IV. Óbudai Bornapok

2016. szeptember 23. 09:25 - Verbal

2016_bornapok_program.jpg

Szólj hozzá!

Toborzó Ünnepéllyel és Huszár Fesztivállal köszönthetjük az őszt Cegléden

2016. szeptember 21. 17:52 - Verbal

Szeptember 23. és 25. között huszonegyedik alkalommal csendülnek fel a harsonák és a honvéd nóták Cegléd város őszi hagyományőrző rendezvényén, a Toborzó Ünnepélyen, mely Kossuth Lajos 1848-as toborzó beszéde előtt tiszteleg.

2014-ben az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára is felkerült a Kossuth Kultusz ceglédi hagyománya a Turini Százas Baráti Körnek köszönhetően. A toborzóbeszéd 168. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség központi eseménye a szombat délelőtti, fúvószenekarral, lovas hagyományőrzőkkel, néptáncegyüttesekkel, gyalogos honvédekkel, tüzérekkel kísért hagyományőrző felvonulás, amely a vasútállomástól indul, és a Kossuth térre érkezik. A Népdalkörök műsorát  a KDCS8 Nemzeti Honvéd Díszegység Díszelgő Zászlóalj látványos bemutatója követi a nagyszínpadon.

kossuth_toborzo_unnepely.jpg

Az idei Toborzó Ünnepély Huszár Fesztivállal is kiegészül, melyben a szombati több száz fős hagyományőrző felvonuláson túl helyet kap majd huszár és katonai tábor is, ahol a 48'-as katonaélet mindennapjaiba kaphatunk betekintést. A fesztivál díszvendége a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Egyesület, melynek tagjai reformkori viselettörténetet is bemutatnak.

Vasárnap fúvószenekari találkozó mellett gyerektoborzóval várják a Ceglédre látogatókat. A gyerekeket fajátékok, körhinta, toborzó iroda, őrségváltás, katonanóták, céllövölde és gólyalábas műsor szórakoztatja. Kora délután a Langaléta Garabonciások előadásában elevenedik meg Háry János, a rettenthetetlen legendás története. Késő délután pedig a Csavar Színház hívogatja nagyszabású utcaszínházi előadásra a kisebbeket és a nagyobbakat, Arany János szatirikus vígeposza, a Nagyidai Cigányok csallóközi feldolgozásával.

Kísérőprogramként szeptember 22-én 17.30-tól a Városháza Dísztermében kerül bemutatásra a Cegléd füstöse című könyv második kötete. Tasnádi Tamás könyve az 1909 és 1978 között működő, Cegléd-Csemő-Hantháza vonalon működő kisvasút – vagy ahogyan a ceglédiek emlegetik: a "csemői kisvonat" – történetét dolgozza fel. Szeptember 23-án Cegléd testvérvárosa, Csíkszereda fotókiállítása látogatható a Kamara Galériában.

Két napon keresztül hívogat az alföldi mezővárosba a Pest megyei Értékek Napja! A Nemzeti Művelődési Intézet Pest megyei irodájának szervezésében bemutatkoznak a megye helyi kulturális és szellemi értékei, Pest megye 18 járásából. Nemzeti Érték Vándortérkép és Hungarikum Játszóház vár mindenkit.

Nem marad el a Civil sziget sem, ahol helyi szervezetek mutatkoznak be, de a 150 éves Vöröskereszt korhű bemutató sátra, a rendőrség és a katonaság toborzósátrai is helyet kapnak. Lesz míves portékák vására, ízek utcája is.

Természetesen könnyűzenei és világzenei koncertek is lesznek: a helyi zenészeinken túl fellép többek között Fehérvári Gábor Alfréd (Freddie), a Kowalsky meg a Vega, a Margaret Island, Szabó Balázs Bandája. Szombat délután roma táncház és a Máskép Zenekar utcazenei fesztiválja varázsol karneváli hangulatot a ceglédi utcákra.

Érdemes a Nagyszínpad környékén maradni és a vacsoránkat itt elkölteni, mert a szervezők egy igazán különleges zenei produkcióval zárják a vasárnapot és a Toborzó Ünnepélyt: két LGT legenda látogat a városba, Solti János és Karácsony János, akik kiegészülnek Heinz Gáborral (Biga) és az Abrakadabra zenekarral, és Zenevonat című produkciójukkal a Locomotiv GT nagy slágereit szólaltatják meg.

Ezekben a napokban a Kossuth Múzeum ingyenesen látogatható! Tekintsék meg az Alföld kapujában található város ünnepi programjait, látogassanak ki a helyszínekre és ünnepeljenek együtt! További információval a helyi Tourinform Iroda munkatársai örömmel szolgálnak.

 kossuth_toborzo_unnepely_2.jpg

www.kossuthtoborzo.hu

www.iranycegled.hu

Szólj hozzá!

Óriási bulival várják a Rióból hazatérő magyar paralimpikonokat

2016. szeptember 16. 16:09 - Verbal

2016. szeptember 23. - 18:00 óra

A riói paralimpiai játékokon a magyar küldöttség eddig 10 fényes éremmel büszkélkedhet, amit még lehet fokozni, hiszen egészen 18-áig tart a megmérettetés.

paralimpikon_westend_7.jpg

Szeptember 23-án a WestEnd Millennium Tetőkertjén 18 órától a magyar paralimpikonok tiszteletére hatalmas bulival és egyedülálló díjátadó ünnepséggel készül a WestEnd City Center. A nagyszabású esemény méltó megkoronázása a Magyar Paralimpiai Bizottsággal való egész éves, több állomásból álló együttműködésnek. A Magyar Paralimpiai Csapat egyik fő támogatójaként a WestEnd idén speciális sporteszközök, felszerelések megvásárlására nyújtott már milliós nagyságrendű támogatást, de a több tízmilliós, egész nyarat átölelő, Paralimpiáig tartó sport kampányában is kiemelt szereplési lehetőséggel segítette a sportolókat, mely szerepeltetés révén olyan ismertségre tehetnek szert, ami  pozitív kihatással lehet az életükre.

Jövő hét pénteken 18 órától a különleges rendezvényen fellép az Ivan and the Parazol, valamint a Mary PopKids is hatalmas koncerttel köszöni meg a paralimpikonok lenyűgöző teljesítményét. Az esemény keretében a parasportolóknak a WestEnd 1 millió, 500 ezer illetve 300 ezer Ft-os WestEnd Vásárlási Utalványokkal kedveskedik az elért sikerekért, melyek a helyszínen kerülnek átadásra a paralimpia hőseinknek. Mindenkit a legcsillogóbb érme után díjaz a nyugati téri bevásárlóközpont.

Gyertek és ünnepeljük együtt hazánk büszkeségeit, a paralimpikon sportolóinkat!

Fantasztikus hangulat, szenzációs koncertek és legnagyobb hőseink a WestEnd Millennium Tetőkertjén!

Sok szeretettel vár mindenkik a WestEnd és a Magyar Paralimpiai Bizottság szeptember 23-án 18 órától!

paralimpikon_westend_5.jpg

Szólj hozzá!

Up&Down - reggeli a Szabadság-híd lábánál

2016. szeptember 14. 10:44 - Bezselics Ildikó


Bár az utóbbi hónapokban a gyalogosok is birtokba vehették a hidat, most nem piknikezésről lesz szó, hanem minőségi, éttermi reggeliről.

 updown_breakfast_mra9851.jpg

Sokat járok a környéken, de a Váci utca Vámház felőli vége sajnos leginkább a "turistalehúzásról", mint a minőségi vendéglátásról híresült el - így többször elmentem az Up&Down előtt is anélkül, hogy szemügyre vettem volna az étlapot. Nemrégiben azonban egy reggeli megbeszélésre kaptam meghívást, így volt alkalmam kipróbálni a helyet, amely ritka meglepetést okozott!

updown_terrace_mra0617.jpg

Mindenekelőtt azzal, hogy reggel 8-tól nyitva van. Másrészt azért, mert minden ízlést kielégítő, kiváló reggelit kínálnak. A kiszolgálás kedves és figyelmes, és nemcsak a teraszról nyíló kilátás kellemes, hanem a belső tér kialakítása is, mely nagypolgári eleganciát idéző, kissé provokatív enteriőr. Mindezzel együtt persze komfortos és hangulatos, ahol jól esik időt tölteni. Ez az "Up" - a "Down" , az alsó szint is a múltat idézi, de annak ipari világát. Ez egy koncertekre, esti szórakozásra fenntartott rész, de aki felkeresi a mosdót, azért megcsodálhatja.

updown_enterieur_mra0051.jpg

A reggeli kínálat nemzetközi, az adagok bőségesek és nagyon ízletesen készítik el őket: Komonyi János séf 12 éve dolgozik a vendéglátásban, a maga 26 évével már rengeteg tapasztalatot gyűjtött, hosszú út vezetett az Up&Down konyhafőnöki pozíciójáig. Az ételeken érezhető a komoly alapanyag ismeret, és az étlapot nézve az Ázsia iránti rajongás is.

updown_breakfast_mra9666.jpg

Adnak hagyományos angol reggelit sült babbal, tükörtojással, szalonnával és kolbásszal - hát én ennek nem mernék nekiállni, viszont van francia reggeli friss croissant-nal és a kedvencem, az amerikai palacsinta, emellett természetesen omlettek és más tojásételek is (a teljes választékot itt lehet megnézni).

updown_breakfast_mra9816.jpg

Ami kiemelendő és különleges, hogy az étlapban találtam egy vegetáriánus betétlapot: általában még a jó éttermek is maximum 2-3 húsmentes ételt tartanak, így ez a hozzáállás különösen értékelendő. Legközelebb egy vegetáriánus ebédre térek vissza!

 

 

 

Szólj hozzá!

Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny

2016. szeptember 13. 13:21 - Verbal

Gasztronómiai Versenyfelhívás
            
a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) és a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara (BGE-KVIK)
által szervezett Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyén történő részvételre

A verseny helyszíne: Budapest, V. kerület Alkotmány utca 9-11., a BGE-KVIK Oktató Kabinetjében és az intézmény II. emeletén lévő Dr Ketter László IV-es számú Előadóteremben

A verseny időpontja: 2016. december 06. (kedd)
 

Benke László olimpiai bajnok mesterszakács szakmai irányításával működő zsűri ebben az évben a hazai hal - és vadételek minősítését, értékelését, az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” vándordíjának, illetve a verseny támogatói által felajánlott díjak odaítélését végzi.

A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny három kategóriában, 3-5 fős csapatok részére kerül meghirdetésre:

 • hagyományőrzők: civil szervezetek, önkormányzatok, intézmények képviselői
 • szakemberek: éttermek, vendéglők, szállodák szakemberei
 • vendéglátóipari szakmunkás -, szakközépiskolai tanulók, főiskolai - és egyetemi hallgatók

A szervezők a fenti kategóriáknak megfelelően várják a versenyzők jelentkezését legkésőbb 2016. október 15-ig a GKRTE 2100 Gödöllő, Patak tér 7. szám alatti posta címén vagy az Egyesület gkrte@vnet.hu e-mail címén.

 Kérjük, hogy a versenyre jelentkezők a jelentkezési szándékuk közlésével egyidejűleg csatolják az általuk készítendő hazai hal- és vadételek, illetve éttermi meleg tészta megnevezését és az ételsor elkészítésének rövid leírását, receptúráját. A versenyzők maguk gondoskodnak az elkészítendő ételek alapanyagairól.

Kérjük a versenyen részt venni kívánó csapatokat, hogy a versenyre 17 adag ételt készítsenek el. Az ételek helyszínre történő szállítását és tálalását saját eszközeik felhasználásával végezzék.

Amennyiben a BGE-KVIK és a GKRTE évadzáró gasztronómiai versenyén nem versenyzőként, hanem a rendezvény támogatóiként kívánnak közreműködni, abban az esetben - a verseny díjazottai részére felajánlandó díj megnevezésének és értékének megjelölésével - ezen szándékukat a verseny szervezőivel a fentiekben megjelölt postai, vagy e-mail címen közölni szíveskedjenek.

A legkiválóbb csapat az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” vándordíját nyeri el. A szponzorok által felajánlott értékes díjakat a szakmai zsűri értékelését követően a verseny támogatói adják át a díjazottaknak.

A gasztronómiai hagyományaink megőrzését és a színvonalas magyar vendéglátás előtérbe helyezését célzó regionális gasztronómiai versenyen való közreműködését előre is köszönjük!

További információ:
Bárd István
a GKRTE ügyvezető elnöke,
GKRTE Információs Irodája
2100 Gödöllő, Patak tér 7.
Tel.: 06 28/419-231 E-mail:
gkrte@vnet.hu
Honlap:
www.gkrte.hu

Szólj hozzá!

Megnyílt a 25. Budapesti Borfesztivál!

2016. szeptember 09. 14:17 - Bezselics Ildikó

Néhány órával a nyitás után már igazán ünnepi hangulatban sétálhattunk a 25. Budapesti Borfesztiválon. A negyedszázados születésnap persze nem a nosztalgiáról szól. Rengeteg izgalmas újítás, sok-sok program és mindenféle érdekesség vár arra, aki a Várba látogat - pedig a szervezők azt állítják, csak ők csak apró meglepetésekkel készültek.

A fesztivál szeptember 8-a és 11-e között látogatható, és nem csak hosszú múltja miatt emelekdik ki az ilyen rendezvények sorából. A szervezők mindenkire gondoltak: a gyerekeket péládul kreatív játszósarok és ingyenes arcfestés várja. A kicsik speciális karaszalagot is kapnak. A gyerekek által tervezett karkötőre felírható a nevük és a szülők telefonszáma.

A közönség 8-án koradélután vehette birtokba a fesztiválteret, ahol milliónyi apróság segít abban, hogy mindenki gyorsan ünnepi hangulatba kerüljön. A bejáratnál a Magyar Turisztikai Ügynökség kollégái igyekeznek megismertetni az érkezőkkel a magyar borturizmusban rejlő lehetőségekat, odébb borkvíz bárban tehetjük próbára a tudásunkat, de csened művelődésre, nagy boros beszélgetésekre is van lehetőség.

„Nagyon készültünk rá a 25. születésnap miatt: negyed évszázad telt el, mely során felnőtt egy generáció, és teljesen megújult a magyar borkultúra. Ez volt első rendezvény Magyarországon, ahol összehívták az ország legjobb borászatait, és a mai napig a legjelentősebb közép-európai borszakmai rendezvény. Nem különleges programokat, inkább kis, születésnapi meglepetéseket találtunk ki: például meghívtunk száz fiatalt, aki idén tölti be a 25 születésnapját. Mindannyiuknak ajándék belépőjegyet küldtünk, és közülük 25-en nagy értékű ajándékokat is nyerhetnek partnereink jóvoltából." - mesélte néhány órával a megnyitó után a rendezvény sajtófőnöke, Oláh Rita. Szerinte sikerült egy igazán családias, emllékezős, de nem unalmasan nosztalgiázoós rendezvényt életre hívni. 

"A fesztivált megnyitó köszöntő az idén sokkal személyesebb lesz a megszokottnál: politikusok és közéleti személyiségek helyett megkértük Lőrincz Györgyöt, a Szt. Andrea borház vezetőjét, aki a kezdetek óta jelen van a rendezvényen, hogy tartson megemlékező beszédet, és a fiát, aki kisgyerek kora óta elkíséri, így szinte együtt nőtt fel a borfesztivállal, és mára ő is borásszá érett. A Borfesztivál háziasszonya az elmúlt évekhez hasonlóan most is Borbás Marcsi lett." -

"Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettünk a gasztronómiai megújulásra is: a hagyományos Országkonyha mellé (amely egy klasszikus „lacikonyha” sült kolbásszal, hurkával, csülökkel és más magyaros ételekkel), tovább fejlesztettük a street food kínálatot, mivel egyre nagyobb igény mutatkozik rá. Van zsíros kenyér, különféle burgerek, pita, langalló, kürtős kalács, de sonkák, sajtok és édességek is.

Szerencsére kiállítóink 80%-a visszatérő, nem kevesen a kezdetek óta velünk vannak: minden borásznak van olyan bora, amelyik itt debütál a borfesztiválon. Általában jellemző, hogy saját kommunikációjukat is a Borfesztivál köré építik: meghívják a partnereiket, vendégkörüket. Mi a fennmaradó helyeket tudjuk felkínálni azoknak a kiállítóknak, akik itt szeretnének bemutatkozni. Szerencsére az időjárás is velünk ünnepel: az előrejelzések szerint nem várható eső, ami a 20. születésnapunk óta nem fordult elő!”

20160908_155247.jpg

 Közép-Európa legjelentősebb borszakmai eseménye méltó helyszínt kapott:

 Van, aki a házőrzőt sem hagyta otthon:

20160908_160326.jpg

 Méghogy a nem lehet kulturáltan fesztiválozni :-)

20160908_163423.jpg

 A gasztronómiai kínálat valóban bőséges, de aki diétázik, máshol keressen vacsorát:

 A Sarki fűszeres standján találtunk néhány tényleg egyedi és különleges fogást, és Czinege Tamás séf  pedig megmutatta, milyen remekül lehet hagymát pucolni a bástya falán (a kukta Ördögh Bálint, a Good Food magazin magyar kiadásának korábbi főszerkesztője):

 

20160908_163253.jpg

 

Szólj hozzá!

8 jó program szeptember második hétvégéjére

2016. szeptember 07. 12:44 - Verbal

Ha túl vagyunk az óvoda- és iskolakezdés megerőltetőnek nyugodtan nevezhető időszakán, a most következő hétvégén érdemes tekintetünket a kikapcsolódást jelentő programok felé fordítani. Már csak azért is, mert nem csak Budapesten, de a környező településeken is számtalan fesztivál és egyéb rendezvény várja a látogatókat.

 1. Budapest Borfesztivál: kétségtelenül a hétvége legnagyobb durranása, ezért nem kérdés, hogy ezzel kezdjük a sort. A pompás helyszín (Budai Vár), a remek programok (részletek itt) és a minőségi borok garantálják, hogy tartalmas, akár egész napos – sőt, többnapos – elfoglaltságként is tervezhetünk a szeptember 8-11. között zajló rendezvénnyel.ajanloborfeszt.pngFotó: www.aborfesztival.hu
 1. A Nagykőrösi Aranynapok minden kétséget kizáróan a legnagyobb múlttal rendelkező események egyike, hiszen 1935 óta rendezik meg minden évben. A központi helyszín a település Cifrakert nevű ligetes parkja, ahol hagyományőrző, kulturális és gyermekprogramok miriádja várja a látogatókat szeptember 10-11-én. A programok, koncertek, fellépők felsorolása helyett (amikről minden szükséges információt megtalál a honlapon, a rendezvény nevére kattintva), következzen inkább az 1935-ös meghívó egy részlete:

„Hívó szóval fordulunk mindenkihez, aki szereti Nagykőröst, aki barátja Arany János városának, aki ismeri a pirosan mosolygó kőrösi meggyet, a kőrösi salátát, a kőrösi uborkát és azokhoz is, akik még nem tudják, hogy mit jelent ez a szó, hogy Nagykőrös. Jöjjenek hozzánk! Nézzenek bizalommal jobb jövőt váró szemünkbe! Mindenkit jó szívvel hívunk! Mindenkit szeretettel várunk!”

(Dezső Kázmér Polgármester, 1935.)

 1. Újhartyán kevesebb, mint 40 percnyi autóúttal elérhető kis település. Bája éppen abban rejlik, hogy nem fogunk a fővárosban megszokott tömegekkel találkozni, még ha a település kiemelt eseményének is számít a Hartyánfeszt, ami a környékről is szép számban vonz látogatókat. A sváb gasztronómiai és kulturális fesztivál első napján, szeptember 10-én, szombaton 12:00-tól sváb ételeket kóstolhatunk, majd 13:00-tól zenés felvonuláson, nemzetiségi bemutatókon vehetünk részt, míg a hab a tortán bizonyára a Csík Zenekar fellépése lesz 20:30-tól. Vasárnap a vizslásoknak is Hartyánban a helye! Itt zajlik ugyanis az V. Vizsla Túra Fesztivál 09:00-tól, amelyen egyébként ér vizsla nélkül is részt venni. A reggeli erdei kirándulás után vetélkedő, kirakodó vásár és meglepetés! Hogy a vizsláknak vagy gazdiknak, esetleg mindenkinek, az a helyszínen derül csak ki…
 1. A Zsidó Kulturális Fesztivál már javában zajlik és vasárnap zárja műsorainak sorát, így még bőven tervezhetünk vele! Ezen a héten már csak csütörtökön (szept. 7.) és vasárnap (szept. 11.) lesznek programok, összesen 6 különböző pesti helyszínen. Kálloy-Molnár Pétertől Boban Markovic és zenekaráig, a művészeti élet krémjéhez lesz szerencséje azoknak, akik még elcsípnek jegyeket a méltán népszerű fesztivál programjaira. ajanlozskf.pngFotó: http://www.zsidokulturalisfesztival.hu/
 1. Ha Ön, kedves Olvasó, az elmúlt időszakban olthatatlan vágyat érzett, hogy megmérettesse magát kötélhúzásban, akkor bátran olvasson tovább.. Merthogy Vácott a hétvégén, egész pontosan szeptember 10-én 13:00-tól zajlik a Dunakanyar Kötélhúzó Verseny. Talán mindannyiunknak volt már szerencséje kötélhúzáson részt venni vagy tanúja lenni ilyen küzdelemnek, így nem túlzás azt állítani, hogy ez egész biztosan jó móka lesz. Utána kiváló ötlet a hétvégét Vác rejtett kincseinek felfedezésére szánni..ajanlovac.pngFotó: http://rcnews.hu/ii-dunakanyar-kotelhuzo-verseny/
 1. Budapestet a másik irányban elhagyva teljesen más jellegű programba botlunk szombat este, különösen, ha a zsámbéki Lámpamúzeum udvara felé vesszük az irányt. A Nyakas Jazz Klub keretein belül Lackfi János és Dresch Mihály közös verses-zenés estjét hallgathatjuk meg 19 órától… Részletek és jegyvásárlási információk Zsámbék weboldalán.
 1. Szintén szombaton zajlik a Csepel-szigeten, a Kéktó Szabadidő Parkban a Halászléfőző Verseny 09:00 és 13:00 között. Nevezni ugyan már nem lehet, a csapatoknak drukkolni és kóstolni annál inkább.
 1. A sort boros eseménnyel nyitottuk és azzal is zárjuk: a Vinalia, az Aquincumban szervezett Borünnep vasárnap, szeptember 11-én, 11:00 és 18:00 között kerül megrendezésre. Kézműves foglalkozások, szüreti mulatság vetélkedővel, mitikus mesék és természetesen borkóstoló: csak néhány példa a Vinalia izgalmas programjai közül. Kár lenne kihagyni, különösen, ha a gyermek megtudja, hogy római kori légióssal is szelfizhet…

ajanlovinalia.pngFotó: www.aquincum.hu

Szép hétvégét, jó fesztiválozást!

Szólj hozzá!

Itt az első hátizsákos minősítésű szállás a régióban!

2016. augusztus 25. 15:00 - Verbal

Talán nem túlzás már most készülődni lélekben a változékony időjárást hozó nyarat követően, a jóval csendesebb őszi napok, hétvégék programjaira. Ezúttal pedig egy feltöltődésre igazán alkalmas helyszínt mutatunk be, hiszen nehéz annál jobbat elképzelni, mint amikor természetközeli, friss levegőjű, meseszép kirándulóhelyekkel körülölelt szálláshelyen töltünk el néhány napot. Ha ráadásul ezt a néhány napot kellemes társaságban, családdal vagy akár az iskolai osztállyal keressük fel, végképp adott minden a tartalmas időtöltéshez. Ez a szálláshely nem más mint a Csattogó-völgy egyik pihenőháza, a Szarvas-Lak, amely ráadásul nemrég kapta meg 2 hátizsákos minősítését a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetségétől!

szarvaslak_1.jpg

Hogy hol van a Csattogó-völgy? A Dunakanyarban, Verőce és Kismaros között található pihenőház mindössze 54 km-re Budapesttől, alig egy órás autó- vagy buszúttal megközelíthető. A szálláshely 12 szobával rendelkezik, amelyek közül 2 db kétágyas, míg 10 db szoba háromágyas elhelyezéssel áll a vendégek rendelkezésére, nyáron és télen (hiszen fűthető, szigetelt házról van szó). A szobák mindegyike rendelkezik saját fürdőszobával, míg a Szarvas-Lak üvegezett terasza ideális helyszíne a közös időtöltésnek. Ily módon a 34 fő elszállásolására alkalmas a pihenőház, melynek kapacitása pótágyakkal 46 főre növelhető. A szolgáltatások körét 120 fő befogadására alkalmas étterem és közösségi épület, tűzrakóhely és grillterasz, 10 akadályos magaslati kötélpálya és mászófa (kalandpark), valamint egy 15x8 méteres, feszített víztükrű, napkollektorral fűtött medence teszi teljessé.

szarvaslak_3.jpgszarvaslak_2.jpg

Ha még lennének kétségeink, mivel töltsük el az időt, vessünk egy pillantást a szálláshely oldalára, amiből kiderül, hogy a fentieken túlmenően tenisz-, kosár- és strandröplabda pálya és környékbeli programok garmadája fogad bennünket: kenutúra, erdei vasút, lovaglás, koronglövészet, csak hogy néhányat említsünk.

A helyszínt megismerve már csak egy kérdés merülhet fel: mikor szabad a Szarvas-Lak? Ha a kérdés megfogalmazódott bennünk, keressük fel a szállást az alábbi elérhetőségek valamelyikén:


Szarvas-Lak
Csattogó-völgyi Üdülőházak
telefon: 06-27/581-290 és 06-30/329-8294
e-mail: info@csattogovolgy.hu
web: www.csattogovolgy.hu

Szép őszi időt és kellemes időtöltést a Csattogó-völgyben!

 

Szólj hozzá!

Titkos kert a Fény utcában

2016. augusztus 10. 16:19 - Bezselics Ildikó

Ha Széll Kálmán térre érve a Millenáris felé vesszük az irányt, a Fény utca elején, pont a piac oldalsó bejáratával szemben, érdemes balra pislantani: egy csodás, romantikus kert tárul elénk, ahol Buda legjobb fagylaltját és süteményeit árulják.

 2h0_6509.jpg

A Fény utcai Auguszt Cukrászda 1957 óta üzemel jelenlegi helyén. Vezetője, Auguszt József, Magyarország legrégebbi cukrászdinasztiájának negyedik generációját képviseli. Édesapjától, Auguszt Elemértől tanulta a mesterséget, egész élete a műhely és a cukrászda bűvkörében zajlik: minden reggel fél 5-kor kel, mire 6-kor megérkeznek a műhely dolgozói, mert melegek a sütők, és kezdődhet a munka. Nap közben a pénztárgép mögött találkozhatunk vele: ott ül magas cukrászsüvegében, szemüvegében és kedves mosolyával. Míg édesapja, Auguszt Elemér élt, őt találhattuk ezen a helyen.

 2h0_6761.jpg

Az Augusz-feleségek generációk óta nemcsak csinosak és szőkék, de remek üzletasszonyok is voltak: nincs ez másképp Ibolyával, József feleségével sem, aki a baleseti sebészetről érkezett a cukrászműhelybe (ismeretségüket egy munkahelyi balesetnek köszönhetik), de mára ő is mestercukrász, és neki köszönhető az emeleti kávéház és a kert kialakítása is.

 2h0_6511.jpg

A desszertkínálat szigorúan a hagyományokon alapul, de folyamatosan eleget tesznek a vendégek igényeinek, így találunk a pultban franciás krémdesszerteket, angolos pitéket, de keleti ízvilágú süteményeket is. Ibolya rajong a fűszeres, olajos magvakban és aszalt gyümölcsökben bővelkedő török desszertekért, így ezek időről időre felbukkannak a kínálatban.

 2h0_6502.jpg

Az Auguszt családban hagyomány, hogy a családfő egy-egy neves évfordulóra dedikált süteményt kap szeretteitől, mely később bekerül a cukrászda ajánlatába is. Legnevesebb ezek közül az E80 torta, melyet József készített édesapja, Elemér 80. születésnapjára. Mivel felesége tavaly november nyerte el a cukrászmesteri címet, férjét januárban tartott 65. születésnapjára igazi mestermunkával lepte meg: a pisztácia, mogyoró és szezámlisztből készült, fehércsoki krémmel töltött J65 azóta a látogatók kedvence.

 2h0_6588.jpg

A nyári desszertkínálat a friss gyümölcsökre épül: a legnagyobb kedvencek a francia citromtorta, a meggyes pite, a mandulás almatorta. De a citrusdesszertek egész sorát kínálják: van citromos macaron, citromos mignon, apró trópusi kenyér, de a kávé mellé kínálnak dél-francia madeleine-t és egy egészen különleges, fekete szezámlisztből készült financert.

 

A fagyipultban a klasszikus Auguszt-ízek (túró, rizs) mellett ott sorakoznak a nyár gyümölcsei, de a sült banán, arany szezámmag vagy tökmag fagyi is.

Igazi, hűvös oázis a hőségben, ahol igazi, békebeli órákat tölthetünk el!

 Fotó: Tóth Milán

4 komment

Így készül a tökéletes meggyes pite!

2016. július 07. 15:52 - Bezselics Ildikó

Érik a meggy: roskadoznak tőle a gyümölcsfák és a piaci pultok is. Ilyenkor minden háztartásban készül meggyleves és valamilyen meggyes sütemény, hiszen mindenki szereti - de aki ezt a pitét megkóstolja, egész évben ezt akarja majd enni.

 2h0_6579.jpg

Visszajáró vendég vagyok a Fény utcai Auguszt Cukrászdában, és nyáridőben szívesebben eszem a szezonális, gyümölcsös pitéket egy-egy gombóc vaníliafagyival, mint a krémes desszerteket. Az idén ez a meggyes lett a kedvencem: a tésztába csempészett mandulakrém annyira illik az érett meggy karakteres savasságához, hogy nem tudok betelni vele. Kicsit furcsa dolog cukrászdában receptet rendelni a kávé mellé, de kis trükköm bevált: Ibolya, Auguszt József felesége lediktálta – és azt is megengedte, hogy publikáljam, amit ezúton is köszönök!

 

Hozzávalók:

 

A tésztához:

150 g finomliszt

75 g cukor

1 teáskanál sütőpor

1 kávéskanálnyi frissen reszelt citromhéj

75 g hideg vaj

1 nagy tojás

1 evőkanál hideg víz

 

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd lehűtött kézzel, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne a vajat. A tojást és a vizet hozzáadva összegyúrjuk a tésztát, amit legalább egy éjszakára a hűtőbe teszünk (le is fagyaszthatjuk). Másnap 3 mm vastagra nyújtjuk, a sütőformába simítjuk, és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük, majd teljesen kihűtjük (ha melegen töltjük meg, magába szívja a krémet, és elveszíti ropogós állagát).

 

A töltelékhez:

120 g vaj

120 g porcukor

120 g mandulaliszt

2 tojás

 

+ 2 maroknyi magozott meggy

 

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az enyhén felvert tojásokat és a mandulalisztet, és szép homogén krémet keverünk belőle. Az elősütött piteforma aljába szórjuk a kimagozott, lecsöpögtetett meggyet, majd feltöltjük a krémmel.

180 fokos, előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt átsütjük, míg a teteje enyhén megbarnul.

Porcukorral meghintve, ízlés szerint vaníliafagylalttal szervírozzuk.

 

 

Szólj hozzá!