Budapest és környéke

Hirdetés

blog_banner.jpg

Tovább a Facebookra

2014.07.30. 08:56 Verbal

Zenei sokszínűség a Helló Budapest! Fesztiválon

Mi mással ünnepelné egy könnyűzenei rádió fennállásának negyed évszázados évfordulóját, mint egy hatalmas koncertsorozattal? Szinte magától értetődő, hogy a Juventus Rádió ezt a módját választja az ünneplésnek a MOM Kulturális Központban, augusztus 7-10. között, és nem is akármilyen fellépőkkel teszi ezt...

A Helló Budapest! Fesztivál keretein belül olyan nagy sikerű zenészek lépnek majd a pódiumra, mint Charlie, Nyári Károly vagy Kocsis Tibor, de a nem véletlenül egyre népszerűbb FoolMoon is szórakoztatja a nagyérdeműt. A négy napig tartó rendezvény a MOM belső kertjében és színháztermében zajlik, különleges jazz, rock és könnyűzenei dallamokkal, az utolsó napon pedig Frank Sinatra és Michael Bublé-feldolgozásokkal, olyan kedvelt előadók tolmácsolásában, mint Gájer Bálint vagy Vastag Tamás. A koncertek mellett fotókiállítás, ’hangszersimogató’ és egyéb meglepetésprogramok teszik vonzóvá az eseményt.

Jegyvásárlás és egyéb információk a MOM Művelődési Központ honlapján.

HBF webes kreatív.png

Szólj hozzá!


2014.07.27. 22:50 Év Utazója

Merülés az Aquaworldben

3. nap - Budapest Aquaworld

Csütörtökön tettem be életemben először a lábam a budapesti Aquaworldbe, viszont akkor rendesen belemerültem a helyszín nyújtotta élvezetekbe. Tulajdonképpen szó szerint, mivel búvár leckét vettem. Az Év Utazója projekt 10. hetében várhatóan a Kőbányai Sörgyár pincerendszerében fogok merülni, természetesen nem egyedül. Kezdő búvárként ez alkalom némi gyakorlást igényel, ezért is vettem részt egy rövid búvár oktatáson a napokban.

Szólj hozzá!


2014.07.27. 17:38 Év Utazója

Paintball és furcsa járművek

2. nap - Szentendre, Visegrád, Budaörs

A második napot rögtön játékkal kezdtük, méghozzá paintballal Szentendrén. Hárman voltunk egy csapatban, az ellenfelünk pedig két rutinosabb helyi erő volt. Már rögtön a játék előtt kaptunk egy-egy próbalövést, hogy érezzük mennyire fog fájni ha meglőnek.

Szólj hozzá!

Címkék: én az év utazója


2014.07.27. 10:09 Év Utazója

Első napunk a stábbal Budapest környékén

1. nap - Domonyvölgy, Gödöllő, Zsámbék

A hetet egy kis szépítkezéssel indítottuk a Gödöllői Királyi Kastélyban. Tomi egy 18. századi huszár öltözetet próbált, én pedig egy korhű abroncsos ruhát, díszes kalappal. Kísérőm kicsit tájidegen volt a daliás öltözettel kombinált sportcipőjében, de szerencsére sikerült áthidalnia a pár évtizedes stílusbeli különbséget komolyabb lelki sérülések nélkül. Miután az öltöztetőnő utunkra engedett bejártuk a kastélyt, megnéztük többek között a színháztermet és a 3D-s mozitermet is. Sajnos a gyönyörű kastélykertben nem tudtunk sétálni a rossz idő miatt.

4.hét 136.jpg

A színházterem színpadán zajlik egy romantikus jelenet.

Innen Domonyvölgybe mentünk. A helyiek nagyon szimpatikusak, szörppel és sajtos pogácsával fogadtak. Az eredeti programterv szerint fogathajtást tanultunk volna, de a zuhogó eső miatt az istállóba vittek minket, hogy a kovács a ló patája felé próbáljon terelgetni. Itt rájöhettünk arra, hogy Tomi sudár alkata ellenére rettenetesen erős, még egy lólábat is megemel, én pedig nem leszek aranyérmes szegbeverő bajnok.

ostoros.jpg

A patkolás után újabb próba várt. A lovasbemutatót követően megpróbálhattam ostorral leütni egy boros üveget egy tuskóról. Harmadik próbálkozásra sikerült, ha jól emlékszem. Meg is kaptam ajándékba a villányi száraz vörösbort, ami a Világbajnokok Bora nevet kapta, nem rólam! A helyszín ezután is maradt, viszont a programot ebédre cseréltük. Magyaros ételeket kóstoltunk fatálon, kockás abroszon. A háttérben öt tagú cigányzenekar húzta a tányér alá valót. Desszertet a Solier Cafeban ettünk, ahol több történelmi személyről és eseményről elnevezett süteményt is árulnak. Többek között: Erzsébet királyné tortáját, ami kókuszos.

lázár.jpg

 Fergeteges ebéd kupac a Lázár Lovasfarmon, avagy Tomi újra támad!

A délutánt a zsámbéki Driving Campen töltöttük, ami Magyarország egyik legkorszerűbb vezetéstechnikai és közlekedéstechnikai centruma. Nagyon élveztük a különböző feladatokat. A legizgalmasabb talán a rántópaddal megspékelt hajtűkanyar volt. Ezt sikerült a legnehezebben teljesíteni, de nagyon élveztük. Megtanították nekünk hogyan állítsuk be helyesen az ülést, milyen technikával a legegyszerűbb végrehajtani a feladatokat, figyelték és korrigálták a vezetési hibáinkat. A rántópadot azért szerettem, mert esetleges, hogy melyik irányba tolja az autó farát és hirtelen kell reagálni a mozgásra. Ez csökkentheti a reakcióidőt vészhelyzet esetén és fejleszti a technikai tudást. A pálya látványelemekben is gazdag, vízoszlopok jelzik a határokat.

 raketabazis1.jpg

 Az utolsó állomásunk a Zsámbéki Rakétabázis volt. Számtalan átlagemberek számára alapvetően érthetetlen eszköz, gép és jármű található ott, amiknek a működése a bázisról távozva már sokkal érthetőbb. A bázis vezetője szuper előadást tartott nekünk, ami Tomit is nagyon érdekelte. Megtudtam például, hogy a Buk egy közepes hatótávolságú légvédelmi rakéta, de láttunk lokátorokat, radarokat és sok más érdekességet is.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: én az év utazója


2014.07.25. 11:16 Verbal

Már javában zajlik a Hungarikum Hétvége a Budai Várban

Mi a közös a táncház módszerben, az operettben, a 100 tagú Cigányzenekarban, a solymászatban, a halasi csipkében, a herendi és zsolnay porcelánban? Hogy a csabai kolbászról, a hízott libáról, a pálinkáról, a tokaji aszúról, a szikvízről és a kalocsai paprikáról már ne is beszéljünk... Ha szabad a gazda, eláruljuk: mindegyikük szerepel a hungarikumok hivatalos listáján.

Barackpálinkás és paprikás fagyi, 100 éves szikvízkészítő gép, operett, táncház és a fent említett solymász bemutatók is színesítik az első Hungarikum Hétvége programját, melynek célja, hogy a 41 hungarikummal minél több magyar és külföldi ismerkedhessen meg.

blog.jpg

Forrás: www.magyarizek.hu

Színes programokkal, divatbemutatókkal táncos zenés produkciókkal, különleges gasztronómiai ínyencségekkel is készülnek a szervezők az első Hugarikum Hétvégére, amely már tegnap óta zajlik és július 27-ig tart. A Kürt Zrt. adatmentési bemutatóján túl saját zenekarral is szórakoztatja majd a közönséget. A vendégek a különleges, limitált kiadású Tokaji Aszúk és aranyérmes pálinkák kóstolás mellett szombaton a 100 tagú Cigányzenekart is meghallgathatják, vasárnap délután pedig Oszvald Marika operett műsora szórakoztatja a nagyérdeműt.

A jó hangulatról mindeközben a pálinkafőzdék, borászatok és a tradicionális magyar ételek gondoskodnak. Időmérő futamok előtt vagy után irány tehát a budai vár, ahol vasárnap estig várnak mindenkit a hungarikumok.

Szólj hozzá!


2014.07.16. 17:41 Verbal

Északnak, ha elindulunk

Ha a hétvégén a fővárosból észak felé vesszük az irányt, kétféle fesztivál is könnyen utunkba kerülhet. Az egyik az idén már 22. alkalommal megrendezésre kerülő Váci Világi Vigalom július 18-20. között, a másik pedig a Bánkitó fesztivál július 17-19. között, avagy régebbi nevén a Tekerj a tóra c. esemény. Mindkettő izgalmas programokkal várja a látogatókat, előbbi (Vácott) többségében ingyenes programokkal, utóbbi ugyan fizetős napijeggyel vagy bérlettel, de meg kell hagyni, hogy az átlag fesztiválbelépőhöz képest igazán pénztárcabarát árakkal, még magyar szemmel nézve is.

A Tekerj a tóra anno szűk körű bringás eseményként indult, és szerencsére ma sincsenek tízezrek, megőrizte viszonylag családias hangulatát. Idén a Placcc (igen, így 3 c-vel) is csatlakozik a rendezvényhez, köztéri produkciókkal, elgondolkodtató, provokatív, igencsak rendhagyó helyszínspecifikus művészeti akciókkal. Ha nem tudjuk, hogy ez mit takar, az már egy jó ok arra, hogy Bánk felé vegyük az irányt.

Forrás: Tó Wellness Hotel Bánk

A fesztivál nemcsak arra kiváló alkalom, hogy kikapcsoljunk, élvezzük a performanszokat, zenei előadásokat, az össznépi mulatozást, de arra is lehetőség, hogy megismerjünk egy nagyon jó hangulatú falut a Börzsöny lábánál, amely ráadásul egy fürdésre, pecázásra, semmittevésre is alkalmas tengerszemmel is büszkélkedik. Van itt igényes 4* szálloda, családias magánszállások, és minden irányban a (jórészt) háborítatlan természet, így a sportosabbak nem véletlenül nem átallnak bicajra pattanni és letekerni a 60 km-es távot.

A Váci Világi Vigalom nagyobb volumenű, hagyományosabb sokadalom, a koncertek mellett kézműves bemutatóval, sörsátorral és művészeti kiállításokkal. A gyerekek az interaktív kiállítástól kezdve a gyerekkoncerteken át a játszósarokig mindent megtalálnak, ami szájtátásra okot ad, de a felnőttek közül is csak az nem talál kedvére valót a rengeteg műfaj között, aki nagyon nem szeretne. A legnagyobb kihívás bizonyosan a Programfüzet végigböngészése és azon cselekvési terv összeállítása, amely a kevésnek tűnő 3 napba belefér…

Forrás: Váci Világi Vigalom

Szólj hozzá!


2014.07.15. 21:25 Verbal

Lókupectől a Zuzmó-tanösvényig

Van Budapest közelében egy alig 25 ezer lélekszámú város, amely a kőrisfáról kapta nevét, és amely az ország egyetlen pipagyárának is helyet ad. Nagykőrös valóban megér egy látogatást, amire kiváló alkalmat teremt az évi 10 vásár egyike, ahol például annak is tanúi lehetünk, hogy milyen kemény alkudozások után kerül lókupectől vásárlóig a kiszemelt jószág. A vásározásnak igen nagy hagyománya van itt, a legközelebbi ilyen esemény a július 27-én (vasárnap, mikor máskor?) tartandó Magdolna napi vásár. De előtte ismerkedjünk egy kicsit Nagykőrössel, hogy felkészülten és célirányosan tudjuk felkeresni a számos látnivalót.

lóvásár.jpgSzent-György napi forgatag - Forrás: www.moggyfesztival.hu  

A Bor-Kalán nemzetség talált itt hazára a honfoglalás idején, ahogy jóval később Arany János is, aki a Nagy Tanári Kar tagjaként okított a Református Kollégiumban, amivel kapcsolatban így fogalmazott: „a fél akadémia Kőrösön lakik” - utalva ezzel a Magyar Tudományos Akadémia nagyjaira. Ha tanári kart említ valaki Nagykőrösön, semmiképp ne a saját ifjúságunk szigorú professzorai jussanak eszünkbe, sokkal inkább a szoborcsoport az Arany János Múzeum előtt…

A legszebb kilátást keresőknek a város legrégebbi műemlékét, a református templom tornyát tudnám ajánlani, a legszebb épületet keresőknek a gyönyörűen helyreállított kupolás Postapalotát, a legkülönlegesebb szobrot megtekinteni vágyóknak pedig az „Arany János és a vén gulyás” c. alkotást. Ez utóbbi nemcsak azért érdemel említést, mert ez volt az ország első színes szobra (a festék idővel lekopott róla), de azért is, mert nagyon kedves Marci bácsi, az öreg gulyás és mellette fekvő kuvaszának szobra. A szobor megtekintéséért vegyük az irányt a református templom kertje felé.

Nagykőrös látképe - Forrás: www.hetihirek.hu

Ha van egy kis időnk és szerencsénk, elegyedjünk beszédbe ízes, úgynevezett ö-zős beszédű helybéliekkel, öröm hallgatni ezt a nyelvjárást és itteni lakosoktól megtudni, hogy mit érdemes megtekinteni. Merthogy lesz, aki a szépen helyreállított Tímárházat fogja javasolni, más a zenei és színházi eseményeknek otthont adó Arany János Kulturális Központot, megint más a kikapcsolódásra és termálvize miatt gyógyulásra is alkalmas strandot és termálfürdőt.

Nagykőrösről elmondható, hogy környezetbarát település is, és nem csak a kőrisfát ábrázoló címere miatt: a városközpontban is immár körforgalom tereli az autókat (ez a „legzöldebb” forgalomterelési módozat), továbbá a helyiek igen nagy aránya közlekedik a mindennapokban biciklivel, és nem utolsósorban természeti örökségükre is igen büszkék a kőrösiek, teljes joggal. Az országos hírű pusztai tölgyesek a Pálfája erdőben csodálhatók meg, de Európában egyedülálló módon Zuzmó-tanösvény is felfedezésre vár itt. Az erdőszélen gyökerező Basafa pedig 31 méteres magasságával, 4-500 éves korával ejti ámulatba az ide látogatókat.

Ha lemaradtunk a Szent-Györgyi napi forgatagról és az idei első Möggyfesztiválról, már most beírhatjuk a naptárba akár a fent említett júliusi, akár az augusztusi 31-i Nyárbúcsúztató vásárt, csak hogy a soron következőket említsem. Jó vásározást!

 Pálfája.jpg

Pálfája Oktatóközpont - Forrás: www.moggyfesztival.hu

Szólj hozzá!


2014.07.03. 23:06 Verbal

Július 1-vel elindult az országosan egységes mobilparkolás

Egységes rendszeren keresztül zajlik országosan a parkolás és az autópálya díj mobiltelefonon keresztüli fizetése 2014.július 1-től.

A kiépített rendszert 2014.július 1-től a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer partnerei bevonásával éles üzemben teszteli.

Parkolás.JPG

Az autó-pályahasználat fizetése az eddig megszokott módon történik, azonban a mobilparkolásnál többféle változás lépett érvénybe. Így például Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladójaként minden mobil- és mobilfizetési piaci szolgáltató az ország bármely fizetős parkoló zónájában szolgáltathat. A népszerű sms-ben történő mobilparkolás mellett a a különféle alkalmazásokat, és termékkapcsolásokat kínáló kisebb, innovatív szolgáltatók térnyerése is várható. Az utóbbiak csak egy-egy kerületben lehettek jelen.

Bővebb információk a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. új honlapján olvashatóak:ww.nemzetimobilfizetes.hu vagy a 06 1 989 0000 számon elérhető infovonalon is lehet segítségért fordulni mobilparkolással kapcsolatban.

 

Szólj hozzá!


2014.06.27. 15:22 Verbal

Ez a hétvége sem lesz unalmas...

Ha megvagyunk a napi munkával, fészbúkkal és egyéb gép előtt töltött tevékenységekkel, érdemes még gyorsan rápillantani az alábbi programajánlóra, ugyanis ezen a hétvégén sem fogunk unatkozni, ha a helyszíngazdákon múlik.

Nemcsak Budapesten, de a környező településeken is jobbnál jobb programokkal lehet zárni a júniust. Kezdjük mondjuk Bánkkal (és akkor maradjunk az abc-sorrendnél a továbbiakban...). Ha még nem tudjuk pontosan belőni Bánkot, egy gyors gugli-térkép keresésből kiderül, hogy bezony nincs messze, talán egy óra autóval. Már este fél 7-kor kezdődik a vasárnapig tartó Louis Armstrong Jazzfesztivál programsorozata, így éppen odaérünk, ha beleszámoljuk a pakolást, barátok összetrombitálását és az egy óra odautat (azért szállást is foglaljunk magunknak előtte).

Nagykőrös csak egy kicsit van messzebb (és a másik irányban, Ceglédtől délre), de mivel Budapest és környéke ez is, és még inkább mert nagyon gusztusos már a megnevezése is, hát íme: I. Kőrösi Möggyfesztivál, június 27-28. Részemről a főzőverseny, a csúzlis meggymaglövő verseny és a lekvárok, levesek, fánkok, aszalványok és egyéb meggyes nyalánkságok között ingáznék, ha ott lehetnék.

Szentendrén, a Skanzenben június 28-án Szent Iván napi álom címmel kerül megrendezésre az a fesztivál, amely a Szent Iván napjához kapcsolódó hagyományokat eleveníti fel, bemutatva nemcsak a magyar szokásokat de a Baltikum és Skandinávia érdekes tradícióit is.

Budapestet csak azért hagytam a végére, mert lehetetlenség az összes programot bemutatni, ezek a bejegyzések lefeljebb egy-egy kevésbé hirdetett, különlegesebb programot tudnak ajánlani. És akkor következzen a mostani kiválasztott: Szent László Napok a Kőbányai Pincerendszerben! Ingyenes, de regisztrációhoz kötött túrák indulnak szombaton és vasárnap a Pincerendszerben és a Dreher Villában, ezt a lehetőséget is érdemes megfontolni.

Szép hétvégét!

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C5%91b%C3%A1nyai_pincerendszer

Szólj hozzá!


2014.06.20. 10:44 Verbal

Pocket Guide – Túrautak a zsebedben!

Az alkalmazás IOS és Android rendszerű okostelefonokon futnak. Az appot a www.v4.pocketguideapp.com oldalon éred el, ahová ez a QR kód is elvisz, ha beszkenneled.

Ha telepítetted a „Pocket Guide” alkalmazást és letöltötted a V4 keretrendszert, megjelenik Magyarország logója, amelyre kattintva megjelenthető Budapestre kidolgozott 3 városnéző útvonal, méghozzá a korábbi letöltések alapján a legnépszerűbbek, ráadásul angol nyelven is elérhetők.

A „Pocket Guide” rendszerben egy túraútvonal letöltése 5 € kifizetése után válik lehetővé. A V4-es keretrendszerben azonban a letöltés és a használat díjmentes 2015. május 31-ig.

Összességében tehát a következő programok lettek elkészítve:

Budapest:

  1. The City and the Danube.
  2. The Great Castle Tour.
  3. The Hungarian Champs Elysées.

A használat során a program helymeghatározó rendszere a hallgatót elnavigálja a túra indulópontjára, majd elkezdi a városnéző programot. A program során folyamatosan követhetjük az útvonalat egy térképen, halljuk az élőszavas szöveget, illetve akár egyenként meg is kereshetjük az útvonal látnivalóit, annak fényképét és leírását.

V4 - pocket guide.jpg

Szólj hozzá!