Négy sallangmentes gasztrohely

2014. augusztus 21. 12:16 - Verbal

Nem minden a külcsín. Sőt, a külcsínnek sokadlagos szempontnak kellene lennie, akár egyes turisztikai attrakciók esetén is, hiszen az a bizonyos belbecs, ha minőségi és különleges, akkor önmagában is vonzza a látogatókat. Van jónéhány olyan hely Budapesten, amelyik kiemelkedő (és ugyanakkor a magyar zsebet kifordítva is megfizethető) termékei, hangulata és ötletessége miatt nem szorul rá arra, hogy különösebb sallangokkal ékesítse és próbálja meg eladni magát. Alább következik egy rövid lista olyan helyekről, amelyek különlegesek ugyanakkor egyszerűen nagyszerűek, ennél fogva pedig megközelíthetők, élvezhetők. Mindenki számára.

1. Mi mással lehetne kezdeni, mint egy frissen hátbaveregetett, írásbeli dícséretben részesített kézműves sörözővel? A The Guardian a hetekben listába szedte az öreg kontinens 10 legjobb sörözőjét, amelyek között egy magyar hely is fellelhető: az Élesztő. A  9. kerületi Tűzoltó utca kézműves sörözőjében 17 csapból folynak a különböző serféleségek és van aki udvari közösségi főzésre jár ide, van aki esküdni, van aki csak egy jó pofa sörért és van aki "A pittbull cselekedetei" c. Trafó előadás után sétál át ide, ahogy az velünk is történt legutóbb.

Élesztő.jpg

Élesztő

2. A következő egy jóval fiatalabb helyszín, a Kontakt Kávézó, ahol a tavaszi nyitás óta ma már egymásnak adják a kilincset a Roket fantázinavű, hidegen csapolt kávét kipróbálni kívánók. Az Orbit Gasztro Sikerdíjas hely innovatív módon közelíti meg kávézás kultúráját: a kávé hidegáztatásos technikával, nitrogéngáz hozzáadása után kerül a csészébe. Ráadásképp kolumbiai kávét használnak és a tejes italok esetén etyeki házi tejet... mi többet kívánhat az ember, ha különlegességre vágyik?

Kontakt2.jpgKontakt Kávézó

3. Újabb izgalmas helyszín: a város első tunkoldája, amely a jóféle magyar szokást, a tunkolást népszerűsíti és bátorítja kínálatával és nevével egyaránt. A Szaft nagyon jó helyen, a Városligeti-tó partján várja az oldottabb hangulatú éttermet keresőket, családosokat, kutyásokat, párnán heverészni vágyókat - most már legközelebb csak április, május tájékán, a hűs őszi napok beköszöntével ugyanis ideiglenesen bezárta kapuit. A napon sorakozó, érlelődő kovászos uborkák látványa és íze, a két nagy omlóss, friss szelet kenyérből és kiadós adag pörköltből (hússal vagy anélkül) álló lakoma még a legnagyobb gourmet-knak is üdítő változatosság lesz a magasröptű kulináris élvezetek után.

Szaft.jpgSzaft Kocsma

4. Külföldi elismeréssel nyitottunk, zárjuk hát a sort egy másik, külföldi szakértői szemmel is elismert hellyel. Annyiban kilóg a sorból, hogy a különleges minőség azért az átlagárat feltornássza, de úgy hiszem, hogy szerelemben, háborúban és csokiművészetben mindent szabad. A Rózsavölgyi Csokoládét idén a Financial Times csokoládészakértője beválasztotta az 5 legjobb európai csokikészítő közé, ami nem kis elismerés. A Királyi Pál utcai boltban mi is lemeózhatjuk a csokineműket, és várjuk a pillanatot, hátha egyszer a Soroksári úton lévő műhelyben is megindul a szervezett gyárlátogatás.

Rózsavölgyi.jpgRózsavölgyi Csokoládé

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr426622425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása