Budapest és környéke

Hirdetés

Tovább a Facebookra

2015.03.26. 12:31 Verbal

Húsvét különleges környezetben - 5 tipp

Milyen jó is, amikor a Húsvét valóban a pihenésről szól és legalább egy napig nem kell keresni a gyermek szórakoztatásához a programokat, nem kell szaladni kölcsön-nyusziért és jó esetben a főzéssel sem kell bajlódni. Mivel a tavaszi szünet a családosok jó részének a házi- és ház körüli munkát is jelenti (és azon szerencséseknek akik kertes házban laknak, garantáltan a kerti munkák elkezdését/folytatását), úgy gondolom nem luxus legalább egy napot arra szánni, hogy más gondoskodjon a mi szórakozásunkról, családilag. Ehhez szeretnénk most néhány ötletet ajánlani és egyben biztatni a T. Olvasót, hogy ne habozzon egy napra kiszakadni a megszokott környezetből, új ingereket, élményeket begyűjtendő...

Boomerang Nyuszi Expressz

Ha valami, akkor ez a program bizonyosan magába sűríti mindazt amiért egy átlag gyermek megőrül: Húsvéti nyuszi, vonatozás, mesehősök és állatsimogató. Választhatunk, hogy mesehősök kíséretében, mozdonnyal vagy önállóan utazunk a Vasúttörténi Parkba, az élménydömping a helyszínen azonban mindenkinek garantált. Kezdve a kreatív kuckónál - ahol letudhatjuk a tojásfestéssel való rákészülést a másnapi locsolkodásra - a Park "szokásos" interaktív programjain át, úgy mint hajtányozás vagy lóvasút, az Iszkiri és a Libavonat együttesek gyermekkoncertjéig, számtalan izgalmas családi programmal fogadja a Vasúttörténeti Park a látogatókat Húsvét vasárnapján.

Részletek: www.vasuttortenetipark.hu
Dátum: 2015. április 5., Húsvétvasárnap
Helyszín: Vasúttörténeti Park (1142 Budapest, Tatai út 95.)

boomerang2.png 

Húsvét a Lázár Lovasparkban

Pazar természeti környezetben, a domonyvölgyi Lázár Lovasparkban is programkavalkádra számíthatunk Húsvétkor. A húsvéti kalács és a kemencés lángos illatával fogunk először találkozni, majd a páratlan látvánnyal, amit a Lovaspark és környezete jelent... Ki-ki kezdheti a kis üdvözlő pálinkával, üdítővel és pogácsával a látogatást, majd következhet a látványos lovasbemutató, a gyermekeknek a tojásvadászat, majd "Egy nyuszi kalandjai" c. előadás és a nap folyamán lovasfogatozás, pónilovaglás, állatsimogató és kézműves foglalkozások kifulladásig. Illetve amíg meg nem éhezik a család, hogy aztán a húsvéti fogásokkal terített svédasztalról lehessen jóllakatni a család apraját-nagyját.

Előzetes bejelentkezés szükséges!
Részletek: www.lazarlovaspark.hu
Dátum: 2015. április 6., Húsvéthétfő, 10:00-tól
Helyszín: 2182 Domonyvölgy, Fenyő u. 47.

 lazar.png

Ibolya Nap a Gödöllői Királyi Kastélyban

Élt egyszer egy királyné, kit alattvalói mind nagyon szerettek közvetlensége, kedvessége, embersége miatt. Ennek a királynénak a kedvenc színe a lila volt, kedvenc virága az ibolya... Így is kezdődhetnek egy mese, de ezúttal a valóságról, egész pontosan Erzsébet királynéról, vagyis Sisiről van szó. Húsvétvasárnap ibolyaszínbe borul a Gödöllői Királyi Kastély egykori lakója, Sisi tiszteletére és az eseménysorozatot "maga" a királyné nyitja meg 10:00-kor. Virágételekkel kapcsolatos előadás, játékos családi kastélynézés tárlatvezetéssel, illetve a Fogi Színház mesejátéka is a program részei, majd kora délután tavaszköszöntő néptánc és gyermekeknek szóló zenés műsorral számolhatunk. Egész napos arc- és tojásfestés, vidám játékok, kisállatsimogató és számtalan további meglepetés várja a látogatókat.

Részletek: www.kiralyikastely.hu
Dátum: 2015. április 5., Húsvétvasárnap

Helyszín: Gödöllő, Királyi Kastély

 iboly.png

 

Húsvétolás a Skanzenben

Kevés olyan autentikus helyszín jut eszembe a húsvéti hagyományok ápolásáról, mint a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Hagyományos, népi környezetben sajátíthatjuk el Húsvétvasárnap és -hétfőn a tojásberzselés vagy éppen a tűnemezelt tojás készítésének technikáját, miközben a különböző tájegységek portáin ínycsiklandó pászkát, perecet és felfújtakat ehetünk, illetve az egymást követő koncerteken táncolhatunk, netán a számtalan további művészeti vagy népi mesterséget bemutató előadás valamelyikén kapcsolódhatunk ki.

Részletek: www.skanzen.hu
Dátum: 2015. április 5-6.
Helyszín: Szentendre, Skanzen

 skanzen.png

Húsvéti túra Visegrádon

Azoknak akiknek a természetjárás a mindene, ajánljuk figyelmébe a Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület vasárnapra tervezett ingyenes erdei gyalogtúráját. A kirándulókat a visegrádi nagyparkolónál (2025 Visegrád, Duna-parti út. 1.) várják 11:00-kor, hogy az alábbi útvonalat bejárva felfedezzék Visegrád természeti kincseit. A túráról visszatérve tervezzünk egy jól megérdemelt, bőséges ebéddel az Étkek Házában vagy valamelyik kellemes visegrádi étteremben. Esős idő esetén a túra elmarad! Érdeklődni a +36 26 397 188-as telefonszámon lehet.

Útvonal: Nagyparkoló – Salamon-torony – Sibrik-domb – Mátyás-forrás – Nagyvillám Sípálya – Fellegvár – Visegrád
Időtartam: kb. 2 óra 30 perc
Dátum: 2015. április 5., Húsvétvasárnap

visegrad.png

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Szólj hozzá!


2015.03.12. 15:12 Verbal

Ébred a természet

 

danko_sandor_leanykokorcsin.jpg

"A tavasz érkezését néhány látványosan szép növényfaj jelzi: márciusban nyílik először az erdőben a kankalin, a sáfrány, az ibolya, a leánykökörcsin és ebben az időben virágoznak a húsvéti ünnepkörben ismert barka virágzatukkal a különböző fűz fajok. Az időjárás enyhülésének emblematikus növényét, a gyakran már a hófoltok közt is megjelenő hóvirágot nagyobb tömegben láthatjuk az erdők, ligetek, cserjések aljnövényzetében. Ez a különösen szép növény még lombfakadás előtt nyílik, hogy minél több fényt szívhasson magába a talajon. Ezért csak rövid ideig, tavasz közepéig láthatjuk pompázni, utána már termését érleli. A növény a kereskedelmi gyűjtés miatt veszélyeztetett, ezért gyönyörködhetünk a virágában, de ne szedjük le! Igaz ez a többi kora tavaszi virágra is, amelyek vázába rakva egyébként is nagyon hamar elhervadnak."
Kép és szöveg: Pilisi Parkerdő Zrt. www.parkerdo.hu

Szólj hozzá!


2015.03.09. 13:48 Verbal

6 jó program Budapesten és környékén márciusban

Költőinek azért nem nevezhető hasonlattal, de ahogy tavaszodik, úgy indul meg a keringés nemcsak az eddig szunnyadó erdők fáiban, de a budapesti fesztivál- és programkínálatban is. A kicsit álmos januári és februári hónapok után, az első tavaszi hónapban már igen szép számmal akadnak izgalmas és természetesen nagyon különböző tematikájú rendezvények. Ilyenkor a legkönnyebb az otthon gubbasztást tartalmas időtöltésre cserélni. Hogy mire?

Március 13-tól szeptember 13-ig látogatható a szentendrei Skanzenben az „Indulj el egy úton…” című Kallós Zoltán életmű-kiállítás, mely fél éven át mutatja be az Erdélyben született népzenekutató munkásságának legfontosabb darabjait; fotók, videók, a népi kultúrához kapcsolódó tárgyi hagyaték és egy igazi, megelevenedett Tánccsűr segítségével. Részletek: www.skanzen.hu/hu/latogatas/kiallitasok/indulj-el-egy-uton-kallos-zoltan-kiallitas

kallos_1.jpgForrás: www.skanzen.hu

Március 13-án a Váci Tavaszi Fesztivál javában zajlik; ezen a napon a nem csak a fiatalok körében népszerű Balkan Fanatik zenél a színpadon. A Dunakanyar bal partján fekvő barokk városban a koncertek és egyéb kulturális programok egymást érik, így a Halász Judit gyermekkoncertet keresőknek ugyanúgy érdemes a programja pillantaniuk, mint a komolyzene kedvelőinek. Részletes program: http://www.mimk.vac.hu/vaci-tavaszi-fesztival/7/vaci-tavaszi-fesztival/

vac.pngVácon járva ne hagyjuk ki a Kálvária dombot sem!

Március 28-29. az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár hétvégéje, az egyik legjelentősebb hazai folklórfesztivál, a népzene, néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje. A Sportarénában megrendezett eseményen többek között a Csík Zenekar, Rúzsa Magdolna és Lovasi András is fellépnek. Részletek: http://itthon.hu/magyarorszagi_turisztikai_informaciok/-/article/tanchaztalalkozo-2015

neptanc.png 

Március 28. a borszerelmesek és különösen a Tokaj-rajongók napja, hiszen a Corinthia Hotel Budapestben a leghíresebb magyar borvidéké a főszerep. A Nagy Tokaji Kóstolón 66 borász mutatja be kínálatát 14:00-tól kezdődően és számtalan mesterkurzuson lehet pallérozni borismereteinket és persze bővíteni kóstolási élményeinket. Részletek: www.tokajgrand.hu

 tokaji.png

Március 29. és április 02. között 15. alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál, ahol 16 ország több mint 40 kórusa és 1500 énekese lesz hallható és látható olyan impozáns és kiemelkedő akusztikájú helyszíneken mint a BMC és Müpa. Részletek: www.interkultur.hu

 korus.pngForrás: https://www.facebook.com/184686161742221/photos/pcb.344710952406407/344710879073081/?type=1&theater

Ha gondolkodóba esnénk, hogy a szentendrei és váci programok esetén milyen nevezetességeket érdemes a programba iktatni, bátran böngésszünk a legnépszerűbb Budapest környéki városok leírásai között. Kellemes tavaszt!

 

Szólj hozzá!


2015.02.18. 11:40 Verbal

Egy nemes küzdelem: Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj

Bikavér, bikavér.. Azt természetesen tudjuk, hogy Egerben és Szekszárdon szokás ezt a házasítást készíteni és azt is, hogy a tokaji aszú mellett hazánk külföldön is szélesebb körben ismert bora, viszont amilyen jelentős szerepe lehet bországimázsunk építésében, olyan keveset tudunk róla fogyasztóként.

bikaver_parbaj2.pngFotó: www.bor.hu

Ezért is érdemes figyelemmel kísérni azon rendezvényeket, amelyek nemcsak információval látnak el minket, de ahol a borásszal személyesen találkozva, a borokat megkóstolva mélyülhetünk el ezen cuvée-k világában. Emlékeztetőül, hogy biztos alaptudással közelíthessük meg a borászati kiállítók standjait, asztalait, íme egy rövid összefoglaló a bikavérről:

- Mindkettő (egri és szekszárdi) védett eredetű minőségi bor, azaz Egerben és Szekszárdon bejegyzett termelőkön kívül más nem használhatja borának megnevezésére.

- Az Egri és Szekszárdi Bikavér közös jellemzője, hogy nem lehet fajtajellege, vagyis egyik szőlőfajta sem haladhatja meg az 50%-os arányt a legalább 3 féle borból készülő házasításban. Kékfrankos, kadarka, a három bordói típus* és további szőlőfajták (portugieser, pinot noir, syrah stb.) különféle házasításából készülnek, minden esetben kékfrankos dominanciával. További alaptézis, hogy Szekszárdon kötelező a kadarka használata.

* a Bordeaux-ban leggyakrabban termesztett 3 szőlőfajta a cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot.

- A borokat jellemzően külön-külön érlelik, majd úgy házasítják, hogy aztán együtt érleljék a borokat hordóban, palackban.

- A bikavér ideális esetben nagy testű, közepesnél magasabb alkohol tartalmú (14-15%), szép sav-szerkezetű, (gyakran feketebogyós) gyümölcsös, fűszeres aromákkal rendelkező házasítás, melynek javasolt fogyasztási hőmérséklete 16-18 °C.

Természetesen jóval több információval gazdagodhatunk akár a netet böngészve, az egri classic, superior és grand superior besorolásokról, vagy az érleléssel, fajtahasználattal kapcsolatosan, de bizonyosan a leghatékonyabb és egyben legélvezetesebb, ha mondjuk a közelgő Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj helyszínen szánunk rá időt, hogy kiismerjük, megismerjük a bikavért...

Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj
Dátum: 2015. február 20., 18:00 és 21:00 között

Helyszín: Corinthia Hotel Budapest (Erzsébet krt. 43.)

Az esemény honlapja: www.bikaverparbaj.hu
Az esemény Facebook oldala ITT

 eger_szekszard_bikaver_parbaj_2015_logo_2.jpg

Szólj hozzá!


2015.02.16. 09:40 Verbal

Erdészek, ha fotóznak

A Pilisi Parkerdő Zrt. gondolt egyet (milyen jól tette) és most első alkalommal fotópályázatot hirdetett munkatársai között. A megmérettetésre összesen 619 pályamű érkezett és a végeredmény szerint többen valóban nem most ragadtak először fényképezőt.

Mi mással lehetne jobban meghozni a kedvet egy testet-lelket frissítő kiránduláshoz a Budapesttől egy nagyobb kőhajításnyira található Pilisben, mint ezzel a két különösen jól sikerült képpel?

pp.jpg

Lampert Zsolt: Úgy rúglak

pp3.jpg

Békefi Andrásné: Veresbe burkolózva

Szólj hozzá!


2015.02.16. 09:39 Verbal

Utazz és írj!

cikkiropalyazat.jpg

Szólj hozzá!


2015.02.11. 14:18 Verbal

Borjour Magnum- borkedvelőknek és romantikára vágyóknak!

Ismét giga boros rendezvényre számíthatunk, ha ellátogatunk február 14-én a Millenárisra.

A rendezvényhelyszín 2 csarnoka ad otthont a Borjour kóstolósorozat éves csúcspontjának számító Borjour Magnumnak. Az idén 6. születésnapját ünneplő eseményen az eddigieknél is több borászatot és gasztronómiai kiállítót kereshetünk fel.

borjourmagnum6.jpg

forrás: ww.borjour.hu

Gazdagnak ígérkezik a választék: Az ország minden borvidéke képviselteti magát, sőt még határon túlról is érkeznek pincészetek. Idén is  bőven lesz alkalmunk találkozni kis és közepes borászatokkal. Korlátlanul tesztelhetünk több, mint 600 bort a belépőjegyünkért cserébe szombaton 16 és 22 óra között. Zárás után, aki még maradni kíván, fergetegeset bulizhat.

borjourmagnum2.jpg

 forrás: ww.borjour.hu

Idei újdonság, a belépőjegy mellé ingyenesen járó, 120 oldalas Bornoteszt. Benne egy kuponfüzettel, mely 112 pincészet akcióját tartalmazza a Borjour-t látogató közönségnek.

Ha már Valentin- napon kerül megrendezésre az esemény, bátran adhatjuk ajándékba kedvesünknek, hiszen a szervezők a romantikára is gondoltak. Valentin- szalon várja a vendégeket virágkereskedőkkel, „romantikus borsorral”, borkaszinó játékokkal, illatmintás tesztekkel. És milyen egy romantikus borsor? Kezdődik az Első szerelemmel (Basilicus Szőlőbirtok bora), folytatódik a Flörttel (Katona Borház bora), majd a Szenvedélyes Hétköznapokkal (Miklóscsabi Pincéjének bora), de ne hagyjuk ki az Andalgó Zweigeltet (Fekete Borpince) vagy a Bezerics Dani Szexi Kis Gyöngyözőborát sem...

Gondoljunk a rászorulókra is, a „Borjour for Hope” kezdeményezéssel a szervezők a Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesülettel együttműködve 30 rászoruló gyermekhez szeretnének 30 vasárnap ebédet  eljuttatni az összegyűlt felajánlásokból. Az akciót résztvevő borászatok is támogatják.

 34233a5.jpg

Jegyekre a következő helyeken tehetünk szert:

elővételben online a Borjour oldalán

valamint nyolc budapesti borbárban és kereskedésben:

Decanter Borbolt, Deli Pékség, DiVino Bazilika, DiVino Gozsdu, Kadarka Bár, Palack Borbár, Veritas Borkereskedés (Pest), Veritas Borkereskedés (Buda),

 

További információk: www.borjour.hu és info@borjour.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: borkóstoló millenáris park Budapest Valentin-nap Borjour


2015.02.09. 08:51 Verbal

Városnézés felső fokon

Télutón, tavaszelőn, február utolsó vasárnapján a szélrózsa minden irányába mozdul a város. Élénk mozgolódás után kigurulnak az első autóbuszok fedélzetükön a városlakókkal, vidéki utasokkal, külföldi turistákkal. Indul a 90 perces városnézés. Érkezik az első hajó, lánc csörög, vasmacska csobban, az izgatott utasok, akik a vízről szeretnék élvezni a város látványát, alig várják, hogy beszállhassanak. És nem csalódnak. Az idegenvezetők bemutatják Budapest múltból fogant jelenét és jelenbe érő jövőjét. Összekapcsolják a Duna két partját, újraegyesítik Pestet és Budát, a szigeteket, a Tabánt és Óbudát. Tíz órától a város számtalan pontjáról a hostessek eligazításával csoportok vonulnak át a városon élükön lelkes vezető. Villamos csilingel, és megállás nélkül robog tovább. Benne figyelő, hallgató utasok, akik ma más szemmel nézik az elsuhanó épületeket. Alkonytájt visszaérkeznek az utolsó buszok, a sétálók szétszélednek, hazatérnek. Aztán egy év csend. És most ismét újra itt van!

idvezvn.jpg

2015. február 19-22. között kerül megrendezésre fővárosunkban az Idegenvezetői Világnap. Az esemény keretében, a 165 éves Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával, a BKIK Idegenvezetői Továbbképző Központja szervezésében, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány társszervezésében budapesti idegenvezetők mutatják be a főváros nevezetességeit és történelmi értékeit az érdeklődők számára. A részvétel a programok nagy többségén ingyenes.

 

További információk: www.bkik.hu

Szólj hozzá!


2015.01.30. 14:45 Verbal

5 ok, hogy eltöltsünk egy napot a Rudasban

rudas5_jpg.jpg

A Rudas fürdő néhány hónappal ezelőtt teljes mértékben megújult és tavaly december végétől a szaunavilág is megnyitotta kapuit, ez adta látogatásom apropóját Budapest egyik legszebb fürdőkomplexumában. Ezúttal egy szombat délutáni szeánsszal frissítettünk testet és lelket, ugyanis a termálfürdő társas fürdőruhás napjai a szombat és vasárnap, egyébként női és férfinapok vannak (ld. a nyitva tartást ITT). Ha egy egész nap nem fér bele időnkbe, egy fél nap is elegendő lesz, hogy az alább felsorolt 5 különlegességet kipróbáljuk..

 rudasmontazs.jpg

1. A gyors és egyszerű beléptetés után irány a kabinos vagy épp szekrényes öltöző (egyik újabb mint a másik), és már lehet is elmerülni valamelyik medencében a sok közül. Mi az új szárny felé vettük az irányt, hogy a hűvös időben még száraz hajjal hosszabban lehessen elidőzni a tetőn kialakított panorámamedencében. Igen, ez a kültéri medence lenne az első kihagyhatatlan helyszín a Rudasban járva. Pazar körpanoráma, kellemes hőmérsékletű víz, esztétikusan kialakított terek és a déli szárnyban tapasztaltak szerint még hétvégén is gondosan megszabott maximális látogatószám.

rudas11.jpgForrás: www.rudasfurdo.hu

2. Ezt követően a déli szárny wellness medencéit próbáltuk végig, amelyek között igazi különlegesség Budapest legmelegebb medencéje, amely libabőröztető 42 fokos vízzel fogadja a fürdőzőt. Amennyiben van hozzá kedvünk és kondíciónk, ezután a kb. 11 fokos vizű szemközti merülőben érdemes megmerítkezni - kiváló értorna. A hát- derék- és lábmasszírozó vízi alkalmatosságok és egyáltalán, a wellness részleg „rendes” kihasználására legalább 1-2 órát biztosan érdemes rászánni.

 rudas14.pngForrás: www.rudasfurdo.hu

3. A nemrég nyílt szaunavilág kétségtelenül a legszebb finn szaunával büszkélkedik amelyet valaha láttam: tágas és kényelmes, letisztult stílusban kialakítva. A gőz szokatlan, de annál impozánsabb fali szökőkútja mindenképp említést érdemel, csakúgy mint a sószoba vagy a sárga csempés élményzuhany. Nem kis szó, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra több mint 100 év után a Rudas kapcsán vett részt fürdő dekorációjának kialakításában. Egyszerűen gyönyörűek a sárga és kék színben pompázó Zsolnay bakfejes ívókutak, a pirogránit csempével és padokkal díszített pihenőterek.

rudas16.pngForrás: www.rudasfurdo.hu

4. A Rudas Restaurant & Bar lehet annak az élménynek a helyszíne, amikor először kipróbáljuk, milyen a gyógyforrás felhasználásával készült mártások, levesek íze. A garancia a kulináris élményre Kovács Lázár séf vezette csapat. A vasárnapi Wellness & Brunch szerény véleményem szerint kihagyhatatlan, hiszen az 5800,- Ft-os árban nemcsak a 3 fogásos menüsor, de wellness program is benne foglaltatik. Részletek ITT.

rudas9_jpg.jpg

5. Természetesen a gőzfürdő önmagában egy alapos indok, hogy felkerekedjünk a Rudasba egy kiadós fürdőzésre. A korábban Johannita-rendi ispotályból a török hódoltság alatt fürdővé alakított létesítmény 500 éve szolgálja a kikapcsolódni és gyógyulni vágyókat. A fürdő magja a nyolcszögletű középső medence, ahol a zuhanyzást követően elsőként érdemes elmerülni. A felülvilágítókkal áttört kupolának és az oszlopoknak köszönhetően egészen különleges a medencetér hangulata. Hogy a különböző hőmérsékletű sarokmedencékkel, a hátsó hideg merülőmedencével, a gőzkamrákkal és a szaunával milyen sorrendben érdemes operálni, mindenki másképp látja, egy azonban biztos, kicserélődve, feltöltődve fogunk távozni a Rudasból.

 rudas15.png

 Forrás: www.rudasfurdo.hu

17 komment · 1 trackback


2015.01.26. 15:20 Verbal

Két ingyenes koncert a St George's British International School diákkórusának előadásában

Idén februárban hazánkba látogat az olasz St George’s British International School diákkórusa és zenekara, hogy több koncerttel kedveskedjenek a budapesti közönségnek. A diákok olyan klasszikusokkal és modernebb darabokkal készülnek, mint Prokofiev Trojkája, Purcell Dido és Aeneasa (részlet), Leonard Cohen Hallelujah-ja, a koncert fénypontja pedig a 2014-ben Oscar díjjal jutalmazott Jégvarázs című film betétdala. A koncertek ingyenesen látogathatók!

Aranytíz Kultúrház, 2015. Február 7. 19:00.

Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér: 2015. Február 9. 19:00.

stgeorge.png

 

 

Szólj hozzá!