Budapest és környéke

Hirdetés

Tovább a Facebookra

2015.11.12. 10:05 A.g.o.r.a.

2 zseniális boros esemény novemberben: Mitiszol és Bordó Blend

A november újabban már nem csak libacombokról és Márton-napi újborokról szól, hiszen két olyan ígéretes boros eseményt ajánlunk a következő két hétre, amely méltán tarthat számot a borkedvelő és értő közönség érdeklődésére.

15578036259_12de74b5ea_b.jpgFotó: ©Flckr.com/Mitiszol

November 14-én a Millenáris ad otthont a Mitiszol Fesztiválnak, amelynek hitvallása könnyen összefoglalható: „Az vagy, amit megiszol.”. 11 borvidék, közel 30 borászatának 100 természethű bora mutatkozik be itt a látogatóknak. A gasztro kínálatban is igyekeznek friss, új ízeket hozni: a füredi Malackrumpli saját mangalicából készíti majd BBQ szendvicseit, a Grill ’n’ Chill bioborjúburgert süt, a Pipacs Biopékség, az Élő Bolygó Farm és a Zsámboki Biokert pedig közös tapas tálakat kínál majd…
…és mindez csak hab a tortán, hiszen a Mitiszol Fesztivál középpontjában továbbra is a természethű borok állnak: az elmúlt négy év hagyományaihoz hűen, a Terra Hungarica szervezésében idén is bemutatkoznak a Kárpát-medence legjobb autentikus bortermelői és boraik.

A közel 100 bort és más italokat is felvonultató sétáló kóstolón túl lesz még egy tényleg vakkóstoló a Láthatatlan Kiállítás speciális termében, továbbá Spontán Borbár organikus/biodinamikus borválogatással és after party-val.

További információk | Facebook esemény

Aki a téli hidegre vagy a közelgő ünnepekre hangolódva már kifejezetten a testes vörösborokra vágyik, ott a helye a második Bordó Blend rendezvénysorozaton, amely egész novemberben zajlik.

12191649_1024419874276472_4140576463607369901_n.jpgFotó: ©Winelovers

A Bordó Blend programsorozat a cabernet franc, a cabernet sauvignon és a merlot borokra, valamint ezek házasításaira, tehát elsősorban azokra koncentrál, amelyek gyakran kerülnek bele a karácsonyi ajándékcsomagokba, és amelyeket előszeretettel bontanak ki az ünnepi asztalnál. A rendezvénysorozathoz a budapesti borbárok és kereskedések mellett elsősorban a szakma villányi, szekszárdi, és balatoni szereplői csatlakoznak, de számíthatunk kapcsolódó programokra Egerben is.

A tematikus hónap fénypontja most is a fővárosi Nagy Bordói Kóstoló lesz, november 21-én a Corinthia Budapestben. Idén is több mint hatvan elismert pincészet állít itt ki összesen legalább 120 bort, miközben a különteremben egész délután mesterkurzusokon bővíthetjük ismereteinket.

További információ | Facebook esemény

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál Budapest Borfesztivál


2015.11.09. 09:51 Verbal

60 hektárnyi erdő újjászületik + 2 útitipp

A tavaly decemberi hatalmas jégkár a Pilisi Parkerdő Zrt. 65.000 hektáros területének közel egyharmadát érintette, ebből 9.000 hektárt súlyosan. A hónapok óta tartó helyreállítási munkákat követően az őszi csemeteültetésekkel immáron elkezdődik a sérült erdőterületek megújítása.

A jégkár sújtotta területek megújulásában a Lidl Magyarország társadalmi felelősségvállalási kampánya segített, melynek során minden egyes Saguaro ásványvíz megvásárlása után 1 forintot adományoztak facsemeték vásárlására a Pilisi Parkerdő Zrt-nek. A kezdeményezés óriási sikerrel zárult, hiszen 25 millió forint támogatást sikerült összegyűjteni, amely 1 millió facsemete beszerzését tette lehetővé. Így az újjáéledésre váró 100 hektárból mintegy 60 hektárnyi erdő teljes megújítását sikerül megoldani.

A támogatást az adományozó cég egy emlékfa-ültetéssel egybekötött ünnepélyes adományátadó eseményen adta át a Pilisi Parkerdő Zrt. részére. Az őszi csemeteültetések a valkói, visegrádi, pilisszentkereszti és szentendrei erdészetek területeit érintik, ahová minden esetben őshonos fajokat telepítenek, ezzel erősítve az erdők ellenálló képességét. Ezek a munkálatok 2015. november 3-án kezdődtek el, és a fagyok beálltáig fognak tartani, szükség esetén jövő tavasszal folytatódnak.

erdos1.jpg

Kép : Békefi Andrásné Veresbe burkolózva

Útitipp

Gödöllői-dombság

A Gödöllői-dombság a Cserháthoz kapcsolódó 150-300 m tengerszint feletti magasságú dombvidék. ÉNY-i részén pannon üledéket, homokot, agyagot találunk, DNY-i irányban haladva a lösz a jellemző. A táj vízhálózata ritka, a kevés csapadékot a jól áteresztő meszes alapkőzet gyorsan elvezeti. Az átlagos évi középhőmérséklet 10,2 oC, amihez évente átlagosan 536 mm csapadék járul.

Klíma

Regionálisan cseres-tölgyesek uralta táj, melynek peremterületein az erdősztyeppre jellemző erdők is megjelenek. Kis kiterjedésben a gyertyános-tölgyesek is megtalálhatóak a nekik megfelelő kitettségű helyeken. Az alacsony dombvidéken az erdők közel kétharmada a 150 és 250 m tengerszint feletti magassági zónában van. Sok őshonos fafaj uralja ezt a tájat. A fontosabb fajok, csoportok: tölgyek, gyertyán, juharok, szilek, kőrisek, kislevelű hárs, meggyek, vadkörte, vadalma, madárcseresznye, barkóca berkenye, füzek.

A Parkerdő legkeletibb határa a Gödöllői-dombság.

Isaszegi honvéd-sírok

Bemutatás:

Az 1849. április 6-ai győztes csata hősi halottjainak emlékhelye. Az isaszegi csata során Isaszeg és Gödöllő között került sor a tavaszi hadjárat első szakaszának döntő csatájára. A tét mind a két hadsereg számára nagy volt. Ha a magyarok győznek, a császári-királyi hadseregnek Budára vagy Vácra kell visszavonulnia, s ezzel befejeződik a Duna–Tisza köze felszabadítása. Ha a császári-királyi hadseregre mosolyog a hadiszerencse, a magyar fél kénytelen visszavonulni, s biztonsággal csak a Tisza vonalán szilárdíthatja meg helyzetét.

Mindkét harcoló fél részéről mintegy ezer-ezer harcoló katona maradt a csatamezőn, a határ több részén vannak eltemetve.

Megközelítés:

Isaszeg településtől délre a Sápi úton, majd a Katonapallagon találjuk a honvédsírokat.

Szolgáltatások:

Információs tábla, tűzrakó hely, padok, asztalok esőbeállók

Történet:

Ezen a helyen ütközött meg Klapka serege először az osztrákokkal. Itt alakították ki az egyik sebkötöző helyet. A terület ádáz küzdelem színtere volt, melyben részt vett a lengyel légió is. Ide temették az ismeretlen nevű lengyel kapitányt és egy magyar huszárfőtisztet, Harsányi Bálintot (Ő hozta haza Galíciából a Lenkey-huszárokat). Több száz honvéd nyugszik itt, kb. 70 fejfát állítottak, de az osztrák csendőrség 40 évig senkit sem engedett a sírok közelébe, így a fakeresztek elkorhadtak, rajtuk olvashatatlanná váltak a hősök nevei. Turai György helybeli kovácsmester (1900-ban) a lengyel kapitány sírjára korabeli kardból szalagot kovácsolt (1947-ben a múzeum begyűjtötte). 1902-ben a Vasutas Dalárda, az Acélhang, majd 1972-ben a Múzeumbarátok vezetésével Isaszeg lakossága emelt síremléket gránitkőből a Magyar Lengyel Történelmi napok alkalmával. Ezen a területen hat síremlék található (az alsó és a felső részen). Koltóról, a Rákóczi-somfáról hozott somfacsemeték, közöttük zöldellve, jelképezik az összetartozást.

4erdo2.jpg

Kép forrása : Dankó Sándor Indulás az éjszakába

Gödöllői Erdészeti Arborétum

Bemutatás:

Az erdészeti kutatási céllal létrehozott, fák és cserjék génbankjaként is működő erdészeti arborétum területe 350 ha. Mintegy 40 ha-os területe park jellegű, főleg pihenési célokat szolgál. Az arborétumban gyűjteményében jelenleg 147 fenyő és nyitvatermő, illetve 875 lombos fa és cserje faj, fajta, változat illetve a földrajzi változat található. 2013 májusában civil kezdeményezésre az arborétum először adott otthont az ArboFest ökofesztivál és családi nap rendezvénynek.

Térkép az arborétumról

Nyitvatartási idő:

Az arborétum a hét minden napján látogatható. A belépés ingyenes.

Áp. 1. – szept. 30.:

8.00-18.00

Okt. 1. – márc. 31.:

8.00-16.00

Ettől eltérő időpontban csak előre egyeztetett esetekben tartózkodhat látogató a kertben.

Rendezvények szervezéséhez előzetes egyeztetés alapján, térítés ellenében helyszínt biztosítunk.

Az arborétum látogatási rendje

Megközelítés:

Gödöllőről déli irányban az Isaszegi úton haladva, az első vasúti átjárón áthaladva érünk a Gödöllői Erdészeti Arborétumhoz.

Szolgáltatások:

Játszótér, tűzrakó helyek, pad-asztal garnitúrák, kültéri színpad, szaletli

erdo3.jpg

Kép forrása: Pilisi Parkerdő Zrt.

Történet:

Az erdészeti arborétum telepítését a Gödöllői Erdőigazgatóság 1902-ben kezdte meg az akkori földművelésügyi miniszter rendeletére. Létesítésének eredeti célja a nálunk állományokat nem alkotó fafajok, főleg fenyők honosítása volt. A világháborúk viszontagságai után 1960-ban az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) kutatóinak irányításával egy új, nagyszabású telepítési program indult. Ennek eredményeként alakult ki a jelenlegi állománykép, a kutatási céllal kialakított 154 erdőtípussal. A Gödöllői Arborétum különlegessége, hogy olyan erdészeti növénygyűjtemény, ahol a fafajokat a velük kialakult társulásokban, erdőszerűen, a jellemző lágyszárú szint, cserjeszint kíséretében láthatjuk. Az arborétum a természetben megtalálható fafajok és a nemesített erdészeti fajták génbankjaként is működik. Erdeifenyő, kocsányos tölgy, akác, vörösfenyő és sok egyéb faj jól dokumentált törzsültetvényei élnek itt máig. Az erdészeti kutatások folyamatosan zajlanak a területen az ERTI-vel kötött együttműködési megállapodás alapján. A Pilisi Parkerdő Zrt. egy éves megbízást kapott az arborétum növényállományának fenntartásához szükséges erdészeti kezelési és fenntartási feladatok elvégzésére, melyet a Parkerdő hosszútávon is szívesen vállal. 2012 októberétől kezdődően az arborétumba látogatók érdekében folyamatos helyreállítási, takarítási és fenntartási munkákat végez a Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészete.

Forrás: http://parkerdo.hu/

Szólj hozzá!


2015.10.26. 15:58 A.g.o.r.a.

Márton napi libatorral készül a Lázár Lovaspark

A Márton napot megelőző hétvégén, november 7-8-án, a Domonyvölgyben érdekes lovasprogramok mellett most libás tematikával, libatorral, újborral készül a Lázár Lovaspark.

_dsc7646.jpg

Nem maradhat el a kemencés lángos, a sétakocsikázás és a kedves gyerekprogramok sem, mint az arcfestő, a pónilovaglás vagy az állatsimogató. A Lovasparkban nem csak lovak, de szürke marhák, bárányok is élnek, de persze a terület legnagyobb része mégis csak a lovaké! 

A Lázár Lovaspark új imázsfilmje nagyszerűen bemutatja a park szenzációs hangulatát, amivel most pont a Márton napi libatorra lehet belépőket nyerni. (TIPP- Összességében csak annyit kell tenni, hogy like-olni kell a videót a közösségi oldalon.)

Várunk mindekit a Lázár Lovasparkban!

Remélem mindenkinek tetszeni fog új imázsfilmünk és felidézi az itt eltöltött szép pillanatokat. :) I hope everyone will like our new video and will remember, how nice is this park. :)A filmünk lájkolásával és megosztásával belépőjegyet lehet nyerni Márton napi libatorunkra svédasztalos ebéddel, 2 felnőtt és 2 gyerek részére, november 8-ra. Október 31-én értesítjük leglelkesebb játékosunkat. :) #LazarLovaspark #tourism #horses #event #family #celebration #wedding

Szerző: Lázár Lovaspark, 2015. október 23.

Szólj hozzá!

Címkék: márton nap Lázár Lovaspark Domonyvölgy


2015.10.21. 13:55 Verbal

Egri vár és vízesés Budapest környékén

Az ősz beköszöntével hűvösebbek és rövidebbek a nappalok, biztos hallottak már ezeknek a tényezőknek emberekre gyakorolt negatív hatásokról, gondolok itt a hangulatunkra, és egészségügyi állapotunkra. Ilyenkor talán kényelmesebbnek tűnik otthon maradni a biztonságos négy fal között. Viszont ha rám hallgatnak, nem érdemes! Kerüljük el az őszi depressziót, a megfázásokat. Erősítsük immunrendszerünket egy kiadós őszi túrával, és egyúttal szerezzünk élményeket a tűzpirosba boruló lombok alatt, a csörgő száraz levelek borította túraútvonalakon. Az egyik legszebb évszak ez, csak meg kell találnunk a szépségét.

level.jpgFotó: hajbakrisz // panoramio.com

Kevély Túrák

A Kevély-hegycsoport Pilisborosjenő és Csobánka között található, a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. Legmagasabb csúcsa a Nagy-Kevély 534 m, a Kis-Kevély 481 m, az Ezüst-Kevély pedig 415 m magas. Legkönnyebben Pilisborosjenő felől lehet megközelíteni, a sárga, illetve a piros jelzésen.

Szólj hozzá!

Címkék: ősz kirándulás vízesés Budapest Pilisborosjenő Csobánka Bertényi Miklós Füvészkert Ördögmalom Étterem Kevély


2015.10.05. 16:07 Verbal

Olaszrizling, a bor, amiből mindig kell legyen otthon egy palack

 Az olaszrizling hazánk legnagyobb területen termesztett fehér szőlője. Nem csoda, hogy egyre többen szeretjük, hiszen bora az év 365 napján megállja a helyét: készíthető belőle kiváló könnyű, reduktív tétel és hordós érlelésű, vagy késői szüretelésű nagyágyú.

_dsc2207_8_9adjust.jpg

A fajta szinte valamennyi borvidékünkön megtalálható, neve – kitörve a fröccsbor kategóriából – egyet jelent a mindennapok minőségi italával, amiből mindig kell, hogy legyen otthon egy palack.

Ezt felismerve és elismerve a Winelovers rendezvényszervező csapat október 10-én újra megrendezi Magyarország legnagyobb olaszrizling mustráját, az Olaszrizling Október Nagy Olaszrizling Kóstolót, ahol a fajta sokoldalúságával és valamennyi stílusával megismerkedhet a közönség.

Az Olaszrizling Október Nagy Olaszrizling Kóstoló szervezői ezúttal is több mint 60 kiállító többféle olaszrizlingjét ígérik a budapesti eseményre.

Sőt! Mivel az olaszrizling visszafogott aromái révén képes kifejezni a termőtáj adottságait, általa idén több környező ország, így Ausztria, Horvátország, Szlovénia és Szlovákia borvidékei is bemutatkoznak.  Most bárki összekóstolhatja a Balaton északi partjának, Egerszólát dűlőinek, vagy a Somló-hegy vulkanikus lankáinak olaszrizlingjeit a külföldi vetélytársaikkal!

További információk a hivatalos honlapon. 

Jegyvásárlás ITT lehetséges. 

Szólj hozzá!

Címkék: olaszrizling bor Fesztivál Borfesztivál


2015.10.02. 10:41 Verbal

Légy Te is Farkasokkal Kocogó

Jótékonysági futóversenyt rendeznek a Veresegyházi Medveotthonban, október 4-én, vasárnap, kicsiknek, nagyoknak, és négylábú kedvenceiknek! Ők így készülnek október negyedikére, az állatok világnapjára. A futóversenyre bárki nevezhet, aki szeret mozogni és szereti az állatokat!

Az első rajt 11 órakor lesz, de azok is teljesíthetik a távot, akik később érkeznek az állatparkba.

Egy rövidebb 800m-es (családi futás), és egy hosszabb 3,5 km-es távval készülnek. A családi futás esetében a csoportban kell lennie legalább 1 felnőttnek és 1 gyermeknek, a kitétel az, hogy mindenki érjen be a célba.

Mindenki, aki beér a célba, oklevelet kap! Sőt, a családi futást teljesítők közül az első öt csapat külön ajándékot is kap.

A kutyákkal történő futásnak saját szabályai vannak, például, hogy 12 hónaposnál idősebbnek kell lennie az ebnek, oltáskönyvet el kell vinni a versenyre, és a kullancsvédelemről is gondoskodni kell. A kutyának kell elöl futni a verseny 95%-án, és pórázzal kell legyen megkötve. Egy személy egyszerre egy kutyával futhat, aki több négylábúval érkezik, az természetesen több körben állhat rajthoz.

A nevezési díjak kutyával és anélkül is a következőek:

Távok 800m 3,5km 3,5km 3,5km
Családi Gyerek Ifjúsági Felnőtt
2015.10.04-én a helyszínen reggel 9 órától 1500Ft 1500Ft 2500Ft 3000Ft
Egyedi emblémázott póló +1500Ft +1500Ft +1500Ft +1500Ft

 

A fenti árak tartalmazzák az oklevél, orvosi felügyelet, frissítő és a versenyhez kapcsolódó egyéb programok díját.

veresegyhazafarkasok.jpg

Fotó: medveotthon.hu

A Farkasokkal kocogó bevételét egy új kifutó építésére fordítják, ahová az egyik falka költözik, hogy a látogatók még közelebbről csodálhassák meg ezeket a különleges ragadozókat. Találkozzunk október negyedikén, és fussunk együtt a farkasokért!

Rendezvény időpont: 2015. október 4. (vasárnap)
Futás
11:00-tól 3,5 km (7-14 év)
11:30-tól 3,5 km (15-30 év)
12:00-tól 3,5 km (31 év felett)
12:30-tól Családi futás 800 m
Futás kutyával
13:00-tól 3,5 km (7-14 év)
13:30-tól 3,5 km (15-30 év)
14:00-tól 3,5 km (31 év felett)
Helyszín Medveotthon, Veresegyház, Patak utca 50/a.
Rendező Veresegyházi Medveotthon Intézmény Smaragd Sportegyesület Veresi Futókör
Medveotthon weboldala: ide kattintva érhető el.
Facebook oldala: pedig itt van.

A nevezési díjakról, versenyszabályzatról ITT tájékozódhat részletesen. 

Szólj hozzá!


2015.09.22. 10:46 Verbal

Vissza a természethez! Indul az Erdők Hete...

Nem kevesebb, mint 18 éves múlttal rendelkező eseménysorozat az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdők Hete.

Idén 2015. szeptember 28 - október 4. között lesz lehetőségünk a rendezvény jelmondatának eleget tenni, amely így hangzik: "Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!"

Erre a szervezők országszerte több mint 150 programon biztosítanak lehetőséget, a zalai Csömödértől a Miskolc közeli Csarnyik-völgyig. Változatos helyszíneken vehetünk részt túrákon, amelyek többsége nem csupán erdei kirándulás, de egyben szakvezetéses kalandtúra, több állomáson zajló természetismereti játék vagy épp a faművességet vagy erdőgazdálkodást bemutató foglalkozás. A természetben töltött izgalmas kalandok és azok részletes leírása az Erdők Hete oldalon  elérhető.

 

erdokhete2.jpg

 Fotó: Csikszentmihályi Márton/Ipoly Erdő Zrt.

 

A budapesti és környéki programok közül kiemelnénk a Budakeszi Vadaspark programjait az Erdők Hetéhez kapcsolódóan, a hármashatár-hegyi Telihold erdei élménysétát, valamint ugyanitt a "madártávlat" sétákat. A Budapesthez közeli Katalinpusztai Kirándulóközpont is készül erdei kirándulásokkal, csakúgy mint a visegrádi Erdei Művelődési Ház és a Diósjenői Erdei Szabadidőpark. Dátumok, jelentkezés és programok ezen eseményekhez ITT a Programok 2015 menüpontban.

 

erdokhete.jpg

Szólj hozzá!


2015.09.17. 11:59 Verbal

Az előrelátó Arszlán basa, avagy mivel múlatták az időt a törökök az ostrom alatt…

Idén elsősorban a föld alatti izgalmak birodalmába hívják, várják Önöket a Kulturális Örökség Napjainak szervezői. Pincék, barlangvárak, alagutak, gyógyvíz-források tucatjai várják a kalandvágyókat. Megtudhatjuk, milyen titkokat rejt Kőbánya mélye, milyen hobbinak hódoltak a törökök, amíg nálunk "vendégeskedtek", vagy hogy miben voltunk már megint csak az elsők Európában… Na, és kíváncsiak lennénk arra, hogy milyen lehet egy tető alatt élni egy római kikötőerőddel? Bárkivel megeshet…

kir_003.jpgFotó: Király fürdő - Budapest Gyógyfürdői Zrt.

Nos, mindez elég érdekesnek hangzik, hogy felfedezzék? Tartsanak velünk ma is!

Földalatti Vasúti Múzeum, Budapest

Nos, megdobogtathatja a szívünket, hogy Európában mi voltunk az elsők a földalatti vasúdat illetően is. A Deák térén, a millenniumi vasút egy eredeti alagútszakaszában, három földalatti matuzsálem várja a látogatókat korhű és elegáns környezetben: Zsolnay kerámiák társaságában (merthogy akkoriban Zsolnayval volt divat burkolni az állomásokat, ahol első időkben lóval vontatott kocsik szállították az utasokat)…
részletesen>>

Késő-római Kikötőerőd Kiállítás, Dunakeszi

Sokan szeretnének a helyében lenni, másokat viszont elrettentene a gondolat, ha egy családi ház építése során egy múzeumnyi régészeti lelet kerülne elő a padló alól. Ráadásul olyan leletek, amelyek még csak el sem mozdíthatók onnan… Esetleg egy római kikötőerőd falai! Na, mit szólnának hozzá? Hirschberg Attila, a hát tulajdonosa lelkesen vette tudomásul, hogy mostantól múzeumba költözik… Kukkantsanak be hozzá, nem mindennapi élmény!
részletesen>>

Kőbányai víztároló medence, Budapest

Varázslatos helyszín. A két, látványos, egyenként 11 000 m2-es medence az első pesti vízmű részeként épült az 1800-as években. Az olasz mesteremberek által épített és a mai napig kifogástalanul üzemelő hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémünkkel háromhajós templom hatását keltik.
részletesen>>


A kőbányai pincerendszer, Budapest

S ha már Kőbányán járunk, adja magát a kőbányai pincerendszer is! A múlt század végére bezárt bánya hegybe vájt üregei és pincéi alapot szolgáltak az idetelepülő borászat és a sörfőzés számára. A hatalmas pincerendszer teljes hossza elérheti a 33 km-t és még ma is vannak feltérképezetlen részei! Önökre várnak!
részletesen>>


CSODÁK A FÖLD ALÓL a Kulturális Örökség Napjai keretében>>


Mikve (zsidó rituális fürdő), Budapest

A Budavári Palota elmúlt évtizedeinek egyik legjelentősebb középkori városi ásatása 2000-ben fejeződött be.  A feltárt és felújított pincerendszer legrégebbi része a kicsiny, mindössze 2-3 négyzetméteres helyiség, a mikve. A zsidó rituális fürdő feltárása azért is jelentős, mert ennek felfedezése igazolta azt az eddig vitatott tényt, hogy a Képes Krónikában említett zsinagóga egykor valóban létezett… 
részletesen>>

Rudas Gyógyfürdő, Budapest

A törökök ugyebár nemcsak meghódítani szerettek minket, de a gyógyvizeinkért is oda voltak meg vissza. Jó pár fürdőt építettek és üzemeltettek. Így a Rudas Fürdő is megvolt már az ő idejükben is. Érdekes összhatást nyújtanak az ódon falak, az épület tipikus, török kori vonásai, a klasszicista jellegű uszoda és a hipermodern, Zsolnay porcelánokkal díszített wellness részleg!
részletesen>>

10.jpgFotó: Gellért Gyógyfürdő és Uszoda - gellertfurdo.hu

Szent Gellért Hotel, Gyógyfürdő és Uszoda

A Szent Gellért Gyógyfürdő szecessziós épülete ugyan 1918-ban készült el, de a helyén a XII. század óta (!) folyamatosan állt fürdő és gyógyház. Közvetlen elődje a Sárosfürdő volt, amelyet a török-kori szüzek fürdője előzött meg, de csak azután, hogy András király idejében a szentföldi harcokból hazatérő Johannita lovagok által létrehozott ispotály és fürdő már létezett.
részletesen>>

Király Gyógyfürdő, Budapest

És végül a kakukktojás. A Király Gyógyfürdő olyan fürdő, amelynek sosem volt saját vize (!). A törökök azért építették messze a forrásoktól, a várfalon belülre a fürdőt, hogy egy esetleges ostrom idejére se maradjanak wellness nélkül. Az előrelátó Arszlán pasa vörösfenyőből készített vízvezetékekkel szállíttatta a vizet a helyszínre.
részletesen>>

A hétvégén még sok más föld alatti és vizes kalanddal várják Önöket a szervezők. "Jó szerencsét" hozzá, hogy a bányászokat idézzük…

FÜRDŐK ÉS VIZES KALANDOK a Kulturális Örökség Napjai keretében>>

Forrás: http://www.museum.hu/kulturalisoroksegnapjai

Szólj hozzá!


2015.09.09. 11:07 Verbal

5 állandó program, amit kár lenne kihagyni

Mostanra gyűjtöttem egy cikkre elegendő tapasztalatot olyan állandó jellegű, rendszeresen megszervezett programokról, melyek nem csak, hogy interaktívak, de kifejezetten élvezetesek, emlékezetesek is. Lehet ezeket egyedül vagy párban, de akár kisebb csoportban is művelni, a lényeg, hogy mivel minden figyelmünket lekötik, tökéletesen alkalmasak arra, hogy kikapcsolódjunk általuk…

1. Festés felsőfokon a FessNeki műtermében

Nem véletlenül kezdem ezzel a különlegességgel, hiszen annyira sokrétű élmény, hogy talán mind közül ez volt rám a legnagyobb hatással. Az elején le kell szögezni, hogy teljesen átlagos művészeti vénám van, pálcika embernél egy kicsit jobbat tudok, de soha nem vetemedtem arra, hogy a gyermekeknek rajzolt éppen-hogy-felismerhető állatkákon túl bármilyen alkotást papírra vessek. A FessNeki esetén épp az a jó, hogy nem kell képzett művésznek, de még csak tehetséges amatőrnek sem lennünk ahhoz, hogy boldogan és egy látványos festménnyel távozzunk. A művészeti instruktorok a kb. 3 órás program során lépésről lépésre mutatják az alkotás folyamatát, melynek végén egy meglepően látványos kép kerül a vászonra. A programnaptárból még azt is ki lehet választani, hogy mely alkotás replikáját szeretnénk elkészíteni, a nagynevű festők és kortárs művészek festményei között válogatva. Ez az európai szinten is egyedülálló kezdeményezés garantáltan stresszoldó hatású, minden gondot feledtet és az embert némi büszkeséggel is eltölti az alkotási folyamat végére.


Fotó: www.fessneki.hu

2. Szabaduló szobázás párban vagy csapatban

Valamikor nem is olyan régen, másfél évvel ezelőtt írtam első szabaduló szobás élményemről ITT. Nem szeretném ismételni önmagam, itt most inkább rávilágítanék, hogy amennyire a romkocsmák világvárosává nőttük ki magunkat, olyan mértékben tekinthetjük Budapestet a szabaduló szobák globális központjának. Száznál is több speciálisan kialakított szoba vár arra, hogy megleljük a kiutat, többnyire csapatban és minden létező kreativitásunkat, leleményességünket bevetve. Ez az egy órás program ismét tökéletes lehetőség, hogy határozottan megnyomjuk az OFF gombot, kicsit feledjük a mindennapi nyűgöket, ráadásul úgy, hogy közben barátainkkal, ismerőseinkkel is együtt vagyunk. Ha már a magyar olyan találékony nemzetnek számít, teszteljük mi is kvalitásainkat és ne bánkódjunk, ha elsőre nem sikerül, mert – szobától függően – tud nagyon összetett is lenni a kijutás folyamata… Példát nem említenék, hiszen a gugli keresőben elárasztanak minket az ajánlatok, helyszíntől, létszámtól és ártól függően egész biztosan megtalaláni a leginkább ínyünkre valót.

Fotó: www.trapfactory.hu

3. Főzőiskola

Nem annyira számít újdonságnak, a körülöttem lévők többsége mégsem próbálta még a főzőiskolák nyújtotta programokat. Pedig igazán klassz élmény egy-egy főzőcskézős délután, melynek során a legháziasabb menyecskéknek is lehet újat mutatni (főleg, ha pl. indiai kurzusra jelentkezünk). Nem utolsósorban jó ismerkedési lehetőség facéroknak, ill. kiváló társasági élmény magányos típusoknak. A Chefparade, a Gastropolis, a Kuktaparty vagy épp a Makifood (ahol véletlenül sem csak japán kurzusok elérhetők) mind olyan vállalkozások, melyek minőségében, profizmusában nyugodtan bízhatunk, de bátran keressünk fel a neten fellelhető további vállalkozásokat (kommentben ér ajánlani!), hiszen vagy két tucatnyi ilyen iskola van a fővárosban. Ajánlom azoknak, akik még soha nem fogtak fakanalat (mert jó érzés alkotni), azoknak akik kicsit megfásultak a mindennapi főzésben (mert lehet újat tanulni) és azoknak is, aki csak szeretnének egy jót enni és nem bánják, hogy a kulináris élvezetekhez vezető utat - a csirkecomb mosástól a tálalásig - önállóan járják be (a szakács vigyázó tekintete mellett természetesen).


Fotó: www.chefparade.hu

4. Csokoládé Iskola

A főétel után mi más jöhetne, mint a desszert… Ezek közül mondjuk a miniatűr édességek, a különféle töltött és díszes bonbonok? A kézműves pralinék tudományának átadását bízhatjuk az egyik (ha nem a) legjobbra, a Szamos Csokoládé Iskolára, ahol szakavatott vezetéssel mutatják be a történelmi és modern eszközökkel egyaránt felszerelt kis manufaktúrában a pralinékészítés csínját-bínját.

A csokoládémester útmutatásával elsajátíthatjuk az alapokat, de még a készítéshez használt felszerelést (csokoládé pasztillák, spakli, kenőkés, formák) is beszerezhetjük, hogy otthon is tudjuk reprodukálni az ajándéknak sem utolsó bonbonokat. A borkedvelőknek külön ínyencség lesz, hogy létezik már Bor és csokoládé kurzus is, ahol a Béres Szőlőbirtok tokaji desszertboraival ízesítik a lelkes tanoncok a pralinékat. De ha rápillantunk a kurzusok listájára örömmel fogjuk tapasztalni, hogy itt nem áll meg a sor: trüffel órák, táblás csokikészítés és macaron kurzus is elérhető… Akik eddig sóhajtozva kerülték még a gondolatát is egy ilyen programnak kalóriadús élményre számítva, azok vessenek egy pillantást a „Bűntudat nélkül” órák leírására, hiszen hozzáadott cukor nélkül is lehet boldogító élményben és falatokban részünk.


Fotó: www.szamos.hu

 

5. Rendhagyó városnézés

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban, egy viszonylag új, néhány éves múltra visszatekintő műfaj az alternatív városnézés. Ezen programokon még mindig a hazai látogatók vesznek részt nagyobb számban, leginkább azért, mert itt véletlenül sem az unalomig ismert turisztikai látnivalók köré épül a túra, sokkal inkább olyan eldugott kincsek, különleges hangulatú, történetű helyek kerülnek bemutatásra, melyek létezéséről valószínűleg nem is tudtunk. A sétákat többnyire művészettörténészek, építészek, illetve a témát ismerő szakemberek vezetik, így az élmény még autentikusabb. Jó példa erre a Bupap sétaműhely, melynek munkatársai között megtalálható képzőművész, szociológus, író vagy épp történész. Ki ne akarna megismerkedni Budapest legvarázslatosabb, rejtőzködő kertjeivel, melyek mesébe illő történeteket rejtenek? E nem mindennapi városi túraélményt az Imagine Budapest garantálja… Esetleg egy bunkertúra a Csepel Művekben a Budapest Scenes vezényletével? A „Nyócker málló pompája” a Beyond Budapest szervezésében bizonyára szintén tartogat meglepetéseket, erre is jó ötlet befizetni. Egy szó mint száz, nagyjából két mozijegy árából igazán eredeti, emlékezetes élményben lesz részünk, csak a tűsarkút hagyjuk otthon.

Fotó: www.imaginebp.hu

 

Szólj hozzá!


2015.08.19. 18:05 Verbal

Fotózz kilátóból, nyerj családi üdülést!

Augusztus 31-ig tart a Pilisi Parkerdő „Ki mit lát a kilátókból?” fotópályázata, a hosszú hétvége remek alkalmat, a kicsit hűvösebbre fordult időjárás pedig ideális kirándulóidőt nyújt a kirándulók és természetjárók számára, hogy gyönyörködjenek a kilátásban és mindezt megosszák másokkal is. Ráadásul a legjobb képek készítőit értékes nyereményekkel jutalmazzák.

A június 12-én átadott, a Piliscsaba melletti Nagy-Kopasz hegy tetején épült Dévényi Antal-kilátóval együtt már összesen hét kilátó várja a turistákat a Pilisi Parkerdő területén. A Pilisi Parkerdő Zrt. turisztikai beruházásai az elmúlt két évben jelentősen növelték a Budapest környéki erdők turisztikai szolgáltatásának színvonalát és vonzerejét, ennek megfelelően a látogatószám is egyre növekszik.

11051.JPG

Fotó: www.oee.hu

A Parkerdő többek között ezért is szeretné, ha a kirándulók és a turisták minél több területet és eddig kevésbé ismert útvonalat fedeznének fel. Jó program lehet a hosszú hétvégén az összes kilátó és kilátópont felkeresése; többek között erre is ösztönöz a Pilisi Parkerdő fotópályázata.

A 2015. augusztus 31-ig zajló fotópályázaton részt vevő kalandoroknak minimum öt kilátót vagy kiépített kilátópontot kell meghódítaniuk és mindezt képekkel dokumentálniuk. A legszebb, legjobban sikerült, leghangulatosabb, a Pilis utánozhatatlan szépségét leghűebben visszaadó látképek közül választjuk majd ki azt a fotót/fotógalériát, ami a Pilisi Parkerdő Zrt. Facebook-oldalának borítóképe(i) lesz(nek) az elkövetkező időszakban.

 dsc_1212.JPG

Martin Edit képe a Dévényi Antal-kilátóból

A játékban résztvevő kilátók és kilátópontok:

  • Dévényi Antal-kilátó, Piliscsaba
  • Boldog Özséb-kilátó, Pilis-tető
  • Csergezán Pál-kilátó, Nagy-Kopasz
  • Kaán Károly-kilátó, Budapest, Nagy-Hárs-hegy
  • Árpád-kilátó, Budapest, Látó-hegy
  • Zsitvay-kilátó, Visegrád
  • Makovecz Imre-kilátó, Budapest, Kis-Hárs-hegy
  • Vaskapu-hegyi kilátópont, Esztergom
  • Dobogókő

A pályázatra beküldött képeket a Pilisi Parkerdő Zrt. Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/pilisiparkerdo) várják megosztásként vagy ugyanott privát üzenetben, a lehető legnagyobb felbontásban.

A fotók készítői egyben hozzájárulnak képeik szabad közléséhez és esetleges szerkesztéséhez, a verseny ideje alatt a Pilisi Parkerdő Facebook-oldalán minden képet közzétesznek a fotós nevével.

Nyeremények:

Az első helyezett nyereménye: háromnapos családi üdülés a Som-hegyi turistaházban (szállás 2 éjszakára, 2 felnőtt és 2 gyerek számára ellátás nélkül, 2016. augusztus 31-ig felhasználható)

A második helyezett nyereménye: éves családi bérlet a Budakeszi Vadasparkba (2 felnőtt és 2 gyerek számára) és egyszeri családi belépő a Budakeszi Vadaspark Kalandparkjába

A harmadik helyezett nyereménye: egyszeri családi belépő a Budakeszi Vadasparkba és a Budakeszi Vadaspark Kalandparkjába

A közönségdíjas nyereménye (a képre érkezett like-ok, kommentek és megosztások alapján): A mi erdőnk magazin éves előfizetés

Szólj hozzá!