Jótékony vasárnap május végén

2016. május 25. 19:45 - Verbal

Május első vasárnapja, Anyák Napja mindannyiunk ünnepe valamilyen formában. Május utolsó vasárnapja idén szintén jeles nap lesz és szintén a családról szól, de egy sokkal szomorúbb, szívszorítóbb nap is egyben. Idén május 29-én, vasárnap kerül megrendezésre az Ezer Lámpás Éjszakája, amely már egyre többeknek jelent egyértelmű asszociációt az eltűnt gyermekekkel. A szervezők országszerte több helyszínen készülnek jótékonysági koncertekkel, a nemes célt megvalósulását elősegíteni: „Hogy minden gyermek hazataláljon”.

Ma, május 25-én van az Eltűnt Gyerekek Világnapja, viszont a rendezvény vasárnap, május 29-én valósul meg, ekkor követik egymást a színpadon zenészek és művészek, ekkor engednek a magasba több ezer lufit a résztvevők, hogy közösen hívják fel a figyelmet az aggasztó statisztikákra… Tavaly közel 20000 gyermek tűnt el Magyarországon, ami önmagában is riasztó szám, de ha csak egyetlen eltűnt gyermek szülei helyébe képzeljük magunkat, máris érezzük és átéljük ezen kezdeményezés fontosságát.

Találkozzunk vasárnap az Ötvenhatosok Terén (további részletek ITT)

ezerlampas.png

Szólj hozzá!

Jubileumi kiállítás 20 év kincseiből Gödöllőn

2016. május 23. 17:36 - Verbal

Gödöllő ünnepel! Így van, a Királyi Kastély 2016-ban egész éven át jubilál: talán még sokan emlékezünk rá, hogy húsz évvel ezelőtt, 1996-ban milyen látványos ünnepség keretében nyílt meg a világi barokk építészet hazai zászlóshajójának számító Királyi Kastély pazarul felújított központi épületszárnya. Sissi császárné kedvenc kastélya akkoriban még csak ébredezett Csipkerózsika-álmából, a sokáig szovjet laktanyának használt, kettős U-alakú, nyolcszárnyú épületegyüttes lassan mégis kezdett méltó helyére kerülni a magyar köztudatban. Aztán egyre-másra jöttek a rekonstrukciós programok, nyíltak az időszaki kiállítások, a Barokk Színház és a Lovarda benépesült egyszeri látogatókkal, művészemberekkel, majd 2011-ben, a magyar EU-elnökség idején a legmagasabb körökből érkező diplomatákkal, és egyértelművé vált, hogy a legszebb Budapest környéki főúri kastély ismertségre, elismertségre és gyarapodásra van ítélve. Persze mindahhoz, amit ma látunk – beleértve a Kastélykert déli oldalán nemrégiben megnyílt Herbáriumot is –, elengedhetetlen volt az üzemeltetők kreativitása, újító ösztöne, szorgalma is.

Ám a fő hangsúlyt most, húsz évvel a megnyitást követően is arra helyezi a létesítmény gazdája, hogy a magyar történelem – és persze Gödöllő krónikájának – utolsó három évszázadát felölelő tárgyi-szellemi kulturális örökség minél reprezentatívabban és élményszerűbben jusson el a látogatókhoz. És aki idén nyáron Gödöllőre látogat, az egy igazán professzionális restaurátori teljesítménnyel fog majd találkozni: május 20-án államtitkári jelenlét mellett nyílt meg az elmúlt két évtized legérdekesebb és legkülönlegesebb szerzeményeiből, letéti tárgyaiból összeállított tárlat, „20 év kincsei – Tárgyak és történetek a gödöllői kastélyban” címmel, és egészen október elejéig várja majd kíváncsi látogatóit.

fj_csillag_001.jpg

Ferenc József csillaga - fotó: GKK

A Rudolf-szárnyban megnyílt tárlaton a kastély történetéhez szervesen kapcsolódó műtárgyak - köztük festmények, textilmunkák, bútorok, kerámiák, porcelánok - mellett olyan tárgyak is láthatók, mint például az egykor itt elszállásolt szovjet katonák otthonról hozott poharai, kályhalyukba rejtett levelei, hiszen ezek is a kastély színes-szagos, hol vidám, hol szomorkás tónusú múltjának részét képezik. A tárlat ötletgazdái és kivitelezői nem kevesebbet állítanak, mint hogy a „tárgyak és a mögöttük meghúzódó történetek révén olyan új, izgalmas kiállítás jött létre, amely azokat is visszahívja, akik már többször jártak a kastélyban”. — Ebbéli várakozásukat pedig könnyen igazolhatják az előttünk álló hónapok, hiszen a tárlaton nem csak szép és értékes műtárgyak mutatkoznak be, hanem a látogató ismeretséget köthet a hozzájuk kötődő történetekkel, anekdotákkal, no és magukkal az adományozó személyekkel is. Megéri az állandó kiállításokra is jegyet váltani, ha Gödöllőre kirándulunk, hiszen a „20 év kincsei” című kiállításra szóló kiegészítő jegyet így mindössze 1.200 Ft-ért vásárolhatjuk meg.

Természetesen a családi hétvégék szép hagyománya idén is folytatódik Gödöllőn: már három hetet sem kell várnunk, és június 11-én itt a Koronázási Hétvége. A kastély legendás, 1867. évi ünnepélyes kulcsátadását – melynek főszereplője Erzsébet királyné és I. Ferenc József császár –, és a királyi család hétköznapjait idézhetjük fel kellemes kikapcsolódást kínáló hétvégi családi programokkal: a gödöllői zeneiskolás növendékek ajándék népdalcsokrával, a Szűcs Mihály Huszárbandérium lovasbemutatójával, a kastély parkjában interaktív vetélkedőkkel, parktúrával és vadászattörténeti bemutatóval, a múzeumban tárlatvezetéssel, a díszudvaron bábelőadásokkal mindkét napon. Akit részletesebben érdekel a program, az a Kastély honlapján hamarosan belepillanthat!

ferenc_jozsef_dsc_1040-2.JPG

 Ferenc József dolgozószobája - fotó: GKK

Szólj hozzá!

Színpompás májusi fesztiválszezon Budapesten és környékén

2016. május 06. 16:24 - Verbal

Elérkezett a várva-várt május a fővárosba és környékére is: a "virágbontó, érett tavasz" havában számtalan izgalmas, gasztronómiával kapcsolatos eseményen vehetünk részt, és tarkabarka pünkösdi ünnepségek, vásárok is várnak ránk májusban, ha Budapestre vagy a környékre igyekszünk. Itt gyűjtöttük össze a legjobbakat!

Több mint 50 borászat közel 200 hazai és külföldi rosé, gyöngyöző, habzó és pezsgő bora várja május 6-8. között az üde ízek és a kerti hangulat szerelmeseit a Városligetbe, a Vajdahunyad vára és a Petőfi Csarnok közötti Nagyrétre. Természetesen a rosékon és habzókon kívül lesz más típusú bor is a Rosalia Fesztiválon, a frissítő nedűket pedig street food ételek széles kínálatával kortyolhatjuk az árnyas fák alatt, vagy a tavaszi napsütést élvezve, miközben gyermekünk éppen kenyeret dagaszt a játszóházban, parafából készít nekünk ajándéktárgyakat, vagy a Fesztivál idejére felállított KRESZ parkban kanyarog elektromos kisautójával. Természetesen nem hiányozhat a minőségi desszert és a kézműves fagylalt sem. A Jazzy Színpadon minden este koncert és éjszakába nyúló zene szórakoztatja a borozgató kedvű vendégeket.

_szs9531.jpg

fotó: Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.

A ma már virágzó hazai gasztronómia esszenciájának számít a Gourmet Fesztivál, ahol ismét egy időben és egy helyen adnak randevút egymásnak Magyarország legjobb éttermei, borászatai és kézműves élelmiszertermékei. A legfinomabb pálinkák, sajtok, szalámik, sonkák, mézek és felsorolni is nehéz, hogy mi minden más várja a Millenárisra látogatókat május 12-15. között. Annyit előre elárulhatunk, hogy ezúttal a hal- és vadételek jutnak főszerephez.

Jóllehet a gyermekeket idén is május utolsó vasárnapján ünnepeljük, a szentendrei Skanzenban már május derekán gyereknap lesz: 15-én és 16-án, Pünkösd vasárnapján és hétfőjén több száz gyerek mutatja be a pünkösdölés szokását a Skanzenben, és összegyűlnek az országból a szellemi kulturális örökségüket példásan őrző közösségek, így a matyók, busók, kalocsaiak is. A Kisalföld tájegységben pünkösdi királynéjárás lesz házról házra, miközben a fiúk a bajai tímárműhelyben és a mosonszentmiklósi tiprómalomban próbálhatják ki ügyességüket. A hajdúbagosi parasztházban a halászat hagyományos eszközeivel köthetünk ismeretséget: attrakcióként lesz hálókötés, hálódobás, aki pedig a gyomrát szereti, annak ugyanitt dunai halászléfőzés-bemutató, kóstoló. A nagykunsági állattartó tanyán birkapörkölt- és slambucfőzés-bemutató, kóstoló várja az ínyenceket, az ásványrárói házban pedig a szatmári szilvalekvár-főzés és –töltés hagyományaival ismerkedhetünk az aprósüteményekkel teli asztal mellett. Bár ilyenkor már a nyár kopogtat, az őszi évszakhoz kapcsolódó hagyományokról sem feledkeztek meg a szervezők: a szentgyörgyvölgyi lakóházban a kőszegi „Szőlő Jövésének” könyvét mutatják be szakavatott kezek, ugyanitt lesz szőlőjövés totó, növényfelismerés, könyvrajzolás és borvásár is. És ugyancsak az őrségi tájegység portái, iskolaépületei adnak otthont majd a rábavidéki szlovének rönkhúzásának és a ceglédi Kossuth-kultuszt felelevenítő társasjátékoknak is.

fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Miénk a vár! – mindez május derekán nem csak pusztába kiáltott szó: a pünkösdi hétvégén ismét a Vajdahunyad várába várják a hagyományok, a történelem, a kalandjátékok iránt érdeklődő, értékes szórakozást kedvelő gyerekeket és felnőtteket a 4. Országos Hagyományőrző és Kulturális Várfesztiválon. A családi szórakozást viselet- és fegyverbemutatók, felvonulások, íjászversenyek, színpadi programok – lovagi játék, zene, tánc, bábszínház – teszik teljessé. A Mezőgazdasági Múzeum egyedi ajánlatai, történelmi kiállítások, várrekonstrukciók bemutatása, múzeumpedagógiai foglalkozások, valamint a játékkiállítás, babakiállítás és játszóház biztosítják a kellemes, önfeledt hangulatot. A rendezvény díszvendége a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566. Emlékév... de erről majd bővebben a következő posztban, úgyhogy érdemes figyelni bennünket a következő héten is!

Nem lenne teljes a kép, ha nem invitálnánk Olvasóinkat a hamisítatlan alföldi díszletek között megrendezésre kerülő XI. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztiválra május 14-15-én: a Bolyhos és Fia Bt. szervezésében megrendezésre kerülő fesztiválon a főszerepet ezúttal is nemzeti italunk, a pálinka, valamint hazánk változatos tájegységeinek különleges élelmiszerei – pálinkák, borok, fűszerpaprikák, gyümölcslevek, húsféleségek, savanyúságok – kapják. Az egész család számára tartalmas kikapcsolódással kecsegtető esemény szombati napján a bulizene jut főszerephez, este a Hooligansre csápolhatunk; míg vasárnap kézműves és kirakodó vásárral, Hungarikum sátorokkal indul a délelőtt, és ezen a napon lesz a legtöbb gyerekprogram is. A szervező idén is készül újdonságokkal: bővül a vidámpark egy 30 méteres körhintával, a gyerekek pedig a „gyerekszigeten” pajkoskodhatnak. Mindezt ingyenesen, úgyhogy Pünkösd idején ne habozzunk útnak indulni Cegléd mellé, az újszilvási Vásártérre!

Szólj hozzá!

Kóstoljunk bele a tavaszba a Szent György-napi hétvégén!

2016. április 22. 12:23 - Verbal

Április negyedik hétvégéje kellemes tavaszi hőmérsékleteket és zsenge kirándulóidőt ígér, amikor a természetjárást akár szabadban főzéssel, piknikezéssel is kiegészíthetjük. Három izgalmas – környezetbarát és hagyományőrző – eseményt is tartogat ez a hétvége Budapesten és a környékbeli kirándulóhelyeken: a Föld Napjára még iskolás korunkból emlékezhetünk, a Tájházak Napja picit újabb keletű, és ugyancsak szeretnénk invitálni mindenkit a mezőgazdasági év kezdetére időzített, ősi hagyományainkat újraértelmező Szent György-napi ünnepségekre.

Ha a kedv és a lelkesedés megvan, csupán annyit kell tegyünk, hogy kinézünk egy szimpatikus szálláshelyet, majd megérkezve túrázunk, biciklizünk a szabadban, és megkóstoljuk a helyi ételeket! Mindehhez – a Magyar Turizmus Zrt. Gasztroélmények Éve kampányának jegyében – speciális program- és szállásajánlatokat gyűjtöttünk „Kóstolj bele a tavaszba!” címmel: a programfüzérből és a csomagajánlatokból mindenki kiválaszthatja az érdeklődéséhez és ízléséhez illőt, akár az utolsó pillanatban is.

Aki siet, az pénteken még elcsípheti a VI. Tudományfesztivált a Múzeumkertben, amely a hazai egyetemek, startupok, kutatóintézetek népszerű-tudományos seregszemléje, és ahol a Magyar Turizmus Zrt. a Felelős Gasztrohőssel közösen izgalmas ínyencségekkel vár azokra, akik nem csak egészségesen, de a természettel összhangban is szeretnének étkezni. A különleges zöldségek megkóstolása és a gasztrokvíz kitöltése mellett a látogatók megtudhatják, milyen egy fenntartható és társadalmilag felelős étterem.

muzeumkert_dsc_1510.jpg

fotó: MT Zrt.

Április 22-én, pénteken a Föld Napja alkalmából lesznek programok régió-szerte. E jeles nap alkalmából a Budapest fölé magasodó Sas-hegy Látogatóközpontja vár minden kedves természetbarátot. A világnap jelmondata – „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – mentén a budai mészkőszirtre felkapaszkodó óvodások, iskolások és felnőttek tippeket gyűjthetnek, hogyan is valósíthatók meg napjaink rohanó világában a természetvédelem, a környezettudatosság és a fenntarthatóság főbb szempontjai – minden egyes ember életében. A show vasárnap a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében folytatódik, ahol hatalmas mulatsággal ünnepelhetjük a Föld Napját: április 24-én lesz természetismereti hétpróba, földbarát büfé, számtalan zöld program, a Magyar Turizmus Zrt. standjánál pedig - a Kóstolj bele a tavaszba! akcióhoz kapcsolódóan - kirándulásajánlókkal és gasztro kvízjátékkal várják az érdeklődőket. Szakemberek segítségével a kiskerti madarakkal ismerkedhetünk, délben Róka Szabolcs mesél a gyerekeknek, a délutáni szieszta idején pedig a Hahó együttes Földlakó koncertje szórakoztatja a kőfejtőbe kilátogatókat. Érdemes sportosan érkezni, mert kipróbálhatjuk magunkat egy hatalmas mászófalon, és részt vehetünk a különböző zöld civil szervezetek versenyein, játékain. Láthatunk barlangi mentési bemutatót, sőt ezen a napon a Pál-völgyi barlangba is 50%-os kedvezménnyel kirándulhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembereinek segítségével.

Április 23-ra esik idén a Tájházak Napja, amelyről tudni kell, hogy szorosan kapcsolódik a Szent György-naphoz, hiszen az ahhoz legközelebb eső hétvégén rendezik meg. Ha Budapestről indulunk a Tájházak napjára, a szélrózsa minden irányában – Budakeszitől Ócsán, Turán át Kismarosig – találkozunk érdekes programokkal. A Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház „Erdőn-mezőn Budakeszin” címmel helytörténeti sétát szervez a régi Budakeszi erdő nevezetes helyei mentén: a séta résztvevőjeként felkereshetjük a hajdani szőlőtermelő területeket és az ősi sváb falu határában rejtőző zsidó temetőt, a négyórás túra jutalmaként pedig zsíros kenyérrel fogadják a visszaérkezőket. Az Ócsai Tájház családi programja 10 órakor egy keresztelővel egybekötött Istentisztelettel veszi kezdetét a református műemlék bazilikában. Élő viseletbemutató, kézműves kirakodóvásár és gyerekfoglalkozások várják az Alföld kapujának is becézett kisvárosba érkezőket. A Turai Falumúzeumban Szent György napi ingyenes tárlatvezetéssel, báránysimogatóval és az állathajtáshoz kapcsolódó kézműveskedéssel, népviseleti bemutatóval várják a családokat, utána pedig a Galga-menti táncokkal és a moldvai körtáncokkal ismerkedhetünk. A Dunakanyarban kirándulók sem maradnak népművészeti program nélkül: a Tájházak Napján 9 és 13 óra között a kismarosi sváb háztartások mindennapi tevékenységeit bemutató néprajzi tárlatvezetéseket tartanak a helyi Sváb Muzeális Gyűjteményben.

ocsai_tajhaz_20160224095935-dsc-4174-kisebb-bbmwugfo.jpg

fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Április 24-én, hagyomány szerint Szent György napján az állatokat először hajtják ki a legelőre. Európa számos országában is ezt a napot tartották a tavasz kezdetének. Magyarországon több népszokás is kapcsolódik ehhez a naphoz, például az állatokat zöld ággal hajtották ki, amihez a termékenységet kötötték, vagy füstön át hajtották, hogy elkerülje őket a baj. Szombaton és vasárnap tehát mezőgazdasággal, állattartással kapcsolatos programokon is részt vehetünk majd: a Nagykőrösi Szent György Napi Forgatag és Virágvásár alkalmával virágos ruhakölteményekkel, dobosgálával, néptánc- és hastáncbemutatókkal, Szent György vitézről szóló históriás énekekkel, borkóstolással egybekötött gasztronómiai bemutatóval, játszótérrel, kézműves kuckóval, élő koncertekkel és városnéző kisvonattal várják az alföldi mezővárosba látogatókat április 23-án szombaton.

img_6830.JPG

fotó: Tourinform Cegléd

A 15. születésnapját ünneplő Lázár Lovasparkban ugyanezen a napon kerül sor a Szent György kápolna ünnepélyes felszentelésére, amit hagyományőrző lovasbemutató és az Isaszegi táncegyüttes néptánc műsora követ, Annus Réka népdalénekes kíséretével: mindez így együtt egész biztosan elősegíti majd, hogy „jól csússzanak” a finomabbnál finomabb falatok — a kemencében készült lángos, vagy éppen az óriásserpenyős, grillezett és bográcsos ételek és italok. A lovaskocsikázás, pónilovaglás mellett olyan kézműves foglalkozásokkal ismerkedhetünk meg, mint a lovas gipszfestés, az íjászkodás vagy a patkolókovács mestersége. Vasárnap pedig hol máshol folytathatnánk gasztronómiai kalandozásainkat, mint Ráckevén, ahol a fűzfákkal szegélyezett Duna-parti Piac sétány szabadtéri színpadán kerül megrendezésre az Országos Nemzetiségi Találkozó, és az egész napos programot 10.00 órától nemzetiségi ételbemutató is gazdagítja.

Válasszunk tehát egy szálláshelyet, túrázzunk, biciklizzünk a szabadban és kóstoljuk meg a helyi ételeket! A Magyar Turizmus Zrt. mindent összeállított egy tökéletes hétvégéhez, mindehhez már csak ki kell választani az ideális úti célt. Az „ínycsiklandó szállásajánlatok” között egészen a tematikus év végéig válogathatnak a gasztroelmeny.hu látogatói, amely nem mellesleg Magyarország legteljesebb gasztronómiai eseménynaptára, pillanatnyilag több mint 450 gasztronómiai vonatkozású eseménnyel, fesztivállal.

A Magyar Turizmus Zrt. „Kóstolj bele a tavaszba!” kampányáról még bővebb információkért a következő oldalakra navigáljunk:

http://itthon.hu/kostolj-bele-a-tavaszba

http://gasztroelmeny.hu/hu/szallas.html

http://gasztroelmeny.hu/hu/esemenyek/kostolj_bele_a_tavaszba.html

Szólj hozzá!

Nyitott szemmel és szívvel a Nagykörúton: egy hétvége a Budapest100 jegyében

2016. április 15. 13:03 - Verbal

Ugye nem is olyan régen volt, hogy hangos tűzijáték közepette köszöntöttük az újévet? És ha a naptárunkra nézünk, azt látjuk, hogy máris túlszaladtunk az esztendő századik napján. Hogy ez miért számít piros betűs napnak a Budapest-rajongók turisztikai naptárában? — Valljuk meg azért, kevesen vágnánk rá, hogy immár hagyományosan április derekán, az év 100. napjához legközelebb eső hétvégén rendezik a "Budapest100" fesztivált (leánykori nevén: Nyitott Házak Hétvégéjét) a fővárosban! Különleges napok ezek, hiszen ilyenkor nem kizárólag a jó karban lévő épületekbe vagy a patinás műemlékekbe látogathat el a kíváncsi tekintetű közönség: a zsenge áprilisi hétvégén évről évre 50-60 budapesti épületben látják vendégül az érdeklődőket az ott lakók – vagy ott dolgozók –, akik az önkéntesek segítségével számos programot is szerveznek.

Az idén hatodik életévébe lépett városi civil ünnep fókuszában a 120 éves pesti Nagykörút lesz: a több városrészen áthaladó útvonal mentén számos kulturális, történelmi, építészet- és várostörténeti emlék csalogatja majd kapuin belülre az érdeklődőket szombaton és vasárnap, méghozzá ingyenesen, a legtöbb esetben előzetes regisztráció nélkül. Több tucat nagykörúti épület tárja ki kapuit a látogatók előtt: egykori lakók élete, a házakhoz fűződő legendák, az építés története elevenedik meg; sok-sok lakóház és szállodák, iskolák, színházak, mozik készülnek jobbnál jobb koncertekkel, kiállításokkal, a kisebbek számára kézműves foglalkozásokkal, piknikkel és gyereksarokkal. Mindeközben a civil szervezetek fórumai lehetőséget kínálnak annak megvitatására is, ki milyennek szeretné látni a jövő Nagykörútját. A csatlakozó épületeket Budapest100 molinók jelölik a homlokzaton. Sőt mi több, erre az alkalomra kinyitja kapuit a Nyugati pályaudvar Királyi Váróterme is. Az aktualitások és a legfrissebb információk a budapest100.hu/hirek oldalán érhetők el.

Fotó: Kortárs Építészeti Központ - kek.org.hu

Ha a Nagykörútról a Király utca magasságában szottyan kedvünk letérni, akkor a legjobb úton járunk, mert errefelé vezet az út a világhírű dokumentarista fotósról, Robert Capáról elnevezett Kortárs Fotográfiai Központba, a Nagymező utcába: a Capa Center ad otthont május közepéig a 34. Magyar Sajtófotó kiállításnak. A természetfotókban, sport és tudományos témaválasztású pályamunkákban is bővelkedő művészi fotókiállítást ezúttal az ember- és társadalomábrázolás, az esélyegyenlőség kérdése tematizálja: szembeszökően sok felvételt láthatunk a szociális háló perifériájára szorult embertársainkról – nagyvárosiakról és a tanyavilágban élőkről egyaránt –, kiemelkedő parasportolók emberfeletti küzdelmei elevenednek meg előttünk a képsorokon, és bizony, az idei kiállítás kendőzetlenül „arcunkba tolja” a menekültválság megrendítő, drámai epizódképeit is. Szinte odaképzeljük magunkat a tömegbe, ahogyan a hontalanság mindennapi valóságával együtt élni kényszerülő közel-keleti menekültek egyre türelmetlenebbül várakoznak a röszkei határ mellett felállított gyűjtőpontnál, farkasszemet nézhetünk az autópályán papucsban, szandálban Hegyeshalom felé menetelő menedékkérők elszánt, elkeseredett csoportjával, vagy megpihenhet tekintetünk a dél-magyarországi falu Volánbusz-megállójában gyermekével ücsörgő kongói asszony elcsigázott, esőáztatta arcán.

Fotó: MTI

A természetfotók kedvelői az észak-amerikai méhecskék legnagyobb ellenségén, a „csendes bányász”-ként aposztrofált méhfarkas képsorain borzonghatnak, amint a kegyetlen méhgyilkos éppen becipeli áldozatát a lyukba, táplálékul a kikelő lárváknak. Képzeletben elutazhatunk a kárpátaljai Aknaszlatinára is, ahol a helyben feltörő sós víz és a fekete iszap jótékony hatásának köszönhetően valóságos fürdőparadicsom jelent meg az egykori sóbánya romjain, ám a természeti erőforrások mohó kisajátításának eredményei is jelentkeznek, mégpedig a felszínen tátongó krátereket képező, beomló bányatermek képében, amit remek érzékkel örökített meg a fotóriporter. Szóval, ne habozzunk rászánni másfél-két órányi szabadidőnket a több mint 300 képet felvonultató exkluzív tárlatra, mert a képek segítségével ki-ki felidézheti magában a 2015-ös év közéletének legemlékezetesebb, „legkarcosabb”, de mindenképpen sűrű érzelmeket kavaró pillanatait. A Sajtófotó Kiállítást Pünkösd szombatjáig láthatjuk Budapesten, május 14-e után pedig tovább utazik az ország vidéki nagyvárosaiba.

Szólj hozzá!
Címkék: Budapest Nyugati

Mikor máskor látogassunk Isaszegre, mint április 6-án?

2016. április 05. 11:57 - Verbal

Isaszeg nem éppen szokványos úti cél, ha lehet tippelnem, a kedves Olvasók többsége a térképen elhelyezni sem igen tudja a kisvárost. Ebben nincs is semmi szégyellnivaló… itt a kiváló lehetőség azonban, hogy megismerkedjünk a településsel, aminek nagy napja holnap, azaz április 6-án lesz! Meg kell jegyezni, hogy már ma is zajlanak az ünnepi események, ahogy a poszt végén látható program is mutatja.

A Gödöllő mellett fekvő település, ha más nem, a történelemkönyvek lapjairól lehet számunkra ismert: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején sokáig kétséges kimenetelű, fordulatokban gazdag csata zajlott itt le, amely végül magyar győzelemmel ért véget. Ezen diadal emlékét élteti tovább az Isaszegi Történelmi Napok eseménysorozat, amely Közép-Európa egyik legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozata. A Tavaszi Emlékhadjárat és ezen belül a Csataimitáció minden év áprilisának 6. napján zajlik; ennek során a korhű jelmezekben felálló ellenséges haderők vívják meg harcukat, szerencsére most már kevésbé veszélyes körülmények között.

isaszegfofoto.pngFotó: GKRTE – www.gkrte.hu

Ha a csata kimeneteléhez már nem is férhet kétség, a látványosság évről évre egyre nagyobb számú vendégsereget vonz, a családok is egyre szívesebben vesznek ki szabadnapot (amikor április 6. hétköznapra esik, ahogy idén is), hogy részesei lehessenek az időutazásnak, amelyet a szereplők és szervezők tesznek lehetővé. Ennyi lovas- és gyalogos katonát, tüzért és népi hagyományőrző résztvevőt nem sok helyen látni egyszerre…

A XXVIII. Tavaszi Emlékhadjárat programjai ma 18:00-kor indulnak emlékesttel és koszorúzással, majd 19:00 órakor fáklyás felvonulás indul a Kőkereszthez. Holnap, azaz szerdán 10:00-tól a Huszártábor bemutatásával folytatódnak az események (a Sportcsarnok mögötti területen), majd a nap folyamán több helyszínen is lesznek koszorúzások, ünnepi megemlékezések. A Szoborhegy alatti területen zajlanak a legizgalmasabb programok: 13:00-kor „gyermekcsata” veszi kezdetét, 13:50-től lovasbemutató, majd 15:30-tól a katonai díszszemle és csataimitáció következik. Mindezt színesítik a néptánc bemutatók, zenekari fellépések, táncház, játszóház és egyéb programelemek, melyeket a poszt végén elérhető ismertető részletez.

isaszeg-csata.jpgFotó: http://godolloihirek.hu/index.php

Ha nem sikerülne a holnapi napra megszervezni a kiruccanást, Isaszeg más időpontban is attraktív úti cél. Műemlékeinek felsorolása helyett említést tennénk a legérdekesebb látnivalókról, biztatva, hogy látogasson el erre az oldalra, ha az alábbi kedvcsináló betöltötte funkcióját és már tervezi isaszegi látogatását.

Budapest felől érkezve először a Képesfa emlékhely tűnik szembe, ami búcsújárók pihenő- és imádkozóhelye is volt hosszú időn keresztül. A hely történetével emléktáblák ismertetnek meg. Az úton továbbhaladva a XII. században épült Öregtemplom méltóságteljes épülete következik, innen a környező dombokra nyíló kilátást külön kiemelnénk.

isaszeg-templom.pngFotó: www.danyikronika.hu

Ha gyerekekkel tervezünk menni, kénytelenek leszünk előrevenni a Helytörténeti Gyűjtemény számukra (is?) legérdekesebb elemét: a rendkívüli igényességgel elkészített ólomkatona kiállítást. Semmi esetre se hagyjuk ki a múzeum két relikviáját: az idős Kossuth Lajos levele és II. Rákóczi Ferenc zászlója is megtekinthető itt.

isaszeg-olomkatina.pngFotó: Isaszeg Falumúzeum - muzeum.isaszeg.hu

Ne hagyjuk ki Isaszegen járva a város jelképét, a Szoborhegyen álló Honvédszobrot sem! Innen rövid erdei sétával elérhető a magyar, lengyel és osztrák katonák emlékhelyéül szolgáló, Makovecz Imre által tervezett Emlékező Angyal, ahol először megütköztek Klapka seregei az osztrákokkal.

A további látnivalók, úgy mint a Szentgyörgyi-pusztai Kőkereszt, a Szent István Katolikus Templom, a Dózsa György Múzeumi Kiállítóhely leírását a fent is említett linken találja és ha netán kiterjesztené látogatását többnapos itt-tartózkodásra, a  nagyobb kőhajításnyira fekvő Gödöllőt vétek lenne kihagyni. Itt olvashat róla, hogy miért…

Emlékezetes kirándulást!

isaszeg-progran.png

Szólj hozzá!

Budapestről Tokajba és vissza másfél óra alatt

2016. április 04. 15:37 - Verbal

Az alábbi bejegyzés nem a Budapest és környéke régióról szól, de mivel a továbbképzéssel is felérő kóstoló helyszíne a Pesti Vigadó volt, ezért örömmel posztolom kollégám izgalmas írását az eseményről...

Írta: P. J.

Ritkán adatik meg a magamfajta laikusnak, hogy Mészáros Gabriella társaságában kóstolhat. Örömömet csak tetézte, hogy kedvenc borvidékem, Tokaj-Hegyalja borai kerültek terítékre ezen a gyönyörű napsütéses délutánon a Vigadó éttermében. Megérkezésünkkor ragyogó fényárban úszott az elegáns, óriás belmagasságú tér, és a poharakba éppen akkor töltötték az első tételt.

Mielőtt belevetnénk magunkat a borvidék és az itt készülő borok titkaiba, ejtsünk pár szót a kóstoló apropójáról. A bor társasági élmény, összehozza az embereket, közösséget épít. Évről évre nő a bort kedvelő és értő borfogyasztó réteg, a kereslet növekedésével párhuzamosan folyamatosan bővül a kínálat is. Országszerte egyre több az igényes, kulturált borfogyasztást népszerűsítő és lehetővé tévő esemény, a fővárosban sorra nyílnak a minőségi borbárok, a kellemes és igényes borkóstolás színterei. A WineGlass Communication lelkes fiatal csapata újságíró klub keretében ismerteti meg a meghívottakat egy-egy borvidékkel vagy borfajtával borászok, szakemberek tolmácsolásában. Talán nem túlzás állítani, hogy ezúttal a világ legfontosabb borvidékeinek egyikével kerülhettünk közelebbi ismeretségbe.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy Tokajról és a tokaji borról – csakúgy, mint a fociról – mindenki mindent tud, ennek ellenére jöjjön egy kis ismétlés, elevenítsük fel, mire és miért is vagyunk büszkék, amikor erre a borvidékre vagy az innen származó borokra terelődik a szó egy külföldi társaságban például.

Tokaji borvidék

Balatonlellén a déli parttól pár kilométerre lévő lankákon sétálgatva a Balaton-Felvidék csodálatos panorámája tárul elénk. Területének nagysága nagyjából egyezik Tokaj-Hegyalja területével, utóbbi különlegességét és sokszínűségét többek között az adja, hogy míg a Balaton északi partján körülbelül tíz, addig Tokaj-Hegyalján közel 450 kisebb-nagyobb vulkán alakította az évezredek alatt a tájat és a talajt mai formájára, ez maga a geológiai kánaán. A Nyugat-Dunántúlon bazaltos kőzetvilág uralkodik, Hegyalján inkább andezit, riolit és zeolit alkotja a különböző talajrétegeket. Néhol egyáltalán nincs termőréteg a talajon, annyi itt a kő, hogy néhol olyan érzése támad az embernek, mintha vasúti töltésen sétálgatna. Nem véletlen, hogy Mádon, Szepsy Istvánnál járva, a borász mindig saját „lapidáriumában” kezdi a borkóstolóit, ahol megtudhatjuk, melyik dűlőn milyen kőzetből áll a talaj, hiszen a kő és a talaj alapjaiban határozzák meg a rajta termő szőlőt, és így az abból születő bort. A sokféle talajadottság okán Hegyalján már nem csak dűlő szelektált, de sok esetben parcella szelektált borok is készülnek, olyan kis tételben, hogy szerencsésnek mondhatják magukat azok, akik megkóstolhatják vagy megvásárolhatják ezeket.

A speciális talaj és klimatikus adottságokkal rendelkező borvidék titkát tehát nem az éghajlati, fekvési, fajta- vagy talajadottságokban kell keresnünk, hanem ezek együttes hatásában. Tokaj-Hegyalja változatossága, egyedisége világviszonylatban is nagyon ritka. A hosszú, párás, napos ősz kedvez az érett szőlőszemek töppedésének, aszúsodásának. A külföldi befektetők új borászati technológiát honosítottak meg, amelynek kapcsán új aszú- és borstílus jelent meg Hegyalján. Ezek a borok már inkább a szőlőből származó, elsődleges aromákra helyezik a hangsúlyt, könnyebbek, kevésbé oxidatívak, mint a régebbi stílus borai.

Tokaji Borlovagrend

A régióban sok pozitív kezdeményezés zajlik az elmúlt 15-20 évben, ilyen a már régóta működő borlovagrend 2012-es megújulása Tokaji Borlovagrend néven, amelynek célja, hogy visszaemelje Tokajt az őt megillető helyre. A Borlovagrend alapító tagjai nagyrészt tokaji bortermelők, a szervezet azokat fogja össze, akik hisznek a termőhely egyediségében és az itt készülő borok kivételes karakterében.

Tokaji Borárverés

A Borlovagrend számos programmal, köztük a Tokaji Tavasszal és a Tokaji Borárveréssel színesíti a borvidék életét. Idén negyedszer rendezik meg a Nagy Tokaji Borárverést, amely ebben az évben április 23-án lesz. Olyan ritka és egyedi tételekre licitálhat bárki, amelyek méltán kelthetik fel az egész világ borrajongóinak figyelmét. Száraz tételekből egy-egy gönci hordó (136 liter), az édes borokból fél gönci hordó (68 liter) és az eszencia esetében 10 liter a legkisebb megvásárolható mennyiség. Az árverési tételek kivételes minőségét egy szakmai borvizsgáló bizottság biztosítja, az egyenlet egyszerű: jó borárveréshez jó borok kellenek. A legnépszerűbb tételek évek óta jóval a kikiáltási ár fölött kelnek el. Minden tokajibor-kedvelőt szeretettel várnak a Tokaji Tavasz háromnapos rendezvényére, ezen belül az árverésre. Színes szakmai programlehetőségek várják az érdeklődőket: mesterkurzuson, dűlő túrán, sétáló kóstolón, borvacsorán és jazz koncerten vehetnek részt a régióba érkező hazai és külföldi látogatók. S hogy mit lehet várni az idei árveréstől? Mészáros Gabriella szavaival „illatokat, ízeket, tapintásokat, jó társaságot, örömfoszlányokat és pozitív válaszokat. Hogy Tokaj és a körülötte lévő világ még kerekebb legyen.”.

tokaji_1.png

Ismeretszerző borkóstolás vagy örömszerző borivás?

Régebben csodálkozva néztem, ahogy a borbírák komoly arccal, furcsa grimaszokkal az arcukon, csőrös kis csészékbe köpik a bort, ahelyett, hogy lenyelnék. Mára már tudom, ha végig szeretnék kóstolni egy kilenc tételből álló borsort, nekem is pont így kell tennem. A címben feltett kérdésre visszatérve viszont leginkább azt mondanám, ezen a délutánon öröm- és ismeretszerző borkóstolásban volt részünk: kilenc korty bor, rengeteg új információ és benyomás, és a közös felfedezés öröme – ezekkel lettem gazdagabb a kóstoló végére. Ahogy Tokajról mindent tudunk, úgy a borkóstolás legfontosabb alapszabályaival is többnyire tisztában vagyunk, álljon itt csak annyi emlékeztetőül, hogy a helyes sorrend: látvány, illat, íz. Vagyis mindig kívülről befelé próbáljunk közeledni a borhoz: először nézzük, aztán szagoljuk, legvégül kóstoljuk.

Illatot az illatgyűjtő zónából

Bár a nőknek állítólag különleges érzékük van a borkóstoláshoz, én mindig bajban vagyok, ha saját szavaimmal kell leírnom egy-egy bor kapcsán az érzéseimet, a bor illatát vagy ízét. Az itt kóstolt száraz tételekre gyakran mondtuk, hogy tiszta az illatuk. Kissé paradoxonnak tűnhet, de a „Mikor tiszta a bor illata?” kérdésre a válasz az, hogy akkor, ha fel sem merül bennünk a gondolat, hogy tiszta-e az illat vagy sem.

Gabriella kalauzolásával ezen a délutánon a Hétszőlő, a Füleky pince, Samuel Tinon, a Tokaj Kereskedőház, a Disznókő és Sauska száraz borait kóstolhattuk meg. Emellett alkalmunk volt megismerni három édes bort a Kvaszinger, a Holdvölgy és a Dorogi testvérek pincéjéből.

Tokaj legnagyobb ígérete a furmint és az abból készülő száraz borok, amelyek minden bizonnyal a borvidék jövőjének sikerét jelentik. Jancis Robinson, a világ egyik leghíresebb Master of Wine-ja szerint a furmint a világ öt legjobb szőlőfajtájának egyike. A furmint és a hárslevelű genetikai állománya a Kárpát-medencéhez kötődik. Nem kisebbítve a száraz furmintok érdemeit, sokat elárul rólunk, késői szüret, szamorodni és aszú rajongókról, hogy amikor az első édes tételhez értünk, a társaság egy emberként sóhajtott fel a pohárból kirobbanó fűszeres, gyümölcsös illatot megérezve. Gabriellától megtudtuk, hogy édes bort kóstolni a legnehezebb műfaj, mivel a maradék cukor jótékonyan eltakarhatja a bor egyes hibáit is. Persze ne hagyjuk magunkat, vizsgáljuk meg ugyanazokat a szempontokat, mint a száraz boroknál, vagyis mérjük össze a savak és a maradék cukor egyensúlyát, figyeljünk a bor utóéletére a pohárban és a szájban, és végül a bor minden tulajdonságára fény derül.

Gabriella feltette a nagy találós kérdést is, miszerint „Hány százalékot ad a bor minőségéhez a megfelelő szőlő?” Találgatásainkban nem merészkedtünk el a végsőkig, pedig a válasz kereken 100, vagyis a jó szőlő 100 százalékban határozza meg a születendő bort, később már csak a borászon múlik, hogy a pincében „mennyit vesz el” belőle. A bortermelők tudása, egyénisége, kreativitása mind-mind hozzájárul egy-egy kiváló bor létrejöttéhez. A Tokajra érkezett külföldi szakemberek és az általuk integrált tudás kétségkívül gazdagította a borvidéket, ugyanakkor az is igaz, hogy bár a termelőknek el lehet mondani, hogyan kell – általánosságban – jó bort készíteni, de azt, hogy ők hogyan készítsenek jó bort, nem. Mindenkinek a saját útját kell megtalálnia és elindulni rajta. Egy-egy borvidék sikeressége az ott dolgozó borászokon és az általuk készített borokon múlik. Szerencsére Tokaj-Hegyalján már vannak olyan elkötelezett borászok, akik nem csak saját történetükkel vannak elfoglalva, mert tudják, hogy egy fecske nem csinál nyarat, 2-3 borász nem tehet sikeressé egy borvidéket. Minél többféle érdekes és izgalmas bor keletkezik egy borvidéken, annál vonzóbb lesz az mindenki számára. Tokaj-Hegyalja e tekintetben nagyon ó úton jár.

tokajgrand.jpg

Irány Tokaj-Hegyalja!

Egy szó, mint száz, sokan még mindig tartanak a tokaji édes boroktól, pedig az igazán elegáns tételekben nem a magas maradék cukor marad meg ízlelőbimbóinkon és az emlékezetünkben, hanem a hihetetlen üde, friss, gyümölcsösség és fűszeresség, ami szintén a jól elkészített borok sajátossága.

Tokaj-Hegyalja 2002 óta az UNESCO világörökség tagja, olyan természeti és kulturális értékek hazája, amelyeket mindenkinek érdemes felkeresni és alaposabban megismerni. Mindegy, hogy családi kirándulás, kerékpározás, várlátogatás vagy klasszikus baráti evezőtúra kapcsán vetődünk erre a vidékre, a dombok között kanyargó Bodrog, az apró borvidéki települések bája, a domboldalakon elterülő szőlők látványa és persze az egyedi karakterű tokaji borok és az azokat készítő borászok szakma- és vendégszeretete feledhetetlen élményt nyújtanak az utazónak.

Szólj hozzá!

TOP 5 húsvéti ajánlat Budapesten és környékén

2016. március 25. 14:44 - Verbal

Írta: Ú.M.

Bár a gyep még nem fog smaragdzöldben pompázni az idén igencsak hamar kopogtató Húsvét napjaiban, a meteorológia verőfényes, meleg tavaszi időjárással kecsegtet bennünket. Érdemes hát nekiindulni, és jól megmozgatni téli hónapokban elmacskásodott tagjainkat: a szabad ég, a rügyfakadás, a friss levegő, a finom húsvéti ételek mindenképpen megérnek egy hosszabb utazást is. Az autentikus környezeten felül rengeteg játékos programmal, koncertekkel és húsvéti hangulattal találkozhatunk ezekben a napokban Budapesten és a főváros környékén. Lássuk, hogy pontosan hol!

1. Szentendrei-sziget, Bodor Major

Serdülőkor felé elkerülhetetlenül felmerül bennünk a kérdés: vajon tényleg a nyuszi tojja a tojást? Morfondírozás helyett inkább induljunk útnak Tahitótfaluba, és éltessük a legendát gyermekeinkkel együtt a Nyuszi Művek alkotóházában: sétáljunk egy jót a major tavaszodó parkjában, nézzük meg a szigeti állatpark újszülött állatkáit, majd élvezzük a Kemencés Csárda ünnepi ebédjét. A családias húsvétolást kalandpark, lovas kocsikázás és lovaglás teheti teljessé.

Fotó: bodormajor.hu

 

 1. Szentendrei Skanzen

Hol máshol, mint a szentendrei Skanzenben lehet igazán autentikus módon megjeleníteni a húsvéti néphagyományokat? A Szabadtéri Néprajzi Múzeum minden tájegysége életre kel március utolsó hétvégéjén: népviseletbe öltözött fiatalok locsolkodnak, népi mesterségeket bemutató porták nyílnak, és még hagyományos falusi ételek készítésében is jeleskedhetünk, ha a húsvéti hosszú hétvégén látogatunk a Skanzenbe. Vasárnap gólyalábasokkal indul a húsvéti készülődés: tojásfestés-karcolás, írókázás, nyusziujjbáb- és textilcsibe-készítés közben a fiúknak bilickézést, lányoknak különleges hajfonatokat mutatnak, emellett sok-sok népi játékban – mint a métázás (a baseball népi változata) – is kipróbálhatjuk magunkat. Természetesen nem maradhat el a tojásfestés, a komatálazás, a locsolóbál és a bábszínház (Húsvéthétfőn Kaláka koncerttel megspékelve!), valamint a bárányszépségverseny sem.

A 10 tájegység szépen, rendezetten kialakított területeit a skanzenvonaton is végig tudjuk járni. Egyébként betonozott út köti össze azokat a helyszíneket, ahol kerekesszékkel, babakocsival, kerékpárral is lehet közlekedni. Érdekesség, hogy a skanzenbe futóbérlet is váltható, bemehetünk biciklivel, sőt, kutyával is (pórázon).

skanzenhusvet.png

 Fotó: www.skanzen.hu

 1. Tojásfutás Szigetbecsén

Akit a „mainstream” húsvéti programok nem elégítenek ki, és ezektől valami markánsan különbözőre vágyik, sőt még a ruházatát sem félti az alacsonyan szálló hímes tojásoktól, annak húsvétkor ott a helye Szigetbecsén! A vasárnapi tojásfutás ma is élő hagyomány a Ráckevével déli irányból szomszédos, bájos faluban. Húsvét vasárnapján a legények a házakat végigjárva kosaraikba tojást gyűjtenek, majd délután a falu egyik utcáján két lépésnyire kirakják a tojásokat. A legények közül kiválasztanak kettő tojásfutót, akik hagyományos fehérnadrágos-feketekalapos, a vállukon keresztben piros szalagos viseletbe öltöznek. A két futó feláll az asztalra, hogy megmutassa magát az egybegyűlteknek. Először nemzeti színű zászlóval futnak végig a tojássoron, köszöntik a vendégeket, majd zászló nélkül futva a feladatuk, hogy minél több tojást felszedjenek és a vendégek közé dobjanak. És hogy meddig is tart ez a verseny?  Hát mindaddig, míg van a sorban tojás…

 

 1. Ibolya Nap Gödöllőn

Kilencedik alkalommal lengi be ibolyaillat húsvétvasárnap és hétfőn a Gödöllői Királyi Kastélyt. Az újranyitásának 20. évfordulóját ünneplő intézmény szezonnyitó családi rendezvénye az Ibolya Nap, amikor Erzsébet királyné kedvenc virága jegyében köszöntik Gödöllőn a tavaszt kicsik és nagyok. Húsvét vasárnapján reggel a virágkeringő dallamára maga Erzsébet királyné köszönti a vendégeket, majd cercle-t (fogadást) tart a kastély Dísztermében a múzeumi belépővel érkezőknek. A Barokk Színház egy napra ibolyás finomságok kóstolójának színterévé válik, a Díszudvarban pedig mesejátékkal készül a kisgyermekek nagy örömére a Szélkakas Kompánia. Természetesen lesz ibolya kiállítás, kisállat-simogató és népi játszótér, a pompásan felújított Pálmaház húsvéti virágvásárán pedig beszerezhetjük otthonunk, kertünk tavaszi ékességeit. A lovas parádék kedvelőit Sisi Dáma Karusszel várja a Kastélyparkban. A nap múzeumpedagógiai érdekessége lesz a barokk főúri világ hangulatát felidéző játékos tárlatvezetés családoknak, természetesen ibolyagyűjtéssel színesítve. És bizony válogassuk meg alaposan a ruhatárunkat, mert – kedves Ibolyák, figyelem! – a múzeum látogatói belépőjének árából ezen a napon 50 %-os kedvezménnyel kedveskedik a Kastély minden ibolyaszínű ruhát viselő, vagy Ibolya nevű látogatójának!

Másnap, Húsvéthétfőn is vidám, zenés, interaktív gyermekszínházi programokkal, a felnőtt kultúrafogyasztók számára pedig Jonas Kaufmann: „A Night with Puccini from La Scala”  című egészestés, kosztümös koncertjével erősít a Királyi Kastély, úgyhogy érdemes ellátogatni a Kastély weboldalára, és onnan tájékozódni.

 

 1. Húsvéti Bárányfesztivál a Vajdahunyadvárban

Természetesen gondoltunk azokra is, akik a húsvéti bevásárlást már Nagypénteken kipipálják, és ilyenformán már szombatra is terveznek családi programot, méghozzá a fővárosban: nekik ajánljuk Budapest legnagyobb ingyenes húsvéti családi fesztiválját, amely báránysimogatóval, bárányhúsétel-főző versennyel, fenséges húsvéti fogásokkal – birkagulyással, báránygerinccel, báránycsülökkel –, rengeteg gyermekprogrammal, csupa mókával és kacagással várja három egész napon át, március 26-28. között a Vajdahunyadvárba érkezőket. Nos, mit szólnánk egy tehénfejéshez a Riska-sátorban…?

Fotó: https://www.facebook.com/husvetibaranyfesztival

Akárhogy is döntünk, ne habozzunk kimozdulni otthonunkból a háromnapos tavaszi ünnep idején! És a legvégére egy jótanács a vasárnap útnak indulóknak: húsvét hajnalán beköszönt hozzánk a nyári időszámítás, ezért el ne felejtsük előrébb tekerni a ketyegőnket egy teljes órával! Így – bár egy órával kevesebbet alszunk – bőven ráérünk majd este 7 óra után is hazaindulni ünnepi kirándulásunk végeztével, hiszen estefelé plusz 1 órányi napsütést kapunk ajándékba. Kell-e ennél jobb hír a hosszú hétvége előtt? Kalandra fel!

 

Szólj hozzá!

Féláron a Zsigmondy Klubkártyával - Idén ajándék fürdőbelépővel

2016. március 24. 12:47 - Ódor Krisztina

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által 2013-ban bevezetett klubkártya megvásárlásával a klubtagok 50% kedvezménnyel válthatnak 4 órás, szekrényes, napi fürdőbelépőt Budapest két legismertebb gyógyfürdőjébe, a Széchenyi és a Gellért Fürdőbe.

bgyh_banner.jpg

A klubkártya megvásárlásával a klubtagok 50% kedvezménnyel válthatnak 4 órás, szekrényes, napi fürdőbelépőt Budapest két legismertebb gyógyfürdőjébe, a Széchenyi és a Gellért Fürdőbe. A fényképes klubkártyával az adott naptári évben naponta 1 alkalommal vehetik igénybe a Széchenyi vagy a Gellért Gyógyfürdőt, a kedvezményes belépővel a fürdőben legfeljebb 4 órát tartózkodhatnak. Az idei évben a Zsigmondy Klubkártyát kiváltó vendégek részére egy, a Dandár fürdőbe való belépésre jogosító belépőt biztosítunk, mely 2016. december 31-ig érvényes.

A kártyát Zsigmondy Vilmosról, korának nagyhírű bányamérnökéről neveztük el, aki előzetes tanulmányozás után arra a következtetésre jutott, hogy Pest városában egy artézi kút fúrása sikerrel legvalószínűbben a Városligetben valósítható meg. Siker esetén a feltörő víz nem csak a vezetékes vízhálózat ellátására és locsolásra, hanem a városligeti tó feltöltésére és fürdő létesítésére is használható lehet. Az elképzelést Pest város közgyűlése 1868. március 4-én elfogadta. A kút fúrásának helyéül a Városligetet jelölték ki (a mai Hősök terén, Árpád fejedelem lovas szobra előtti részen). A kút fúrása 1868 novemberében kezdődött el és 1878 januárjában fejeződött be, a fürdő pedig 1913. június 13-án nyitotta meg kapuit a fürdőzni vágyók részére.

Használati feltételek:

 • Naptári évben naponta 1 alkalommal veheti igénybe a Széchenyi vagy a Gellért Gyógyfürdőt. A kedvezményes napi, szekrényes belépővel a fürdőben 4 órát tartózkodhat. A kártya által nyújtott kedvezmény más kedvezménnyel nem vonható össze.
 • A kártyával vásárolt belépőhöz kabinjegy vásárolható teljes áron.
 • Napi többszöri felhasználás esetén a klubkártya letiltásra kerül, amelynek újraaktiválási díja 5.000 Ft.
 • Jogosulatlan felhasználás, illetve visszaélés esetén a kártya tárgyévre letiltásra kerül. A kártya vagy óra elvesztése esetén a pótlásra vonatkozó igénybejelentést az ügyfélszolgálaton (1138 Budapest, Népfürdő u. 38-40.) kell megtenni személyesen. Ügyintézési díj: 5.000 Ft. Bűncselekmény gyanúja esetén rendőrségi jegyzőkönyv bemutatása mellett a pótlás térítésmentes.
 • Amennyiben a vendég a fürdőben 4 órán túl tartózkodik, túlfürdési díjat köteles fizetni. A túlfürdési díj mértéke a kedvezményes jegyár, illetve a hétvégi jegyár közötti különbség. Kilépés után lehetőséget biztosítunk a pénztárban a bent töltött idő lekérdezésére.
 • Amennyiben a kártyán lévő fénykép alapján a vendég személyazonossága nem beazonosítható, úgy a pénztáros jogosult a vendégtől azonosításra alkalmas iratot elkérni.
 • A kártya igénylője csak 1 db kártyát vásárolhat a naptári évben. A fényképes klubkártya, illetve a kedvezményes belépő nem átruházható, kizárólag a klubkártya igénylője használhatja.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. fenntartja a jogát, hogy az igénybe vétel időpontját meghatározhatja vagy korlátozhatja, melyről a kártyatulajdonosokat annak bevezetése előtt egy héttel köteles tájékoztatni honlapján, illetve a fürdők pénztáraiban kihelyezett tájékoztatókon. Amennyiben a Zsigmondy Klubkártya működésében technikai változás történik, a kártya tulajdonosa köteles a szolgáltatás igénybe vételéhez biztosított, gravírozott proxy óráját a változást követő első igénybe vételkor a pénztárban leadni.

A klubkártya érvényessége: megvásárlástól 2016. december 31.

A klubkártya ügyintézésének módja:

Az ügyintézés a Budapest Gyógyfürdői Zrt. ügyfélszolgálatán (1138 Budapest, Népfürdő u. 38.) zajlik (Nyitva: H-Cs: 9-15.30, P: 9-13 óra között. Ebédidő: 12.00-12.30 óra között.) Az igénylőlap kitöltésére lehetőséget biztosítunk ügyfélszolgálatunkon fenti időpontban. A kártyához szükséges fénykép elkészítésére a helyszínen kerül sor, előre elkészített fényképeket nem tudunk felhasználni. Az ügyintézéshez személyi igazolvány és lakcímkártya szükséges.

Az igénylőlap kérhető a Széchenyi és a Gellért fürdők pénztárában vagy letölthető az alábbi linken is: Igénylőlap pdf formátumban

A kártya díja: 5.000 Ft.

A kártya elkészítésének várható ideje 4 hét.IFrame

Szólj hozzá!

Március 20-án az aktív pihenésé a főszerep a budapesti fürdőkben!

2016. március 18. 15:02 - Verbal

Március 20-án, a Víz Világnapján Budapest fürdői csak úgy ontják majd a pezsdítő programokat, magukhoz csalogatva a kultúrára szomjazó vendégeket: ezen a napon ugyanis különböző stílusú kulturális produkciókkal találkozhatnak mindazok, akik a csillagászati tavasz első vasárnapját valamelyik fürdőben szeretnék eltölteni. Nem akármilyen a felhozatal: a koncertek mellett DJ, hastánc produkció, kortárs táncbemutató és tradicionális cigány muzsika is várja a kikapcsolódni vágyókat. A hagyományokhoz híven a történelmi fürdőkben most is ingyenes vezetésekkel fogadják a kíváncsi vendégeket. Akik részt vesznek a látogatás utáni helyszíni „Víz-kvíz” játékban és helyesen válaszolnak, páros fürdőbelépőt nyerhetnek.

Nézzük hát sorra, milyen programokkal várja a főváros a fürdőzni vágyókat:

A Víz Világnapja alkalmából üdítő hangzásvilággal érkezik a Széchenyi Fürdőbe a Four Bones Harsonakvartett. A fiatal világjáró művészek a jazz és a filmek zenei világába is elkalauzolják a fürdőzőket mindhárom pörgős, testébresztő délutáni koncertjük alkalmával (fellépések: 14.30, 16 és 17 órakor). Ezen a napon fókuszba kerül az egészség és a szépségápolás is: a "Szecska" kiállító partnerei termékbemutatókkal, kedvezményekkel, felmérésekkel, nyereményjátékkal, tanácsadással várják a vendégeket, a Súlyfelejtő Klub testanalízisén pedig még azt is megtudhatjuk, hány évesek vagyunk valójában!

Akik a Gellért Gyógyfürdőt választják, azoknak a Presto Kamaraegyüttes komolyzenei repertoárja segít majd a relaxációban. Kortárs táncbemutatóra is sor kerül szárazföldön és vízen: 15.00-kor az aulában, 16.30-kor a medencetérben. Idegenvezetés többször is indul ezen a napon a Gellért fürdőben: 10.00, 13.00 és 16.00 órakor, a látogatáshoz előzetesen ITT regisztrálhatunk.

A Rudas Gyógyfürdőben kedvezményekkel hívogatják a wellness szerelmeseit: a Víz Világnapja alkalmából 20 % engedményt kaphatunk a 30 perces aroma relax és mélytápláló masszírozások árából. Idegenvezetések a Rudas Fürdőben 10.00 és 12.00 órakor indulnak, melyekre ITT iratkozhatunk föl.

Fotó: rudasfurdo.hu

A Szent Lukács Gyógyfürdőben Carl Oh és Tomanek, a pesti éjszaka igazi zenemágusai erősítik majd a rekeszizmokat. A két zenész rendszeresen felbukkan a legváratlanabb helyeken, ezúttal a Lukácsban. Zenerajongásukat a Víz Világnapja alkalmából is megcsillogtatják: az afro-kubai, latin, karibi és brazil lemezeik legjavát prezentálják. A gyógyvízkóstolóval egybekötött idegenvezetések 11.00 és 15.00 órakor indulnak, ezekre pedig ITT regisztrálhatunk.

A Király Gyógyfürdőbe Szőke Mirjamot, a 2011-es esztendő Príma különdíjas művészét, a Miss Bellydance Hungary királynőjét és a Midnight Diamondsot várják. A hölgyek egy kellemes, különböző stílusú, attraktív műsorral kápráztatják el a kedves látogatókat. A hagyományok a táncban nem merülnek ki: a fürdő érdekességeit egy séta során meg is ismerhetik a látogatók, méghozzá a 14, 16 és 18 órakor induló idegenvezetések során, igény szerint angol nyelven is. A vezetett fürdőlátogatást megelőzően itt se felejtsünk el regisztrálni!

Március 20-án harmadik alkalommal lesz immár tradicionálisnak mondható úszóverseny a Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda területén. Hat kategóriában mérhetik össze erejüket a versenyző szellemű vendégek, akár már 3 éves kortól! Az úszóversenyre jelentkezni a csillaghegy@spabudapest.hu e-mail címen vagy a helyszínen lehet. Minden kategória első három helyezettje nyereményben részesül, szóval érdemes rápörögni erre az eseményre (is)!

A Dagály Gyógyfürdő és Uszoda területén kedvezményes áron relaxálhatnak a fürdőző vendégek a masszőrök keze alatt: ezen a napon 30% engedményt kaphatunk az aroma relax masszázsok árából, ha kijövünk Angyalföldre.

A Dandár Gyógyfürdőben március 20-án a zenéé lesz a főszerep: a Roma Classic művészeinek előadásában 12, 14 és 16 órától operett részletek, komolyzenei művek, csárdás, cigányzenei egyvelegek csendülnek fel. A 100 Tagú Cigányzenekar hegedűse, Mici Farkas Gyula vezetésével alakult, 25 tagú együttes garantáltan színes, változatos zenei programja a legértékesebb roma és komolyzenei hagyományokat ötvözi. Aki pedig a vérkeringést pezsdítő, borzongató felöntéseket, a szaunás teadélutánokkal járó jóízű beszélgetéseket hiányolta volna az eddigi programból, az ne habozzon elindulni a Dandár Fürdőbe, ahol 13, 15 és 17 órakor indulnak a szauna szeánszok!

Mindezekről részletesebben a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei honlapján tájékozódhatunk. Készüljünk hát a tavaszra egy testet-lelket melengető budapesti fürdőzéssel, és bátran mártózzunk meg a gyógyító vizek mellett a kultúrában is!

Szólj hozzá!