Budapest és környéke

Hirdetés

blog_banner.jpg

Tovább a Facebookra

2014.10.17. 10:19 Verbal

World Press Photo 2014 kiállítás

A kiállítás jellegénél és a személyes élményeknél fogva talán itt a legnehezebb szavakba önteni egy ajánlót. A World Press Photo, ahogy eddig sem, most sem az általános médiumok által közvetített képeket tárja elénk, hanem azt a valóságot, amellyel mi magunk szinte soha nem szembesülünk. Gyakrabban szerencsére, ritkábban sajnos. Merthogy vannak idén is felemelő, inspiráló képek is, nem kis számban.

WPP2.jpg

A World Press Photo győztese, John Stanmeyer, USA, VII for National Geographic
Forrás: http://www.worldpressphotohu.info/

A világnak annyi pontján van mérhetetlen szenvedés és embertelen körülmények közti túlélés (vagy legalábbis erre tett kísérlet), annyiféle hihetetlen sors és ember maradna ismeretlen, ha ennyit sem látnánk belőlük.. A kiállított képeket elnézve bizonyosan mélyebb érzelmeket élünk át, mint egy színházi előadás vagy mozizás után, érdemes hát a valóban csodálatos képekre egy-két órát szentelni. Vagy amennyit jólesik.

A World Press Photo kiállítás 2014. október 26-ig látogatható a Néprajzi Múzeumban (Kossuth tér 12.).

A kísérő kiállítások közül ajánljuk az emeleten megtekinthető, Peter Turnley "French Kiss" - A Love letter to Paris c. kiállítást is (Francia csók- szerelmes levél Párizshoz), a művész most megjelent könyvének képeiből.

Nyitvatartás és egyéb részletek http://www.worldpressphotohu.info/

 

WPP.jpg

World Press Photo 2014

WPP3.jpg

Kísérőkiállítás: "French Kiss" - A Love letter to Paris

Szólj hozzá!


2014.10.14. 14:26 Verbal

Forgalmi dugó a Börzsöny tetején

Már az MO felől vizslatva sem volt tiszta az égbolt, ahogy közelítettünk Diósjenő felé, ahová meghívást kaptunk az Ipoly Erdő Zrt-től. Az Erdei Szabadidőparkba érkezéskor még csak kellemesen hűs és tiszta volt az idő, de ahogy a meghívott újságírókkal és szakmai vendégekkel elindultak az erdészek terepjárói a hegycsúcs felé, egyre sűrűbb köd telepedett az erdőre. Elsősorban nem a sejtelmes ködfátyol, hanem az utolsó meredek, csúszós útszakasz leküzdése miatt állt meg a kocsisor, így megtapasztalhattuk milyen érzés a Csóványos közelében kialakult forgalmi dugóban ülni. Meglepően jó, azt kell mondjam.

 Börzsöny2.jpg

Persze a cím költői túlzás, hiszen hamar felértünk, majd megkezdődött a felújított Csóványosi kilátó átadási ünnepsége. Miután elhangzottak a beszédek és a szalagátvágási protokoll is megtörtént, az eseményre érkező túrázók és mi, túrázónak öltözött 'dzsipen-érkezők' is birtokba vehettük az igazán szépen átalakított tornyot. Ezúttal ugyan aligha fért volna bele egy két-három órás kirándulás a meghívott államtitkárok és hivatalból ott lévők idejébe, de részemről biztosan visszatérek majd, hogy két lábon is megmásszam a 938 méteres hegyet.

A kilátás pazar. Háborítatlan erdők amerre a szem ellát (tiszta időben állítólag a Magas-Tátrát is meg lehet pillantani), az őszbe forduló erdő színeinek látványa... Maga a háborítatlan idill - ha épp nincs tumultus, ahogy az itt természetesen elkerülhetetlen volt. A kilátó egyébként geodéziai mérőtoronyként épült, ezt a betontornyot újították fel kívül-belül, stílusos és természetbe illő falécekkel díszített acélszerkezettel. A kilátó négy szintjére új acél csigalépcső vezet és a szinteken ismeretterjesztő táblák fogadják a látogatókat.

Börzsöny.jpg

Börzsöny6.jpg

Fent: kilátás a toronyból. Lent: ilyen volt, ilyen lett.

Amennyiben hosszabb börzsönyi tartózkodást tervezünk, érdemes körbenézni az Ipoly Erdő Zrt. természetközeli szálláshelyeit bemutató honlapján, ahol családosoknak és baráti társaságoknak is ideális erdei kulcsos házak, vadászházak és bakancsos szállások közül válogathatunk.

Ha netán alaposabban szeretnénk az ország öko- és falusi turisztikai kínálatát megismerni, ajánljuk a http://zold.itthon.hu/ oldalt!

Kívánunk szép őszi kirándulásokat!

 

 

 

 

Szólj hozzá!


2014.10.08. 14:19 Verbal

Art Marketet mindenkinek!

ArtMarket.jpg

Jó ha az ember tisztában van korlátaival, képességeivel. Részemről például egyértelmű, hogy a magasröptű alkotó művészetet bár szívesen fogyasztom, nem mindig vagyok biztos benne, hogy jól is értelmezem. Elképzelhető, hogy ezzel többen is így vagyunk, az alábbi néhány sorhoz és képhez azonban úgy éreztem, hogy ezen felvezető gondolatokat meg kell említenem.

A bejegyzés címe azért az ami, mert hiszek abban, hogy a művészetekhez vajmi keveset értő is lehet rajongója az olyan alkotásoknak, mint amilyenek az Art Market kiállításon láthatók. Rengeteg képpel készültünk!

Szólj hozzá!

Címkék: képzőművészet millenáris park art market


2014.10.07. 11:24 Verbal

Olaszrizling Október

Már csak néhány nap és elmerülhetünk az olaszrizling gyönyörűségeiben, ismét lehetőségünk nyílik továbbképezni magunkat, megismerkedhetünk új borászatokkal valamint a fajta külhoni tőkéinek boraival (grasevinákkal, mivel a horvát nedűk is képviseltetik magukat). Mindezt az Olaszrizling Október alkalmával, október 11-én 14:00-tól, a Sofitelben, ahol összesen 70 borászat és további kiállítók várják az érdeklődőket.

Az eseményhez ezúttal egy 3+1 pontba szedett listával próbálnánk kedvet ébreszteni, ha az olaszrizling önmagában nem elég hívószó. Lássuk, mitől is olyan klassz egy fajta ez az olaszrizling.

OO6.jpg

Forrás: Wikipédia és Olaszrizling Október

1. Mert olyan titokzatos, hogy még az eredetére is három teljesen eltérő elmélet létezik: a legújabb teória szerint Champagne vidékéről került hozzánk, de még mindig tartják magukat azon nézetek is, hogy Romániából származik, esetleg nem véletlen a neve és valóban a rómaiaktól érkezett a Kárpát-medencébe.

2. Mert a fehérborok számos kimutatott és (még) ki nem mutatott jótékony hatásán túl, az olaszrizling tud valami pluszt... Nagy mennyiségű magnéziumot vesz fel érés során, ebből kifolyólag bora különösen jó izomgörccsel kapcsolatos egészségügyi panaszokra. Mennyivel jobb egy üveg badacsonyi bort pattintani, mint gyógyszert a fóliából.

3. Mert nagyon sokfélét lehet belőle alkotni: a jó savakkal megáldott de kevésbé jellegzetesek kiváló alapborai a pezsgőknek; a jó termőterületről származó szőlőből kellemes száraz házasított vagy fajtaborok készülnek; a túlérett, adott esetben aszúsodott szőlőjéből pedig gyönyörű desszertborok születnek.

OO4.jpg

Forrás: Olaszrizling Október

+1. Mert a legelterjedtebb szőlőfajta hazánkban (egyébként Horvátországban is), érthető, sőt magától értetődő, hogy külön hónapot szentel neki a szakma. Sokan keveslik az ebből a szőlőből készült szofisztikált fajtaborokat, mások általánosságban nyilatkozva egyenesen jellegtelennek ítélik, de úgy gondolom, hogy ez A kihívást jelentő fajta, amelyből valóban nehéz kiemelkedően jót, emlékezeteset alkotni. De lehet. Általában visszafogott savakat produkál, erős aromákat ritkán mutat és ebből kifolyólag valamelyest alulértékelt szőlőfajtáról van szó. Itt hadd idézzem Bakó Ambrust: "Elsősorban mi, borkészítők vagyunk felelősek azért, hogy a fajta megítélése olyan, amilyen." Próbáljuk meg hát felfedezni, hogy mely borászatoknak sikerül bennünket meggyőzni a tutiról. Részemről úgy indulok neki a kóstolónak - a kiállítói lista alapján - hogy sok ilyen lesz...

Részletek: www.olaszrizlingoktober.hu

 

OO7.jpg

Szólj hozzá!


2014.10.06. 12:51 Verbal

Kiállítás másképp: "Mentés másként"

ImagineBp2.jpg

Az alábbi sorok apropója nem az, hogy az Imagine Budapest rendhagyó városnézéseket szervező csapat új irodába költözött, hanem az, hogy ezen az új helyen egy valóban különleges kiállítást tekinthetünk meg a következő hónapokban.

A "Mentés másként - a Belváros-Lipótváros elvesztett és megtalált titkai" c tárlat december 15-ig látogatható térítésmentesen és valóban nem szokványos témából ad ízelítőt. Elvesztett és mások által megtalált értékeket és a hozzájuk kapcsolódó szokatlan történeteket, valamint a megtalálás ismert koordinátáit mutatják be az installációk, amelyek a legtöbb esetben további találgatásra adnak okot... Arról, hogy ki volt a tulajdonos vagy hogy milyen lehetetlen körülmények között zajlott a cselekmény (ti. az adott tárgy vagy élőlény elvesztése és megtalálása). De a tárgyakat szemlélve egy sor további gondolat és kérdés merül fel az emberben - talán éppen azért, mert mindannyian átéltük az elvesztés érzését és ahányan vagyunk, annyiféleképp reagálunk ilyen esetben. Hangulattól, a veszteség anyagi és morális értékétől és egyéb körülményektől függően, de elég gyakran kell szembesülnünk a bosszantó és hirtelen fellángoló érzelemmel, amit akkor élünk át, amikor tudatosul, hogy mitől van az a bizonyos hiányérzet. Ez esetben szerencsére nem a magunk ilyen érzéseivel kell foglalkoznunk, átélhetjük ezt, kívülről szemlélve, igényes és elgondolkodtató csomagolásban.

Helyszín: Királyi Pál utca 18., V. kerület
Megtekinthető: december 15-ig.
Belépődíj: nincs
További információk ITT

ImagineBp.jpg

Szólj hozzá!


2014.10.01. 15:17 Verbal

BUBI oktatás kezdőknek

Már éppen itt volt az ideje, hogy egy kicsit közelebbről is megismerkedjek a BUBI néven elhíresült kezdeményezéssel, vagyis a fővárosi közbringa-rendszerrel. Összefoglalva és tömören: szép is, jó is, működik, de azért nem árt rákészülni és elolvasni az olyan cikkeket, mint amilyent a T. Olvasó éppen olvas. Utána viszont bátran lehet használni, hiszen gyorsabb (legalábbis rövidebb távokon mindenképp), egyszerűbb, olcsóbb és nem utolsósorban egészségesebb, mint bármelyik tömegközlekedési eszköz. Az már csak a cseresznye a habon, hogy környezetet is kímélünk vele.

Bubi4.jpg

Egy bubicikli bevetésre készen.

Mielőtt nekiduráltam volna magam a saját tapasztalatainkat szavakba öntve közzétenni, azért elolvastam néhány megnyilvánulást (cikkek és azokhoz kapcsolódó megjegyzések tömkelege, ezek egy részén igen jókat lehet derülni). Szerettem volna több oldalról vizslatva kielemezni - na nem túl hosszan - a bubizást, mert ahogy szinte minden kis hazánkban, ez is kiváltott indulatokat. Igen, van egy összetett rendszer a háttérben, amit nem árt megismerni, különben nehezebben fog menni a helyszínen. De ez azért nem akkora ár (autót vezetni egy kicsit macerásabb, mégis rászánunk temérdek időt és pénzt megtanulni hogyan kell, mert remélhetőleg hosszú távon fogjuk tudni használni). Itt szintén utána kell járni néhány fontos dolognak és aztán megy magától minden. Ha nem elsőre, akkor másodikra. Kezdhetjük egy videónézéssel is akár: ITT. Esetleg a részletes útmutatót magunkévá tenni ITT.

De lehet a mi képes beszámolónkból is tájékozódni...

Első fázis: ismerkedés a rendszerrel.

Kölcsönözni nem különösebben bonyolult, főleg ha már van BUBI-kártyánk. Tennivalónk kimerül abban, hogy az ülés mögötti "kezelőfelületre" tesszük kártyánkat és megvárjuk, hogy zölden villogjon a zár, ilyenkor kiírja, hogy "BÉRELHETŐ". Ekkor kiemeljük a cangát és már mehetünk is. Egyszerre 4 bicaj is kivehető ugyanazon kártyával.

Ha nincs BUBI-kártyánk, a terminálnál bankkártyánkat kell bevetni, amelyről 25 e Ft-ot zárolnak (biciklinként) és azt maradéktalanul feloldják, ha fél órán belül dokkoljuk a járművet egy másik vagy akár ugyanazon kölcsönzési helyen. Az útmutatások segítenek, a lényeg, hogy mobilszámunk megadásával kapunk egy kódot, majd a két számsort (mobilszám + PIN) beütve lehet indítani a kölcsönzést.

Bubi1.jpg

 Ez itt az érzékelő helye.

Második fázis: ismerkedés a bringával.

Főbb ismérvek: az ülésmagasság állítható, a nyereg kényelmes, a szerkezet nem kifejezetten könnyű. Hogy ennek mi az oka, azt nem tudom (elsősorban a strapabírásra tippelnék, semmint a beépített technikára vagy lopásvédelmi megfontolásra), de belvárosi használatra, a maga három sebességével teljesen alkalmasnak bizonyult.

Bubi2.jpg

Harmadik fázis: visszaadás

Na itt szoktak következni a problémák, főleg a felkészületlen versenyzőknél. Akkor el is árulom azt a kulisszatitkot, hogy mi is azok voltunk. Alapvetően sima ügy lenne, mert csak leteszi a biciklit az üres dokkolóba, megnézi, hogy rendesen a helyére tette-e és kalap-kabát. Mi ugye rögtön tömegesen (azaz négyen) bicikliztünk és miután az első állomásnál egy szabad hely volt, továbbkerekeztünk a következő helyre, holott már itt is rövidre zárhattuk volna.

A lényeg, hogy ha és amennyiben nincs üres hely, ott van minden esetben egy ún. extra támasz. Nem, ez nem érzékelővel ellátott cucc, csak egy sima korlát, amihez a bicikli lakatával lehet letenni a bicajt. Ha ez is tele, azaz mindkét oldalán bicaj, akkor sem kell kétségbeesni, ilyenkor a biciklit a már korláthoz rögzített bicikli(k)hez lakatoljuk.

Fontos művelet következik a jármű hátsó fertályán: P/C gombot megnyom, kártyát odaérint (ha nincs kártyánk, a kapott PIN kódot beüt) és ezzel kinyílik a bicikli kormánya alatti lakat), odalakatol és 5 másodpercen belül megnyom egy OK gombot, különben számolja tovább az időt. A rendszer ugyanis nem tudja feltétlenül, hogy mi leadtuk a cangát, vagy bárhol a városban parkolunk vele, ami természetesen szintén lehetséges ugyanezen módszerrel, csak ilyenkor a művelet végén nem OK-t, hanem P/C-t nyomunk, amivel parkolunk és ilyenkor a bérlés nem zárul le.

Nagyjából ennyi. Nekünk volt némi telefonos segítségünk (06-1/325-5255), de ha ezt a cikket elolvassuk, biztosan teljesen sima ügy lett volna.

Bubi3.jpg

Szólj hozzá!


2014.09.22. 14:58 Verbal

Kis sör, nagy sör

"A legszebb az egész operaéneklésben a csodás vágyakozás
egy üveg sör után, amit utána megiszom."
                                                             Leo Slezak tenorista

Valamilyen rejtélyes (?) oknál fogva a sör utáni szomjúhozás minden más ital iránti vágyakozásnál meghatározóbb és erőteljesebb tud lenni, ebben talán általános az egyetértés. Ezért is volt már itt az ideje egy sörkörképnek, még akkor is, ha a nagy forróság után (volt ilyen idén nyáron egyébként?) talán kevésbé tűnik időszerűnek. A sörözés viszonylag minden-évszakos művelet, mértékkel és a részletekre figyelve pedig különösen nagy élmény. A részletekre figyelés ez esetben azt jelenti, hogy a környezet és a történelmi háttér megismerésének is érdemes időt és energiát szentelni, egy kellemes serital elfogyasztása előtt/mellett.

Kezdjük akkor a kis sörrel.

Kicsivel, mert nem sörgyárról, hanem kézműves sörfőzdéről lesz most szó, még ha igen nagy csoportokat is képes fogadni... A kinizsi utcai Kaltenberg Sörház és Étterem mai helyén a régmúlt időkben kaszárnya, majd dohánygyár működött, a pincéjét hosszú évekig raktárként használták. 29 évvel ezelőtt alakították ki a mai vendéglőt, amely akkoriban olyan szenzáció volt, hogy a helyben készült sörért a Ferenc körútig állt a sor. Akkoriban a csapolt sör ritkaságnak számított, a maihoz képest minimális termeléssel és hozzá igen nagy kereslettel. Akkoriban itt 29 Ft-ot kértek egy korsó sörért.

Kaltenberg2.jpg

Kaltenberg söröző - Maláta, komló, víz és élesztő: semmilyen adalék, csak a szűretlen élő anyag.

A 160 éves boltíves falak között ma gyakori vendégek a külföldi buszos csoportok, ami leginkább annak bizonyítéka, hogy a nagyon reális (azaz megfizethető) árak mellett valóban jóízű, házias fogásokat kapni a 360 főt is befogadni képes étteremben. Ne keressünk itt lehetetlen nevű ételkreálmányokat és nyakatekert ízkombinációkat, számíthatunk viszont az ételek igen igényes elkészítésére, szép tálalással, feldolgozható és egyben kielégítő mennyiségben.

A 650 Ft-os húsleves maceszgombóccal kellemes indítás egy öklömnyi, kívül-belül puha gombóccal. Az ezt követő baconös szűzérmék (tisztes nevén baconszalonnába göngyölt szűzérmék roston, sajtmártással, fóliában sült fűszervajas burgonyával) egyszerűen pompásak voltak: tökéletes állag, nagyon kellemes ízvilág, már-már baráti 2400 Ft-os ár. A ház specialitása a hideg tejszínes, málnás rétes (700 Ft-ért) kifejezetten nagy adag és kellemes zárása az étkezésnek.

De jöjjön a lényeg: a helyben készült szűretlen félbarna pilseni sör, amelyből egy pohár (3dl) 500 Ft, míg egy korsó (5 dl) 800 Ft. A sörházban egyébként egy főzéssel 720 l ital készül, amely hűtve és szén-dioxid nyomás alatt ugyan hónapokig is elállna, de persze időszaktól függően néhány nap vagy hét alatt elfogy. Az 5,5% alkoholtartalmú ital semmilyen adalékanyaggal vagy tartósító módszerrel nem találkozik, továbbá nem is szűrik, amitől nemcsak különösen ízes, de egészséges is lesz.
Kaltenberg3.jpg

Jöhet a nagy sör?

Következő utunk a Dreher Sörgyárba vezetett, amely más dimenziót jelent mind a termelés mértékét, mind a helyszínt illetően. A hatalmas területen fekvő Dreher üzembe csütörtökönként lehet bepillantást nyerni: a sörtúrák ezen a napon 14:00, 16:00 és 18:00-kor indulnak. A belépőjegy 1900,- Ft a felnőtteknek és 1500,- Ft a nyugdíjasoknak, diákoknak.

A látogatóközpont portájáról indulva először a Sörmúzeumot vesszük górcső alá, ahol sörtörténeti kiállítást és helyenként egész humoros magyarul beszélő rövidfilmet tekinthetünk meg a legrégibb alkoholos italunk pályájáról. Ezután következik a gyárudvaron keresztülhaladva a főzőház, ahol a cefrézés folyamata zajlik gyönyörű óriás rézüstökben, Zsolnay-csempékkel díszített falak között. Az összehasonlítás végett: itt akár 24 főzet is készülhet naponta, melyek egyenként 50.000 liter sört eredményeznek, ami naponta 2,4 millió üveg sört jelent! (Állítólag például a Sziget ideje alatt erre a kapacitásra bőven szükség van.)

Kisvonattal robogunk át a távolabbi épületekhez, a gépsorra, ahol a termék csomagolása zajlik, valóban ipari méretekben. Ha eddig nem tudtuk volna (én nem tudtam), aki Arany Ászok, Kőbányai, Pilsner Urquell, Miller, Kozel, Hofbräu vagy az általam eddig nem ismert Rocky Cellar sört issza, az bezony Dreher sört iszik. Persze mindegyik más és más, testben, színben, aromákban és karakterben.

Dreher.jpgSörtörténet úton-útfélen

A helyszínbejárást követően jöhet az igazi tapasztalás, két pohár sör kóstolása, amelynek árát a belépődíj magában foglalja. Érdemes ezért tömegközlekedéssel tervezni, ami nem különösebben bonyolult, hiszen a buszmegálló épp a főépület előtt van, de a villamosmegálló is csak néhány lépésre található.

Említést érdemel, hogy augusztus 30-án zajlott a DreherFeszt, ami közel négyezer látogatót vonzott a nívós zenei koncerteknek és a különleges ötletnek köszönhetően. Várható az esemény folytatása, de addig is rá lehet szánni egy csütörtök délutánt vagy estét a másfél, két órás klassz sörtúra programra.

Dreher2.jpg
A Dreher Sörgyár impozáns főzőháza

 

A fenti néhány sor (és sör) legfeljebb ízelítőül tud szolgálni, Budapest számtalan további sörfőzdéje jó programot jelenthet nagyoknak és még nagyobbaknak (a www.kezmuvessorok.hu oldalon például nemcsak a kézműves sörfőzdék, de az ivók és a boltok is megtalálhatók).

Koccintással vagy anélkül, mindenesetre egészségünkre váljék!

1 komment


2014.09.19. 12:49 Verbal

VII. Gödöllői Vadásznap

Gödöllő, vasárnap (azaz szeptember 21), Királyi Kastély.

Mást nem is kell megjegyezni, hiszen a VII. Gödöllői Vadásznap programja olyan sűrű és eseménydús, hogy a helyszínre érkezve már csak az a dolgunk, hogy ámuljunk és élvezzük a történéseket. Azért annyit megsúgunk, hogy a történések azzal kezdődnek, hogy vadászkürtszó után Erzsébet királyné, azaz Sisi  (hasonmása) köszönti a vendégeket a Kastély erkélyén állva, amit azonnal követ a vadételek főzőversenye a Kastélyparkban, amelynél gyönyörűbb hátteret elképzelni sem lehet az eseményhez.

Vadásznap2.png

Gödöllői Királyi Kastély - Fotó: Magyar Turizmus Zrt.

A gyermekes családoknak a Katáng zenekar biztosít kiváló szórakozást a "Varázsdiók földjén" c. előadásával, utána pedig Csernik Szende székely mesemondó és lábbábos (!) következik. Lesz itt továbbá szarvasbőgés bemutató, vadászkutya bemutató, agarászat, solymászat és íjászat, majd délután újabb bábelőadás az Aranyszamár Bábszínház műsorával. A nap második felében a Vadászkamara Kürtegyüttes ad koncertet a Díszudvaron.

Vadásznap.jpgCsernik Szende székely mesemondó
Forrás: www.labitaszinhaz.net

A nap során tematikus tárlatvezetések lesznek felnőtteknek és gyermekeknek is, és a folyamatosan zajló programok közül a népi ügyességi játékok, a kézműves foglalkozások, a vadászgörény-simogató és a vadászati témájú vásár külön említést érdemel.

Dátum: 2014. szeptember 21., vasárnap
Helyszín: Gödöllő, Grassalkovich kastély
További információk: www.kiralyikastely.hu

Szólj hozzá!


2014.09.16. 13:51 Verbal

Szomszédok

Igen Tisztelt Olvasó!

Az alábbi videó egy gyöngyszem, egy eszencia abból a korból, ami miatt olyan jó érzés visszagondolni a régi szép 80-as évekre és ami miatt azonnal mosolyt csal az arcunkra már az első két perc. Ahogy Vágási Feri szól Jutkának, hogy csukja be a szemét, mikor odakíséri leendő lakásukhoz (valahogy az amerikai filmekben nem ilyen környezet van/volt/lesz hasonló jeleneteknél…), ahogy cigivel a szájában ölben viszi be feleségét a lakásba, az – nem tudok rá jobb szót – csudaszép.

De lehetne még hosszan sorolni a tanulmányba illő snitteket és párbeszédeket, mert azoknak valóban se szeri, se száma. Ha és amennyiben a jelenetek, a szövegek kidolgozása, a styling és a kellékek (ld. az asztali tárcsás maroktelefont 3:44-nél) elindítottak bennünk egy érzelemhullámot, ne féljünk ennek teret engedni. Rendjén van az.

Sőt az is rendjén van, ha ezen érzelmektől felhevülten célba vesszük a Gazdagréti Szomszédok Ünnepét most szombaton, szeptember 20-án, lesz itt ugyanis halászléfőző verseny, retro piac, gyermekeinknek diafilmvetítés és általános örömünnep.

Utóirat: ha valaki megosztaná a fenti kisfilmből a kedvenc jelentét, azt nagyon értékelném. Megköszönök hozzá egy perc-mp jelölést, mivel hivatali munkaidőben sajnos nem tudtam végignézni a közel 26 percet és nem emlékszem pontosan minden jelenetre így 27 év elteltével. 

Szólj hozzá!


2014.09.16. 12:13 Verbal

Ars Sacra Fesztivál szeptember 20-28. között

Az Ars Sacra Fesztivál immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre és legfőbb célkitűzése kulturális örökségünk és kortárs alkotóink zsidó-keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó munkáinak megismertetése a számtalan programon keresztül, szeptember 20-28. között.

A művészetek legkülönbözőbb ágazatai képviseltetik magukat a kulturális fesztiválon, amelyhez évről évre csatlakoznak fővárosi és vidéki múzeumok, galériák és kulturális központok. Hogy mindenki számára elérhetővé váljon a világi és egyházi kultúra egy-egy szeletének megismerése, minden programon ingyenes a részvétel!

ArsSacra3.jpg

Fotó: Magyar Turizmus Zrt.

Csak, hogy néhányat említsünk a számtalan remek budapesti program közül:

- Szeptember 25-én és 27-én például lehetőség nyílik a Várnegyed szakrális emlékeit végigjárni, melynek során Dr. Végh András muzeológus mutatja be a Mátyás-templom történetét vagy épp fedi fel a Hilton szálloda alatt rejtőző világot. További infók ITT

- Szeptember 28-án Muzsika-Mese-Hangszerpróbálgató lesz a gyerekeknek a Barabás Villában. A Weines-Szász Kamaraszimfonikusok matinéja a Városmajori utcában található pompás rendezvényhelyszínen zajlik majd. Részletek ITT

- Szeptember 23-án Soundpainting lesz a Klebelsberg Kultúrkúriában, melynek során megfigyelhetjük, hogy lehet élőben komponálni, zenészek, táncosok és színészek egyidejű vezénylésével, ráadásul a közönség bevonásának lehetőségét is kiaknázva! Ennek részletei ITT

A világklasszisokat felvonultató zenei előadások (Snétberger Ferenc, Dresch Mihály, Misztrál Együttes, Bogányi Gergely csak néhány név a sok közül), a kiállítások, a tárlatvezetések mellett a fesztivál keretein belül kerül megrendezésre a Nyitott Templomok Napja és a Templomok Éjszakája szeptember 20-án.

ArsSacra2.jpg
Fotó: Magyar Turizmus Zrt.

Szólj hozzá!