Budapest és környéke

Hirdetés

blog_banner.jpg

Tovább a Facebookra

2014.08.21. 12:16 Verbal

Négy sallangmentes gasztrohely

Nem minden a külcsín. Sőt, a külcsínnek sokadlagos szempontnak kellene lennie, akár egyes turisztikai attrakciók esetén is, hiszen az a bizonyos belbecs, ha minőségi és különleges, akkor önmagában is vonzza a látogatókat. Van jónéhány olyan hely Budapesten, amelyik kiemelkedő (és ugyanakkor a magyar zsebet kifordítva is megfizethető) termékei, hangulata és ötletessége miatt nem szorul rá arra, hogy különösebb sallangokkal ékesítse és próbálja meg eladni magát. Alább következik egy rövid lista olyan helyekről, amelyek különlegesek ugyanakkor egyszerűen nagyszerűek, ennél fogva pedig megközelíthetők, élvezhetők. Mindenki számára.

1. Mi mással lehetne kezdeni, mint egy frissen hátbaveregetett, írásbeli dícséretben részesített kézműves sörözővel? A The Guardian a hetekben listába szedte az öreg kontinens 10 legjobb sörözőjét, amelyek között egy magyar hely is fellelhető: az Élesztő. A  9. kerületi Tűzoltó utca kézműves sörözőjében 17 csapból folynak a különböző serféleségek és van aki udvari közösségi főzésre jár ide, van aki esküdni, van aki csak egy jó pofa sörért és van aki "A pittbull cselekedetei" c. Trafó előadás után sétál át ide, ahogy az velünk is történt legutóbb.

Élesztő.jpg

Élesztő

2. A következő egy jóval fiatalabb helyszín, a Kontakt Kávézó, ahol a tavaszi nyitás óta ma már egymásnak adják a kilincset a Roket fantázinavű, hidegen csapolt kávét kipróbálni kívánók. Az Orbit Gasztro Sikerdíjas hely innovatív módon közelíti meg kávézás kultúráját: a kávé hidegáztatásos technikával, nitrogéngáz hozzáadása után kerül a csészébe. Ráadásképp kolumbiai kávét használnak és a tejes italok esetén etyeki házi tejet... mi többet kívánhat az ember, ha különlegességre vágyik?

Kontakt2.jpgKontakt Kávézó

3. Újabb izgalmas helyszín: a város első tunkoldája, amely a jóféle magyar szokást, a tunkolást népszerűsíti és bátorítja kínálatával és nevével egyaránt. A Szaft nagyon jó helyen, a Városligeti-tó partján várja az oldottabb hangulatú éttermet keresőket, családosokat, kutyásokat, párnán heverészni vágyókat - most már legközelebb csak április, május tájékán, a hűs őszi napok beköszöntével ugyanis ideiglenesen bezárta kapuit. A napon sorakozó, érlelődő kovászos uborkák látványa és íze, a két nagy omlóss, friss szelet kenyérből és kiadós adag pörköltből (hússal vagy anélkül) álló lakoma még a legnagyobb gourmet-knak is üdítő változatosság lesz a magasröptű kulináris élvezetek után.

Szaft.jpgSzaft Kocsma

4. Külföldi elismeréssel nyitottunk, zárjuk hát a sort egy másik, külföldi szakértői szemmel is elismert hellyel. Annyiban kilóg a sorból, hogy a különleges minőség azért az átlagárat feltornássza, de úgy hiszem, hogy szerelemben, háborúban és csokiművészetben mindent szabad. A Rózsavölgyi Csokoládét idén a Financial Times csokoládészakértője beválasztotta az 5 legjobb európai csokikészítő közé, ami nem kis elismerés. A Királyi Pál utcai boltban mi is lemeózhatjuk a csokineműket, és várjuk a pillanatot, hátha egyszer a Soroksári úton lévő műhelyben is megindul a szervezett gyárlátogatás.

Rózsavölgyi.jpgRózsavölgyi Csokoládé

Szólj hozzá!


2014.08.18. 16:04 Verbal

Gőzfelhős Sissi vonat - családi vonatozás Gödöllőre augusztus 20-án

 

Sisivonat2.png

Államalapításunk ünnepén nosztalgiavonat indul a Nyugati pályaudvarról a festői szépségű Gödöllőre. (Indulás: 9.55 Budapest Nyugati pályaudvar)

A gőzmozdonnyal közlekedő muzeális kocsikból álló szerelvényen utazhatnak kicsik és nagyok a „boldog békeidők” hangulatában, miközben a vonaton korhű ruhás személyzet teljesít szolgálatot.

A Sissi vonattal utazók részére programcsomag jegyek válthatók.

1. programcsomag: Gödöllői Királyi Kastély

A nosztalgiavonat utasai a Gödöllői Királyi Váróterem megtekintése után részt vesznek egy vezetett tárlatlátogatáson Erzsébet Királyné kedvenc nyári kastélyában, ahol megismerkedhetnek a királyi család életével és szokásaival. A kastélylátogatás után egy rövid sétát követően háromfogásos ebéd következik az Erzsébet Királyné Étteremben. A nosztalgiavonat visszaindulásáig 16.10-ig szabadprogram.

Sisivonat.png

 2. programcsomag: Lázár Lovaspark, Domonyvölgy

 A Gödöllői vasútállomásról busztranszferrel érkezünk a Lázár Lovasparkba, ahol a vendégeket ágyas pálinkával, frissen sütött tepertős és sajtos-magvas pogácsával, ásványvízzel kínálják a csárdák teraszán. A program részeként megtekinthetik a Világbajnokok Termét, a falusi udvart és a versenyistállót, valamint részt vehetnek egy rövidebb erdei kocsikázáson is. 11:30 -12:00 óra között kezdődik hagyományőrző lovasbemutató, melynek időtartama kb. 40 perc.

A programokat követően „csikós menü” a finom ebéd.
-    gulyásleves
-    domonyvölgyi sültek fatálon kínálva, kétféle körettel, négyféle savanyúsággal
-    tejes pite forró baracklekvárral
-    bor
-    ásványvíz
-    kávé

Az ebédet követően busztranszferrel visszaérkezés Gödöllőre, ahonnan a nosztalgiavonat 16.10-kor indul és 17.10–kor érkezik Budapestre, a Nyugati pályaudvarra.

Jegyárak, részletes program, menetrend: http://www.mavnosztalgia.hu/hu/programs/show/726

 A Sissi vonatra jegyek elővételben válthatók a MÁV Nosztalgia jegyirodájában.

Budapest, Nyugati pályaudvar 10. vágánya mellett (Tel.: +36 1 269-5242)

További információ: www.mavnosztalgia.hu

Szólj hozzá!


2014.08.14. 13:35 Verbal

Motorcsónakkal a Szigetre

Szigetre kimenni és onnan bejönni nem kifejezetten tartozik az élményelemek közé: parkolóhelyet garantáltan nem találni 1 km-es sugárban, a HÉV-en kisebbfajta tülekedés tud kialakulni, és a megállótól a bejáratig hömpölygő tömeg itt még kevésbé élvezhető (mert a K-hídon átjutva már legalább koncertet vagy egyéb történést néz az ember nagyonsokadmagával). Egyáltalán, az odajutás egy kötelező kűr, mielőtt elkezdenénk átadni magunkat a valóban élő és létező Sziget-érzésnek, illetve egy kellemetlen nyűg a hazatérni szándékozó, megfáradt Sziget Köztársaság látogatónak.

Van azonban olyan megoldás is, amellyel az élmény már a Dunaparton, a Hajógyári-szigettől kilométerekre kezdődik és egy könnyed vízilimuzinozást foglal magában. A Dunarama egyáltalán nem fájdalmas 2500,- Ft/fő áron biztosítja a rendhagyó élményt és fuvart a belvárosból a célállomásra (ez esetben a Sziget partjaihoz)...

Telefon: +36 70 9422 613

Részletek: www.dunarama.hu

Dunarama.pngDunarama_kicsi_2 (2).jpg

Szólj hozzá!


2014.08.14. 12:45 Verbal

Summerfest másképp

Az évről évre megrendezett és egyre nagyobb ismertségnek örvendő Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál (aug. 12-22 között, Százhalombatta, Ráckeve és Tököl településeken) gondol a fogyatékkal élőkre is. A rendezvényhelyszínek teljesen akadálymentesek, a nyitó és záró ünnepségen ráadásul jeltolmácsok is közreműködnek.

Augusztus 17-én, vasárnap a tolerancia és közösségi nevelés jegyében a figyelem fókuszába a fogyatékkal élők kerülnek.

Vasárnap integrált programok színes egyvelegén lehet részt venni. Nemcsak táncházban vagy kézműves programokon lehet közösen felfedezni a világot, de megcsodálhatjuk a különleges Gördülő Táncegyüttest is, a Felhőjárók színjátszóit, az érdi Csengettyűsök Együttest vagy éppen a Vakrepülés Színtársulatot.

Az utóbbi amatőr társulat 4 lányból és 3 fiúból áll, vakok és nagyon sikeresek. Számos fesztiválon, külföldi vendégszereplésen vannak már túl. Legismertebb darabjaik Az éjszaka tapintása és a Varázskert örökösei. Interaktív előadásaik koromsötétben zajlanak, így mi látók is ugyanabba a világba csöppenünk bele.

A Gördülő Együttes Magyarország első kerekesszékes csapata. Speciális koreográfiát igénylő produkciójukat kerekesszékben mutatják be.

A százhalombattai és környéke sérült fiataljait tömörítő Felhőjárók csoportja is különleges előadással készül: kevés szóból, csendekből, hangokból, mozdulatokból, maguk alkotta egyszerű jelekből áll össze a darab.

A Csengettyűsök, ez az érdi együttes sok helyen sikeresen szerepelt már. A heti rendszerességgel megtartott zeneterápiás foglalkozásaikon csiszolják össze az előadásokat illetve nyújtanak segítséget az értelmi akadályozottsággal élő gyerekeknek és fiataloknak.

Az Aranyszív Napja keretében átadásra kerül az Aranyszív díj is, melyet a Sérültekért Alapítvány hozott létre azzal a céllal, hogy elismerje azokat az embereket akik sokat tesznek a fogyatékkal élőkért.

 Felhőjárók.png

Felhőjárók Csoport - Forrás: www.ecoape.eu

Szólj hozzá!


2014.08.13. 12:44 Verbal

Interaktív kézműves piac? Állatkert? Vidámpark? Egy kicsit mindegyik.

A nyár folyamán volt szerencsém gyermekeimmel látogatást tenni a Holnemvolt Parkban, ahol egy sor kellemes élmény ért. Az állatkertbe oltott vidámpark (vagy fordítva, ha úgy tetszik) igazán nem egy szimplex dolog, egyszerre több műfajt is képvisel és a megfáradt szülőnek csak annyi a dolga, hogy kísérje a gyermeket, gondoskodjon a zsetonokról és figyelő szemét le nem véve, élvezze a kiskorú(ak) önfeledt szórakozását.

Nálunk a régi pompájában tündöklő körhinta, a szelíd őzike simogatása, a mesebarlangos csónakázás és persze az elvarázsolt kastély volt a favorit műsorszám, de felsorolni is nehéz lenne, hogy mi mindent hagytunk ki idő és további felnőttkísérő hiányában (infó: 1 felnőtt + 3 hat év alatti gyermekkel például a hullámvasutazás nem kivitelezhető, ezért még a közeljövőben vissza "kell" majd térnünk a tett helyszínére).

Aki további impulzusokra vágyik, az bizonyára méltatni fogja a legújabb kezdeményezést, ami a KorZoo nevet viseli és lényegében egy vasárnaponta megrendezésre kerülő interaktív termelői piac és vásártér. Augusztusban minden vasárnap élvezhetjük a háztáji finomságokat, miközben gyermekünkkel (vagy magunkban) elsajátítjuk a szappankészítés, a nemezelés vagy a kosárfonás művészetét, netán  bátorságpróbaként kukorica morzsoló versenyen mérettetjük meg magunkat.

Állandó kísérőprogramként a valamivel nagyobbaknak a kalandpályát, a retró-hangulatot-árasztó-izgalmakat keresőknek a jó öreg hullámvasutat, a tengerimalac imádóknak a tengerimalac kisvárost tudnám ajánlani...

Kellemes élményvadászatot, és hozzá szép időt!

További részletek: www.korzoo.hu

Holnemvolt.jpg

Szólj hozzá!


2014.08.13. 09:27 Verbal

Zsámbéki Rakétabázis: múzeum és színház

Az Év Utazójának interjúja Horváth Mihály korábbi bázisparancsnokkal.

 A beszélgetésből kiderül, hogy vajon van-e működőképes berendezés a Bázison, de az is, hogy a helyszín egyben a Zsámbéki Színházi Bázis előadásainak is otthont ad.

Szólj hozzá!


2014.08.11. 12:06 Verbal

Ingyenes családi kerékpártúra és bringagyár látogatás Esztergomban

Ha még nem, vagy nagyon rég jártál Esztergomban, akkor íme egy kiváló program. Ha még nem jártál bringagyárban, akkor íme egy kiváló program. Ha még nem ötvözted a kettőt, akkor íme...

A Tour de Esztergom keretein belül a Neuzer.hu családi bringatúra 2014. augusztus 16-án remek családi program is, hiszen gyerekek számára is könnyedén teljesíthető. Ráadásul a rendezvényen az augusztus 13-ig interneten előnevezők INGYENESEN vehetnek részt.

Esztergomibringazas.jpg

A 20 km hosszú bringás túra 11 órakor az esztergomi rögbi pálya elől indul, ahol előtte gyerekverseny is lesz, értékes nyereményekkel. A túra végig sík terepen halad, kerékpárúton és a rögbipályától a Búbánatvölgyig közvetlenül a Duna-parton megy. Az első frissítő állomás a csodaszép búbánatvölgyi tavaknál lesz, majd innen visszakerekezünk Esztergomig, ahol a következő célpont a rajtszámmal kedvezményesen látogatható Vízügyi és Keresztény múzeum, illetve a Neuzer kerékpárgyár. Itt megnézhető lesz, hogyan állítanak össze egy komplett biciklit, a gyár teljes kapacitással üzemelni fog. Aki szeretné, fordított irányban is teljesítheti a túrát, a frissítő állomások és az útvonaljelzések rendelkezésre állnak.

A nap végén a rajtszámával mindenki részt vesz a tombolán, ahol két túrakerékpár és sok más apróság is kisorsolásra kerül.

A nagyobb kihívásra vágyókat ugyanezen a napon és rajtállomásról a Dobogókői Csúcstámadás várja Esztergomból, ahonnan 18 km hegymenet után juthatnak fel a kerékpárosok a csúcsra.

További információ a futamokról és internetes előnevezés: www.tourdeesztergom.hu

Szólj hozzá!


2014.08.11. 11:11 Verbal

Napokon belül startol a Színes Város fesztivál

Szólj hozzá!


2014.08.04. 12:11 A.g.o.r.a.

Hajóval oda, busszal vissza – külföldre és belföldön

Együttműködési megállapodás született a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a VOLÁNBUSZ Zrt. és a MAHART Passnave Személyhajózási Kft. közöt.

2014. július 16-án a Mahart PassNave Kft. és a VOLÁNBUSZ Zrt. stratégiai együttműködési szerződésének ünnepélyes aláírására került sor Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkár, dr. Dévényi Gergely VOLÁNBUSZ Zrt. vezérigazgató és Spányik Gábor, Mahart PassNave Kft. ügyvezető Igazgató részvételével, valamint átadták a felújított Dömös sétahajót.

A 2014. június 3. és 2014. szeptember 28. közötti időszakra kiterjedő, a felek kölcsönösen előnyös egyezménye szerint az utasok kombinált menetjegyekkel, kedvezményes áron vehetik igénybe a közlekedési vállalatok szolgáltatásait. Az utazás típusától függően a menetjegyeket, illetve a kombinált menetjegyeiket megválthatják a MAHART Vigadó téri, a Nemzetközi Hajóállomás, illetve a Népligeti autóbusz-állomás pénztáraiban. További kedvezmény jár, ha az utas a MAHART jegypénztáraiban bemutatja az Eurolines-os folyó évi menetjegyét, amellyel 10% engedményt kap a belföldi séta, szárnyas- és programhajó menetjegyek áraiból.

A VOLÁNBUSZ Zrt. a MAHART PassNave Személyhajózási Kft.-vel együttműködve, a szabadidős, illetve turisztikai utazási igények minél kedvezőbb és szélesebb körű kiszolgálása érdekében Budapest-Bécs viszonylatban, valamint a Dunakanyar települései esetében  a hajójegy mellé az autóbuszjegy is megváltható. Bécs esetében mindkét társaságnál elérhető a kombinált hajó-autóbusz menetjegy, amellyel oda irányban hajóval, vissza irányban pedig autóbusszal lehet utazni. A Dunakanyar települései esetében a MAHART-nál a hajójegy mellé a buszjegy is megváltható, kényelmesebbé és rugalmasabbá téve ezzel a különböző turisztikai célú utazások tervezését. A nemzetközihez hasonlóan az utazások a belföldi célpontok esetében is oda irányban hajóval, vissza irányban pedig autóbusszal történhetnek.

Mahart.png

Dömös kirándulóhajó

A hajó építési éve 1980, ami idei szezonkezdetre szerkezetileg és technikailag teljes körűen felújításon esett át.

Így a Dömös héjazatig visszabontásra került, ezt követő szerkezeti felújítás során új burkolatot, kárpitozást, oldalfalakat, padlózatot, korszerű büfét és világítási rendszert kapott. A technikai korszerűsítés során, ülésekbe beépítésre került egy 12 csatornás monitorokkal szinkronban működő kamerás – fülhallgatós tour guide rendszer, illetve korszerű táv vezérelhető hangosítási rendszer. A hajó saját wifi rendszerrel rendelkezik, illetve okos telefonokat használó utasok részére egy saját applikáció is készül. A hajó klímatizált és akadálymentesített, az utastérben beépített 10 monitorra a tetőn elhelyezett kamera rendszer közvetít külső képet. A Dömös hajó jelenleg Margitsziget járatként funkcionál, az idei évtől a Parlament kikötővel is kiegészítve, összesen 5 állomáshelyen veszi fel a hajózni vágyó utasokat. Terv szerint 2015-től a Bálnával, illetve a budai oldalon további kikötőhelyekkel is kiegészülve egyfajta „hop on hop off” folyamatosan közlekedő városnéző járatként funkcionál majd.

Szólj hozzá!


2014.07.30. 08:56 Verbal

Zenei sokszínűség a Helló Budapest! Fesztiválon

Mi mással ünnepelné egy könnyűzenei rádió fennállásának negyed évszázados évfordulóját, mint egy hatalmas koncertsorozattal? Szinte magától értetődő, hogy a Juventus Rádió ezt a módját választja az ünneplésnek a MOM Kulturális Központban, augusztus 7-10. között, és nem is akármilyen fellépőkkel teszi ezt...

A Helló Budapest! Fesztivál keretein belül olyan nagy sikerű zenészek lépnek majd a pódiumra, mint Charlie, Nyári Károly vagy Kocsis Tibor, de a nem véletlenül egyre népszerűbb FoolMoon is szórakoztatja a nagyérdeműt. A négy napig tartó rendezvény a MOM belső kertjében és színháztermében zajlik, különleges jazz, rock és könnyűzenei dallamokkal, az utolsó napon pedig Frank Sinatra és Michael Bublé-feldolgozásokkal, olyan kedvelt előadók tolmácsolásában, mint Gájer Bálint vagy Vastag Tamás. A koncertek mellett fotókiállítás, ’hangszersimogató’ és egyéb meglepetésprogramok teszik vonzóvá az eseményt.

Jegyvásárlás és egyéb információk a MOM Művelődési Központ honlapján.

HBF webes kreatív.png

Szólj hozzá!