Jubileumi kiállítás 20 év kincseiből Gödöllőn

2016. május 23. 17:36 - Verbal

Gödöllő ünnepel! Így van, a Királyi Kastély 2016-ban egész éven át jubilál: talán még sokan emlékezünk rá, hogy húsz évvel ezelőtt, 1996-ban milyen látványos ünnepség keretében nyílt meg a világi barokk építészet hazai zászlóshajójának számító Királyi Kastély pazarul felújított központi épületszárnya. Sissi császárné kedvenc kastélya akkoriban még csak ébredezett Csipkerózsika-álmából, a sokáig szovjet laktanyának használt, kettős U-alakú, nyolcszárnyú épületegyüttes lassan mégis kezdett méltó helyére kerülni a magyar köztudatban. Aztán egyre-másra jöttek a rekonstrukciós programok, nyíltak az időszaki kiállítások, a Barokk Színház és a Lovarda benépesült egyszeri látogatókkal, művészemberekkel, majd 2011-ben, a magyar EU-elnökség idején a legmagasabb körökből érkező diplomatákkal, és egyértelművé vált, hogy a legszebb Budapest környéki főúri kastély ismertségre, elismertségre és gyarapodásra van ítélve. Persze mindahhoz, amit ma látunk – beleértve a Kastélykert déli oldalán nemrégiben megnyílt Herbáriumot is –, elengedhetetlen volt az üzemeltetők kreativitása, újító ösztöne, szorgalma is.

Ám a fő hangsúlyt most, húsz évvel a megnyitást követően is arra helyezi a létesítmény gazdája, hogy a magyar történelem – és persze Gödöllő krónikájának – utolsó három évszázadát felölelő tárgyi-szellemi kulturális örökség minél reprezentatívabban és élményszerűbben jusson el a látogatókhoz. És aki idén nyáron Gödöllőre látogat, az egy igazán professzionális restaurátori teljesítménnyel fog majd találkozni: május 20-án államtitkári jelenlét mellett nyílt meg az elmúlt két évtized legérdekesebb és legkülönlegesebb szerzeményeiből, letéti tárgyaiból összeállított tárlat, „20 év kincsei – Tárgyak és történetek a gödöllői kastélyban” címmel, és egészen október elejéig várja majd kíváncsi látogatóit.

fj_csillag_001.jpg

Ferenc József csillaga - fotó: GKK

A Rudolf-szárnyban megnyílt tárlaton a kastély történetéhez szervesen kapcsolódó műtárgyak - köztük festmények, textilmunkák, bútorok, kerámiák, porcelánok - mellett olyan tárgyak is láthatók, mint például az egykor itt elszállásolt szovjet katonák otthonról hozott poharai, kályhalyukba rejtett levelei, hiszen ezek is a kastély színes-szagos, hol vidám, hol szomorkás tónusú múltjának részét képezik. A tárlat ötletgazdái és kivitelezői nem kevesebbet állítanak, mint hogy a „tárgyak és a mögöttük meghúzódó történetek révén olyan új, izgalmas kiállítás jött létre, amely azokat is visszahívja, akik már többször jártak a kastélyban”. — Ebbéli várakozásukat pedig könnyen igazolhatják az előttünk álló hónapok, hiszen a tárlaton nem csak szép és értékes műtárgyak mutatkoznak be, hanem a látogató ismeretséget köthet a hozzájuk kötődő történetekkel, anekdotákkal, no és magukkal az adományozó személyekkel is. Megéri az állandó kiállításokra is jegyet váltani, ha Gödöllőre kirándulunk, hiszen a „20 év kincsei” című kiállításra szóló kiegészítő jegyet így mindössze 1.200 Ft-ért vásárolhatjuk meg.

Természetesen a családi hétvégék szép hagyománya idén is folytatódik Gödöllőn: már három hetet sem kell várnunk, és június 11-én itt a Koronázási Hétvége. A kastély legendás, 1867. évi ünnepélyes kulcsátadását – melynek főszereplője Erzsébet királyné és I. Ferenc József császár –, és a királyi család hétköznapjait idézhetjük fel kellemes kikapcsolódást kínáló hétvégi családi programokkal: a gödöllői zeneiskolás növendékek ajándék népdalcsokrával, a Szűcs Mihály Huszárbandérium lovasbemutatójával, a kastély parkjában interaktív vetélkedőkkel, parktúrával és vadászattörténeti bemutatóval, a múzeumban tárlatvezetéssel, a díszudvaron bábelőadásokkal mindkét napon. Akit részletesebben érdekel a program, az a Kastély honlapján hamarosan belepillanthat!

ferenc_jozsef_dsc_1040-2.JPG

 Ferenc József dolgozószobája - fotó: GKK

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr528741200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása