Kékfrankost, de most!

2015. április 24. 12:49 - Verbal

Újabb boros esemény, amelyről nem tudok nem írni. Minden fajtabort bemutató kóstoló izgalmas, újabb és újabb távlatokat nyit és kiváló alkalom, hogy tanuljunk, ízleljünk és élvezzük a kettő összhatását. Úgy gondolom, hogy a bor iránt érdeklődőknek, de a szakmában dolgozókról beszélve sincs az a szint, ahol ne lehetne újat tanulni. Remélhetőleg nem túl hatásvadásznak tűnő hasonlattal élve, az emberekhez hasonlóan minden palack bor más és más, mindegyiknek van története, mesélnivalója. Ehhez szeretnék kompakt és részben szubjektív háttéranyagot szolgáltatni a kékfrankosról, amely ugyan nem autochton magyar fajta, de mégis olyan kedves magyar borivónak.

Nem különösebben kényes vinifera fajta, amely amellett, hogy gyorsan nő és viszonylag bőségesen terem, nem könnyen rothad, ezért is válhatott hazánk legelterjedtebb fajtájává. Ez hozta ugyanakkor a 90-es években devalválódását, általános renoméjának hanyatlását és a 'szofisztikáltabb' fajták felé fordulást. Szerencsére ez a trend az ezredforduló táján kezdett megváltozni, a borászok is felfedezték a terméskorlátozott kékfrankosban rejlő potenciált...

A savhangsúlyosnak mondott bor teljesen más arcát mutatja acéltartályos érleléssel (jó esetben élénk, gyümölcsös, kevésbé koncentrált, jól iható bor kerül a palackba), és például kishordós érleléssel (amikor is nagy beltartalmú, selymes, komplex nedűvé válhat). Ahány ember, annyi ízlés, de részemről nem egy alkalommal a kékfrankos hozta a legnagyobb meglepetést egy-egy sorban. 2-3 ezer forintért már olyan tételeket kapni, amelynél az ember nagyon is felhúzza a szemöldökét és rendezi gondolatait a fajtával kapcsolatban... Az egyik ilyen kellemes meglepetést okozó - széles körben még kevésbé ismert - borász is jelen lesz a 70 kiállító között, ha valakit érdekel, megsúgom, hol nézzen körül :)

Verbal
(WSET advanced)

Dátum: 2015. április 25., 14:00-tól
Helyszín: Sofitel Budapest
Részletek: http://kekfrankosmost.hu/

kekfrankos.pngForrás: www.kekfrankosmost.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr237353682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása