János Vitézzel és péntek esti vidámságokkal erősít a nyárra Ráckeve

2016. június 03. 14:22 - Verbal

A Csepel-sziget hallatán sokunknak még a régi beidegződések – teherautógyár, lakihegyi rádiótorony, jobb esetben a dunai nyaralók és horgásztanyák – jutnak eszébe először. De ha picit tovább fürkészünk, akkor hamar kiderül, hogy a sziget turisztikai „fővárosába”, Ráckevére bármikor indulunk neki, unatkozni biztosan nem fogunk, mert ez a mediterrán hangulatú városka egész nyáron át tartó programfolyammal várja vendégeit. A Kultúra Magyar Városa 2010 címmel is büszkélkedhető Ráckevét évszázadok óta méltán tartják számon a sziget „fővárosaként”, hiszen történelmi és épített örökségével, gazdag kulturális programjaival, gasztronómiai kínálatával tökéletes célpontot jelent az ide látogatóknak, és szinte tálcán kínálja magát arra, hogy innen indulva barangoljuk be a környéket. Minderre kitűnő alkalom június első hétvégéje, amely a János Vitézről elnevezett Mesefesztivállal csalogat a Budapesttől mindössze 47 km-re délre fekvő Duna-parti városkába.

Él Ráckevén egy legenda a szélesebb köztudatban, miszerint Petőfi Sándor a János Vitéz alakját egy ráckevei jobbágyfiúból lett huszárkapitányról, Horváth Nepomuki Jánosról mintázta. Szép legenda, melyet bizonyossággal igazolni nem lehet, de gyanúra okot adó tényösszefüggések erősítik a legenda hitelét.

Ki is volt Horváth N. János?

Az 1774. május 10-én született Horváth N. János szabó szakmát tanult. 1793. március 14-én a Ráckevén verbuváló 5. Huszárezredbe 12 évre felcsapott huszárnak. Itt hagyta a hozzá gyengéd szálakkal kötődő Piringer Juliskát – nevelőapjának lányát –, és az ezreddel Taljánországba (Olaszországba) ment. Végigverekedte a napóleoni háborúkat, katonaként maga is járt a francia „király” országában. Vitézségéért több kitüntetést kapott (Ezüst Vitézségi Érem, Nápolyi-Szicíliai Aranykereszt, Ármádia Keresztje). Gyorsan emelkedett a ranglétrán, 1813-ban már kapitány és önálló huszárszázadot kapott. 1814. március 19-én VII. Pius pápa kiszabadult Napóleon fogságából. Francia földről Horváth N. János huszárszázada kísérte, vitte az Alpokon keresztül Itáliába a 72 éves pápát („Kukorica Jancsi lova meg-megbotlott a csillagokban”). 1815-ben leszerelt, s itt Ráckevén élt 1815 és 1824 között. Pilinger Juliska közben férjhez ment Gáspár János molnárhoz. Horváth N. János 1846-ban végrendelkezett, s minden ingóságát, az értékes kitüntetéseit is Juliskára hagyta. 1815-ben Olaszországban megfestette portréját, ami az Árpád Múzeumban látható. 1847-ben halt meg, sírját a ráckevei katolikus temetőben lelhetjük fel.

eg_jvn15_497_1.jpg

forrás: Tourinform Ráckeve - fotó: Engyel Gábor

A tavalyi évtől új helyszínen, a Vadkacsa Szabadtrandon június 4-én megrendezésre kerülő János Vitéz Mesefesztivál ötletét ez a legenda adta, s az elbeszélő költemény alapján összeállított programok között valamennyi korosztály megtalálhatja a kedvére valót: pontgyűjtő csapatversenyek, rajzverseny, mesejelmez- és verbunkverseny, homokvárépítés, helytörténeti és irodalmi vetélkedő, deszkafutás, szekértolás, zsiványvadászat, patkóhajítás, óriás leküzdése, Kőleves-készítés szerepel a repertoáron. Aki kimerészkedne a nyílt vízre, annak a kedvéért lesz Senki-sziget kerülés sárkányhajóval, sétahajózás, valamint további érdekes és változatos programok. A rendezvény látogatói egész nap sétálgathatnak a Művészetek utcáján, részt vehetnek kézműves foglalkozásokon, tehetnek egy kellemes kenutúrát a Kis-Dunán és válogathatnak a kirakodó vásár portékáiból. A részletes programról a rendezvény kreatívja tájékoztat bennünket.

De a ráckevei nyár természetesen itt nem ér véget: „A hétvége garantáltan pénteken kezdődik” szlogennel hívják és várják az érdeklődőket június 3. és augusztus 5. között a Péntek Esti Korzó vidám rendezvényeire a Szegedi Kis István sétányon a PEK színpadnál. A környék egyik legsikeresebb és legnépszerűbb rendezvénysorozatának savát-borsát a 18 órakor kezdődő, közel 4 órás színpadi műsor szolgáltatja musical összeállításokkal, helyi nemzetiségi zenekarokkal, jazz-fúvósokkal, pezsdítő latin slágerekkel, mazsorett-csoporttal, bűvész show-val, rendhagyó irodalomórával, a gyerekeknek Piroska és a farkas, Ludas Matyi és Vuk meséjével. Júliusban a PEK vendége lesz a Fabula Bábszínház, Szent Iván estéjén pedig a bátrabbak tűzugrással tiszteleghetnek az esztendő legrövidebb éjszakája előtt. A színpadi produkciókkal párhuzamosan gasztronómiai ínyencségek, kézműves foglalkozások, kirakodóvásár, helyi és környékbeli alkotóművészek kiállítása és gyermek játszóház adja meg az alaphangot a kellemes Duna-parti nyárestéhez. Ne várjunk hát tovább, induljunk neki a nagyvárosból délnek, s a nyári időszakban töltsük a péntek estét Ráckevén! De előtte még keressük fel a kisváros színpompás természeti-kulturális látnivalókkal, romantikus vízparti élőhelyekkel kecsegtető környékét is — nem fogjuk megbánni!

kisdunakenutura2.jpg

forrás: Tourinform Ráckeve - fotó: Engyel Gábor

A János Vitéz Mesefesztivál és a PEK programjait az Ács Károly Művelődési Központ szervezi, a Tourinform Iroda pedig a helyszínen segít az érdeklődők informálásában, adott esetben a szállásunk megszervezésében és a legjobb vendéglátóhelyek ajánlásában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr878775918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása