Budapest és környéke

Hirdetés

blog_banner.jpg

Tovább a Facebookra

2014.09.16. 13:51 Verbal

Szomszédok

Igen Tisztelt Olvasó!

Az alábbi videó egy gyöngyszem, egy eszencia abból a korból, ami miatt olyan jó érzés visszagondolni a régi szép 80-as évekre és ami miatt azonnal mosolyt csal az arcunkra már az első két perc. Ahogy Vágási Feri szól Jutkának, hogy csukja be a szemét, mikor odakíséri leendő lakásukhoz (valahogy az amerikai filmekben nem ilyen környezet van/volt/lesz hasonló jeleneteknél…), ahogy cigivel a szájában ölben viszi be feleségét a lakásba, az – nem tudok rá jobb szót – csudaszép.

De lehetne még hosszan sorolni a tanulmányba illő snitteket és párbeszédeket, mert azoknak valóban se szeri, se száma. Ha és amennyiben a jelenetek, a szövegek kidolgozása, a styling és a kellékek (ld. az asztali tárcsás maroktelefont 3:44-nél) elindítottak bennünk egy érzelemhullámot, ne féljünk ennek teret engedni. Rendjén van az.

Sőt az is rendjén van, ha ezen érzelmektől felhevülten célba vesszük a Gazdagréti Szomszédok Ünnepét most szombaton, szeptember 20-án, lesz itt ugyanis halászléfőző verseny, retro piac, gyermekeinknek diafilmvetítés és általános örömünnep.

Utóirat: ha valaki megosztaná a fenti kisfilmből a kedvenc jelentét, azt nagyon értékelném. Megköszönök hozzá egy perc-mp jelölést, mivel hivatali munkaidőben sajnos nem tudtam végignézni a közel 26 percet és nem emlékszem pontosan minden jelenetre így 27 év elteltével. 

Szólj hozzá!


2014.09.16. 12:13 Verbal

Ars Sacra Fesztivál szeptember 20-28. között

Az Ars Sacra Fesztivál immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre és legfőbb célkitűzése kulturális örökségünk és kortárs alkotóink zsidó-keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó munkáinak megismertetése a számtalan programon keresztül, szeptember 20-28. között.

A művészetek legkülönbözőbb ágazatai képviseltetik magukat a kulturális fesztiválon, amelyhez évről évre csatlakoznak fővárosi és vidéki múzeumok, galériák és kulturális központok. Hogy mindenki számára elérhetővé váljon a világi és egyházi kultúra egy-egy szeletének megismerése, minden programon ingyenes a részvétel!

ArsSacra3.jpg

Fotó: Magyar Turizmus Zrt.

Csak, hogy néhányat említsünk a számtalan remek budapesti program közül:

- Szeptember 25-én és 27-én például lehetőség nyílik a Várnegyed szakrális emlékeit végigjárni, melynek során Dr. Végh András muzeológus mutatja be a Mátyás-templom történetét vagy épp fedi fel a Hilton szálloda alatt rejtőző világot. További infók ITT

- Szeptember 28-án Muzsika-Mese-Hangszerpróbálgató lesz a gyerekeknek a Barabás Villában. A Weines-Szász Kamaraszimfonikusok matinéja a Városmajori utcában található pompás rendezvényhelyszínen zajlik majd. Részletek ITT

- Szeptember 23-án Soundpainting lesz a Klebelsberg Kultúrkúriában, melynek során megfigyelhetjük, hogy lehet élőben komponálni, zenészek, táncosok és színészek egyidejű vezénylésével, ráadásul a közönség bevonásának lehetőségét is kiaknázva! Ennek részletei ITT

A világklasszisokat felvonultató zenei előadások (Snétberger Ferenc, Dresch Mihály, Misztrál Együttes, Bogányi Gergely csak néhány név a sok közül), a kiállítások, a tárlatvezetések mellett a fesztivál keretein belül kerül megrendezésre a Nyitott Templomok Napja és a Templomok Éjszakája szeptember 20-án.

ArsSacra2.jpg
Fotó: Magyar Turizmus Zrt.

Szólj hozzá!


2014.09.11. 13:46 Verbal

Budavári Borfesztivál - még nem késtél le róla!

Ha a jó bor önmagában nem elég hívó szó, alább 5 ok, amiért érdemes kilátogatni a 23. Budavári Borfesztiválra, amely már javában zajlik a Budai Várban.

  1. Mert ismét kiváló alkalom adódik, hogy tanuljunk, fejlődjünk, hiszen bizonyára egyetértünk abban, hogy nincs az a borismereti, borászati képzés, amely mellett ne lehetne még többet tanulni a borok világáról, akár csak kóstolva, beszélgetve. Ehhez pedig kiváló lehetőséget jelentenek a Pár Borpárt kínáló standok, vagyis azok a kiállítók, akik egy-egy borpáron keresztül mutatják be, hogy például ugyanazon évjárat ugyanazon szőlője milyen elképesztő különbséget eredményez nagyobb termésátlag vagy ellenkezőleg, hozamkorlátozott termesztés esetén. Hogy a többi izgalmas borpárról ne is beszéljünk… Ja és nem mellesleg a borpár egyik tagjáért kell csak fizetni

Borfesztivál.png

Forrás: www.aborfesztival.hu

  1. Mert gyerekkel is remek szórakozásnak ígérkezik az esemény: a BABÓ standon (száma: 152) gyerekszemmel (is?) őrülten izgalmas programok várnak a kiskorúakra. Milyen klassz, ha az ember kulcscsomóján a gyermek által készített parafa kulcstartó fityeg, ami arra emlékezteti, hogy egy szép délutánt töltött úgy el a családjával, hogy közben kiváló magyar nedűket kóstolt. Külön piros pont a karszalagért, amelyre rá lehet írni a gyermek nevét és telefonszámunkat, gyermekelhagyós „malőr” esetére.
  1. Mert a fesztivál vendégországa Olaszország… Amennyiben van az Olvasók között olyan, aki toszkán bortúrát tervezett, de az meghiúsult (jelentkezem), annak itt a príma lehetőség, hogy vigasztalódjon a legnevesebb itáliai borászatok remekműveivel. De annak is, aki egyszerűen kíváncsi az olasz borokra. Vagy épp a helyi ételekre, merthogy természetesen a gasztronómia is képviselteti magát ínyenc olasz falatokkal.
  1. Mert a zenei kísérőprogramok sem hagynak maguk után kívánnivalót, hiszen kezdve az Irie Maffiától a Ghymesen át a Fool Moonig a különböző műfajok legnevesebb képviselői szórakoztatják a nagyérdeműt.
  1. Mert ismét kiváló és hangulatos helyszínen (a Várnegyedben), tekintélyt parancsoló kiállítói számmal (több mint 200 borászat érkezik) kerül sor egy olyan eseményre, amely miatt egyre több külföldi ül repülőre, és amelyért nekünk jó esetben csak néhány megállót kell villamossal utazni…

 

23. Budavári Borfesztivál
2014. szeptember 10-14.
Részletek: www.aborfesztival.hu

Borfesztivál2.png

 Forrás: www.aborfesztival.hu

 

Szólj hozzá!


2014.09.10. 15:15 Verbal

Hogyan használd a MOL Bubit?

Szeptember 8-val elindult a várva várt új budapesti közlekedési rendszer. 76 gyűjtőállomáson, Pesten és Budán egyaránt bérelhetünk strapabíró bringákat. Olyan egymástól távol lévő pontokat is elérhetünk, mint az Infopark, Vérmező vagy a Városliget.

tn_Nyilvanos_probauzem_17.jpg

 

Sőt, a kerékpárokat nem kell az eredeti helyre visszavinni, hanem elég a közelünkben lévő gyűjtőponton lerakni. Ha gyűjtőállomás megtelt, akkor az itt található zöld színű támaszra lakatolhatjuk a kapott elektronikus lakattal a járművet. Lakat nyitása MOL Bubi kártyával vagy telefonszám/PIN kód beütésével történik, majd az „OK” gomb lenyomásával zárul a bérlés.

 

Különböző testmagasságúakra is gondoltak: az ülés magassága állítható a nyeregvázcső tetején található gyorszár meglazításával, majd kényelmesen beállítható a kívánt ülésmagasság.

 

 

Mindezt most bevezető áron:

 

HOZZÁFÉRÉSI DÍJAK
Éves bérlet (12 hónapos)* 18.900 Ft
Éves Budapest bérlettel (12 hónapos)* 9.450 Ft
Féléves bérlet (6 hónapos)* 12.500 Ft
24 órás jegy 500 Ft
3 napos (72 órás) jegy 1.000 Ft
Hetijegy 2.000 Ft

INDULÁSI KEDVEZMÉNYEK
MOL Bubi Start bérlet
(érvényes 2014. december 31-éig)*

(1.500 Ft használati díjra felhasználható kerettel)
3.000 Ft
Az indulási kedvezmény visszavonásig érvényes csak magánszemélyeknek  
Éves bérlet 18.900 Ft helyett
(5.000 Ft használati díjra felhasználható kerettel)
12.000 Ft
Féléves bérlet 12.500 Ft helyett
(3.000 Ft használati díjra felhasználható kerettel)
8.000 Ft
A kedvezmény a 2014. szeptember 22-én éjfélig megvásárolt jegyekre érvényes  
24 órás jegy** 100 Ft
Háromnapos jegy** 100 Ft
Hetijegy** 100 Ft

 

 

TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEK
Az indulási kedvezmény visszavonásig érvényes csak magánszemélyeknek  
BKK tömegközlekedési szemeszterbérlettel:  
Féléves bérlet***
(3.000 Ft használati díjra felhasználható kerettel)
6.400 Ft
BKK tömegközlekedési éves Budapest-bérlettel rendelkezők számára a MOL Bubi éves bérlet****
(5.000 Ft használati díjra felhasználható kerettel)
6.000 Ft

 

 

 

Jegyeket keressük a főbb gyűjtőállomásokon ( MOL BUBI térképén pirossal jelölve) és a www.molbubi.bkk.hu weboldalon vagy MOL Bubi mobilapplikáció segítségével.

 

Ha megtetszett a bringarendszer, akkor bérletet BKK Ügyfélközpontokban (1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 19–21., Etele tér, Kelenföld vasútállomás aluljáró, Baross tér, Keleti pályaudvar aluljáró, Deák Ferenc tér metró aluljáró) vásárolhatunk!

 

Ha érvényes jeggyel vagy bérlettel rendelkezünk, akkor az első 30 perc díjmentes.

 

bubiterkep-20140326.PNG

 

 

 

Az alábbi videó a MOL BUBI minden használati fortélyába beavat:

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: budapest közlekedés kerékpár bubi bkk mol bubi


2014.09.08. 18:00 Év Utazója

Segítség! Bezártak!

A csütörtök a játék és a kultúra jegyében telt. ATrap Factoryban kezdtünk, ahol bezártak minket egy Rejtélyek háza nevű szobába és ki kellett szabadulnunk. Egy óránk volt a feladatra. A szoba tele volt lakatokkal és kulcsokkal, számzárakkal és rejtett zugokkal. A bűvészet témájában volt berendezve a szoba, ennek jegyében is kellett megtalálnunk a megfejtést. Végig nagyon élveztük a szabaduláshoz vezető utat. Nem gondoltam, hogy ilyen szuper csapatépítő lehet a bezártság, de tényleg! :) Az idő lejárta előtt 3 perccel sikerült kijutnunk, persze folyamatos segítségeket kérve. 

DSC_0291.JPGMegérkeztünk!

A Trap Factoryban egyébként 6 szabaduló szoba van. Mindegyik más témában: van köztük börtöncellás, autószerelő műhelyre hasonlító, de akár Mrs Marple otthonába is betérhetünk egy fárasztó nap után. Az épület hangulatosan romos kinézetű és minden nagyon titokzatos. Szerintem megéri felfedezni!

szoba.jpgIlyen az autószerelő műhelyes szabaduló szoba hangulata. :)

 

Szólj hozzá!

Címkék: Budapest szabadulós játék Budapest én az év utazója Trap Factory


2014.09.08. 14:25 Év Utazója

Extrém városnézés Budapesten

A második napunkon lényegében a városnézés különböző módjait zongoráztuk végig. Ezer módja van annak, hogy megnézzük Budapestet, mi a legkülönlegesebbeket próbáltuk kiemelni. Rögtön a Budapest TukTukkal kezdtünk! 

tuktuk.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: taxi hajó bűnügy Budapest Városnézés én az év utazója TukTuk Budavári sikló Dunarama


2014.09.08. 12:59 Év Utazója

Vizes egy nap!

A Budapesti hetünket egy vizes nappal kezdtük. Kezdésként a Kőbányai Pincerendszerben merülhettem. A helyszín adatai: 10°C-os víz, szárazföldön 13°C, zegzugos pincerendszer, mindenki tetőtől talpig meleg ruhában! Nem tudtam egyedül felvenni a búvárruhát. Öltöztető nőm is lett: Vera. Szabályszerűen gatyába rázott, mivel a búvárruha elég feszes. Körülbelül 25 kg lehetett a súlya a felszerelésemnek. Ebben pár folyosón kellett csak átjutni ahhoz, hogy csobbanhassak.

buvar_2.jpgTeljesen felszerelve! Csuklyával, oxigénnel, lámpával!

Na, de inkább írok a merülésről: hideg volt a víz, de egy idő után ezt már egyáltalán nem lehetett érezni. Csak az járt a fejemben, amit láttam. Elhagyatott helyeket, tárgyakat, csupa felfedezni való apróságot és nagyságot. Ha valaki szereti a felfedező utakat, azt hiszem ettől jobbat keresve sem talál. A kezemre akasztott lámpával oda világíthattam, ahova csak akartam, az elhagyatott terület pedig nagyon különleges élményt nyújt. Sajnos a telefonom nem vízálló, úgyhogy el kell mennetek oda, hogy lássátok, amit én! 

surf.jpgEgy nagy csobbanás után segítek Fanninak kimászni a vízből. Hiába a vizes nap. Kopoltyúnk nem nőtt. :)

Miután kimásztam a vízből, újra bedobtak! Méghozzá az Aquaworld surf medencéjébe! Zsigó Fanni is csatlakozott hozzánk a 10. héten, így Vele csaphattunk a hullámok közé. A surf egy kicsit hasonlít a wakeboardhoz, így viszonylag könnyen ment. Persze, azért estünk-keltünk. :)

 sakk.jpgIgnát Győző tanított sakkozni. Beépített súgóm is volt. :)

A következő helyszínünk már inkább a pihenésről szólt. A Széchenyi Gyógyfürdőbe látogattunk el. Részt vehettem egy fergeteges sakk partin és egy szuper masszázson is. Fanni menedzser-, én pedig aroma masszázst kaptam. Így már felfrissülve vághattunk neki a következő napnak. 

Szólj hozzá!

Címkék: surf sakk masszázs merülés széchenyi fürdő Budapest Aquaworld én az év utazója Kőbányai pincerendszer


2014.09.05. 13:44 Verbal

Labirintus a Malomban- Szentendre ősszel is

Reméljük sikerül megmozgatni az olvasókat, hogy a nyári fesztivál szezon után is van élet a Budapest környéki művészetvárosban. Nemcsak számtalan múzeum és galéria révén pillanthatunk be a magyar művészet elmúlt kb. 150 évébe, hanem a modern művészet kedvelőinek is igazi élményt nyújt a város felkeresése.

 A szentendrei Művészetmalom a sikeres Czóbel, egy francia magyar című emlékezetes kiállítása után újabb izgalmas  tárlatra  invitálja a modern művészetet szerető közönséget.

malom bejárat.jpg

A megnyitóra 2014. szeptember 7-én, 17 órakor kerül sor. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója nyitja meg, a kiállítás fővédnöke Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kiállítás kurátorai Sárkány Győző grafikusművész és D. Udvary Ildikó művészettörténész.

Kérdezhetnénk, miért pont a Labirintus központi téma, hogyan jelenik meg ez a művekben? 2014 első felében meghirdetett Labirintus pályázatra több mint 600 művész adta be alkotásait. Festők, grafikusok, szobrászok, fotóművészek, alkalmazott grafikusok, belsőépítészek, textil-, kerámia- és üvegművészek fantáziáját és kreativitását mozgatta meg a téma. Többen szívesen nyúltak a klasszikus mondakör szereplőihez, a legtöbben a Minotaurusszal foglalkoznak. Természetesen a természet kínálta spontán labirintusok is megjelennek a művekben, ugyanígy az univerzum, a kozmosz spiráljai, labirintikus szerkezetei és a környező világban fellelhető organikus alakzatok is gyakran váltak az alkotások témáivá.

Ezzel párhuzamosan a múzeum udvarában felépült egy monumentális installációs rendszer, a Labirintus ház. 63 négyzetméteren kanyargó labirintus falaira a 610 alkotó, eredeti műveinek digitalizált másolatai kerültek fel, gyakran ismétlődve, ezáltal felerősítve a labirintus-élményt. Így a tárlat – külön életet élve- a kiállítás bezárása után is továbbél, megcsodálható.

labirintus.jpg

Természetesen a kulturális élmények után hódolhatunk kulináris élvezeteknek is, a nyári szezon után is nyitva állnak Szentendre éttermei, cukrászdái vagy betérhetünk a Szamos Marcipán Kiállítás és Látványműhelybe.

Dumtsa Korzo2_foto.JPG

Szólj hozzá!


2014.09.04. 09:52 Verbal

Immár huszonötödszörre Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál!

Tudják, hogy hogyan néztek ki az elmúlt korszakok pezsgőkészítési eszközei? Ismerik a budafoki pincerendszer skanzenszerű Borutcáját? Miért pont Budafokon épültek ki pezsgős pincék? Milyen nevezetes pezsgők születtek, születnek itt?

Többek között ezekre a kérdésekre is megtaláljuk a válaszokat, ha ellátogatunk Budafokra szeptember 6 és 7-én. Borkedvelők beavatottabbak lehetnek a pezsgőkészítés rejtelmeibe, eszközeibe vezetett pince látogatások és a Törley Látogatóközpont felkeresésével. Kipróbálhatjuk a szőlőtaposást vagy éppen a mustsajtolást, de szemtanúi lehetünk borlovagok avatásának is. Természetesen lehet kóstolni is a budafoki borászok és pezsgőkészítők finomabbnál finomabb nedűit: kinyílnak a pincészetek kapui vagy a különböző helyszíneken választhatjuk ki a kedvünkre valót.

borfeszt.jpg

Ha innánk és nem szeretnénk sofőrszolgálatot fogadni, akkor Budafokot a budapesti tömegközlekedéssel is könnyedén elérhetjük, keressük az alábbi járatokat (megálló: Savoyai Jenő tér): 47-es villamossal, 33-as, 58-as, 114-es, 213-as, 250-es es 251-es BKK- autóbuszokkal.

Újdonság, hogy a rendezvényhelyszínek között már tuk-tukkal is közlekedhetünk mindezt 500 Ft-ért.

tuktuk_latvany_bpbf_rw_610.jpg

Napközben a család apraja sem fog unatkozni: állatsimogató, kézműves foglalkozások, izgalmas  kísérletek és játékok,  15 méteres ugrálóvár, óriáscsúszda, labirintusrendszer, ügyességi játékok egész sora várja a fiatalokat. Színpadokon gyerekkoncert és néptánc előadás is szórakoztatja a kisebbeket.

Koncertek egészen éjszakába nyúlnak, többek között fellép a Budapest Jazz Orchestra, Kállay-Saunders András, Budapest Burlesque és a világhírű, osztrák zenekar, a !Deladap. Pince-, zenei és gyerekprogramok színes kavalkádja zajlik a 2 nap alatt.

Hogy jobban tudjuk követni az eseményeket és a helyszíneket, használjuk a letölthető programajánlót innen: http://www.pezsgoborvaros.hu/res/25_borfesztival_programfuzet_vh.pdf

Még több érdekesség a fesztivál történetéről: https://www.youtube.com/watch?v=LcUWK3ihOfg

 

Szólj hozzá!


2014.09.02. 11:14 Verbal

Nagykőrösi Arany Napok - szeptember 5-6-7.

Nem sok fesztivál mondhatja el magáról, hogy 1935 óta kerül megrendezésre. Izgalmas belegondolni abba is, hogy egy olyan rendezvényre készülünk, ahol megkóstolhatjuk Arany János kedvenc ételeit, köztük a Marcza-fánkot vagy épp a „csirkepaprikást galuskával és tejfellel nyakon öntve”, ahol megkereshetjük Arany János tölgyfáját vagy gyógynövény-használati bemutatón vehetünk részt.

nagykőrösi arany napok_plakát.jpg

Szeptember 5-6-7. Nagykőrösön fontos dátum lesz, ekkor zajlanak ugyanis a Nagykőrösi Arany Napok a Pest megyei településen, 90 km-re a fővárostól. Pénteken kiállítás megnyitóval indul az eseménysorozat, koraeste a Múzeumkertben Titokzatos Ultrahangos megfigyelésen vehetünk részt, denevérek és egyéb állatfajták után kutatva, erdészmérnöki kísérettel. Szombaton hagyományőrző felvonulás következik, a Ceglédi Fúvószenekar és a Városnéző Kisvonat, illetve az esti Utcabál Dévényi Tiborral csak néhány a programok közül. Szeptember 7-én, vasárnap Régi idők Piacztere nyílik a Cifrakertben, amely családi élménytérré válik, 19. századi stílusban, nosztalgia kisvasúttal, kovácsok, kádárok és szűcsök bemutatójával és a számtalan előadást és programpontot Takáts Nicolas majd a Piramis koncertje zárja.

IMG_8702.JPG

Nagykőrösi Arany Napok
2014. szeptember 5-6-7.
Részletes program:
http://www.aranynapok.hu/index.php/programok-mi

 

 

 

Szólj hozzá!