Egy nemes küzdelem: Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj

2015. február 18. 11:40 - Verbal

Bikavér, bikavér.. Azt természetesen tudjuk, hogy Egerben és Szekszárdon szokás ezt a házasítást készíteni és azt is, hogy a tokaji aszú mellett hazánk külföldön is szélesebb körben ismert bora, viszont amilyen jelentős szerepe lehet bországimázsunk építésében, olyan keveset tudunk róla fogyasztóként.

bikaver_parbaj2.pngFotó: www.bor.hu

Ezért is érdemes figyelemmel kísérni azon rendezvényeket, amelyek nemcsak információval látnak el minket, de ahol a borásszal személyesen találkozva, a borokat megkóstolva mélyülhetünk el ezen cuvée-k világában. Emlékeztetőül, hogy biztos alaptudással közelíthessük meg a borászati kiállítók standjait, asztalait, íme egy rövid összefoglaló a bikavérről:

- Mindkettő (egri és szekszárdi) védett eredetű minőségi bor, azaz Egerben és Szekszárdon bejegyzett termelőkön kívül más nem használhatja borának megnevezésére.

- Az Egri és Szekszárdi Bikavér közös jellemzője, hogy nem lehet fajtajellege, vagyis egyik szőlőfajta sem haladhatja meg az 50%-os arányt a legalább 3 féle borból készülő házasításban. Kékfrankos, kadarka, a három bordói típus* és további szőlőfajták (portugieser, pinot noir, syrah stb.) különféle házasításából készülnek, minden esetben kékfrankos dominanciával. További alaptézis, hogy Szekszárdon kötelező a kadarka használata.

* a Bordeaux-ban leggyakrabban termesztett 3 szőlőfajta a cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot.

- A borokat jellemzően külön-külön érlelik, majd úgy házasítják, hogy aztán együtt érleljék a borokat hordóban, palackban.

- A bikavér ideális esetben nagy testű, közepesnél magasabb alkohol tartalmú (14-15%), szép sav-szerkezetű, (gyakran feketebogyós) gyümölcsös, fűszeres aromákkal rendelkező házasítás, melynek javasolt fogyasztási hőmérséklete 16-18 °C.

Természetesen jóval több információval gazdagodhatunk akár a netet böngészve, az egri classic, superior és grand superior besorolásokról, vagy az érleléssel, fajtahasználattal kapcsolatosan, de bizonyosan a leghatékonyabb és egyben legélvezetesebb, ha mondjuk a közelgő Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj helyszínen szánunk rá időt, hogy kiismerjük, megismerjük a bikavért...

Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj
Dátum: 2015. február 20., 18:00 és 21:00 között

Helyszín: Corinthia Hotel Budapest (Erzsébet krt. 43.)

Az esemény honlapja: www.bikaverparbaj.hu
Az esemény Facebook oldala ITT

 eger_szekszard_bikaver_parbaj_2015_logo_2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr907182653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása