csemegeszőlő, de a borba is került belőle bőven. Ez volt az a fajta, amit őseink rudakra akasztva a présházakban található szőlő szobában tároltak. Télen az asszonyoknak kevesebb dolguk akadt a ház körül, ezért jutott idejük a szőlő szobában a rothadásnak induló szemeket kicsipegetni a fürtökből. Munka végeztével meggyújtottak egy kénlapot és rácsukták a szőlő szoba ajtaját. Az elégett kén akadályozta meg a fürtök rothadását. Így fordulhatott elő, hogy volt friss szőlő még tél végén is a piacon. És igen, van még CSIRI Budaörsön!"

1946.jpg

És hogyan kell elképzelni a korabeli technikát?

"Szüretkor a préselést nem forszírozták nagyon, mivel a pálinkának jobb ára volt. Több levet hagytak a bogyóban, így kiadósabb lett a törkölypálinka. Mellesleg a présmust egyébként sem annyira értékes a borkészítésben, mint a színmust. Ha nem pálinka, akkor csiger bor! A kipréselt bogyókra – és persze kocsánnyal együtt, mert akkoriban nem bogyóztak, csak darálták a szőlőt – vizet öntöttek, cukrot tettek hozzá és a kierjedt “bort” adták a munkásoknak. Ez lehetett az akkori idők “védőitala”. Vízzel mégse kínálhatták őket! "

30-as évek, szüret.jpg

A budaörsi bortermelés kapcsán meg kell említenünk az ausztriai Steiermarkból származó Hölle János Márton vendéglőtulajdonos nevét, aki 1852-ben indította be „Első Magyar Pezsgőbor- és Szikvízgyár Hölle J. M. Pesten” néven a vállalkozását. A húszas évekig üzemelő gyárban, tíz alkalmazottal, évi 200.000 üveg pezsgőt palackoztak a gyümölcs ízesítésű üdítőitalok mellett. A legismertebb a Pannonia Sec volt, melyből jelentős mennyiséget exportáltak Olaszországba és Ausztriába. 

Oldschool.JPG

És, hogy mi újság a budaörsi boros pincékben napjainkban? 

"2013. október 8-án este, „Borkedvelők játékos önképzése” címen, borkóstolós vacsoraestet tartottak a budaörsi Rózsakert étteremben.  Ez az esemény az első állomása, annak a borgasztronómiai rendezvénysorozatnak, mely a helyi éttermek és a Budaörsi Borászok Egyesülete összefogásával készült, a város turisztikai vonzerejének növeléséért."

Október 22-én pálinkakóstolóval, november 22-én pedig ismét a Borkedvelők játékos önképzésével várják az érdeklődőket a Rózsakertben!

[Katko]

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr545580216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csiri-csuri 2013.10.22. 01:16:46

Örülök a cikknek!
Csiri-Csuri szőlőt termelek, szoktunk fürtöket is felkötni, és persze bort készítek belőle! Ipi nevezett el Csiri Bá'nak. Az idei szüretem épp most hétvégén volt, csodás terméssel. A Budaörsi Borászok Egyesületének van saját bordala (G. Bácsi által), melyben megemlékezünk a szőlőfajtáról is.
Hajrá budaörsi szőlő és bor!
Csiri Bá'

itthon|Katko 2013.10.22. 09:10:40

@csiri-csuri: Csiri Bá', én köszönöm a lelkesedést! Remélem, hogy az idei nedű is varázslatos lesz!
süti beállítások módosítása