Kis sör, nagy sör

2014. szeptember 22. 14:58 - Verbal

"A legszebb az egész operaéneklésben a csodás vágyakozás
egy üveg sör után, amit utána megiszom."
                                                             Leo Slezak tenorista

Valamilyen rejtélyes (?) oknál fogva a sör utáni szomjúhozás minden más ital iránti vágyakozásnál meghatározóbb és erőteljesebb tud lenni, ebben talán általános az egyetértés. Ezért is volt már itt az ideje egy sörkörképnek, még akkor is, ha a nagy forróság után (volt ilyen idén nyáron egyébként?) talán kevésbé tűnik időszerűnek. A sörözés viszonylag minden-évszakos művelet, mértékkel és a részletekre figyelve pedig különösen nagy élmény. A részletekre figyelés ez esetben azt jelenti, hogy a környezet és a történelmi háttér megismerésének is érdemes időt és energiát szentelni, egy kellemes serital elfogyasztása előtt/mellett.

Kezdjük akkor a kis sörrel.

Kicsivel, mert nem sörgyárról, hanem kézműves sörfőzdéről lesz most szó, még ha igen nagy csoportokat is képes fogadni... A kinizsi utcai Kaltenberg Sörház és Étterem mai helyén a régmúlt időkben kaszárnya, majd dohánygyár működött, a pincéjét hosszú évekig raktárként használták. 29 évvel ezelőtt alakították ki a mai vendéglőt, amely akkoriban olyan szenzáció volt, hogy a helyben készült sörért a Ferenc körútig állt a sor. Akkoriban a csapolt sör ritkaságnak számított, a maihoz képest minimális termeléssel és hozzá igen nagy kereslettel. Akkoriban itt 29 Ft-ot kértek egy korsó sörért.

Kaltenberg2.jpg

Kaltenberg söröző - Maláta, komló, víz és élesztő: semmilyen adalék, csak a szűretlen élő anyag.

A 160 éves boltíves falak között ma gyakori vendégek a külföldi buszos csoportok, ami leginkább annak bizonyítéka, hogy a nagyon reális (azaz megfizethető) árak mellett valóban jóízű, házias fogásokat kapni a 360 főt is befogadni képes étteremben. Ne keressünk itt lehetetlen nevű ételkreálmányokat és nyakatekert ízkombinációkat, számíthatunk viszont az ételek igen igényes elkészítésére, szép tálalással, feldolgozható és egyben kielégítő mennyiségben.

A 650 Ft-os húsleves maceszgombóccal kellemes indítás egy öklömnyi, kívül-belül puha gombóccal. Az ezt követő baconös szűzérmék (tisztes nevén baconszalonnába göngyölt szűzérmék roston, sajtmártással, fóliában sült fűszervajas burgonyával) egyszerűen pompásak voltak: tökéletes állag, nagyon kellemes ízvilág, már-már baráti 2400 Ft-os ár. A ház specialitása a hideg tejszínes, málnás rétes (700 Ft-ért) kifejezetten nagy adag és kellemes zárása az étkezésnek.

De jöjjön a lényeg: a helyben készült szűretlen félbarna pilseni sör, amelyből egy pohár (3dl) 500 Ft, míg egy korsó (5 dl) 800 Ft. A sörházban egyébként egy főzéssel 720 l ital készül, amely hűtve és szén-dioxid nyomás alatt ugyan hónapokig is elállna, de persze időszaktól függően néhány nap vagy hét alatt elfogy. Az 5,5% alkoholtartalmú ital semmilyen adalékanyaggal vagy tartósító módszerrel nem találkozik, továbbá nem is szűrik, amitől nemcsak különösen ízes, de egészséges is lesz.
Kaltenberg3.jpg

Jöhet a nagy sör?

Következő utunk a Dreher Sörgyárba vezetett, amely más dimenziót jelent mind a termelés mértékét, mind a helyszínt illetően. A hatalmas területen fekvő Dreher üzembe csütörtökönként lehet bepillantást nyerni: a sörtúrák ezen a napon 14:00, 16:00 és 18:00-kor indulnak. A belépőjegy 1900,- Ft a felnőtteknek és 1500,- Ft a nyugdíjasoknak, diákoknak.

A látogatóközpont portájáról indulva először a Sörmúzeumot vesszük górcső alá, ahol sörtörténeti kiállítást és helyenként egész humoros magyarul beszélő rövidfilmet tekinthetünk meg a legrégibb alkoholos italunk pályájáról. Ezután következik a gyárudvaron keresztülhaladva a főzőház, ahol a cefrézés folyamata zajlik gyönyörű óriás rézüstökben, Zsolnay-csempékkel díszített falak között. Az összehasonlítás végett: itt akár 24 főzet is készülhet naponta, melyek egyenként 50.000 liter sört eredményeznek, ami naponta 2,4 millió üveg sört jelent! (Állítólag például a Sziget ideje alatt erre a kapacitásra bőven szükség van.)

Kisvonattal robogunk át a távolabbi épületekhez, a gépsorra, ahol a termék csomagolása zajlik, valóban ipari méretekben. Ha eddig nem tudtuk volna (én nem tudtam), aki Arany Ászok, Kőbányai, Pilsner Urquell, Miller, Kozel, Hofbräu vagy az általam eddig nem ismert Rocky Cellar sört issza, az bezony Dreher sört iszik. Persze mindegyik más és más, testben, színben, aromákban és karakterben.

Dreher.jpgSörtörténet úton-útfélen

A helyszínbejárást követően jöhet az igazi tapasztalás, két pohár sör kóstolása, amelynek árát a belépődíj magában foglalja. Érdemes ezért tömegközlekedéssel tervezni, ami nem különösebben bonyolult, hiszen a buszmegálló épp a főépület előtt van, de a villamosmegálló is csak néhány lépésre található.

Említést érdemel, hogy augusztus 30-án zajlott a DreherFeszt, ami közel négyezer látogatót vonzott a nívós zenei koncerteknek és a különleges ötletnek köszönhetően. Várható az esemény folytatása, de addig is rá lehet szánni egy csütörtök délutánt vagy estét a másfél, két órás klassz sörtúra programra.

Dreher2.jpg
A Dreher Sörgyár impozáns főzőháza

 

A fenti néhány sor (és sör) legfeljebb ízelítőül tud szolgálni, Budapest számtalan további sörfőzdéje jó programot jelenthet nagyoknak és még nagyobbaknak (a www.kezmuvessorok.hu oldalon például nemcsak a kézműves sörfőzdék, de az ivók és a boltok is megtalálhatók).

Koccintással vagy anélkül, mindenesetre egészségünkre váljék!
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr306718633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karlmax 2014.09.24. 12:08:08

Kis sör, nagy sör, söröskorsó. Tegnap voltam Aldiban, úgy látom, ők is októberfest lázban égnek: glurl.co/ALDI
süti beállítások módosítása