TOP 5 húsvéti ajánlat Budapesten és környékén

2016. március 25. 14:44 - Verbal

Írta: Ú.M.

Bár a gyep még nem fog smaragdzöldben pompázni az idén igencsak hamar kopogtató Húsvét napjaiban, a meteorológia verőfényes, meleg tavaszi időjárással kecsegtet bennünket. Érdemes hát nekiindulni, és jól megmozgatni téli hónapokban elmacskásodott tagjainkat: a szabad ég, a rügyfakadás, a friss levegő, a finom húsvéti ételek mindenképpen megérnek egy hosszabb utazást is. Az autentikus környezeten felül rengeteg játékos programmal, koncertekkel és húsvéti hangulattal találkozhatunk ezekben a napokban Budapesten és a főváros környékén. Lássuk, hogy pontosan hol!

1. Szentendrei-sziget, Bodor Major

Serdülőkor felé elkerülhetetlenül felmerül bennünk a kérdés: vajon tényleg a nyuszi tojja a tojást? Morfondírozás helyett inkább induljunk útnak Tahitótfaluba, és éltessük a legendát gyermekeinkkel együtt a Nyuszi Művek alkotóházában: sétáljunk egy jót a major tavaszodó parkjában, nézzük meg a szigeti állatpark újszülött állatkáit, majd élvezzük a Kemencés Csárda ünnepi ebédjét. A családias húsvétolást kalandpark, lovas kocsikázás és lovaglás teheti teljessé.

Fotó: bodormajor.hu

 

  1. Szentendrei Skanzen

Hol máshol, mint a szentendrei Skanzenben lehet igazán autentikus módon megjeleníteni a húsvéti néphagyományokat? A Szabadtéri Néprajzi Múzeum minden tájegysége életre kel március utolsó hétvégéjén: népviseletbe öltözött fiatalok locsolkodnak, népi mesterségeket bemutató porták nyílnak, és még hagyományos falusi ételek készítésében is jeleskedhetünk, ha a húsvéti hosszú hétvégén látogatunk a Skanzenbe. Vasárnap gólyalábasokkal indul a húsvéti készülődés: tojásfestés-karcolás, írókázás, nyusziujjbáb- és textilcsibe-készítés közben a fiúknak bilickézést, lányoknak különleges hajfonatokat mutatnak, emellett sok-sok népi játékban – mint a métázás (a baseball népi változata) – is kipróbálhatjuk magunkat. Természetesen nem maradhat el a tojásfestés, a komatálazás, a locsolóbál és a bábszínház (Húsvéthétfőn Kaláka koncerttel megspékelve!), valamint a bárányszépségverseny sem.

A 10 tájegység szépen, rendezetten kialakított területeit a skanzenvonaton is végig tudjuk járni. Egyébként betonozott út köti össze azokat a helyszíneket, ahol kerekesszékkel, babakocsival, kerékpárral is lehet közlekedni. Érdekesség, hogy a skanzenbe futóbérlet is váltható, bemehetünk biciklivel, sőt, kutyával is (pórázon).

skanzenhusvet.png

 Fotó: www.skanzen.hu

  1. Tojásfutás Szigetbecsén

Akit a „mainstream” húsvéti programok nem elégítenek ki, és ezektől valami markánsan különbözőre vágyik, sőt még a ruházatát sem félti az alacsonyan szálló hímes tojásoktól, annak húsvétkor ott a helye Szigetbecsén! A vasárnapi tojásfutás ma is élő hagyomány a Ráckevével déli irányból szomszédos, bájos faluban. Húsvét vasárnapján a legények a házakat végigjárva kosaraikba tojást gyűjtenek, majd délután a falu egyik utcáján két lépésnyire kirakják a tojásokat. A legények közül kiválasztanak kettő tojásfutót, akik hagyományos fehérnadrágos-feketekalapos, a vállukon keresztben piros szalagos viseletbe öltöznek. A két futó feláll az asztalra, hogy megmutassa magát az egybegyűlteknek. Először nemzeti színű zászlóval futnak végig a tojássoron, köszöntik a vendégeket, majd zászló nélkül futva a feladatuk, hogy minél több tojást felszedjenek és a vendégek közé dobjanak. És hogy meddig is tart ez a verseny?  Hát mindaddig, míg van a sorban tojás…

 

  1. Ibolya Nap Gödöllőn

Kilencedik alkalommal lengi be ibolyaillat húsvétvasárnap és hétfőn a Gödöllői Királyi Kastélyt. Az újranyitásának 20. évfordulóját ünneplő intézmény szezonnyitó családi rendezvénye az Ibolya Nap, amikor Erzsébet királyné kedvenc virága jegyében köszöntik Gödöllőn a tavaszt kicsik és nagyok. Húsvét vasárnapján reggel a virágkeringő dallamára maga Erzsébet királyné köszönti a vendégeket, majd cercle-t (fogadást) tart a kastély Dísztermében a múzeumi belépővel érkezőknek. A Barokk Színház egy napra ibolyás finomságok kóstolójának színterévé válik, a Díszudvarban pedig mesejátékkal készül a kisgyermekek nagy örömére a Szélkakas Kompánia. Természetesen lesz ibolya kiállítás, kisállat-simogató és népi játszótér, a pompásan felújított Pálmaház húsvéti virágvásárán pedig beszerezhetjük otthonunk, kertünk tavaszi ékességeit. A lovas parádék kedvelőit Sisi Dáma Karusszel várja a Kastélyparkban. A nap múzeumpedagógiai érdekessége lesz a barokk főúri világ hangulatát felidéző játékos tárlatvezetés családoknak, természetesen ibolyagyűjtéssel színesítve. És bizony válogassuk meg alaposan a ruhatárunkat, mert – kedves Ibolyák, figyelem! – a múzeum látogatói belépőjének árából ezen a napon 50 %-os kedvezménnyel kedveskedik a Kastély minden ibolyaszínű ruhát viselő, vagy Ibolya nevű látogatójának!

Másnap, Húsvéthétfőn is vidám, zenés, interaktív gyermekszínházi programokkal, a felnőtt kultúrafogyasztók számára pedig Jonas Kaufmann: „A Night with Puccini from La Scala”  című egészestés, kosztümös koncertjével erősít a Királyi Kastély, úgyhogy érdemes ellátogatni a Kastély weboldalára, és onnan tájékozódni.

 

  1. Húsvéti Bárányfesztivál a Vajdahunyadvárban

Természetesen gondoltunk azokra is, akik a húsvéti bevásárlást már Nagypénteken kipipálják, és ilyenformán már szombatra is terveznek családi programot, méghozzá a fővárosban: nekik ajánljuk Budapest legnagyobb ingyenes húsvéti családi fesztiválját, amely báránysimogatóval, bárányhúsétel-főző versennyel, fenséges húsvéti fogásokkal – birkagulyással, báránygerinccel, báránycsülökkel –, rengeteg gyermekprogrammal, csupa mókával és kacagással várja három egész napon át, március 26-28. között a Vajdahunyadvárba érkezőket. Nos, mit szólnánk egy tehénfejéshez a Riska-sátorban…?

Fotó: https://www.facebook.com/husvetibaranyfesztival

Akárhogy is döntünk, ne habozzunk kimozdulni otthonunkból a háromnapos tavaszi ünnep idején! És a legvégére egy jótanács a vasárnap útnak indulóknak: húsvét hajnalán beköszönt hozzánk a nyári időszámítás, ezért el ne felejtsük előrébb tekerni a ketyegőnket egy teljes órával! Így – bár egy órával kevesebbet alszunk – bőven ráérünk majd este 7 óra után is hazaindulni ünnepi kirándulásunk végeztével, hiszen estefelé plusz 1 órányi napsütést kapunk ajándékba. Kell-e ennél jobb hír a hosszú hétvége előtt? Kalandra fel!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr488525624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása