Így készül a tökéletes meggyes pite!

2016. július 07. 15:52 - Bezselics Ildikó

Érik a meggy: roskadoznak tőle a gyümölcsfák és a piaci pultok is. Ilyenkor minden háztartásban készül meggyleves és valamilyen meggyes sütemény, hiszen mindenki szereti - de aki ezt a pitét megkóstolja, egész évben ezt akarja majd enni.

 2h0_6579.jpg

Visszajáró vendég vagyok a Fény utcai Auguszt Cukrászdában, és nyáridőben szívesebben eszem a szezonális, gyümölcsös pitéket egy-egy gombóc vaníliafagyival, mint a krémes desszerteket. Az idén ez a meggyes lett a kedvencem: a tésztába csempészett mandulakrém annyira illik az érett meggy karakteres savasságához, hogy nem tudok betelni vele. Kicsit furcsa dolog cukrászdában receptet rendelni a kávé mellé, de kis trükköm bevált: Ibolya, Auguszt József felesége lediktálta – és azt is megengedte, hogy publikáljam, amit ezúton is köszönök!

 

Hozzávalók:

 

A tésztához:

150 g finomliszt

75 g cukor

1 teáskanál sütőpor

1 kávéskanálnyi frissen reszelt citromhéj

75 g hideg vaj

1 nagy tojás

1 evőkanál hideg víz

 

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd lehűtött kézzel, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne a vajat. A tojást és a vizet hozzáadva összegyúrjuk a tésztát, amit legalább egy éjszakára a hűtőbe teszünk (le is fagyaszthatjuk). Másnap 3 mm vastagra nyújtjuk, a sütőformába simítjuk, és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük, majd teljesen kihűtjük (ha melegen töltjük meg, magába szívja a krémet, és elveszíti ropogós állagát).

 

A töltelékhez:

120 g vaj

120 g porcukor

120 g mandulaliszt

2 tojás

 

+ 2 maroknyi magozott meggy

 

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az enyhén felvert tojásokat és a mandulalisztet, és szép homogén krémet keverünk belőle. Az elősütött piteforma aljába szórjuk a kimagozott, lecsöpögtetett meggyet, majd feltöltjük a krémmel.

180 fokos, előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt átsütjük, míg a teteje enyhén megbarnul.

Porcukorral meghintve, ízlés szerint vaníliafagylalttal szervírozzuk.

 

 

Szólj hozzá!

A mama főztje luxuskivitelben

2016. július 05. 15:46 - Bezselics Ildikó

Magyarországon 1922 óta foglalkoznak levendulatermesztéssel – így a mi „ős-levendulásunk”, mely a Tihanyi félszigeten található, valójában még nincs 100 éves. Az elmúlt 15 évben a Pannonhalmi Apátság is csodás ültetvényt hozott létre, két éve pedig a Dunakanyarban is van egy picike mező, melynek az a különlegessége a fent említettekhez képest, hogy egy exkluzív kis szállodát vesz körül, így a szobák és az étterem teraszán pihenve nemcsak a csodás panorámát, hanem a bódító illatot is élvezhetjük.

Tovább
2 komment
Címkék: Dunakanyar

Ahol a kultúra és a jókedv jegyben jár: három hónapon át szól az Óbudai Nyár!

2016. június 08. 18:26 - Verbal

Vannak, akik azért várják oly türelmetlenül a nyári hónapok közeledtét, hogy elmeneküljenek a napszítta, felhevült nagyvárosból. Nekünk, akik hiszünk Budapest négy évszakos vonzerejében, meggyőződésünk, hogy a nyári „Pest” is képes üdeséget, könnyedséget sugározni magából – csak éppen fel kell fedezzük hozzá a megfelelő helyszíneket, s máris „kimaxolhatjuk” az élményt egy fülledt nyári délutánon, andalító estén is. Egy ilyen „titkos tipp” lehet az ajtónkon kopogtató uborkaszezon közepette a főváros III. kerülete, az ezernyi legendát őrző Óbuda, amely – már csak a Duna-part közelsége okán is – kitűnően alkalmas az egyestés, de annál tartalmasabb kikapcsolódásra. S ami mindehhez a kulisszákat adja, amiért feltétlenül érdemes ide eljönni és körülnézni: az Óbudai Nyár, amely 2001 óta Budapest egyik legreprezentatívabb nyári kulturális rendezvénysorozatává nőtte ki magát. Az Óbudai Nyár eseményei nem csupán a Győr vagy Nyíregyháza méreteivel vetekedő városrész különböző pontjain élő embereket hozzák közelebb egymáshoz, hanem a számos római és újkori kincset őrző, emellett több fürdőnek, strandnak, árnyas vízparti sétánynak és szórakozónegyednek otthont adó kerületbe ellátogató vendéget is közelebb hozzák az itt élőkhöz.

„Nagy-Budapest” egyik legépebben fennmaradt kisvárosias főtere, a békebeli polgári atmoszféráját mindmáig becsesen őrző óbudai Fő tér nagyszínpadának hétvégi előadásai jelentik a hagyományos értelemben vett Óbudai Nyár szellemi ütőerét, gyújtópontját. Ám a szerteágazó kulturális kínálat – szabadtéri vetítések, színielőadások és koncertek, valamint számos templom, múzeum és kiállítóhely rendkívüli igényességgel összeállított művészeti és szabadidős programfüzére – szinte az egész kerületet behálózza az évnek ebben a szakában. Fatima Spar & Freedom Fries, The Speakeasies Swing Band, „Sir” Oliver Mally, Rúzsa Magdi, Szikora Róbert és az R-GO, a Csík zenekar, Vastag Tamás, Bódy Magdi, a Deák Bill Blues Band, Nyertes Zsuzsa, Götz Anna – csak néhány név, akiket az Óbudai Nyár keretében különböző helyszíneken és színpadokon láthatunk.

video URL: obudainyar.hu

Az Óbudai Kulturális Központ által szervezett rendezvénysorozatot minden évben gazdagítják a kerület kulturális intézményei, többek között az Óbudai Társaskör, az Óbudai Múzeum és a Goldberger Textilipari Gyűjtemény, az Aquincumi Múzeum, a Kassák Múzeum, valamint az Óbudai Platán Könyvtár. A zenei és színházi programok több helyszínen zajlanak, így a Fő téren, a Zichy udvarban, a Kobuci kertben, a Csobánka téren, a 3K-ban és a Fellini Római Kultúrbisztróban is. A zenei kínálat igazán változatos, nemzetközi felhozatalt ígér: júniusban a Fő téren lép fel a görög The Speakeasies Swing Band és az Óbudai Danubia Zenekar, majd a hónap utolsó hétvégéjén az Óbudai Búcsú keretében lesz Budapest Ragtime Band koncert, fellép Szekeres Adrien, de fergeteges bulira invitálja a rajongókat Szikora Róbert és az R-GO is.

A július is hasonlóan izgalmas lesz, hiszen július 7-én a New York hangjai koncert keretében Pál Dénes, Vastag Tamás, Bódy Magdi és a Stúdió11 New York hangulatát idézik meg többek között Liza Minelli vagy Frank Sinatra dalaival. Az ezt követő napon az osztrák Fatima Spar & Freedom Fries lép fel a Fő téren. A török származású osztrák énekesnő által vezetett nemzetközi felállású csapat dszesszbe öltött világzenéje, charlestonnal kevert klezmer muzsikája felhőtlen szórakozást ígér.

A Fő téren júliusban láthatjuk és hallhatjuk még Rúzsa Magdit, a Csík zenekart, a Zichy udvarban pedig a csíkszeredai sZemPöl Offchestra lép színpadra, akik szabadon mászkálnak a stílusok között, és vetítésekkel audiovizuális élménnyé alakítják a koncertjüket. Az Óbudai Társaskör színházi és zenei előadásokkal is várja az érdeklődőket Muzsika, illetve Színház a kertben címmel. Ott lesz Snétberger Ferenc, a Hot Jazz Band, a Budapesti vonósok, valamint Egressy Zoltán: Halál hotel című, és Daniel Glattauer: Párterápia című darabja.

csik_zenekar_foto_2014.jpg

fotó: Csík Zenekar - Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft.

A nyár a Kobuci kertben is változatos programokat kínál. Július végén az Óbudai Blues Fesztiválon spanyol, angol, osztrák, holland és magyar zenekarok is fellépnek. Óbuda a filmrajongók számára is ideális lesz, hiszen olyan klasszikusokat nézhetnek meg a Kobuci kertmoziban ingyen, mint a Tizedes meg a többiek, az Üvegtigris, az Indul a bakterház, vagy a kortárs filmművészet kiemelkedő alkotása, a Liza, a rókatündér. A Római part kedvelt napozó-, pihenő-, szunyókáló- és sörözgető helyén, a Fellini Római Kultúrbisztróban is folyamatosan lesznek vetítések: ide inkább a művészfilmek kedvelőit várják.

Az Esernyős – Óbudai Kulturális és Információs Ponton folyamatosan a legváltozatosabb érdekességek várják az arra járókat: kiállítások, bor és sör kóstolók, jazz koncertek és egyéb előadások. Külön kényelmet jelent az Óbudai Nyár látogatóinak, hogy az Óbuda Napján debütált ÓbudaFree Wifi, amelynek első ütemében a Fő terén, a Zichy udvarban és a Szentlélek téren internetezhetnek a kerületben élők és az ide látogatók.

A részletes programot a www.obudainyar.hu oldalon találhatjuk meg.

Szólj hozzá!

János Vitézzel és péntek esti vidámságokkal erősít a nyárra Ráckeve

2016. június 03. 14:22 - Verbal

A Csepel-sziget hallatán sokunknak még a régi beidegződések – teherautógyár, lakihegyi rádiótorony, jobb esetben a dunai nyaralók és horgásztanyák – jutnak eszébe először. De ha picit tovább fürkészünk, akkor hamar kiderül, hogy a sziget turisztikai „fővárosába”, Ráckevére bármikor indulunk neki, unatkozni biztosan nem fogunk, mert ez a mediterrán hangulatú városka egész nyáron át tartó programfolyammal várja vendégeit. A Kultúra Magyar Városa 2010 címmel is büszkélkedhető Ráckevét évszázadok óta méltán tartják számon a sziget „fővárosaként”, hiszen történelmi és épített örökségével, gazdag kulturális programjaival, gasztronómiai kínálatával tökéletes célpontot jelent az ide látogatóknak, és szinte tálcán kínálja magát arra, hogy innen indulva barangoljuk be a környéket. Minderre kitűnő alkalom június első hétvégéje, amely a János Vitézről elnevezett Mesefesztivállal csalogat a Budapesttől mindössze 47 km-re délre fekvő Duna-parti városkába.

Él Ráckevén egy legenda a szélesebb köztudatban, miszerint Petőfi Sándor a János Vitéz alakját egy ráckevei jobbágyfiúból lett huszárkapitányról, Horváth Nepomuki Jánosról mintázta. Szép legenda, melyet bizonyossággal igazolni nem lehet, de gyanúra okot adó tényösszefüggések erősítik a legenda hitelét.

Ki is volt Horváth N. János?

Az 1774. május 10-én született Horváth N. János szabó szakmát tanult. 1793. március 14-én a Ráckevén verbuváló 5. Huszárezredbe 12 évre felcsapott huszárnak. Itt hagyta a hozzá gyengéd szálakkal kötődő Piringer Juliskát – nevelőapjának lányát –, és az ezreddel Taljánországba (Olaszországba) ment. Végigverekedte a napóleoni háborúkat, katonaként maga is járt a francia „király” országában. Vitézségéért több kitüntetést kapott (Ezüst Vitézségi Érem, Nápolyi-Szicíliai Aranykereszt, Ármádia Keresztje). Gyorsan emelkedett a ranglétrán, 1813-ban már kapitány és önálló huszárszázadot kapott. 1814. március 19-én VII. Pius pápa kiszabadult Napóleon fogságából. Francia földről Horváth N. János huszárszázada kísérte, vitte az Alpokon keresztül Itáliába a 72 éves pápát („Kukorica Jancsi lova meg-megbotlott a csillagokban”). 1815-ben leszerelt, s itt Ráckevén élt 1815 és 1824 között. Pilinger Juliska közben férjhez ment Gáspár János molnárhoz. Horváth N. János 1846-ban végrendelkezett, s minden ingóságát, az értékes kitüntetéseit is Juliskára hagyta. 1815-ben Olaszországban megfestette portréját, ami az Árpád Múzeumban látható. 1847-ben halt meg, sírját a ráckevei katolikus temetőben lelhetjük fel.

eg_jvn15_497_1.jpg

forrás: Tourinform Ráckeve - fotó: Engyel Gábor

A tavalyi évtől új helyszínen, a Vadkacsa Szabadtrandon június 4-én megrendezésre kerülő János Vitéz Mesefesztivál ötletét ez a legenda adta, s az elbeszélő költemény alapján összeállított programok között valamennyi korosztály megtalálhatja a kedvére valót: pontgyűjtő csapatversenyek, rajzverseny, mesejelmez- és verbunkverseny, homokvárépítés, helytörténeti és irodalmi vetélkedő, deszkafutás, szekértolás, zsiványvadászat, patkóhajítás, óriás leküzdése, Kőleves-készítés szerepel a repertoáron. Aki kimerészkedne a nyílt vízre, annak a kedvéért lesz Senki-sziget kerülés sárkányhajóval, sétahajózás, valamint további érdekes és változatos programok. A rendezvény látogatói egész nap sétálgathatnak a Művészetek utcáján, részt vehetnek kézműves foglalkozásokon, tehetnek egy kellemes kenutúrát a Kis-Dunán és válogathatnak a kirakodó vásár portékáiból. A részletes programról a rendezvény kreatívja tájékoztat bennünket.

De a ráckevei nyár természetesen itt nem ér véget: „A hétvége garantáltan pénteken kezdődik” szlogennel hívják és várják az érdeklődőket június 3. és augusztus 5. között a Péntek Esti Korzó vidám rendezvényeire a Szegedi Kis István sétányon a PEK színpadnál. A környék egyik legsikeresebb és legnépszerűbb rendezvénysorozatának savát-borsát a 18 órakor kezdődő, közel 4 órás színpadi műsor szolgáltatja musical összeállításokkal, helyi nemzetiségi zenekarokkal, jazz-fúvósokkal, pezsdítő latin slágerekkel, mazsorett-csoporttal, bűvész show-val, rendhagyó irodalomórával, a gyerekeknek Piroska és a farkas, Ludas Matyi és Vuk meséjével. Júliusban a PEK vendége lesz a Fabula Bábszínház, Szent Iván estéjén pedig a bátrabbak tűzugrással tiszteleghetnek az esztendő legrövidebb éjszakája előtt. A színpadi produkciókkal párhuzamosan gasztronómiai ínyencségek, kézműves foglalkozások, kirakodóvásár, helyi és környékbeli alkotóművészek kiállítása és gyermek játszóház adja meg az alaphangot a kellemes Duna-parti nyárestéhez. Ne várjunk hát tovább, induljunk neki a nagyvárosból délnek, s a nyári időszakban töltsük a péntek estét Ráckevén! De előtte még keressük fel a kisváros színpompás természeti-kulturális látnivalókkal, romantikus vízparti élőhelyekkel kecsegtető környékét is — nem fogjuk megbánni!

kisdunakenutura2.jpg

forrás: Tourinform Ráckeve - fotó: Engyel Gábor

A János Vitéz Mesefesztivál és a PEK programjait az Ács Károly Művelődési Központ szervezi, a Tourinform Iroda pedig a helyszínen segít az érdeklődők informálásában, adott esetben a szállásunk megszervezésében és a legjobb vendéglátóhelyek ajánlásában.

Szólj hozzá!

Jótékony vasárnap május végén

2016. május 25. 19:45 - Verbal

Május első vasárnapja, Anyák Napja mindannyiunk ünnepe valamilyen formában. Május utolsó vasárnapja idén szintén jeles nap lesz és szintén a családról szól, de egy sokkal szomorúbb, szívszorítóbb nap is egyben. Idén május 29-én, vasárnap kerül megrendezésre az Ezer Lámpás Éjszakája, amely már egyre többeknek jelent egyértelmű asszociációt az eltűnt gyermekekkel. A szervezők országszerte több helyszínen készülnek jótékonysági koncertekkel, a nemes célt megvalósulását elősegíteni: „Hogy minden gyermek hazataláljon”.

Ma, május 25-én van az Eltűnt Gyerekek Világnapja, viszont a rendezvény vasárnap, május 29-én valósul meg, ekkor követik egymást a színpadon zenészek és művészek, ekkor engednek a magasba több ezer lufit a résztvevők, hogy közösen hívják fel a figyelmet az aggasztó statisztikákra… Tavaly közel 20000 gyermek tűnt el Magyarországon, ami önmagában is riasztó szám, de ha csak egyetlen eltűnt gyermek szülei helyébe képzeljük magunkat, máris érezzük és átéljük ezen kezdeményezés fontosságát.

Találkozzunk vasárnap az Ötvenhatosok Terén (további részletek ITT)

ezerlampas.png

Szólj hozzá!

Jubileumi kiállítás 20 év kincseiből Gödöllőn

2016. május 23. 17:36 - Verbal

Gödöllő ünnepel! Így van, a Királyi Kastély 2016-ban egész éven át jubilál: talán még sokan emlékezünk rá, hogy húsz évvel ezelőtt, 1996-ban milyen látványos ünnepség keretében nyílt meg a világi barokk építészet hazai zászlóshajójának számító Királyi Kastély pazarul felújított központi épületszárnya. Sissi császárné kedvenc kastélya akkoriban még csak ébredezett Csipkerózsika-álmából, a sokáig szovjet laktanyának használt, kettős U-alakú, nyolcszárnyú épületegyüttes lassan mégis kezdett méltó helyére kerülni a magyar köztudatban. Aztán egyre-másra jöttek a rekonstrukciós programok, nyíltak az időszaki kiállítások, a Barokk Színház és a Lovarda benépesült egyszeri látogatókkal, művészemberekkel, majd 2011-ben, a magyar EU-elnökség idején a legmagasabb körökből érkező diplomatákkal, és egyértelművé vált, hogy a legszebb Budapest környéki főúri kastély ismertségre, elismertségre és gyarapodásra van ítélve. Persze mindahhoz, amit ma látunk – beleértve a Kastélykert déli oldalán nemrégiben megnyílt Herbáriumot is –, elengedhetetlen volt az üzemeltetők kreativitása, újító ösztöne, szorgalma is.

Ám a fő hangsúlyt most, húsz évvel a megnyitást követően is arra helyezi a létesítmény gazdája, hogy a magyar történelem – és persze Gödöllő krónikájának – utolsó három évszázadát felölelő tárgyi-szellemi kulturális örökség minél reprezentatívabban és élményszerűbben jusson el a látogatókhoz. És aki idén nyáron Gödöllőre látogat, az egy igazán professzionális restaurátori teljesítménnyel fog majd találkozni: május 20-án államtitkári jelenlét mellett nyílt meg az elmúlt két évtized legérdekesebb és legkülönlegesebb szerzeményeiből, letéti tárgyaiból összeállított tárlat, „20 év kincsei – Tárgyak és történetek a gödöllői kastélyban” címmel, és egészen október elejéig várja majd kíváncsi látogatóit.

fj_csillag_001.jpg

Ferenc József csillaga - fotó: GKK

A Rudolf-szárnyban megnyílt tárlaton a kastély történetéhez szervesen kapcsolódó műtárgyak - köztük festmények, textilmunkák, bútorok, kerámiák, porcelánok - mellett olyan tárgyak is láthatók, mint például az egykor itt elszállásolt szovjet katonák otthonról hozott poharai, kályhalyukba rejtett levelei, hiszen ezek is a kastély színes-szagos, hol vidám, hol szomorkás tónusú múltjának részét képezik. A tárlat ötletgazdái és kivitelezői nem kevesebbet állítanak, mint hogy a „tárgyak és a mögöttük meghúzódó történetek révén olyan új, izgalmas kiállítás jött létre, amely azokat is visszahívja, akik már többször jártak a kastélyban”. — Ebbéli várakozásukat pedig könnyen igazolhatják az előttünk álló hónapok, hiszen a tárlaton nem csak szép és értékes műtárgyak mutatkoznak be, hanem a látogató ismeretséget köthet a hozzájuk kötődő történetekkel, anekdotákkal, no és magukkal az adományozó személyekkel is. Megéri az állandó kiállításokra is jegyet váltani, ha Gödöllőre kirándulunk, hiszen a „20 év kincsei” című kiállításra szóló kiegészítő jegyet így mindössze 1.200 Ft-ért vásárolhatjuk meg.

Természetesen a családi hétvégék szép hagyománya idén is folytatódik Gödöllőn: már három hetet sem kell várnunk, és június 11-én itt a Koronázási Hétvége. A kastély legendás, 1867. évi ünnepélyes kulcsátadását – melynek főszereplője Erzsébet királyné és I. Ferenc József császár –, és a királyi család hétköznapjait idézhetjük fel kellemes kikapcsolódást kínáló hétvégi családi programokkal: a gödöllői zeneiskolás növendékek ajándék népdalcsokrával, a Szűcs Mihály Huszárbandérium lovasbemutatójával, a kastély parkjában interaktív vetélkedőkkel, parktúrával és vadászattörténeti bemutatóval, a múzeumban tárlatvezetéssel, a díszudvaron bábelőadásokkal mindkét napon. Akit részletesebben érdekel a program, az a Kastély honlapján hamarosan belepillanthat!

ferenc_jozsef_dsc_1040-2.JPG

 Ferenc József dolgozószobája - fotó: GKK

Szólj hozzá!

Színpompás májusi fesztiválszezon Budapesten és környékén

2016. május 06. 16:24 - Verbal

Elérkezett a várva-várt május a fővárosba és környékére is: a "virágbontó, érett tavasz" havában számtalan izgalmas, gasztronómiával kapcsolatos eseményen vehetünk részt, és tarkabarka pünkösdi ünnepségek, vásárok is várnak ránk májusban, ha Budapestre vagy a környékre igyekszünk. Itt gyűjtöttük össze a legjobbakat!

Több mint 50 borászat közel 200 hazai és külföldi rosé, gyöngyöző, habzó és pezsgő bora várja május 6-8. között az üde ízek és a kerti hangulat szerelmeseit a Városligetbe, a Vajdahunyad vára és a Petőfi Csarnok közötti Nagyrétre. Természetesen a rosékon és habzókon kívül lesz más típusú bor is a Rosalia Fesztiválon, a frissítő nedűket pedig street food ételek széles kínálatával kortyolhatjuk az árnyas fák alatt, vagy a tavaszi napsütést élvezve, miközben gyermekünk éppen kenyeret dagaszt a játszóházban, parafából készít nekünk ajándéktárgyakat, vagy a Fesztivál idejére felállított KRESZ parkban kanyarog elektromos kisautójával. Természetesen nem hiányozhat a minőségi desszert és a kézműves fagylalt sem. A Jazzy Színpadon minden este koncert és éjszakába nyúló zene szórakoztatja a borozgató kedvű vendégeket.

_szs9531.jpg

fotó: Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.

A ma már virágzó hazai gasztronómia esszenciájának számít a Gourmet Fesztivál, ahol ismét egy időben és egy helyen adnak randevút egymásnak Magyarország legjobb éttermei, borászatai és kézműves élelmiszertermékei. A legfinomabb pálinkák, sajtok, szalámik, sonkák, mézek és felsorolni is nehéz, hogy mi minden más várja a Millenárisra látogatókat május 12-15. között. Annyit előre elárulhatunk, hogy ezúttal a hal- és vadételek jutnak főszerephez.

Jóllehet a gyermekeket idén is május utolsó vasárnapján ünnepeljük, a szentendrei Skanzenban már május derekán gyereknap lesz: 15-én és 16-án, Pünkösd vasárnapján és hétfőjén több száz gyerek mutatja be a pünkösdölés szokását a Skanzenben, és összegyűlnek az országból a szellemi kulturális örökségüket példásan őrző közösségek, így a matyók, busók, kalocsaiak is. A Kisalföld tájegységben pünkösdi királynéjárás lesz házról házra, miközben a fiúk a bajai tímárműhelyben és a mosonszentmiklósi tiprómalomban próbálhatják ki ügyességüket. A hajdúbagosi parasztházban a halászat hagyományos eszközeivel köthetünk ismeretséget: attrakcióként lesz hálókötés, hálódobás, aki pedig a gyomrát szereti, annak ugyanitt dunai halászléfőzés-bemutató, kóstoló. A nagykunsági állattartó tanyán birkapörkölt- és slambucfőzés-bemutató, kóstoló várja az ínyenceket, az ásványrárói házban pedig a szatmári szilvalekvár-főzés és –töltés hagyományaival ismerkedhetünk az aprósüteményekkel teli asztal mellett. Bár ilyenkor már a nyár kopogtat, az őszi évszakhoz kapcsolódó hagyományokról sem feledkeztek meg a szervezők: a szentgyörgyvölgyi lakóházban a kőszegi „Szőlő Jövésének” könyvét mutatják be szakavatott kezek, ugyanitt lesz szőlőjövés totó, növényfelismerés, könyvrajzolás és borvásár is. És ugyancsak az őrségi tájegység portái, iskolaépületei adnak otthont majd a rábavidéki szlovének rönkhúzásának és a ceglédi Kossuth-kultuszt felelevenítő társasjátékoknak is.

fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Miénk a vár! – mindez május derekán nem csak pusztába kiáltott szó: a pünkösdi hétvégén ismét a Vajdahunyad várába várják a hagyományok, a történelem, a kalandjátékok iránt érdeklődő, értékes szórakozást kedvelő gyerekeket és felnőtteket a 4. Országos Hagyományőrző és Kulturális Várfesztiválon. A családi szórakozást viselet- és fegyverbemutatók, felvonulások, íjászversenyek, színpadi programok – lovagi játék, zene, tánc, bábszínház – teszik teljessé. A Mezőgazdasági Múzeum egyedi ajánlatai, történelmi kiállítások, várrekonstrukciók bemutatása, múzeumpedagógiai foglalkozások, valamint a játékkiállítás, babakiállítás és játszóház biztosítják a kellemes, önfeledt hangulatot. A rendezvény díszvendége a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566. Emlékév... de erről majd bővebben a következő posztban, úgyhogy érdemes figyelni bennünket a következő héten is!

Nem lenne teljes a kép, ha nem invitálnánk Olvasóinkat a hamisítatlan alföldi díszletek között megrendezésre kerülő XI. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztiválra május 14-15-én: a Bolyhos és Fia Bt. szervezésében megrendezésre kerülő fesztiválon a főszerepet ezúttal is nemzeti italunk, a pálinka, valamint hazánk változatos tájegységeinek különleges élelmiszerei – pálinkák, borok, fűszerpaprikák, gyümölcslevek, húsféleségek, savanyúságok – kapják. Az egész család számára tartalmas kikapcsolódással kecsegtető esemény szombati napján a bulizene jut főszerephez, este a Hooligansre csápolhatunk; míg vasárnap kézműves és kirakodó vásárral, Hungarikum sátorokkal indul a délelőtt, és ezen a napon lesz a legtöbb gyerekprogram is. A szervező idén is készül újdonságokkal: bővül a vidámpark egy 30 méteres körhintával, a gyerekek pedig a „gyerekszigeten” pajkoskodhatnak. Mindezt ingyenesen, úgyhogy Pünkösd idején ne habozzunk útnak indulni Cegléd mellé, az újszilvási Vásártérre!

Szólj hozzá!

Kóstoljunk bele a tavaszba a Szent György-napi hétvégén!

2016. április 22. 12:23 - Verbal

Április negyedik hétvégéje kellemes tavaszi hőmérsékleteket és zsenge kirándulóidőt ígér, amikor a természetjárást akár szabadban főzéssel, piknikezéssel is kiegészíthetjük. Három izgalmas – környezetbarát és hagyományőrző – eseményt is tartogat ez a hétvége Budapesten és a környékbeli kirándulóhelyeken: a Föld Napjára még iskolás korunkból emlékezhetünk, a Tájházak Napja picit újabb keletű, és ugyancsak szeretnénk invitálni mindenkit a mezőgazdasági év kezdetére időzített, ősi hagyományainkat újraértelmező Szent György-napi ünnepségekre.

Ha a kedv és a lelkesedés megvan, csupán annyit kell tegyünk, hogy kinézünk egy szimpatikus szálláshelyet, majd megérkezve túrázunk, biciklizünk a szabadban, és megkóstoljuk a helyi ételeket! Mindehhez – a Magyar Turizmus Zrt. Gasztroélmények Éve kampányának jegyében – speciális program- és szállásajánlatokat gyűjtöttünk „Kóstolj bele a tavaszba!” címmel: a programfüzérből és a csomagajánlatokból mindenki kiválaszthatja az érdeklődéséhez és ízléséhez illőt, akár az utolsó pillanatban is.

Aki siet, az pénteken még elcsípheti a VI. Tudományfesztivált a Múzeumkertben, amely a hazai egyetemek, startupok, kutatóintézetek népszerű-tudományos seregszemléje, és ahol a Magyar Turizmus Zrt. a Felelős Gasztrohőssel közösen izgalmas ínyencségekkel vár azokra, akik nem csak egészségesen, de a természettel összhangban is szeretnének étkezni. A különleges zöldségek megkóstolása és a gasztrokvíz kitöltése mellett a látogatók megtudhatják, milyen egy fenntartható és társadalmilag felelős étterem.

muzeumkert_dsc_1510.jpg

fotó: MT Zrt.

Április 22-én, pénteken a Föld Napja alkalmából lesznek programok régió-szerte. E jeles nap alkalmából a Budapest fölé magasodó Sas-hegy Látogatóközpontja vár minden kedves természetbarátot. A világnap jelmondata – „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – mentén a budai mészkőszirtre felkapaszkodó óvodások, iskolások és felnőttek tippeket gyűjthetnek, hogyan is valósíthatók meg napjaink rohanó világában a természetvédelem, a környezettudatosság és a fenntarthatóság főbb szempontjai – minden egyes ember életében. A show vasárnap a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében folytatódik, ahol hatalmas mulatsággal ünnepelhetjük a Föld Napját: április 24-én lesz természetismereti hétpróba, földbarát büfé, számtalan zöld program, a Magyar Turizmus Zrt. standjánál pedig - a Kóstolj bele a tavaszba! akcióhoz kapcsolódóan - kirándulásajánlókkal és gasztro kvízjátékkal várják az érdeklődőket. Szakemberek segítségével a kiskerti madarakkal ismerkedhetünk, délben Róka Szabolcs mesél a gyerekeknek, a délutáni szieszta idején pedig a Hahó együttes Földlakó koncertje szórakoztatja a kőfejtőbe kilátogatókat. Érdemes sportosan érkezni, mert kipróbálhatjuk magunkat egy hatalmas mászófalon, és részt vehetünk a különböző zöld civil szervezetek versenyein, játékain. Láthatunk barlangi mentési bemutatót, sőt ezen a napon a Pál-völgyi barlangba is 50%-os kedvezménnyel kirándulhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembereinek segítségével.

Április 23-ra esik idén a Tájházak Napja, amelyről tudni kell, hogy szorosan kapcsolódik a Szent György-naphoz, hiszen az ahhoz legközelebb eső hétvégén rendezik meg. Ha Budapestről indulunk a Tájházak napjára, a szélrózsa minden irányában – Budakeszitől Ócsán, Turán át Kismarosig – találkozunk érdekes programokkal. A Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház „Erdőn-mezőn Budakeszin” címmel helytörténeti sétát szervez a régi Budakeszi erdő nevezetes helyei mentén: a séta résztvevőjeként felkereshetjük a hajdani szőlőtermelő területeket és az ősi sváb falu határában rejtőző zsidó temetőt, a négyórás túra jutalmaként pedig zsíros kenyérrel fogadják a visszaérkezőket. Az Ócsai Tájház családi programja 10 órakor egy keresztelővel egybekötött Istentisztelettel veszi kezdetét a református műemlék bazilikában. Élő viseletbemutató, kézműves kirakodóvásár és gyerekfoglalkozások várják az Alföld kapujának is becézett kisvárosba érkezőket. A Turai Falumúzeumban Szent György napi ingyenes tárlatvezetéssel, báránysimogatóval és az állathajtáshoz kapcsolódó kézműveskedéssel, népviseleti bemutatóval várják a családokat, utána pedig a Galga-menti táncokkal és a moldvai körtáncokkal ismerkedhetünk. A Dunakanyarban kirándulók sem maradnak népművészeti program nélkül: a Tájházak Napján 9 és 13 óra között a kismarosi sváb háztartások mindennapi tevékenységeit bemutató néprajzi tárlatvezetéseket tartanak a helyi Sváb Muzeális Gyűjteményben.

ocsai_tajhaz_20160224095935-dsc-4174-kisebb-bbmwugfo.jpg

fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Április 24-én, hagyomány szerint Szent György napján az állatokat először hajtják ki a legelőre. Európa számos országában is ezt a napot tartották a tavasz kezdetének. Magyarországon több népszokás is kapcsolódik ehhez a naphoz, például az állatokat zöld ággal hajtották ki, amihez a termékenységet kötötték, vagy füstön át hajtották, hogy elkerülje őket a baj. Szombaton és vasárnap tehát mezőgazdasággal, állattartással kapcsolatos programokon is részt vehetünk majd: a Nagykőrösi Szent György Napi Forgatag és Virágvásár alkalmával virágos ruhakölteményekkel, dobosgálával, néptánc- és hastáncbemutatókkal, Szent György vitézről szóló históriás énekekkel, borkóstolással egybekötött gasztronómiai bemutatóval, játszótérrel, kézműves kuckóval, élő koncertekkel és városnéző kisvonattal várják az alföldi mezővárosba látogatókat április 23-án szombaton.

img_6830.JPG

fotó: Tourinform Cegléd

A 15. születésnapját ünneplő Lázár Lovasparkban ugyanezen a napon kerül sor a Szent György kápolna ünnepélyes felszentelésére, amit hagyományőrző lovasbemutató és az Isaszegi táncegyüttes néptánc műsora követ, Annus Réka népdalénekes kíséretével: mindez így együtt egész biztosan elősegíti majd, hogy „jól csússzanak” a finomabbnál finomabb falatok — a kemencében készült lángos, vagy éppen az óriásserpenyős, grillezett és bográcsos ételek és italok. A lovaskocsikázás, pónilovaglás mellett olyan kézműves foglalkozásokkal ismerkedhetünk meg, mint a lovas gipszfestés, az íjászkodás vagy a patkolókovács mestersége. Vasárnap pedig hol máshol folytathatnánk gasztronómiai kalandozásainkat, mint Ráckevén, ahol a fűzfákkal szegélyezett Duna-parti Piac sétány szabadtéri színpadán kerül megrendezésre az Országos Nemzetiségi Találkozó, és az egész napos programot 10.00 órától nemzetiségi ételbemutató is gazdagítja.

Válasszunk tehát egy szálláshelyet, túrázzunk, biciklizzünk a szabadban és kóstoljuk meg a helyi ételeket! A Magyar Turizmus Zrt. mindent összeállított egy tökéletes hétvégéhez, mindehhez már csak ki kell választani az ideális úti célt. Az „ínycsiklandó szállásajánlatok” között egészen a tematikus év végéig válogathatnak a gasztroelmeny.hu látogatói, amely nem mellesleg Magyarország legteljesebb gasztronómiai eseménynaptára, pillanatnyilag több mint 450 gasztronómiai vonatkozású eseménnyel, fesztivállal.

A Magyar Turizmus Zrt. „Kóstolj bele a tavaszba!” kampányáról még bővebb információkért a következő oldalakra navigáljunk:

http://itthon.hu/kostolj-bele-a-tavaszba

http://gasztroelmeny.hu/hu/szallas.html

http://gasztroelmeny.hu/hu/esemenyek/kostolj_bele_a_tavaszba.html

Szólj hozzá!

Nyitott szemmel és szívvel a Nagykörúton: egy hétvége a Budapest100 jegyében

2016. április 15. 13:03 - Verbal

Ugye nem is olyan régen volt, hogy hangos tűzijáték közepette köszöntöttük az újévet? És ha a naptárunkra nézünk, azt látjuk, hogy máris túlszaladtunk az esztendő századik napján. Hogy ez miért számít piros betűs napnak a Budapest-rajongók turisztikai naptárában? — Valljuk meg azért, kevesen vágnánk rá, hogy immár hagyományosan április derekán, az év 100. napjához legközelebb eső hétvégén rendezik a "Budapest100" fesztivált (leánykori nevén: Nyitott Házak Hétvégéjét) a fővárosban! Különleges napok ezek, hiszen ilyenkor nem kizárólag a jó karban lévő épületekbe vagy a patinás műemlékekbe látogathat el a kíváncsi tekintetű közönség: a zsenge áprilisi hétvégén évről évre 50-60 budapesti épületben látják vendégül az érdeklődőket az ott lakók – vagy ott dolgozók –, akik az önkéntesek segítségével számos programot is szerveznek.

Az idén hatodik életévébe lépett városi civil ünnep fókuszában a 120 éves pesti Nagykörút lesz: a több városrészen áthaladó útvonal mentén számos kulturális, történelmi, építészet- és várostörténeti emlék csalogatja majd kapuin belülre az érdeklődőket szombaton és vasárnap, méghozzá ingyenesen, a legtöbb esetben előzetes regisztráció nélkül. Több tucat nagykörúti épület tárja ki kapuit a látogatók előtt: egykori lakók élete, a házakhoz fűződő legendák, az építés története elevenedik meg; sok-sok lakóház és szállodák, iskolák, színházak, mozik készülnek jobbnál jobb koncertekkel, kiállításokkal, a kisebbek számára kézműves foglalkozásokkal, piknikkel és gyereksarokkal. Mindeközben a civil szervezetek fórumai lehetőséget kínálnak annak megvitatására is, ki milyennek szeretné látni a jövő Nagykörútját. A csatlakozó épületeket Budapest100 molinók jelölik a homlokzaton. Sőt mi több, erre az alkalomra kinyitja kapuit a Nyugati pályaudvar Királyi Váróterme is. Az aktualitások és a legfrissebb információk a budapest100.hu/hirek oldalán érhetők el.

Fotó: Kortárs Építészeti Központ - kek.org.hu

Ha a Nagykörútról a Király utca magasságában szottyan kedvünk letérni, akkor a legjobb úton járunk, mert errefelé vezet az út a világhírű dokumentarista fotósról, Robert Capáról elnevezett Kortárs Fotográfiai Központba, a Nagymező utcába: a Capa Center ad otthont május közepéig a 34. Magyar Sajtófotó kiállításnak. A természetfotókban, sport és tudományos témaválasztású pályamunkákban is bővelkedő művészi fotókiállítást ezúttal az ember- és társadalomábrázolás, az esélyegyenlőség kérdése tematizálja: szembeszökően sok felvételt láthatunk a szociális háló perifériájára szorult embertársainkról – nagyvárosiakról és a tanyavilágban élőkről egyaránt –, kiemelkedő parasportolók emberfeletti küzdelmei elevenednek meg előttünk a képsorokon, és bizony, az idei kiállítás kendőzetlenül „arcunkba tolja” a menekültválság megrendítő, drámai epizódképeit is. Szinte odaképzeljük magunkat a tömegbe, ahogyan a hontalanság mindennapi valóságával együtt élni kényszerülő közel-keleti menekültek egyre türelmetlenebbül várakoznak a röszkei határ mellett felállított gyűjtőpontnál, farkasszemet nézhetünk az autópályán papucsban, szandálban Hegyeshalom felé menetelő menedékkérők elszánt, elkeseredett csoportjával, vagy megpihenhet tekintetünk a dél-magyarországi falu Volánbusz-megállójában gyermekével ücsörgő kongói asszony elcsigázott, esőáztatta arcán.

Fotó: MTI

A természetfotók kedvelői az észak-amerikai méhecskék legnagyobb ellenségén, a „csendes bányász”-ként aposztrofált méhfarkas képsorain borzonghatnak, amint a kegyetlen méhgyilkos éppen becipeli áldozatát a lyukba, táplálékul a kikelő lárváknak. Képzeletben elutazhatunk a kárpátaljai Aknaszlatinára is, ahol a helyben feltörő sós víz és a fekete iszap jótékony hatásának köszönhetően valóságos fürdőparadicsom jelent meg az egykori sóbánya romjain, ám a természeti erőforrások mohó kisajátításának eredményei is jelentkeznek, mégpedig a felszínen tátongó krátereket képező, beomló bányatermek képében, amit remek érzékkel örökített meg a fotóriporter. Szóval, ne habozzunk rászánni másfél-két órányi szabadidőnket a több mint 300 képet felvonultató exkluzív tárlatra, mert a képek segítségével ki-ki felidézheti magában a 2015-ös év közéletének legemlékezetesebb, „legkarcosabb”, de mindenképpen sűrű érzelmeket kavaró pillanatait. A Sajtófotó Kiállítást Pünkösd szombatjáig láthatjuk Budapesten, május 14-e után pedig tovább utazik az ország vidéki nagyvárosaiba.

Szólj hozzá!
Címkék: Budapest Nyugati

Mikor máskor látogassunk Isaszegre, mint április 6-án?

2016. április 05. 11:57 - Verbal

Isaszeg nem éppen szokványos úti cél, ha lehet tippelnem, a kedves Olvasók többsége a térképen elhelyezni sem igen tudja a kisvárost. Ebben nincs is semmi szégyellnivaló… itt a kiváló lehetőség azonban, hogy megismerkedjünk a településsel, aminek nagy napja holnap, azaz április 6-án lesz! Meg kell jegyezni, hogy már ma is zajlanak az ünnepi események, ahogy a poszt végén látható program is mutatja.

A Gödöllő mellett fekvő település, ha más nem, a történelemkönyvek lapjairól lehet számunkra ismert: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején sokáig kétséges kimenetelű, fordulatokban gazdag csata zajlott itt le, amely végül magyar győzelemmel ért véget. Ezen diadal emlékét élteti tovább az Isaszegi Történelmi Napok eseménysorozat, amely Közép-Európa egyik legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozata. A Tavaszi Emlékhadjárat és ezen belül a Csataimitáció minden év áprilisának 6. napján zajlik; ennek során a korhű jelmezekben felálló ellenséges haderők vívják meg harcukat, szerencsére most már kevésbé veszélyes körülmények között.

isaszegfofoto.pngFotó: GKRTE – www.gkrte.hu

Ha a csata kimeneteléhez már nem is férhet kétség, a látványosság évről évre egyre nagyobb számú vendégsereget vonz, a családok is egyre szívesebben vesznek ki szabadnapot (amikor április 6. hétköznapra esik, ahogy idén is), hogy részesei lehessenek az időutazásnak, amelyet a szereplők és szervezők tesznek lehetővé. Ennyi lovas- és gyalogos katonát, tüzért és népi hagyományőrző résztvevőt nem sok helyen látni egyszerre…

A XXVIII. Tavaszi Emlékhadjárat programjai ma 18:00-kor indulnak emlékesttel és koszorúzással, majd 19:00 órakor fáklyás felvonulás indul a Kőkereszthez. Holnap, azaz szerdán 10:00-tól a Huszártábor bemutatásával folytatódnak az események (a Sportcsarnok mögötti területen), majd a nap folyamán több helyszínen is lesznek koszorúzások, ünnepi megemlékezések. A Szoborhegy alatti területen zajlanak a legizgalmasabb programok: 13:00-kor „gyermekcsata” veszi kezdetét, 13:50-től lovasbemutató, majd 15:30-tól a katonai díszszemle és csataimitáció következik. Mindezt színesítik a néptánc bemutatók, zenekari fellépések, táncház, játszóház és egyéb programelemek, melyeket a poszt végén elérhető ismertető részletez.

isaszeg-csata.jpgFotó: http://godolloihirek.hu/index.php

Ha nem sikerülne a holnapi napra megszervezni a kiruccanást, Isaszeg más időpontban is attraktív úti cél. Műemlékeinek felsorolása helyett említést tennénk a legérdekesebb látnivalókról, biztatva, hogy látogasson el erre az oldalra, ha az alábbi kedvcsináló betöltötte funkcióját és már tervezi isaszegi látogatását.

Budapest felől érkezve először a Képesfa emlékhely tűnik szembe, ami búcsújárók pihenő- és imádkozóhelye is volt hosszú időn keresztül. A hely történetével emléktáblák ismertetnek meg. Az úton továbbhaladva a XII. században épült Öregtemplom méltóságteljes épülete következik, innen a környező dombokra nyíló kilátást külön kiemelnénk.

isaszeg-templom.pngFotó: www.danyikronika.hu

Ha gyerekekkel tervezünk menni, kénytelenek leszünk előrevenni a Helytörténeti Gyűjtemény számukra (is?) legérdekesebb elemét: a rendkívüli igényességgel elkészített ólomkatona kiállítást. Semmi esetre se hagyjuk ki a múzeum két relikviáját: az idős Kossuth Lajos levele és II. Rákóczi Ferenc zászlója is megtekinthető itt.

isaszeg-olomkatina.pngFotó: Isaszeg Falumúzeum - muzeum.isaszeg.hu

Ne hagyjuk ki Isaszegen járva a város jelképét, a Szoborhegyen álló Honvédszobrot sem! Innen rövid erdei sétával elérhető a magyar, lengyel és osztrák katonák emlékhelyéül szolgáló, Makovecz Imre által tervezett Emlékező Angyal, ahol először megütköztek Klapka seregei az osztrákokkal.

A további látnivalók, úgy mint a Szentgyörgyi-pusztai Kőkereszt, a Szent István Katolikus Templom, a Dózsa György Múzeumi Kiállítóhely leírását a fent is említett linken találja és ha netán kiterjesztené látogatását többnapos itt-tartózkodásra, a  nagyobb kőhajításnyira fekvő Gödöllőt vétek lenne kihagyni. Itt olvashat róla, hogy miért…

Emlékezetes kirándulást!

isaszeg-progran.png

Szólj hozzá!