Budapest és környéke

Hirdetés

Tovább a Facebookra

2014.11.25. 11:01 Verbal

3 hangulatos karácsonyi vásár Budapest környékén

Számos ismerősöm jár külföldre karácsonyi vásárt látogatni, amit részben meg is értek. A téli vásárok forraltboros-fahéjas illata, a gyönyörűen feldíszített terek, pavilonok és ezzel együtt igényes kézműves karácsonyi ajándékok beszerzésének lehetősége valóban van olyan vonzó kombináció, hogy az ember akár több órás autóutat is vállaljon. De van egy jó hírem: nem kell ehhez sem több órás utat vállalni, sem a Budapest környéki régió határait átlépni! Fővárosunk közelében remek kirándulási célpontok vannak, ahol nemcsak a vásári forgatagban merülhetünk el, de hozzá kitűnő programokat is csatolhatunk, hogy teljes legyen a nap.

Szentendre alapjáratban sem egy unalmas, szürke kisváros.. Hát még hóesésben, díszkivilágításban, illatosan! Adventtől Vízkeresztig, Szentendrén programok sokasága várja a helyieket és persze minden látogatót, hogy még könnyebben rá lehessen hangolódni az ünnepekre. A Dumtsa Jenő utcában, november 28-tól január 6-ig tartó Adventi Vásárban pedig bizonyosan sokkal személyesebb, különlegesebb ajándékokat találunk szeretteinknek, mint a hipermarketek polcain. A vásárt gasztrókiállítók teszik végképp ellenállhatatlanná, hiszen ki tudna vagy akarna ellenállni egy bögre forralt eperbornak vagy egy gőzölgő erdélyi kürtöskalácsnak?

SzentendreAdvent.jpgFotó: Dombos János - Forrás: https://www.facebook.com/AdventSzentendre?fref=ts

Visegrád olyan hely, ahová évente többször is érdemes visszatérni, mert biztosan van olyan program, amit még nem láttunk, próbáltunk... Legyen szó aktív élményekről (adrenalinemelő csúszás a Canopy Fun Extreme drótkötélpályáján vagy egy különleges segway-túra a városban az eXtraBringával, esetleg síelés a Nagyvillám sípályán), akár kirándulásról, vagy a történelmi emlékek felfedezéséről, garantáltan feltöltődve térhetünk haza. Ezúttal ezen programokat összekapcsolhatjuk a visegrádi Palotaházban tartott Adventi Kézműves Vásárral, amely december 13-21. között várja a látogatókat lovagi tornabemutatókkal, gyermekműsorokkal és egy hagyományőrző, kézműves vásár minden szépségével.

Visegrád-tél.jpgFotó: Hotel Silvanus - Forrás: http://www.hotelsilvanus.hu/

A Dunakanyar harmadik gyöngyszeme Esztergom, amely - ahogy az alábbi kép is mutatja - télen a szokásosnál is hangulatosabb, varázslatosabb. December 18-21. között, csütörtöktől vasárnapig, idén is a város főterén, a Széchenyi téren várják a karácsonyi vásárok szerelmeseit a pavilonok és az Esztergomi Adventi Vásár  szervezői. Hamarosan itt elérhetők az idei kísérőprogramok, hiszen a portéka-mustra és a falatozás mellett  talpalávalóra is számíthatunk.

 

Esztergom-téli2.jpgFotó: Jan Miklin - Forrás: http://www.janmiklin.cz/

Szólj hozzá!


2014.11.18. 08:52 Verbal

XI. Magyarországi Újbor és Sajtfesztivál a hónap utolsó napjaiban

Kevés inspirálóbb rendezvényhelyszín akad fővárosunkban, mint a Vajdahunyadvár. Elhelyezkedése és a pompás történelmi épület önmagában predesztinálja arra, hogy találkozóponttá váljon, de úgy, hogy a rendezvény egyben újborok és remek sajtok kóstolója...

Újbor2.jpg

A rendezvény helyszíne, a Vajdahunyadvár - Fotó: Magyar Turizmus Zrt.

November 29-30-án a gyümölcsös, friss, ropogós, könnyen iható, mondhatnám kacér újboroké a főszerep: ezek a nedűk kiváló példák arra, hogy nem feltétlenül kell fajsúlyos, komoly beltartalmú, hosszú éveken át érlelt bor ahhoz, hogy felfedezzük a borivás szépségeit és a bortermelés komplexitását. A borokat pedig kiváló házisajtok teszik végképp ellenállhatatlanná, ezért Taksony, valamint András napján érdemes a Városliget felé venni az irányt.

A borfesztiválokhoz képest mérsékelt ár (2000,- Ft/fő) magában foglalja a borok és sajtok kóstolását, a logós poharat és a borélménydömpinget. További részletek: http://ujboressajtfesztival.hu/prog.html

Jó kóstolást!

Újbor.jpg

Forrás: http://ujboressajtfesztival.hu

1 komment


2014.11.06. 16:28 Verbal

Egy wellness gyöngyszem Budapest közelében

Talán nem vagyok egyedül azzal, hogy néhány hét elteltével, azaz néhány otthon töltött kellemes, de alapvetően kevésbé ingerdús hétvége után keresem az újabb impulzusokat. Azaz az utazási lehetőségeket, a tippeket kiránduláshoz, családos programhoz, fesztiválhoz.

Nemrég eljött az a hétvége, amikor csillapíthatatlan vágyakozást éreztem, hogy családommal mármost bugyborékolós hétvégét szeretnék, magyarosan szólva egy kiadós wellnessezést. Kisgyermekesként és nagycsaládosként most még egyszerűbbnek találom azt, amikor a szállodából a wellness részlegbe papucsban lecsoszogva lehet máris mártózni és a gyermekek alvásideje közeledtével hosszabb autózás helyett csak egy liftezés választ minket el az ágytól.

Fentieknek megfelelően némi keresés után új gyöngyszemre akadtam a főváros közelében, már ha belefér egy szűk egyórányi autózás a "közelében" értelmezésébe. Bánkról egyre gyakrabban hallani a Bánkitó Fesztivál és a Louis Armstrong Jazzfesztivál okán, mégis a többségnek üres folt az élmény-térképén. Itt az idő, hogy ezen változtassunk, mert a község és az itt található Tó Wellness Hotel tényleg megér egy látogatást, fesztivál ide vagy oda.

Bánk.jpg

Bánk madártávlatból - Forrás: www.bank-falu.hu

A ***+ besorolású szálloda minden igényt kielégít wellness, gasztronómia, pihenés és természetközeli elhelyezkedés témakörökben. Igényesen kialakított étterem és vendégterek, klassz gyermekjátszó, kényelmes szobák fogadtak bennünket. Az étterem kínálata még az ínyencek számára sem hagy kivetnivalót, az ízléses tálalás nem megy a fejadag rovására, az ételek ízvilága, elkészítése messze a 4-5 csillagos szállodák világába repít bennünket.

A wellness.... Nos, egyszerűen pompás. A szálloda méretéhez képest igen nagy teret jelent, még így télidőben is, amikor a kinti medencével már nem lehet számolni. El tudom képzelni, hogy még teltház idején sincs tumultus. Az élménymedencék két külön részlegben helyezkednek el és bár nincs külön gyermekpancsoló, de nem is hiányzott (a kargumival felszerelt gyermek tapasztalataim szerint amúgyis jobban szereti a lebegést a mély vízben). Gyermekeim a vízben töltött idő nagy részét egyébként a sodrófolyosóban pörögve töltötték, ami elképesztően erős és ezáltal már-már extrém élménybe csapó sodrást produkál; kiszállni egyedül sem könnyű, nemhogy gyermekkel... De kiszállni persze senki nem akart, a kb. 10 perc minden másodpercét kiélvezték a csemeték... minden alkalommal amikor újraindult a sodrás.

tóHotel3.png

Wellnessben erős - Forrás: www.towellnesshotel.hu

Tapasztalataimat summázva, a pezsgő-, bugyogó-, hát- és nyakmasszírozó és ellenáramoltató vízi berendezések kiaknázására önmagában kell egy hétvége (és akkor a panorámaszaunáról, gőzkabinról, pezsgőmedencéről még nem is beszéltünk). Megvallom őszintén, a szállodából ki sem tettük a lábunkat a kicsekkolásig, pedig lett volna kedvem egy sétához a tó körül, egy kiadós biciklizéshez, a szlovák tájházat megnézni vagy akár a szomszédos kalandparkhoz (ez utóbbi mentségemre már zárva tart tavaszig). Tudok kritikus is lenni, de itt most nem találtam hibát a gépezetben, ajánlom hát a szállodát azoknak, akik egy nem túl nagy, és ezáltal családiasabb hangulatú, ugyanakkor jó ár-érték arányú wellness szállodát keresnek.

(Zárójeles megjegyzés, hogy családoknak, baráti társaságoknak a hangulatosan berendezett, 4- és 6-ágyas Tó Apartmanok is jó választást jelentenek. Részletek ITT)

Vasárnap azért maradt idő egy nógrádi várlátogatásra is, amit Budapest felé tartva ejtettünk meg. A vár alatt található Enoteca Borbisztró jó megoldás a vasárnapi ebéd elköltésére (kiváló a pizzájuk, de a babgulyásuk is), vagy akár egy forró teát meginni a nem túl megerőltető vársétát követően. A romoktól egyébként pazar körpanorámás kilátásban lehet részünk, érdemes ezzel a kitérővel számolni, már csak az idegeket kisimító élmény miatt is.

Ha több napot is eltöltünk Bánkon, egyfelől örüljünk, hogy ilyen jó dolgunk van, másfelől tervezzünk be egy látogatást a Nőtincsen található Seholsziget Élményparkba (nem csak gyerekeseknek!) vagy tervezzünk egy diósjenői kültéri programmal. Ez utóbbi lehet egy kellemes horgászat a Diósjenői-tavon, vagy egy kiadós, 17 km-es túra Diósjenőről a Csóványosra - ahol egyébként új kilátó fogadja a mászókat - vagy akár egy családi, baráti kiruccanás az Erdei Szabadidőparkba, ahol gyermekeink az állatsimogató, a erdei játszótér és mindenféle izgalmas kültéri játékok (úgy mint íjászat, trambulin) miatt érezhetik úgy, hogy gyermeknap van.

Diósjenő.jpgA Diósjenői Erdei Szabadidőpark - Forrás: www.erdeiszabadidopark.hu

Ha eddig Börzsöny volt a kedvenc falum (ld. ezt a cikket), ezennel elmondhatom, hogy Bánkon megtaláltam a régióban a kedvenc szállodámat.

Szép őszi hétvégéket!

 

 

 

 

1 komment


2014.11.03. 15:30 Verbal

Szombaton irány a Városliget

November 8-án a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a helyünk, gyerekestül, nagymamástul - legalábbis 10:00 és 20:00 között. Márton-nap alkalmából a múzeumban a hagyományőrzéssel egybekötött szórakozásé a főszerep, hiszen nemcsak libasimogató várja a kicsiket, de izgalmas kézműves foglalkozások is, úgy mint magkép készítés, szépírás lúdtollal, libatoll fosztás vagy pecsétviaszöntés.

A szülőknek ajánljuk a bortörténeti tárlatvezetést vagy a vártörténeti sétát az Apostolok tornyába, csak hogy néhányat említsünk a különleges séták közül. 

Az egész nap zajló előadások, gyermekműsorok végén, 18:00-kor zenés töklámpás felvonulás lesz a kézműves műhelyben készített töklámpásokkal.

Az őszbúcsúztató mulatság részletei:

Marton_nap_2014_szorolap_01.jpg

Marton_nap_2014_szorolap_02.jpg

Szólj hozzá!


2014.10.22. 15:08 Verbal

Művészettel a gyermekekért a Turai Kastélyban

A hagyományteremtő jótékonysági rendezvényt 2014. október 26-án rendezik meg a Turai Kastély épületében. A szervezők a bevételt a művelődési ház udvarán található terület renoválására szánják, hogy alkalmas legyen rendezvények megtartására, különös tekintettel a gyermekekre. Az összművészeti, színes programban szereplő művészek mindegyike kötődik valamilyen módon Turához, és térítésmentesen vállalták a fellépést vagy az alkotásuk kiállítását.

A program és a jegyárak megtalálhatóak a www.turaikastely.hu honlapon is.

KastelyJOTEKONYSAGI.jpg

Szólj hozzá!


2014.10.21. 09:59 Verbal

Hírek a Gödöllői Királyi Kastély háza tájáról

Mostani bejegyzésünknek több apropója is van, hiszen Gödöllőn, Sisi egykori kedvenc uradalmában ősszel sem áll meg az élet. Sőt, a programok szinte egymást érik, kezdve az október 24-26. között zajló XIII. Liszt Fesztivállal. A rendezvény első napján Liszt egyházi kórusműveit hallgathatjuk meg, a második napon Bogányi Gergely zongoraművész és Jávorkai Sándor hegedűművész koncertje kerül sorra, október 26-án pedig Várjon Dénes koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a Lovardában.Gödöllő.jpg

Forrás: www.kiralyikastely.hu

A koncertek előtt érdemes időt szánni a kastély gyönyörű parkjára, ami akár egy önálló látogatást is megér, különösen az őszi színpompás időszakban. Ehhez ráadásul a Gödöllői Kastély Parktérképe is a segítségünkre is lesz, amely nem csak a park nevezetes fáinak és védett növényeinek képes, informatív kalauza, de egyben a királyi kertben lévő épületek, szobrok igényes térképe is.Gödöllő2.jpg

Forrás: www.kiralyikastely.hu

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban: a kastély egy régi-új szoborral gazdagodott, októberben ugyanis átadták Grassalkovich I. Antal kedvenc lova, Schimmel szobrát is, amely 1945 környékén eltűnt és amelyet egy 2010-ben megtalált darabja és a rendelkezésre álló fényképek segítségével Varga Zoltán Zsolt restaurátor művész vezetésével újramintáztak.

A kastély további izgalmas programjairól és látnivalóiról itt tájékozódhatunk: www.kiralyikastely.hu

Gödöllő3.jpg

Forrás: gvkik.hu és godollo.hu

 

 

Szólj hozzá!


2014.10.17. 10:19 Verbal

World Press Photo 2014 kiállítás

A kiállítás jellegénél és a személyes élményeknél fogva talán itt a legnehezebb szavakba önteni egy ajánlót. A World Press Photo, ahogy eddig sem, most sem az általános médiumok által közvetített képeket tárja elénk, hanem azt a valóságot, amellyel mi magunk szinte soha nem szembesülünk. Gyakrabban szerencsére, ritkábban sajnos. Merthogy vannak idén is felemelő, inspiráló képek is, nem kis számban.

WPP2.jpg

A World Press Photo győztese, John Stanmeyer, USA, VII for National Geographic
Forrás: http://www.worldpressphotohu.info/

A világnak annyi pontján van mérhetetlen szenvedés és embertelen körülmények közti túlélés (vagy legalábbis erre tett kísérlet), annyiféle hihetetlen sors és ember maradna ismeretlen, ha ennyit sem látnánk belőlük.. A kiállított képeket elnézve bizonyosan mélyebb érzelmeket élünk át, mint egy színházi előadás vagy mozizás után, érdemes hát a valóban csodálatos képekre egy-két órát szentelni. Vagy amennyit jólesik.

A World Press Photo kiállítás 2014. október 26-ig látogatható a Néprajzi Múzeumban (Kossuth tér 12.).

A kísérő kiállítások közül ajánljuk az emeleten megtekinthető, Peter Turnley "French Kiss" - A Love letter to Paris c. kiállítást is (Francia csók- szerelmes levél Párizshoz), a művész most megjelent könyvének képeiből.

Nyitvatartás és egyéb részletek http://www.worldpressphotohu.info/

 

WPP.jpg

World Press Photo 2014

WPP3.jpg

Kísérőkiállítás: "French Kiss" - A Love letter to Paris

Szólj hozzá!


2014.10.14. 14:26 Verbal

Forgalmi dugó a Börzsöny tetején

Már az MO felől vizslatva sem volt tiszta az égbolt, ahogy közelítettünk Diósjenő felé, ahová meghívást kaptunk az Ipoly Erdő Zrt-től. Az Erdei Szabadidőparkba érkezéskor még csak kellemesen hűs és tiszta volt az idő, de ahogy a meghívott újságírókkal és szakmai vendégekkel elindultak az erdészek terepjárói a hegycsúcs felé, egyre sűrűbb köd telepedett az erdőre. Elsősorban nem a sejtelmes ködfátyol, hanem az utolsó meredek, csúszós útszakasz leküzdése miatt állt meg a kocsisor, így megtapasztalhattuk milyen érzés a Csóványos közelében kialakult forgalmi dugóban ülni. Meglepően jó, azt kell mondjam.

 Börzsöny2.jpg

Persze a cím költői túlzás, hiszen hamar felértünk, majd megkezdődött a felújított Csóványosi kilátó átadási ünnepsége. Miután elhangzottak a beszédek és a szalagátvágási protokoll is megtörtént, az eseményre érkező túrázók és mi, túrázónak öltözött 'dzsipen-érkezők' is birtokba vehettük az igazán szépen átalakított tornyot. Ezúttal ugyan aligha fért volna bele egy két-három órás kirándulás a meghívott államtitkárok és hivatalból ott lévők idejébe, de részemről biztosan visszatérek majd, hogy két lábon is megmásszam a 938 méteres hegyet.

A kilátás pazar. Háborítatlan erdők amerre a szem ellát (tiszta időben állítólag a Magas-Tátrát is meg lehet pillantani), az őszbe forduló erdő színeinek látványa... Maga a háborítatlan idill - ha épp nincs tumultus, ahogy az itt természetesen elkerülhetetlen volt. A kilátó egyébként geodéziai mérőtoronyként épült, ezt a betontornyot újították fel kívül-belül, stílusos és természetbe illő falécekkel díszített acélszerkezettel. A kilátó négy szintjére új acél csigalépcső vezet és a szinteken ismeretterjesztő táblák fogadják a látogatókat.

Börzsöny.jpg

Börzsöny6.jpg

Fent: kilátás a toronyból. Lent: ilyen volt, ilyen lett.

Amennyiben hosszabb börzsönyi tartózkodást tervezünk, érdemes körbenézni az Ipoly Erdő Zrt. természetközeli szálláshelyeit bemutató honlapján, ahol családosoknak és baráti társaságoknak is ideális erdei kulcsos házak, vadászházak és bakancsos szállások közül válogathatunk.

Ha netán alaposabban szeretnénk az ország öko- és falusi turisztikai kínálatát megismerni, ajánljuk a http://zold.itthon.hu/ oldalt!

Kívánunk szép őszi kirándulásokat!

 

 

 

 

Szólj hozzá!


2014.10.08. 14:19 Verbal

Art Marketet mindenkinek!

ArtMarket.jpg

Jó ha az ember tisztában van korlátaival, képességeivel. Részemről például egyértelmű, hogy a magasröptű alkotó művészetet bár szívesen fogyasztom, nem mindig vagyok biztos benne, hogy jól is értelmezem. Elképzelhető, hogy ezzel többen is így vagyunk, az alábbi néhány sorhoz és képhez azonban úgy éreztem, hogy ezen felvezető gondolatokat meg kell említenem.

A bejegyzés címe azért az ami, mert hiszek abban, hogy a művészetekhez vajmi keveset értő is lehet rajongója az olyan alkotásoknak, mint amilyenek az Art Market kiállításon láthatók. Rengeteg képpel készültünk!

Szólj hozzá!

Címkék: képzőművészet millenáris park art market


2014.10.07. 11:24 Verbal

Olaszrizling Október

Már csak néhány nap és elmerülhetünk az olaszrizling gyönyörűségeiben, ismét lehetőségünk nyílik továbbképezni magunkat, megismerkedhetünk új borászatokkal valamint a fajta külhoni tőkéinek boraival (grasevinákkal, mivel a horvát nedűk is képviseltetik magukat). Mindezt az Olaszrizling Október alkalmával, október 11-én 14:00-tól, a Sofitelben, ahol összesen 70 borászat és további kiállítók várják az érdeklődőket.

Az eseményhez ezúttal egy 3+1 pontba szedett listával próbálnánk kedvet ébreszteni, ha az olaszrizling önmagában nem elég hívószó. Lássuk, mitől is olyan klassz egy fajta ez az olaszrizling.

OO6.jpg

Forrás: Wikipédia és Olaszrizling Október

1. Mert olyan titokzatos, hogy még az eredetére is három teljesen eltérő elmélet létezik: a legújabb teória szerint Champagne vidékéről került hozzánk, de még mindig tartják magukat azon nézetek is, hogy Romániából származik, esetleg nem véletlen a neve és valóban a rómaiaktól érkezett a Kárpát-medencébe.

2. Mert a fehérborok számos kimutatott és (még) ki nem mutatott jótékony hatásán túl, az olaszrizling tud valami pluszt... Nagy mennyiségű magnéziumot vesz fel érés során, ebből kifolyólag bora különösen jó izomgörccsel kapcsolatos egészségügyi panaszokra. Mennyivel jobb egy üveg badacsonyi bort pattintani, mint gyógyszert a fóliából.

3. Mert nagyon sokfélét lehet belőle alkotni: a jó savakkal megáldott de kevésbé jellegzetesek kiváló alapborai a pezsgőknek; a jó termőterületről származó szőlőből kellemes száraz házasított vagy fajtaborok készülnek; a túlérett, adott esetben aszúsodott szőlőjéből pedig gyönyörű desszertborok születnek.

OO4.jpg

Forrás: Olaszrizling Október

+1. Mert a legelterjedtebb szőlőfajta hazánkban (egyébként Horvátországban is), érthető, sőt magától értetődő, hogy külön hónapot szentel neki a szakma. Sokan keveslik az ebből a szőlőből készült szofisztikált fajtaborokat, mások általánosságban nyilatkozva egyenesen jellegtelennek ítélik, de úgy gondolom, hogy ez A kihívást jelentő fajta, amelyből valóban nehéz kiemelkedően jót, emlékezeteset alkotni. De lehet. Általában visszafogott savakat produkál, erős aromákat ritkán mutat és ebből kifolyólag valamelyest alulértékelt szőlőfajtáról van szó. Itt hadd idézzem Bakó Ambrust: "Elsősorban mi, borkészítők vagyunk felelősek azért, hogy a fajta megítélése olyan, amilyen." Próbáljuk meg hát felfedezni, hogy mely borászatoknak sikerül bennünket meggyőzni a tutiról. Részemről úgy indulok neki a kóstolónak - a kiállítói lista alapján - hogy sok ilyen lesz...

Részletek: www.olaszrizlingoktober.hu

 

OO7.jpg

Szólj hozzá!