A bor ünnepei – borfesztiválok Budapesten és környékén

2015. augusztus 14. 11:56 - Verbal

A következő cikkünkben a hamarosan megrendezésre kerülő borfesztiválokról írunk. A hegy levének ünnepéről, mely mindenkinek mást jelent.  Az ősi kultúrában például a vért szimbolizálta, ezért igazán találóan a magyar nyelv ezt a nedűt lélekmelengetőnek nevezi. Van, akinek csak egy bódító ital, melynek segítségével elmenekülhet a világ súlya elől, másoknak egy antioxidánsban gazdag „gyógyital” mely hatékony a rákos megbetegedések, a szív-, és érrendszeri problémák és az öregedési folyamatok megelőzésében, ha naponta kis pohárral megisznak belőle.
Ha engem kérdeznek, mértékkel fogyasztva, egy jó bor a baráti találkozások lelke, az ünnep varázsa, és a jókedv támogatója egyben. S ha már ennyi mindenre jó, és még finom is, miért ne ünnepeljük meg?
A következő sorokban 5 borfesztiválról olvashatnak részletesen melyek augusztus végén, és szeptember elején kerülnek megrendezésre a fővárosban, és annak környékén.


mga_kep_0_134496566023.jpeg Fotó: Budavári Borfesztivál

Szent István Napok Esztergom 2015. Zenei fesztivál és Bor napok 
Helyszín: Esztergom
Időpont: 2015. augusztus 19 - 20. (szerdától-csütörtökig)

A 2015-ös Szent István Napi Zenei Fesztivál és Borfesztivál összeállításánál a szervezők arra törekedtek, hogy mindenki megtalálja az elvárásainak, szórakozási szokásainak leginkább megfelelő programot és a hagyományok őrzése mellett valami újat, pezsdítőt hozzunk az esztergomi életbe. Méltán népszerű zenekarok, énekesek, előadók széles palettája biztosítja a jó hangulatot a kulturális programok mellett a fesztiválon, a Bor első napján, szerda este pedig tűzijáték is lesz. Szent István Napi Zenei Fesztivál alkalmával hazánk egyik legnépszerűbb zenekarai és előadói is fellépnek, vagyis a Tankcsapda, Kiscsillag, Ladánybene27, United, Somló Tamás, Levente Péter, Szandi s az elektronikus zene kedvelői a Truesounds fellépésén szórakozhatnak.
A Szent István napi Zenei fesztivál keretein belül tartott Borfesztiválra az ITT található helyszíneken lehet váltani.

III. Junibor Borünnep  
Helyszín: Budapest, Szent István tér 3. (a Bazilika mellett)
Időpont: 2015. augusztus. 27-30. (csütörtöktől-vasárnapig)

Augusztus végén harmadik alkalommal rendezik meg a Junibor Ünnepet a Bazilikánál. Idén egy 4 napos "fesztiválra" lehet számítani az összes Juniborász részvételével, kedvencek kóstolóval, borász fogadóórákkal és persze sok-sok borral. Szombaton zárt ajtók mögött sor kerül a Zöldszüret nevű eseményre is: a Junibor Egyesület tagjai 20 választott fiatal borásszal találkoznak.
Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mégis kik azok a Juniborászok?! A választ a hivatalos oldalukon, a bemutatkozásban találjuk;
„ A Junibort – Fiatal Borászok Egyesületét azzal a céllal alakítottuk, hogy egy olyan közösséget hozzunk létre, amely a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését biztosítja. A legfontosabb számunkra, hogy egymást segítsük és ezáltal egyre jobb és a fogyasztók által szerethető borokat készítsünk. A saját tanulásunk és továbbfejlődésünk mellett nem titkoltan azt is szeretnénk, hogyha a saját generációnkat meg tudnánk szólítani a kulturált borfogyasztás és borkultúra ügyében, így nagy hangsúlyt fordítunk az ifjú borivókkal való kapcsolattartásra.”
Az augusztus 29-én megrendezendő kedvencek kóstolóra a DiVino Bazilikában minden borász a kedvenc saját tételét hozza el.
Természetesen ezen a rendezvényen is gondoltak finom nedűk mellett a finom étkekre is, a rendezvényen olyan márkákkal találkzhatunk, mint a  Twist & Chips, a Zing Burger, a KOLBice, a Pataki Cukrászda, és a Meat & SauceTekeresvölgyi Kézműves Tejtermékek.
Az esemény ingyenes, a kóstolásra kell belépti díjat fizetni, a felnőtt jegy 3500Ft, a diák pedig 2500Ft-ba kerül.

kepkivagas.PNG Fotó: @aborfesztival (Instagram)

III. Művészet és Mámor Bor- és Gasztronómiai fesztivál  
Helyszín: Szentendrén
Időpont: 2015. 08.28-30. (péntektől-vasárnapig)

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Művészet és Mámor Bor és Gasztronómiai fesztivál  Szentendrén. Augusztus 28-30-ig éjjel nappal zajlani fog a az élet a szentendrei korzón, s persze fesztivál hangulatban! A rendezvény keretén belül több, mint 20 borpincészet kínálatát tekinthetjük meg – köztük a méltán híres, díjnyertes szentendrei eperbor készítőit, az Epermester Pincészetet is.
A fesztivál fellépői többek között a Balkán Fanatik, Wolf Kati, Varga Viktor, Dér Heni és Demeter Erik.

Demeter Erik a tavalyi fesztivál minden napján szórakoztatta a vendégeket, legújabb klipje is Szentendre gyönyörű helyszínein készült.

A városban többek közt katonazenekar és utcazenészek gondoskodnak majd a jó hangulatról, de lesz népi játszóház, pincetúra, Borkaszinó,  bor ihlette tárlatvezetés, és borhajós program is.
Természetesen – mivel gasztrofesztiválról van szó - akik megéheznek, vagy csupán szenvedélyük a jó étel, ők is megtalálják a tökéletes helyszínt, hiszen egy egész utca, és Szentendre leghíresebb éttermei várják a kedves – és éhes vendégeket. Ízelítőként eláruljuk, hogy biztosan lehet majd kapni nyárson sült bárányt, bográcsban főtt hagyományos magyar ételeket, grillsütőn és faszénen készült fogásokat, a gasztro utcában pedig helyi- és környékbeli termelők kínálják majd kézműves termékeiket, így pl. kolbászokat, kecske-és tehénsajtokat, pástétomokat, krémeket, füstölt árukat, mézkülönlegességeket és különböző édességeket.
A fesztivál látogatása ingyenes, ám egyes programok, mint például a Pincetúráért 500 Ft/ fő belépő díjat kell fizetni. A részletekért lapozza át a fesztivál hivatalos programfüzetét, melyet ITT talál.

 

Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál 
Helyszín: Budafok
Időpont: 2015.szeptember.5-6. (szombat, vasárnap)

A Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon a résztvevők 8 helyszín közül válogathatnak egyszerre. A rendezvény ingyenes, azonban a vendégek, ha kóstolni szeretnének úgynevezett kóstoló poharat kell venniük, melynek ára 600 Ft. A fesztivál ideje alatt nosztalgiabusz­járatot üzemeltetnek, amellyel kényelmesen megközelíthetők a helyi pincészetek. Ezen a kétnapos fesztiválon megtalálható külön a bor-, pezsgő- és fröccsterasz, a kicsiket pedig a Gyermekligetben, és a Szőlőskert gyermeksátorban várják egész napos programokkal.

 

kepkivagas_png00.PNGFotó: boraszportal.hu


Összesen 20 pincészet képviselteti magát ezen az egész Európában egyedülálló helyszínen, a maga 40 kilométernyi feltárt, összefüggő pincerendszerével, amely a városrész alatt húzódik. A hegyek gyomrában lévő közel 100 millió liter tárolókapacitás, a palackozóüzemek, a pezsgőérlelő pincék találhatók, hangulatos pincelátogatások és borkóstolók várják a kedves vendégeket. A művészien faragott ódon hordókról és borászati eszközökről nem is beszélve, amik mind-mind részei Budafok-Tétény mai arculatának.
A fesztivál fellépői többek között a Kelemen Kabátban, Szabó Balázs Bandája, Gubás Gabi,  és a Biebers. A fesztivál látogatóinak számára kedvezményesen látogatható helyszín a Sacelláry kastély, mely egy eldugott, romantikus épület Budafokon, aminek létezéséről sokan nem is tudnak, illetve a A Bakosfa Kft. a borfesztivál ideje alatt két napon át tartó kedvezményes kézműves és népművészeti házi vásárt rendez, amelyre várja a borfesztivál látogatóit. A Barkácsáruház kedvezményes vásárlási lehetőségeket biztosít, illetve bográcsos vendéglátásban részesíti látogatóit, és borkóstolót is tart.

Budavári borfesztivál
Helyszín: Budavári Palota
Időpont: 2015. szeptember 9-13. ( szerdától-vasárnapig)

Közép-Kelet Európa legnagyobb fővárosi borszakmai rendezvényén, a Budavári Borfesztiválon Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait. A hazai nedűk mellett neves borkereskedők jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül, így például az idelátogatók találkozhatnak az amerikai Californian Wines-zal, az olasz Gancia Pezsgőházzal, a francia Le Gourmet de Bordeaux-val, illetve a Horvátországi Magyar Borászok is bemutatják termékeiket
A Budavári Borfesztiválon kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. A magyar borkultúrára leginkább jellemző szőlőfajták és bor márkák kiválogatásával és ajánlásával az összes vendégnek, és a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi látogatóknak szeretnének iránymutatást nyújtani. Céljuk, hogy minél több hungaricum szőlőfajtából készített bort és egyéb magyar borkülönlegességet tudjanak megkóstolni vendégeink a fesztivál ideje alatt.

kepkivagas_1.PNGFotó: foodandwine.hu


 Az 5 napon át tartó esemény történelmi helyszínen kínál több ezer féle bort, gazdag kulturális programokat, szórakozást és élményt, nem csak borkedvelőknek!
Csak úgy, mint a többi nagy fesztiválon, a Budavári Borfesztiválon is egyre inkább előtérbe kerül a gasztronómia. A kilátogató közönség egyre nagyobb figyelmet fordít a választékra, az újdonságokra, valamint a helyben készült friss ételekre. Ezt szem előtt tartva válogatták össze a gasztronómiai kiállítóikat és állítják össze a Borfesztivál kínálatát.
Hosszú évek tapasztalata, hogy a borokat inkább elmélyülten, odafigyelve kóstolók többnyire a Borfesztivál első két napján teszik ezt, amikor több figyelme jut a borászoknak egy-egy vendégre. Szerdát és csütörtököt ezért szinte hagyományosan tekintik a fesztivál szakmai napjainak is. 2014-ben gondoltunk egy nagyot, és létrehoztak egy izgalmas, játékos, mégis szakmai finomságokat megmutató programot, ami nem csak „borprofiknak” szól, és amit idén is teljes gőzzel folytatnak. Ez a Pár BorPár, melyen bárki részt vehet, aki szeretne.  A programban résztvevő pincészetek előre meghirdetett borpárokat kínálnak a vendégeknek kóstolásra standjuknál. A pár két tagját egymás mellett, összehasonlítva, kóstolva, konkrét íz-élményeken át tapasztalhatjuk meg olyan jellemzőit a boroknak, mint a hordós érlelés, az évjárat, a termőterület, vagy épp az érlelési idő. Erről a programokat, s a részleteket ITT lehet megtekinteni.
A fesztiválra augusztus 23-ig lehet kedvezményesen jegyeket (2400 Ft) és 5 napos bérletet (4500 Ft) vásárolni, utána picivel drágábban, de továbbra is elérhetőek a belépők, a 12 éven aluli gyermekeknek ingyenesen lehet karszalagok kérni a pénztárnál, melyre célszerű ráírni a szülők nevét és telefonszámát.

Remélem meghoztam a kedvet egy jó kis borfesztiválhoz! Te melyikre fogsz ellátogatni?

„ De mit beszélek? itt a bor,

Benn' a világok kincse forr;

Nap a jövő, a múlt csak hold:

Több jó napot, mint mennyi volt!”

- Vörösmarty Mihály: JÓ BOR (1845)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr417705568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása