Mikor máskor látogassunk Isaszegre, mint április 6-án?

2016. április 05. 11:57 - Verbal

Isaszeg nem éppen szokványos úti cél, ha lehet tippelnem, a kedves Olvasók többsége a térképen elhelyezni sem igen tudja a kisvárost. Ebben nincs is semmi szégyellnivaló… itt a kiváló lehetőség azonban, hogy megismerkedjünk a településsel, aminek nagy napja holnap, azaz április 6-án lesz! Meg kell jegyezni, hogy már ma is zajlanak az ünnepi események, ahogy a poszt végén látható program is mutatja.

A Gödöllő mellett fekvő település, ha más nem, a történelemkönyvek lapjairól lehet számunkra ismert: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején sokáig kétséges kimenetelű, fordulatokban gazdag csata zajlott itt le, amely végül magyar győzelemmel ért véget. Ezen diadal emlékét élteti tovább az Isaszegi Történelmi Napok eseménysorozat, amely Közép-Európa egyik legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozata. A Tavaszi Emlékhadjárat és ezen belül a Csataimitáció minden év áprilisának 6. napján zajlik; ennek során a korhű jelmezekben felálló ellenséges haderők vívják meg harcukat, szerencsére most már kevésbé veszélyes körülmények között.

isaszegfofoto.pngFotó: GKRTE – www.gkrte.hu

Ha a csata kimeneteléhez már nem is férhet kétség, a látványosság évről évre egyre nagyobb számú vendégsereget vonz, a családok is egyre szívesebben vesznek ki szabadnapot (amikor április 6. hétköznapra esik, ahogy idén is), hogy részesei lehessenek az időutazásnak, amelyet a szereplők és szervezők tesznek lehetővé. Ennyi lovas- és gyalogos katonát, tüzért és népi hagyományőrző résztvevőt nem sok helyen látni egyszerre…

A XXVIII. Tavaszi Emlékhadjárat programjai ma 18:00-kor indulnak emlékesttel és koszorúzással, majd 19:00 órakor fáklyás felvonulás indul a Kőkereszthez. Holnap, azaz szerdán 10:00-tól a Huszártábor bemutatásával folytatódnak az események (a Sportcsarnok mögötti területen), majd a nap folyamán több helyszínen is lesznek koszorúzások, ünnepi megemlékezések. A Szoborhegy alatti területen zajlanak a legizgalmasabb programok: 13:00-kor „gyermekcsata” veszi kezdetét, 13:50-től lovasbemutató, majd 15:30-tól a katonai díszszemle és csataimitáció következik. Mindezt színesítik a néptánc bemutatók, zenekari fellépések, táncház, játszóház és egyéb programelemek, melyeket a poszt végén elérhető ismertető részletez.

isaszeg-csata.jpgFotó: http://godolloihirek.hu/index.php

Ha nem sikerülne a holnapi napra megszervezni a kiruccanást, Isaszeg más időpontban is attraktív úti cél. Műemlékeinek felsorolása helyett említést tennénk a legérdekesebb látnivalókról, biztatva, hogy látogasson el erre az oldalra, ha az alábbi kedvcsináló betöltötte funkcióját és már tervezi isaszegi látogatását.

Budapest felől érkezve először a Képesfa emlékhely tűnik szembe, ami búcsújárók pihenő- és imádkozóhelye is volt hosszú időn keresztül. A hely történetével emléktáblák ismertetnek meg. Az úton továbbhaladva a XII. században épült Öregtemplom méltóságteljes épülete következik, innen a környező dombokra nyíló kilátást külön kiemelnénk.

isaszeg-templom.pngFotó: www.danyikronika.hu

Ha gyerekekkel tervezünk menni, kénytelenek leszünk előrevenni a Helytörténeti Gyűjtemény számukra (is?) legérdekesebb elemét: a rendkívüli igényességgel elkészített ólomkatona kiállítást. Semmi esetre se hagyjuk ki a múzeum két relikviáját: az idős Kossuth Lajos levele és II. Rákóczi Ferenc zászlója is megtekinthető itt.

isaszeg-olomkatina.pngFotó: Isaszeg Falumúzeum - muzeum.isaszeg.hu

Ne hagyjuk ki Isaszegen járva a város jelképét, a Szoborhegyen álló Honvédszobrot sem! Innen rövid erdei sétával elérhető a magyar, lengyel és osztrák katonák emlékhelyéül szolgáló, Makovecz Imre által tervezett Emlékező Angyal, ahol először megütköztek Klapka seregei az osztrákokkal.

A további látnivalók, úgy mint a Szentgyörgyi-pusztai Kőkereszt, a Szent István Katolikus Templom, a Dózsa György Múzeumi Kiállítóhely leírását a fent is említett linken találja és ha netán kiterjesztené látogatását többnapos itt-tartózkodásra, a  nagyobb kőhajításnyira fekvő Gödöllőt vétek lenne kihagyni. Itt olvashat róla, hogy miért…

Emlékezetes kirándulást!

isaszeg-progran.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr798567670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása