Egy visegrádi zugfőző nyomában

2013. november 05. 11:08 - itthon|Katko

Ha nekem valaki azt mondja, hogy zugfőzde van Visegrádon, azt mondom, hogy egye-fene Mátyás is állandóan álruhában volt, senkinek sem árt az, ha egy kicsit furfangoskodunk. Meg különben is, zugfőzde mindenhol van, ott van például megboldogult legénylakásom konyhának csúfolt lakásrésze, amely szó szerint egy zugfőzde volt. Egy zug, ahol főzhettél mondjuk popcornt, vagy meleg szendvicset. Viszont amióta szigorúan vesszük a pálinka készítését, nem csak az ivását, azóta kérem szépen ennél sokkal komolyabb dologról van szó! Nem lehet csak úgy fejünket struccként a földbe dugni a zug szó hallatán! Így felvettem a legjobb Kálámbó kabátomat, hogy utánajárjak a turpisságnak. Következzen a visegrádi Zugfőzde története!

_DSC9798.JPG

11-es út, Szentendre, Visegrád, balkanyar, parkol, érkezik. És ki van írva a varázsszó: "pálinkamúzeum". Itt sokan lábon hordják ki az infarktust, hiszen a múzeum általában bemutatóhely szokott lenni, régi festmények, szobrok, képek, satöbbi. Most egy kiállított pálinkát az ember legálisan nehezen tud meginni, hiszen azonnal nyakon csapja a Lötyő Gizi egy alumínium tálcával, mint anno a Zokogó Majomban. Na de félre a kocsmai legendákkal, tegyünk egy lépést közelebb a megértés felé!

főző makett_1.JPG

Nyugalom önti el lelkemet, ahogy belépek és kedves szóval fogadnak a teli pálinkás üvegek, a csodás pálinkás poharak, az ismerősen csengő nevek: Barack, Szilva és Alma. A szerelem könnyen megzavarja az ember fejét, de erőt veszek magamon és igyekszek viselkedni. Nyugalom önti el lelkemet, ahogy belépek és kedves szóval fogad a mosolygós hölgy a pult mögött. Megkérdezi, hogy vásárolni szeretnék, vagy a múzeumra vagyok kíváncsi? Természetesen a múzeum érdekelt, hiszen mégsem jár az ember mindennap Zugfőzdében. Na de miért is zugfőzde a pálinkamúzeum?

zugfőző készülék_1.JPG

Belémhasít a felismerés, ahogy leérünk a múzeumba, itt valóban zugfőző készülékekkel fogok találkozni. "Pálinkamúzeumunk 2013. május végén nyílt meg Visegrádon. A múzeumban a tiltott pálinkafőzés – a Tanácsköztársaságtól 2010-ig tartó – időszakáról olvashatnak a látogatók részletesen. Két kisfilm a pálinkafőzés történetét dolgozza fel, valamint érdekes összeállítás láthatnak a pálinka alapanyagairól, ezen belül a gyógy pálinkákról is." - világosít fel Spáth Diána, a múzeum háziasszonya. "A cefrézés és a zugfőzés módszerei c. filmjeink érdekes titkokat árulnak el arról, hogy elődeink hogy védekeztek a finánc ellen és hova dugták az értékmentés jegyében – egyébként – folyamatosan főzött zugpálinkát. Egy kisüsti pálinkafőzdében forgatott filmünket végignézve a kisüsti pálinkafőzés folyamatát ismerhetjük meg."

címkekészítő_1.JPG

A múzeumban található címkekészítő szoftver segítségével saját, egyedi pálinkacímkét készíthetünk, mely a MEZTELEN PÁLINKA termékcsaládra azonnal fel is ragasztható. Azt hiszem, nekem megvan a férfi ismerősöknek az ajándék Karácsonyra: Meztelen Pálinka, saját címkével! Ebben talán még több is van, mint amit férfi kívánhat!

robbantás_1.jpg

A "jégveremben" található interaktív zugfőző életkép a látogatók által indítható el a „nagy piros gomb” megnyomásával. Ekkor életre kel a kuktában fortyogó cefre és megláthatjuk, hogy bizony alkalmanként mennyire veszélyes is lehet ez!

22 pálinka-fotókeret_02.jpg

Ugyanitt aranyos emlékként fotót készíthetnek magukról a látogatók a fotókészítő konzolon található vezérlő segítségével. 

kiállító tér_1.JPG

Így hát szomorúan levettem a Kálámbó kabátomat, itt már nem teszek fel utolsó kérdést sem, hiszen nem tudtam lebuktatni a hírhedt visegrádi zugfőzőt. Viszont annál is boldogabb vagyok, hiszen betekintést nyerhettem országunk talán leghivatalosabb italának történetébe, megtudtam, hogy hogyan készül a híres pálinka, és élményt is kaptam. Egy csepp hiányérzetem volt, amikor már majdnem elindultam: nem vittem semmilyen szuvenírt magammal...

termékek_1.1.JPG

És kezemet továbbra sem elengedve, odasegítenek a polcokhoz, ahonnan kedvemre válogathatok az ajándéktárgyak közül. "Zugfőzde termékcsaládunk – nagy büszkeségünkre – idén a PAKK Csomagolásdizájn versenyen második helyezést ért el az alkoholos és alkoholmentes termékcsaládok csomagolásának versenyén. Pálinkás jó reggelt! termékcsaládunkban vicces termékeket találhatnak a reggelizéshez, evéshez, iváshoz. És ha valakinek kedve támad, a pálinkás mester kötényét is haza viheti." Így a köténynél én is megnyugodtam, mert a Minek öltöztél? kérdésre innentől rávágom majd csuklóból: Zugfőzőnek!

035_sor.jpgAz utolsó kérdésem pedig csak megszületett: Hol kaphatok több információt a pálinkáról, a zugfőzdéről és a zugfőzde pálinkájáról?

Hát itt: zugfozdevisegrad.hu

[Katko]

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr625614211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása