Budapest és környéke

Hirdetés

Tovább a Facebookra

2015.07.30. 09:17 Bíróné Fodor Anna

Állatok a pokolból – Szőke Gábor Miklós installációi

Sétáltunk már be tűéles fogak között egy dobermann fejébe? Kerültünk már szemtől-szembe hatalmas, vágtázó paripákkal? Néztek már velünk farkasszemet monumentális, fekete kutyák? Éreztük már magunkat porszemnyinek egy gigantikus puli lábainál állva? Nem?! Akkor éppen itt az ideje!

Szőke Gábor Miklós eddigi pályája nem is alakulhatott volna ennél jobban: ugyan csak 2010-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, installációi, hatalmas szobrai mára nemcsak Magyarország különböző városaiban, hanem a világ több pontján is ékei a köztereknek. A szobrászművész alkotásai teljesen egyediek, páratlan hangulatukról és kialakításukról az is pillanatok alatt felismeri őket, aki eddig csak egy-két Szőke Gábor Miklós-szoborral találkozott.

Dante univerzuma

Szőke Gábor Miklós az évek folyamán egy komplex, saját univerzumot (Dante Empire) épített fel szobraival, mely univerzumnak fekete dobermannja, Dante a főszereplője és a legfőbb ura. A kutyájáról mintázott szobor volt ennek a birodalomnak az első karaktere, kiindulópontja, és mint ilyen, a szobrász művészetének a későbbiekben is nagyon jelentős alakja maradt. Diplomamunkája, a Dante Ritual is ebből született, melyet egy kiállítás követett, ahol a nagyérdemű is megcsodálhatta Dante univerzumát: a művész több szobor, festmény és installáció segítségével örökítette meg az akkor három és fél éves Dante életének, elképzelt halálának és halála utáni életének történeté. Ma is folyamatosan bővül a „Dante-brand”: Szőke Gábor Miklós az egri templomban rendezett egy kiállítást Danténak, készített róla több fotósorozatot és egy könyvet is. A hatalmas, közel 4 méter magas Dante-kutyákkal találkozhattak már a járókelők a Szigeten, a Deák téren és még számos helyszínen, ha pedig valaki úgy döntött, hogy haza szeretné vinni eme világ egy darabkáját, könnyedén megtehette: rendelhetett egy dobermann háttámlájú trónszéket a szobrásztól.

Hangos hazai sikerek

Az első lépés az Erzsébet téri két fekete dobermann-szobor volt: különlegesek, egyediek, talán egy kicsit rémisztőek is. Garantáltan megakad rajtuk a járókelők szeme. Aztán pillanatok alatt ellepték a köztereket, fesztiválokat, parkokat a furcsa faléc-állatok. Tigris vigyázza Szakácsi békéjét, orrszarvú magasodik a fővárosi állatkert előtt, racka őrködik a szentendrei skanzen bejáratánál, a Szigetlakók pedig óriási dobermann-szájon keresztül mehettek be tombolni a Colosseumba. Egyes városok, sportegyesületek számára fontos figurákat is megformált már: az Üllői úton a Fradi címerállatát, a sast, Kazincbarcikán pedig a város címerében is látható egyszarvút mintázta meg, ahol egyébként egy másik szobra, egy színpompás sárkány is látható.

A világ meghódítása

A magyar sikerek után villámgyorsan jött a külföldi ismertség is: unikornist vitt a vikszai Art Ovrag New Culture Festivalra, repülő puli-szobrot állított fel a Smithsonian Folklife Festival felkérésére Washingtonban, Nyizsnyij Novgorod folyóparti sétányát pedig monumentális szarvas-szobra díszíti – mely a művész első olyan alkotása volt, amit nem fából, hanem különleges, rozsdamentes fémlapokból készített el. De egyre több megrendelést kap a Közel-Keletről és Oroszországból is, emellett az USA-ban is szívesen építene még szobrokat. Az egyik álma, hogy a Burning Man fesztiválon – melynek keretében egyébként is gigantikus faszobrokat emelnek a nevadai sivatag kellős közepére – egyszer egy három emeletes dobermann-fejet építhessen fel.

Mekkora az akkora?

Hatalmas, óriási, gigantikus… De mekkorák is tulajdonképpen ezek a szobrok? A Szakácsiban található tigris 11, a Nyizsnyij Novgorod-i szarvas 5 méter magas, az első Hello Wood táborba készített dinoszaurusz 17 méteres, a Bálnához épülő cethal pedig a 26 métert is megüti. A Kazincbarcikán található sárkány 13 méter hosszú és 5 méter magas, valamint több mint 4 tonnát nyom. Az Üllői úton, az Új Albert Flórián Stadion előtt magasodó sas szárnyfesztávolsága 16, magassága 8 méter, összesen 15 tonnát nyom. A szobor 5000 rozsdamentes acéldarabból és lemezekből épült fel. A Rocking Horse nevű gigászi hintalóra (mely korábban a Sziget közönségét szórakoztatta) pedig 70 ember tud egyszerre felszállni.

Szőke Gábor Miklós munkásságát bemutató kiállítás nyílik 2015. június 12-én a Margitszigeti Víztorony Visual Art galériájában, mely szeptember végéig látogatható. Kiállítják a Dante-kutyákat is, melyek szeptemberig tekinthetők meg a Víztorony udvarán.

Szólj hozzá!


2015.07.28. 13:20 Verbal

5 kiváló program augusztus első hétvégéjére

Bár most még borongós az idő, hétvégére reményeink - és az időjósok - szerint már kültéri időtöltésre maximálisan alkalmas programok sorakoznak fel az alábbi ajánlóban. Legyen szó Budapestről vagy a rövid utazással elérhető régiós városokról, az élet augusztus első napjaiban még jobban felpezsdül.

1. Táncbazár - Várkert Bazár, Budapest

Javában zajlik és hétvégéig tart a Várkert Bazár Öntőház udvarában esténként megrendezett Táncbazár. A Nemzeti Táncszínház a legkülönbözőbb műfajokat hozza testközelbe, hiszen az előadások java része után táncház keretein belül sajátíthatjuk el mi is az alapokat. Péntek este (július 31-én) kalotaszegi néptánc, szombaton (augusztus 1-én) kortárs és bolero ötvözése, vasárnap (augusztus 2-án) szatmári néptánc a terítéken... Részletek és jegyvásárlás ITT

tancbazar.png
Fotó
http://tancszinhaz.hu/tartalomkezelo/tartalom/tancbazar

2. Budapesti Nyári Fesztivál

A Budapesti Nyári Fesztivál ismét a legkülönbözőbb (és legszínvonalasabb) színházi programok olvasztótégelye. A számtalan program közül részemről a Városmajori Szabadtéri Színpad augusztus 1-i előadását választanám: Zilahy Lajos Halálos tavasz című művét Lengyel Tamással a főszerepben (este 20:00-tól), vagy a gyermekeim kedvéért a margitszigeti Szent Margit-romoknál, augusztus 2-án 10:30-tól látható-hallható Tabulatúra régizene-együttes előadását (ingyenes gyermekprogram!). És Ön melyik programra voksol? Segítség ITT.

zilahy.pngFotó: http://szabadter.hu/programok/item/1941-zilahy-lajos-halalos-tavasz.html#sz%C3%ADnlap

3. Zenélő Budapest programsorozat

Májustól augusztus 15-ig bezárólag összesen nem kevesebb mint 432 ingyenes program zajlik Budapest 6 különböző pontján, többek között a Margitsziget Zenélő Kútjánál vagy épp a Szent István Bazilikánál. A közönség minden héten pénteken, szombaton és vasárnap élvezheti az erdélyi népzenei előadást, az operaénekes és az őt kísérő fafúvósok vagy épp egy szaxofon együttes zenéjét, helyszíntől függően. A 6 helyszín, az időpontok és az ezekhez tartozó 6 műfaj ITT tekinthető meg, a jegyvásárlást pedig nyugodtan elfelejthetjük.

zenelo_bp.pngFotó: www.budapestinfo.hu

4. A Zsámbéki Színházi Bázis programjai

A Zsámbéki Színházi Bázis már a helyszín miatt is különleges választás: némely programok a Zsámbéki-hegy oldalában, a Szomor felé vezető úton megtalálható szabadtéri rendezvényhelyszínen, a Rakétabázison kerülnek megrendezésre, míg mások a lélegzetelállító háttérként szolgáló premontrei kolostor romjainál.. Csak, hogy két példát említsek a számtalan nézni- és hallgatnivaló közül: augusztus 2-án, vasárnap a Romtemplomnál a Zanotta Art Egyesület "A nagyrahivatott - Dráma Bakócz Tamásról" előadását élvezhetjük, míg ugyanezen a napon "A vámkisasszony" c. monodráma ősbemutatójának lehetünk részesei a Színházi Bázison. Még sokkal több esemény és részletek ITT

zsambek.png

5. Szentendrei Teátrum és Nyár

Más helyszínen már volt szerencsém hozzá, ezért írhatom, hogy könnyed és kifejezetten szórakoztató hangvételű, de velős gondolatokat feszegető színjáték "A hal nem hal bele", Scherer Péter és Katona László briliáns előadásában. "Adott egy uszoda és benne két férfi. Az egyik piros a másik kék úszósapkában. Elkerülhetetlen a harc a két szín között." Augusztus 2-án 20:00-kor a Ferenczy Múzeum udvarán...


Fotó: http://www.szentendreprogram.hu/teatrum/article.html?cikkid=3722

Ugyanezen időpontban, vasárnap 20:00-tól a Művészetmalom udvarán Parno Graszt koncert, az igazán autentikus cigányzenére kíváncsiaknak. Sok-sok további szentendrei program péntekre, szombatra, szinte minden napra ITT

Jó hétvégét, jó szórakozást!

 

 

Szólj hozzá!


2015.07.27. 18:04 Bíróné Fodor Anna

Tosca a Margitszigeten – Szenvedélyek és tragédiák

Bár nehezen született meg, a Tosca tagadhatatlanul Puccini egyik legfontosabb műve. Megérte tehát a sok munkát, amit mi sem igazol jobban, mint hogy a mai napig ez a világ egyik leggyakrabban játszott operája, melynek címszerepe az egyik legkedveltebb szopránszerep. Nem volt még hozzá szerencsénk? A Budapesti Nyári Fesztiválnak hála most bepótolhatjuk!


Nehéz múlt, fényes jövő
Giacomo Puccini ugyan már az első pillanatban is látott fantáziát Victorien Sardou La Tosca című, 1887-ben írott drámájában – állítólag azt mondta rá a neves zeneszerző, hogy „se nem túlméretezett, se nem rafináltan látványos, s arra sem nyújt alkalmat, hogy szokás szerint túlzenésítsék” –, mégis visszautasította a megzenésítés ötletét. Mindaddig nem is tért vissza hozzá, míg tudomására nem jutott, hogy Giuseppe Verdit és Alberto Franchettit is foglalkoztatja a megzenésítés ötlete. Többszöri nekifutásra végül sikerült megszereznie a jogokat a szerzőtől. Utána azonban ismét bizonytalanná vált, hogy Puccini lesz-e az, aki megzenésíti Sardou drámáját, ugyanis a zeneszerző nekikezdett a Manon Lescaut komponálásába, és ez a feladat minden figyelmét lekötötte. Ezt követően a Bohémélet megírásának látott neki, így a Tosca ismét a fiókba került. Végül 1894-ben elkezdett dolgozni rajta, viszont csak 1990-re született meg az opera végleges változata, melynek ősbemutatóját a római Teatro Costanziban tartották 1900. január 14-én, óriási sikerrel. Magyarországon először a Magyar Királyi Operaházban vitték színre 1903. december 1-jén.

Tosca-érdekességek
Mivel a Tosca az operairodalom egyik legismertebb darabja, a történetet talán nem szükséges bemutatni. Azonban számtalan olyan izgalmas momentum van a mű történetében, melyek kevésbé közismertek:
- Az opera cselekménye mindössze egy nap alatt játszódik. A rövid cselekményidő miatt 1992-ben sor került egy olyan előadásra, ahol minden egyes felvonást valós időben és valós helyszíneken játszottak el: az első felvonást este 6-kor, a másodikat este 9-kor, a harmadikat pedig a következő napon, hajnali 6-kor. Az előadást rögzítették és élőben vetítették is.
- Hangszerelés szempontjából a Tosca nagy előrelépést jelentett Puccini életművében: jóval szélesebben alkalmazta a hangszerek színhatásait, mint korábbi munkáiban. Emellett az opera zenei érdekességeinek egyike, hogy a zeneszerző rengeteg változatban használt különféle hangolású és méretű harangokat.
- Az eredetileg 1900. január 13-ára kitűzött bemutatót egy nappal előrébb hozták, mert állítólag több baljós előjel is arra utalt, hogy bombatámadásra lehet számítani, melyet már máskor is követtek el a Teatro Costanzia ellen. Az előadás végül atrocitás nélkül zajlott le.
- A premier igazi nemzetközi esemény volt, részt vett rajta az olasz miniszterelnök és több miniszter, a királyi családból pedig Margit királyné. A zenei világot is számos híresség képviselte, többek között Puccini vetélytársainak teljes sora, emellett az összes vezető európai és néhány amerikai lap is tudósítót küldött a bemutatóra.
- Sor került már néhány híresen elrontott Tosca-előadásra is, melyek közül kétségtelenül az 1961-es San Franciscó-i a leghíresebb. Történt ugyanis, hogy a kivégzőosztag tagjait olyan statisztákból válogatták, akik alig láttak színpadi próbát. Az volt a feladatuk, hogy menjenek be a színpadra, végezzék ki az elítéltet, majd hagyják el a színpadot. Ők azonban zavarba jöttek, amikor meglátták, hogy a színpadon nemcsak Cavaradossi, hanem Tosca is jelen van, ugyanis nem tudták, hogy kire kell lőniük. Végül Tosca mellett döntöttek – elvégre ő a tragikus névadó hősnő –, rálőttek, de helyette Cavaradossi esett össze holtan. Ezzel azonban még nem ért véget a kellemetlen baklövések sora: amikor Tosca levetette magát a mellvédről, a gyakorlatlan statiszták egyedül maradtak a színpadon. Utasításuknak megfelelően felettesüket követve valóban elhagyták a színpadot, csak nem éppen a legmegfelelőbb módon, egymás után ők is leugráltak a mellvédről.

Puccini egyébként több ízben is ellátogatott Budapestre, amelyet így jellemzett barátainak: „gyenge cigaretta, erős bor, megértő barátok, elragadó nők.”

Ismerkedjünk meg mi is az ő művészetével, és váltsunk jegyet a Margitszigeti Szabadtéri Színpad bemutatójára augusztus 7-én vagy 9-én. Az előadás különlegessége, hogy a főszerepeket külföldi énekesek alakítják, akik a Budapesti Nyári Fesztivál meghívására először mutatkoznak be a hazai közönségnek: Toscát Béatrice Uria-Monzon francia szoprán, Cavaradossit pedig Giancarlo Monsalve chilei tenor énekli. A Magyar Állami Operaház zenekarát Kesselyák Gergely vezényli.

Bővebb információ és online jegyvásárlás

Szólj hozzá!


2015.07.14. 10:58 Bíróné Fodor Anna

Kihagyhatatlan érzéki revü-cirkusz a Margitszigeten

Július 30-án mutatják be, és további két estén át látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a nyári éjszakák kihagyhatatlan attrakciójának számító Ooh La La című revü-cirkusz, melyet a magyar származású rendező-producer, Steve Bor állít színre, részben magyar közreműködőkkel. A Szabad Tér Színház felkérésére megvalósuló nemzetközi produkció első alkalommal látható Budapesten, és különleges élményt ígér. A szervezők a 22 órakor kezdődő éjszakai show-t kizárólag 16 éven felülieknek ajánlják.

Az Ooh La La egy lenyűgöző színpadi show, mely a legsikkesebb párizsi mulatók, a Moulin Rouge, a Lido és a Crazy Horse érzéki világába kalauzolja a nézőket. A Margitszigeti Nagyszínpad adottságaira készülő látványos varieté-előadásban kitűnő táncosok, egy nagyszerű énekesnő valamint világhírű cirkuszi előadók és artisták lépnek színre. Pazar jelmezekre, lélegzetelállító mutatványokra, szenzációs zenékre, parádés kánkánra, szép lányokra és egy sármos konferanszié-színészre számíthat a közönség július 31-án, 31-én és augusztus 1-jén, a város legkülönlegesebb éjszakai programján.

A revü-cirkusz rendezője Steve Bor, egy magyar cirkuszi család sarja, aki zsonglőrként maga is beutazta a világot. 1986 óta készít nemzetközi sikerprodukciókat Bor Productions nevű cégével, és olyan elismert előadóművészekkel dolgozik együtt, mint az Ooh La La koreográfusa, Nathan Clarke, aki a BBC The Voice műsorának, a Londoni Olimpiai és Paralimpiai Játékok záróünnepségének valamint a Take That együttes Progress nevű koncertturnéjának koreográfusa volt.

A budapesti produkcióban közreműködik Kolovratnik Krisztián színművész, továbbá a Crazy Rouge tánckar, a Britain’s Got Talent tehetségkutató 2014. évi felfedezettje. Az előadás koncepciója Steve és Kim Bor nevéhez kötődik, a magyar szöveget Zöldi Gergely írta, a táncokat Valentina Bor tanította be, a show látványtervezője és rendezője Steve Bor.

A felnőtteknek szóló éjszakai revü a forró nyári éjszakák kihagyhatatlan attrakciója, melynek során a nézők nem csak egy különleges produkció részesei lehetnek a Szabadtéri Színpad lombjai alatt, hanem felfedezhetik Budapest éjjeli arcát, a hűs Margitszigetet és a Víztorony varázslatos kilátóját, de utazhatnak a retúr Színházi hajójárattal is a lágyan ringatózó Dunán.

További információ és online jegyvásárlás: www.szabadter.hu

Facebook esemény

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál tánc Margitsziget Budapest


2015.07.10. 09:50 Verbal

Nyári szabadtéri koncertek a Várkertben

Hamarosan megtapasztalhatjuk, hogy milyen volt a 70-es években az egykori Ifjúsági Parkban, a romos Várkert Bazárban koncerten csápolni. A hétvégén ugyanis a Mill Hill zenekar nyári európai körútja keretében útba ejti a Várkert Bazárt is, ahol vasárnap, július 12-én lépnek színpadra. Az 1998-ban alapított angol együttes – melynek tagjai 11 és 18 év közötti diákok – repertoárjából filmzenék, feldolgozások és slágerek átdolgozásai sem hiányoznak, így biztosan lesznek számunkra is ismerős számaik.

bazarkoncert.pngKoncert a Várkert Bazárban (forrás: www.varkertbazar.hu)

A nyári koncertsorozat július 15-én a Wirral Gimnázium fiú növendékeinek komolyzenei koncertjével, majd 18-án, szombaton a 40 tagú Bexley Grammar School koncertjével folytatódik. A hónap végén, július 22-én a Buckinghamshire Megyei Ifjúsági Zenekar tisztán fiatal zenészekből álló szimfonikus zenekara lép fel a Szárazárokban, majd a koncertsorozatot Jónás Vera énekes, dalszerző, gitáros fellépése zárja augusztus 13-án, az élő elektronikát a teljesen akusztikus hangzással ötvöző dalokkal.

További információk, kapcsolat: +36-1/225-0554, info@varkertbazar.hu

A Várkert Bazárról bővebben itt olvashat: http://www.varkertbazar.hu/
Jónás Vera éneskesnő, dalszerző (forrás: www.vs.hu)

Szólj hozzá!


2015.06.30. 08:00 Bíróné Fodor Anna

Sába királynője operabemutató a Margitszigeten

Pénteken mutatják be Goldmark Károly legismertebb operáját a Budapesti Nyári Fesztivál keretén belül a Magyar Állami Operaház és a Szabad Tér Színház közös produkciójában a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Káel Csaba rendezésében.

saba.jpg

Az idén 140 éves monumentális zenedráma hozta meg a magyar származású zeneszerző számára a világhírt. Az egzotikus nagyopera a beteljesületlen szerelemről mesél, és a varázslatos kelet világába röpíti nézőjét.

Ármány és szerelem, rejtőzködés és lelepleződés, vágy és manipuláció: Salamon király, a bölcs uralkodó és Sába, a legendás szépségű királynő végzetes találkozásának története.

Bővebben >>

 

Szólj hozzá!


2015.06.19. 14:12 Verbal

Designer aukció a Múzeumok Éjszakáján a Goldberger-ben!

2015. június 20-án a Múzeumok Éjszakáján a divat szerelmeseit várja a Goldberger Textilipari Gyűjtemény. A múzeum ezen az estén Designer aukciót szervez, amelyen a legismertebb hazai tervezők ruháira, kiegészítőire is lehet licitálni. A hazai divattervezők most már külföldön is elismert tagjai rögtön reagáltak a múzeum felkérésére és legjobb darabjaikat ajánlották fel az árverésre. Little black dresstől kiegészítőkön át táskákig, aki akar, kompletten felöltözhet ezen az estén. Az aukciót Winkler Nóra vezeti, aki az esemény szakmai partnere.

goldberger.pngA Goldberger Múzeum

A legismertebb hazai tervezők, köztük Nanushka, USE unused Je Suis Belle és Dora Abodi ruhái és kiegészítői várják a licitálás izgalmaira vágyókat a Goldberger Textilipari Gyűjtemény első Designer aukcióján, ahol igazi különlegességek is felbukkannak. NATI 100% PURE IDEA a Magyar Formatervezési Díj 2014 különdíját nyerte el az aukcióra felajánlott szoknyával, a NAVONA Fashion menyasszonyi ruhája pedig egyedi megrendelésre készült: a Jóban Rosszban című tévésorozatban Szabó Zsófi viselte egy esküvői jelenetben.

dsc_3397_kicsi.jpgA Goldberger Múzeum

Az aukció mellett Magyarország legnépszerűbb bloggerei - Festy, Chaby, Venka és Fanni gardróbja - személyes stílustanácsadással várják a látogatókat, az alkotni vágyók pedig Pandarte workshopon is részt vehetnek, valamint néhány kiállított ruhát kollektív műalkotásként saját ízlésük, kedvük szerint dekorálhatnak.

dsc_4141_kicsi.jpgA Goldberger Múzeum

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény Magyarország első kutyabarát múzeumaként ezen az estén is szívesen látja a kutyusokat. Nemcsak női és férfi darabok kerülnek kalapács alá, hanem négylábú kedvenceknek készült designer nyakörvek is, amelyeket két óriás uszkáron tekinthetnek meg az érdeklődők, a büfében pedig „kutyamenü” várja a négylábú látogatókat.

dsc_3386_kicsi_1.jpgA Goldberger Múzeum

Részletes program
17.00-24.00
Személyes stílustanácsadás Magyarország legnépszerűbb bloggereivel: Festyvel, Chabyval, Venkaval és Fanni gardróbjával
17.00-24.00
PandArte workshop: nyaklánc és karkötő készítés pamutból, textiltáska festés

17.00, 19.00 és 23.00
Tárlatvezetés „A Goldberger…” című állandó kiállításban
21.00
Designer aukció, vezeti: Winkler Nóra

A programok Múzeumok Éjszakája karszalaggal látogathatók, amely a helyszínen is megvásárolható.


További információ:
Falus Ildikó
sajtó- és közönségkapcsolatok
36 20 509 82 22
falus.ildiko@obudaimuzeum.hu

Szólj hozzá!


2015.06.11. 09:08 Bíróné Fodor Anna

A Nemzeti Filharmonikusok koncertjével nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Minden műfajban magas színvonalú programokat kínál a 11. Budapesti Nyári Fesztivál

Az ország leghosszabb és legszínesebb kulturális fesztiválja minden eddiginél gazdagabb programkínálattal készül a nyárra: több mint 100 produkcióval várja hazai és külföldi vendégeit júniustól augusztus végéig a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadokon.

Június 12-én nyit a szezon a Liszt és Dante című koncerttel – a Nemzeti Filharmonikusokat Kocsis Zoltán vezényli. Az idei nagy operabemutató Goldmark Károly Sába királynője című monumentális operája lesz a Magyar Állami Operaházzal közös produkcióként. Carl Orff 120. születésnapján, július 10-én a Szegedi Kortárs Balett és a Budafoki Dohnányi Zenekar különleges produkcióját mutatják be, a Catulli Carmina és a Carmina Burana című táncjátékot.

A Vive la France! szimfonikus filmzene-koncerten megemlékeznek Edith Piaf születésének 100. évfordulójáról, melynek külföldi sztárvendége Élodie Frégé francia énekesnő.

Puccini Tosca című operáját a hagyományokhoz híven külföldi énekesekkel viszik színre – a címszerepben Béatrice Uria-Monzon látható, Cavaradossit a fiatal chilei tenor, Giancarlo Monsalve alakítja.

www.szabadter.hu
www.facebook.com/bnyfesztival
www.youtube.com/szabadter
instagram.com/budapest_summer_festival/

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál Kultúra Budapest


2015.06.10. 15:38 Verbal

Visegrád új szemszögből

Ezúttal valószínűleg még annak is fogunk tudni újat mutatni, aki gyakran jár Visegrádra, hiszen az Itthon vagy! alábbi epizódja valóban különösen információgazdag és szórakoztató lett. Nem szokványos szemszögből mutatja be a Dunakanyar egyik legnépszerűbb települését, de itt ne csak a madártávlatból vett gyönyörű snittekre gondoljunk, hanem érdekes interjúalanyokra, szokatlan helyszínekre és egy csipet humorra is...

visegrad_mediaklikk.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!


2015.06.03. 11:03 Verbal

Forgalmirend-változás a Bakering környékén

Mai nappal indulnak a délelőtti járatok a Bakeringnél, vagyis a három tömegközlekedési eszköznek álcázott mobil péksüti-kioszk, a villamos, a troli és a városi (kék) busz. A kezdetektől - ami nem is volt olyan régen - az volt az érzésem, hogy ez egy nagyon klassz kezdeményezés, így reggel egyszer csak eszembe ötlött, hogy megnézem merre járnak.

bakering.png

Miután a Budapest Bakering weboldala a térképet nyitja meg a járművek aktuális tartózkodási helyével, kiderült, hogy néhány lépés választ el csupán, hogy élőben is megcsodáljam a Madách téren parkoló buszt és trolit. Nagyon nem kell kapkodni, hiszen a srácok kényelmesen, komótosan közlekednek, és egy-egy forgalmas csomópontban hosszan állnak, így ezzel az alkalmazással valóban lehet tervezni.

bakering2.png

Mint a helyszínre érve kiderült, ez a járművek első délelőtti útja, ugyanis eddig délutáni-esti üzemben járták a várost - annak is a 7. kerületét - most azonban délelőtt is le lehet csapni az édes-sós karikákra. A ringek többféle különleges töltelékkel készülnek, én ezúttal egy szárított paradicsomos-parmezán sajtos illetve egy kolbászos-aszalt sárgabarackos sütemény mellett döntöttem. Mindkettőről elmondható, hogy komplex, érezhetően gondosan összeállított ízvilággal bír, de mivel nem vagyok gasztroszakértő, nagyobb mélységekbe nem is merülnék.. Finomak, na.bakering-valasztek.png

Külön jó, hogy számítanak a fogyasztói véleményekre, visszajelzésekre és a jelek szerint aktív Facebook életet élnek, ami egy induló projektnél magától értetődő (lenne...bár sokszor nem az), úgyhogy érdemes ide is egy pillantást vetni. 

Sok sikert, biztonságos közlekedést!

 

Vízió - Budapest Bakering

A UPC 10 millát ad, ha jól válaszolunk 3 kérdésre! Az egyik kérdés, mi a cége víziója? . ...hát íme a Budapest Bakering víziója!!! Tetszene ha teljesülne???

Posted by Budapest Bakering on 2015. április 29.

Szólj hozzá!