Labirintus a Malomban- Szentendre ősszel is

2014. szeptember 05. 13:44 - Verbal

Reméljük sikerül megmozgatni az olvasókat, hogy a nyári fesztivál szezon után is van élet a Budapest környéki művészetvárosban. Nemcsak számtalan múzeum és galéria révén pillanthatunk be a magyar művészet elmúlt kb. 150 évébe, hanem a modern művészet kedvelőinek is igazi élményt nyújt a város felkeresése.

 A szentendrei Művészetmalom a sikeres Czóbel, egy francia magyar című emlékezetes kiállítása után újabb izgalmas  tárlatra  invitálja a modern művészetet szerető közönséget.

malom bejárat.jpg

A megnyitóra 2014. szeptember 7-én, 17 órakor kerül sor. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója nyitja meg, a kiállítás fővédnöke Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kiállítás kurátorai Sárkány Győző grafikusművész és D. Udvary Ildikó művészettörténész.

Kérdezhetnénk, miért pont a Labirintus központi téma, hogyan jelenik meg ez a művekben? 2014 első felében meghirdetett Labirintus pályázatra több mint 600 művész adta be alkotásait. Festők, grafikusok, szobrászok, fotóművészek, alkalmazott grafikusok, belsőépítészek, textil-, kerámia- és üvegművészek fantáziáját és kreativitását mozgatta meg a téma. Többen szívesen nyúltak a klasszikus mondakör szereplőihez, a legtöbben a Minotaurusszal foglalkoznak. Természetesen a természet kínálta spontán labirintusok is megjelennek a művekben, ugyanígy az univerzum, a kozmosz spiráljai, labirintikus szerkezetei és a környező világban fellelhető organikus alakzatok is gyakran váltak az alkotások témáivá.

Ezzel párhuzamosan a múzeum udvarában felépült egy monumentális installációs rendszer, a Labirintus ház. 63 négyzetméteren kanyargó labirintus falaira a 610 alkotó, eredeti műveinek digitalizált másolatai kerültek fel, gyakran ismétlődve, ezáltal felerősítve a labirintus-élményt. Így a tárlat – külön életet élve- a kiállítás bezárása után is továbbél, megcsodálható.

labirintus.jpg

Természetesen a kulturális élmények után hódolhatunk kulináris élvezeteknek is, a nyári szezon után is nyitva állnak Szentendre éttermei, cukrászdái vagy betérhetünk a Szamos Marcipán Kiállítás és Látványműhelybe.

Dumtsa Korzo2_foto.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr606672495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása