Budapest és környéke

Hirdetés

 

 

Tovább a Facebookra

2014.04.23. 11:49 Verbal

Locsolkodás után egy kis népzene? Budapest Folk Fest 2014

Két napja kezdődtek és vasárnapig tartanak a Budapest Folk Fest eseményei: aki hétfőn a locsolkodás miatt nem tudott rá időt szánni, még pótolhatja!

A Fonó 2010 óta minden tavasszal megrendezi a folk fővárosi ünnepét bemutatva a népzene és világzene legnevesebb hazai és határon túli képviselőit. A szerdai nap a Fonóban 18 éve hagyományosan a táncházé: a Fonó Szerdákon minden héten több száz ember tanul táncolni. A ma esti táncház alkalmával érdekes vidékről, a Békés megyei Méhkerékről, az ország legnagyobb román többségű településéről érkeznek hagyományőrzők a Méhkeréki bálba, muzsikál a Szeret és az adatközlő vendégek. Szintén ma, azaz szerdán a Művészetek Palotájában a Csík zenekar mutatja be új – a Fonó kiadásában megjelent – lemezét. A legendás együttes hagyományőrzőket és zenész barátokat hív meg vendégül a lemezbemutató nagykoncertre.

Csík Zenekar2.png

Csík zenekar

24-én Szent György napon a Fonóban a Györgyöké a főszerep: A Téka zenekar vezetője, Lányi György az est házigazdája, fellép a világ egyik legjobb szájharmonikása, Ferenczi György és zenekara a Rackajam, akik együtt muzsikálnak Pál István “Szalonna” prímással és bandájával. Megnyitjuk Vadász György és Csete György építészek közös tárlatát és közben Szent-György hegyi borokat lehet kóstolni.

 A Hagyományok Házában 24-én, csütörtökön a Fölszállott a Páva győztese, a Parapács zenekar lemezbemutató koncertje lesz.

A tavalyi Budapest Folk Festen volt először “Csak csajok” nap a Fonóban a műfaj kiemelkedő női előadóival. Idén április 25-én, pénteken vendégül látják Szvorák Katit és tanítványait, Orbán Johannát, Paár Julcsit és Timár Sárát. Ezen az estén mutatkozik be a Fonóban a Fölszállott a Páva 2014-es felhívására alakult női kvartett, a Csercsel; itt lesz a 2012-es Páva szólóének kategóriagyőztese, Csizmadia Anna és a Magony trió és a Forgó zenekar is. Szintén péteken este a Cimbaliband mutatja be új, a Fonó gondozásában megjelent, Vidámpark c. lemezét a gödöllői Művészetek Házában. A korábbi lemezekkel ellentétben a népzenében jártas Unger Balázs az elmúlt években sikert sikerre halmozó zenekarával ezúttal kizárólag saját szerzeményekből álló albumot hozott létre, amely táplálkozik népzenei gyökerekből, de valódi rock and roll “bulizene”.

Van benne muzsika! Évente egyszer a részvevő népzenészek úgy keresik az Év népzenész borát, ahogyan régen tették ezt a falvakban: Van-e benne muzsika? Szombaton a jeles napon a kiemelt regió Badacsony, mivel tavaly mind fehér mind vörös kategóriában övék lett az aranyérem. Ezen az estén fellépnek Magyarország vezető népzenész formációi: a Buda Folk Band, a Góbé zenekar és a Tallabille. Az idei Budapest Folk Fest kiemelt produkciója szintén szombaton este mutatkozik be a Fonó nagytermében; a baszk zene egyik legjelesebb képviselője, Juan Mari Beltran és zenekara lép fel.

Cimbaliband2.png

Cimbaliband

A Budapest Folk Fest gálája a Kobuci Kertben lesz április 27-én vasárnap, megnyitva ezzel a szabadtéri nyári fesztiválévadot is. A Fúvós Fergetegen fellép a Fanfara Complexa a moldvai és román tánczenék hazai nagyágyúja és román vendégeik, a tíztagú fúvós Fanfara Shukar zenekar,akikkel együtt közös fúvós koncertet adnak.

További részletek: http://www.fono.hu/hu/budapest-folk-fest

Szólj hozzá!


2014.04.18. 13:42 Verbal

Nagybörzsöny – nem csak egy hétvégényi látnivaló

Ha valaki megkérdezi tőlem, hogy régiónkban melyik a leghangulatosabb falu, kételyek és gondolkodás nélkül meg tudom jelölni Nagybörzsönyt. Hétvégi eseménydús látogatásunk után elfoglalta a dobogó legfelső fokát, alábbiakban pedig azt is elárulom, hogy miért.

Templom3.jpg

Mert gyönyörű, ugyanakkor csendes környezetben fekszik

Talán ez a legfontosabb szempont, hogy ellentétben a Dunakanyar valóban pompás triójával (Szentendre, Visegrád, Esztergom), itt még nincsenek tömegek. Sem a faluban, sem az erdőben. Bevallom, a kirándulás a gyenge pontom: ha a teljes kikapcs helyett azt kell mérlegelni, hogy mennyivel haladjak gyorsabban vagy lassabban, hogy ne mások beszélgetését, ruházatának susogását kelljen hallgatnom, az nem az igazi. Na itt ilyen nemigen fordul elő, a Normafa nagy forgalmát nyugodtan el lehet felejteni.

Habár érkeznek már ide is csoportok, azért többnyire meghitt hangulatú a falu, kezdve az egyszerűségében lenyűgöző 13. századi Szent István templomtól a vízimalmon át a sajtosházig.

Mert egy egész hétvégét is megtöltenek a látni- és kóstolnivalók

Ha már megemlítettem a sajtosházat, be is mutatom gyors néhány szóban. A Széchenyi u. 7. szám alatt található az a hangulatos házikó, ahol a betérő vendég olyan ínyencségeket kóstolhat és vásárolhat, mint kapros, fokhagymás ordagolyót, bükkfaforgácson füstölt parenyicát, vagy vörösborban érlelt gomolyát. Azt hiszem, tovább nem is kell részletezni, a pavlovi reflexet kiváltó hívószavak önmagukért beszélnek.

Két házzal odébb Kókai Géza bácsi csipkefaragásait tanulmányozhatjuk a kicsiny kiállító teremben, ha elég kitartóak voltunk és nem elégedtünk meg a kapucsengő többszöri megnyomásával, de a kiírt mobilszámot felhívva sikerült elérni a látogatóknak egyébiránt nagyon örülő fafaragó bácsit. (A tévé el tudja nyomni a kapucsengő hangját.)

A településen elismerésre méltó módon megszervezték, hogy néhány vendégházat bevonva, egyfajta rotációs rendszerben kemencében sült börzsönyi lepényt is lehessen kapni a hét minden napján, és ezt jól látható helyeken fel is tüntetik a látogatóknak. Újabb jó pont.

A házi füstölt húsokat készítő termelőhöz már nem volt időnk betérni, de bizonyára lett volna itt is kulináris élményben részünk… Volt azonban helyette szájtátás a Lek-Vár-Lak kapuján belépve, egyfelől a csodálkozástól, másfelől az izgalmas nevű, íz orgiát produkáló lekvárok kóstolása érdekében. Nem mondom, hogy nagyon olcsó, de a minőség és a benne rejlő munka mindent megmagyaráz. Somlekvár vásárfiánál pedig keresve sem találhattam volna jobbat.

NB.png

Lek-Vár-Lak és Sajtosház

Ugyanitt elképesztően jó és kiadós adag rozmaringos gulyáslevest ettünk, szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtető „koktélokat” ittunk, véletlenül sem koktélárban és nem is alkohollal, annál több gyümölccsel, mentával és ki tudja milyen fűszerekkel. Ízletes, igényes, helyi és megfizethető ebédért őket javaslom elsősorban.

Ha még van időnk és erőnk, érdemes felkeresni a helyi kosárfonó és szőnyegszövő népművészeket is, valamint a zsákfalu 4 templomának egyikét-másikát - ezek közül az idevezető úton elénk táruló Szent István templom a személyes kedvencem. A legendákat kedvelők meséltessék el a templomot bemutató Éva nénivel az egyik hiányzó faragott fej történetét…

Nem gondoltam volna, de az erdei vasutazás a csapat négy felnőtt tagjának közel akkora élményt jelentett, mint a három kiskorúnak, még akkor is, ha a fiúk a kellemes kirándulást jelentő visszaúton felváltva kaptak a nyakukba egy-egy megfáradt gyermeket.

Erdeivasút2.jpg

A településen számos vendégház közül lehet választani, sőt nemrégiben 30 szobás panzió és étterem is épült a faluközpontban, én azonban a kifogástalan, hangulatos kis kulcsosházat ajánlom közvetlen a Vízimalom épülete mellett. Igényesen felújítva, baráti szállásárakkal és ingyenes Vízimalom látogatással várják a 7-8 fős társaságokat.

Nemcsak a pompás sajtok és lekvárok miatt, de azért is visszavágyom, hogy egy kiadósat túrázzak, biciklizzek a Börzsöny erdeiben, és - talán prózaian hangzik - ismerősként köszöntve az itteniek közül néhány embert, újra felfedezzem a falusi élet testet-lelket feltöltő nyugalmát.

Gyík2.jpg

Napozó királygyík a Szent István templom kőfalában

Szólj hozzá!


2014.04.14. 11:52 Verbal

Tavaszi Vásár a Vörösmarty téren

TavasziVásár.jpg

A népművészet és a modern design, a hagyományok és a legújabb trendek, a modern formatervezés és az autentikus tárgyvilág randevúja a Vörösmarty téren: ez a Tavaszi Vásár, mely nemcsak a mesteremberekkel való közvetlen találkozás élményét, hanem kulturális felfrissülést is kínál. A hétvégék kínálatában olyan előadók váltják egymást a színpadon, mint Havay Viki és a Fakutya, Jónás Vera vagy a Mi Van, Cicus zenekar. A vásáron a különleges termékkínálat mellett idén maguk a mesterek is a középpontba kerülnek. Megtudhatjuk, hogy miként viszonyulnak a hivatáshoz, hogyan találtak vissza hagyományos vagy éppen újszerű, de kézzel készített termékeikhez, mi motiválja őket, honnan gyűjtötték a tapasztalatokat. Ez a vásár tehát nem kizárólag a tárgyakról, hanem az emberekről is szól. Vasárnap pedig, 12 és 16 óra között fazekas verseny is lesz, ahol a mesterek többek között a legkisebb és a legnagyobb korongon elkészített tárgy kategóriájában mérik össze erejüket. S hogy ki lesz a győztes, a közönség dönti el. A vásár 10 és 21 óra között tart nyitva és április 21-ig tart.

Bővebb információ:
Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
Tel.: +36 1 486 3300

Szólj hozzá!


2014.04.09. 15:27 Verbal

Induljunk hát délnek

No azért nem kell nagy utazásra készülni, maradunk a régión belül, de ezúttal nézzünk szét egy kicsit a Budapesttől délre eső területeken. Van egy olyan érzésem, hogy sokakban fel sem merül, hogy van ott érdemi látnivaló vagy program és inkább mennek a jól bevált Dunakanyarba vagy a Budai-hegyekbe. Ami önmagában véve nagyon klassz, hiszen ezek a helyek nem véletlenül olyan népszerűek, de higgyék el, a Csepel-sziget és környéke sem mindennapi kínálattal várja a látogatókat.

Szerbtemplom.jpg                         A látnivalók egyike, a ráckevei szerb templom, melyet a II. világháborúban bombatalálat ért, de csodával határos módon a becsapódó bomba nem robbant fel…

Tudták példának okáért, hogy honnan származik a Csepel név? Nos, kérem szépen, Árpád vezér lovásza volt ő, aki itt tartotta a honfoglaló sereg lovait. És ha már lovak, akkor rögtön ajánlunk két helyszínt a lovassportok szerelmeseinek és azoknak, akiknek a gyermekeit „valamelyest” érdeklik a lovak (tapasztalatom szerint úgy nagyjából minden kiskorút, az enyéim legalábbis egymást taposva rohannak pónihoz, hucul és lipicai lóhoz egyaránt). A szigethalmi Emese Parkban a lovak csupán egy kicsiny részlete a látnivalók összességének, egy egész napot nyugodtan szervezhetünk erre a programra. Az Árpád-kori Magyarországot hűen bemutató Várispánság hétvégeken várja a látogatókat és nemcsak a korabeli öltözetet, mindennapi használati és harci eszközöket ismerhetjük meg az ún. rekonstrukciós tárlatot végigjárva, de készülhetünk arra is, hogy kipróbáljuk az íjászatot, szablyaforgatást vagy az említett hucul lovon való lovaglást (erről még később). Van itt továbbá gyógynövény-kert, gazdasági udvar racka juhokkal és csónakázótó a félelmetes, de eddig csupán néhány gyermek által megpillantott Höröre nevű úszó lábasjószággal… Ha pedig megéheztünk, mehetünk is sárkánytojást enni (kemencében sült tojásdad kalács házi lekvárral), mézes sört inni, majd lekuporodni a jurtában vagy a szabad ég alatt és elgondolkodni, hogy mi mindent csinál rosszul a ma embere, hogy olyan stresszben él…

EmesePark.jpg

Életképek az Emese Parkból

A szigetcsépi Hucul Lovasudvart azoknak ajánlanám, akik lóháton szeretnék felfedezni a környéket, esetleg az alapoktól tanulnák a lovaglást, de a pónihoz nagynak érzik magukat, a „normál” lóhoz viszont kicsinek. A hucul ló az eurázsiai vadló legközelebbi rokona és nagy előnye, hogy visszafogott marmagassága, széles háta miatt könnyebben, biztonságosabban megülhető, mint nagytestű társai és zömök alkata miatt még a rögös úton is biztos a lépte. (Hacsak épp nem incselkedik fajtársával és nehezíti meg a kezdő-középhaladó lovas dolgát…)

Amennyiben ló helyett a talajt szeretnénk inkább magunk alatt érezni, de nem zárkózunk el az aktív időtöltéstől, jó megoldás lehet egy farmergolf parti. Ez a hagyományos golf mezei változata és adott esetben a lovakat kerülgetve kell a kézilabda méretű céltárgyat a farmergolf-lyuk felé terelni. Azt kell, hogy mondjam, hogy kihívást jelentő, egészséges és igencsak szórakoztató holland találmány ez a farmergolf.

Farmergolf2.jpg

A kollegina jól boldogult a fapapucs végű ütővel

Aki még ennél is aktívabb időtöltésre vágyik, annak jó szívvel tudunk ajánlani egy kenutúrát Ráckevéről indulva. Ha netán szerdán vagy szombaton tévedünk a városba, a messze földön híres Csónakos piac és a sétány közepénél állomásozó (hétfő kivételével naponta nyitva tartó) Hajómalom megtekintése után már ugorhatunk is be az indiánkenuba, hogy felfedezzük az eldugott lagúnák, nádasok és úszólápok élővilágát és megcsodáljuk a többi között a hattyúkat, bakcsókat és mocsári teknősöket.

 VT.jpg

www.kisdunakenutura.hu

A kulturális látnivalókat hosszú lenne itt felsorolni, de az egészen biztos, hogy az ország egyetlen gótikus szerb temploma, a ráckevei Nagyboldogasszony Szerb Ortodox templom freskóival, pompájával a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik. A nagyobb nyüzsgést, igazi forgatagot keresők pedig időzítsék látogatásukat a Summerfest idejére, amikor nemcsak Ráckeve, de Százhalombatta és Tököl is benépesül különböző nemzetek művészeivel. Az ország legnagyobb folklórfesztiválján minden évben közel 20 ország táncosai és népművészei visznek színt és pezsgő életet a térségbe. És ha már kultúra, akkor legyen borkultúra is: nem először bizonyosodtam meg róla, hogy Gálné Dignisz Éva nem véletlenül lett az Év Borásza, borai kiemelkedően harmonikusak és a fajtajelleg mellett magukban hordoznak minden szépet és jót, amit e táj (és a Balaton-felvidék) kínál. Vendégfogadásból és ár-érték arányból egyaránt csillagos ötös!

Ha szeretnénk további információkat vagy programjavaslatokat, a Kis-Duna mente és Ráckeve turisztikai irodáit keressük meg bátran, és már vehetjük is le a szekrény tetejéről a túrazsákot!

 

Szólj hozzá!


2014.04.03. 16:02 Verbal

Nem is gondolnánk...

Filmeket, szép képösszeállításokat nézegetve gyakran álmodozunk arról, hogy milyen jó is lenne azokon a gyönyörű tájakon élni, olyan szerencsésnek lenni, hogy élőben csodálhassuk azt, amit a tévéképernyőn, monitoron nézünk sóhajtozva.

Pedig minket, budapestieket is sok szép táj vesz körül, csak nem tudunk róluk, esetleg nem olyan szemmel nézzük, amikor ott járunk. Az alábbi képek készülhettek volna messze földön Európában, a tengerentúlon, lehetnének akár szép filmek szép képkockái. De nem, ezek a helyek itt vannak, és mindegyik 50 km-nél is kisebb távolságra Budapesttől…

Véletlenül sem rangsorként, de következzen a lista:

1. Nem, ez nem egy andalúz kisváros, ez Szentendre, 20 km-re Budapesttől.

Forrás: http://www.pinterest.com/marymenardlong/

2. Nem, ez nem "A hobbit" egyik forgatási helyszíne, ez itt Dobogókő, 40 km-re Budapesttől.

Forrás: http://www.pinterest.com/aharstone/

3. Nem, ez nem a "Harry Potter" egyik digitálisan elkészített háttere, hanem a zsámbéki templomrom, 33 km-re Budapesttől.

 

Forrás: https://www.flickr.com/photos/pantera-rosa/page1/

4. Nem, ez nem a "Gyűrűk ura" trilógia egyik képkockája, ez a Zsámbék körüli erdőség, 33 km-re Budapesttől.

 

Forrás: http://500px.com/photo/64364985

5. Nem, ez a kép nem a Skót-felföldön készült, hanem Visegrádon, 43 km-re Budapesttől.

Forrás: http://gummaid.deviantart.com/art/Land-of-Wonders-170024452

6. Nem, ez itt nem Hollandia vagy az "Óz, a csodák csodája" egyik képkockája, ez a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 20 km-re Budapesttől.

 

 Forrás: http://www.panoramio.com/photo/36540067?comment_page=2

7. És végül, de nem utolsósorban, nem, ez nem csak egy álombéli, gyönyörű hely, ez a vácrátóti arborétum, 42 km-re Budapesttől.

 

Forrás: https://www.flickr.com/photos/pantera-rosa/5142629144/in/pool-vacratot_hungary

 

Szólj hozzá!


2014.03.25. 12:27 Verbal

Erzsébet tér reloaded

Március 30-tól érdemes ismét Erzsébet térben gondolkodni. Merthogy nyit ott egyszerre minden, megújulva, miriád programmal.

Erzsébet tér.png

Vasárnaptól ismét nyüzsög az Erzsébet tér

De haladjunk időrendi sorrendben, hiszen a nagy napot megelőzően, már március 27-től birtokba lehet venni a teret, és annak nem is akármilyen látványosságát. A Budapesti Tavaszi Fesztivál legizgalmasabb helyszíne kétségtelenül a Lepkeház lesz, ez a nemrégiben felépített installáció várhatóan már a nevéhez hű színpompás tetőszerkezettel elkápráztatja majd a nagyérdeműt. Programjai pedig bizonyára külön-külön megérnek majd egy látogatást. A műalkotás a Hello Wood csapatának köszönhető, akik egyébként a múlt hétvégén egy kivilágított Budapest felirattal varázsolták a Hősök terét a legújabb selfie-központtá.

Az Erzsébet tér meghatározó intézménye, a Design Terminál március 30-i programjai között lesz Mini Terminál (készségfejlesztő kisiskolásoknak), dizájnvásár, Gombold újra! bemutató, szakmai konferencia és könyvbemutató is.

Lepkeház.jpg

Lepkeház az Erzsébet téren

Zavarba ejtően sok koncerttel indít az Akvárium Klub is, amely egy 1500 és egy 700 fős rendezvényteremmel boldogítja ezentúl a kulturálódni vágyó fiatalokat. Bisztró-étterem és tekintélyes méretű terasz is várja majd a látogatókat, akik a nagy napon, vasárnap délelőtt egy Ghymes gyerekkoncerttel járhatnak csemetéik kedvében, pénztárcakímélő módon (azaz ingyenesen). Az esti koncertre a jelek szerint minden jegy elkelt, de nem érdemes csüggedni, hiszen ezen a napon nyit a Fröccsterasz és a VOLT Music Bar is, ahol hasonlóan jó hangulat várható, mint a koncerten bólogató tömeg soraiban.

A megújult Erzsébet téri Kulturális Központ tehát nem csak meghatározó találkozóhely és szórakoztató központ lesz az Akvárium Klubnak, a Fröccsterasznak és a VOLT Music Barnak köszönhetően, de továbbra is a kreatívipar gócpontja marad a Design Terminál jóvoltából.

Szólj hozzá!


2014.03.17. 15:25 Verbal

4+1 ok a fürdőzésre

Márminthogy nem a kádban, otthon, hanem a közfürdőben megejtett fürdőzésre. Merthogy fürdőzni jót tesz a testnek, a léleknek és nem mellesleg a szociális életünknek is.

1. A fürdőzés kevéssé meglepő módon egészséges, különösen, ha gyógyfürdőről beszélünk. Ha már olyan szerencsések vagyunk, hogy olyan országba születtünk, amely területének 80%-án előfordulnak termálvizek, gyógyvizek, éljünk e kiváló adottsággal. Nem csak az ivókúra vagy a súlyfürdő, de már egy néhány órás fürdőszeánsz is számtalan jótékony hatással van a szervezetre, a vízösszetételtől függően ideg- és ízületi bántalmakra, keringési zavarokra, érszűkületre és még lehetne hosszan sorolni, hogy mi mindenre. Az utóbb felsoroltakra például a Gellért Gyógyfürdő vize kiváló. Járjunk utána melyik víz mire jó, válasszunk fürdőt, és már pakolhatjuk is be a papucsot, fürdőruhát.

Gellért.jpg

A Gellért fürdő érdekes részleteinek egyike (Fotó: Budapest Gyógyfürdői Zrt.)

2. A fürdőzés kitűnő alkalom a baráti kapcsolatok ápolására. Egy ilyen programmal több legyet üthetünk egy csapásra: kellemes - és mint a fentiekből kiderül - egészséges közös időtöltést, jófajta beszélgetéssel és jóízű nevetésekkel - merthogy a meleg vízben a nevetőizmok is ellazulnak (igen, ilyen izmunk is van)… Barátokkal olykor a Lukács fürdő felé szoktuk venni az irányt, ahol sok különböző medence boldogítja a változatosságot kereső látogatókat, de a Veli Bej is hasonlóan jó választás.

3. Jó alkalom barátkozni, ismerkedni. Mehetünk egyedül vagy barátokkal, a fürdő tökéletes hely az ismerkedéshez. Nem feltétlenül kell a „Helló, ismerős vagy, jártál már ebben a medencében?” típusú megszólításokra gondolni (bár végső esetben akár ez is jó lehet indításnak)… Sokkal inkább abból kiindulni, hogy itt az ember sokáig üldögél egy helyben, nézelődik, beszélget a fürdőtársával, így a helyszín jó lehetőséget teremt, hogy fellendítsük interperszonális kapcsolatteremtő képességünket. Azaz barátkozzunk. És ehhez nem is feltétlenül kell megvárni az esti és éjszakai zenés-táncos-fürdős mulatságokat, aki elég rátermett, annak bizonyára nappali, alkoholmentes körülmények között is menni fog a kulturált ismerkedés. A Rudas Gyógyfürdő például mintha erre lett volna kitalálva: a kisebb méretű oldalsó medencék méretüknél és kialakításuknál fogva ideális beszélgető sarkok (az óra járásával ellentétes irányban egyre melegebb vizű medencék után a hátsó hűs csobbanóban pedig hideg fejjel végiggondolhatjuk, hogy folytatjuk-e a megkezdett beszélgetést).

4. Kellemes és változatos program. Egyfelől a szemet gyönyörködtető épületek és az időutazásos fíling miatt (ez utóbbit illetően személyes kedvenc a Széchenyi fürdő kinti medencéjének gőzölgő vizében ücsörögve, a sakkozó bácsikat elnézve). Másfelől mert valóban nagy a választék, hiszen a fürdők mellett tucatnyi szálloda kínál jobbnál jobb wellness és gyógyszolgáltatásokat. Fürdők, wellness szállodák, információk minden mennyiségben itt.

+1 Nem utolsósorban, március 22. a Víz Világnapja, és ezen a napon számos fürdő kedvezményekkel és programokkal várja a látogatókat. A budapesti gyógyfürdők például így készülnek...

Kellemes fürdőzést!

 Rudas3_1.jpg

Rudas fürdő (Fotó: Budapest Gyógyfürdői Zrt.)

Szólj hozzá!

Címkék: lukács fürdő széchenyi fürdő budapesti fürdők víz világnapja 2014 fürdőparty veli bei


2014.03.14. 14:12 Verbal

Semmi fakszni, egyszerűen Fuxli

Belátom, született már ennél nagyobb horderejű bejegyzés cím is, de mit lehet tenni, a rímért az ember sok kompromisszumot köt. A lényeg attól még benne van: Fuxli. Jelentkezzen, aki már kóstolta és nem ízlett. Meggyőződésem, hogy épp az a jó benne, hogy egy könnyen iható, kellemesen gyümölcsös, jó esetben szép savakkal alátámasztott borról van szó, ami kiváló aperitifnek vagy akár beszélgető bornak is. A Fuxli elnevezés szekszárdi találmány, Heimann Zoltán borász készítette először ezzel a névvel megjelölve, és valójában nem más, mint egy siller. Röviden és tömören: átmenet a rosé és a vörösbor között, köszönhetően elsősorban a hosszabb héjon áztatásnak (ugyan rég hallottam már ezen a nevén emlegetni, de kastélyos bornak is szokás volt nevezni). Nos, ezzel a műfajjal lehet közelebbről is megismerkedni március 21-én, pénteken, az A38 állóhajón „A Fuxli hódít” borkóstolón. A nemrég teljes műszaki felújításon átesett rendezvényhelyszínen a legjobb, legnagyobb nevű szekszárdi borászatok mutatják be Fuxlijukat. A Fuxli borok, bár nagyon különbözőek, egy közösen megállapított szabályozási rendszer szerint készülnek (amely a szőlőtermesztésre és a borkészítés módjára is kihatással van), és két fajtát mindenképp kell, hogy tartalmazzanak: kékfrankost és kadarkát, a kárpát-medencei kékszőlőfajták közül a két legfontosabbat.

Ezen a borkóstolón kevéssé valószínű, hogy néhány pohár után telítődünk a nagy beltartalmú, keményen csersavas, szárító tanninoktól tobzódó borokkal. Tökéletes alkalom viszont a könnyed, friss és gyümölcsös borokra való ráhangolódásra, amelyekhez keresve sem találni jobb évszakot, mint a tavasz. Nagyon ravasz.

Fuxli.jpg

Szólj hozzá!


2014.03.12. 14:50 Verbal

Itt a harmadik Michelin-csillag!

Friss és ropogós. Már a hír, ami ma, néhány órája jelent meg és persze az érintettek öröme is. Megszületett ugyanis az ország harmadik Michelin-csillagos étterme, ami nem más, mint a Bazilikánál található Borkonyha! Aki nincs nagyon otthon a gasztronómia vagy a turizmus világában, annak idézném fel miről is van szó. A Michelin-csillag minden étterem és séf áhított vágya, a legmagasztosabb elismerés, amit el lehet képzelni. Jelenleg csak a Costes és az Onyx éttermek rendelkeznek egy-egy csillaggal Magyarországon. Legfeljebb három csillagot érhet el egy étterem, de azok aztán olyanok, hogy már csak egy ottani kulináris élmény miatt repülőre ülnek egyesek...

FRISS! Interjúnk Horváth Tamással, az étterem egyik tulajdonosával

Ez az elismerés túlmutat a sznobérián, valóban értékmérő (nem feltétlenül kapja meg azt minden évben az adott étterem) és Magyarország turisztikai vonzerejére is igen komoly hatással van.

Nézzük hát meg ennek örömére Sárközi Ákos séf reakcióját a bejelentésre.

Gratulálunk az elismeréshez!

Borkonyha.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: michelin-csillag borkonyha interjú borkonyha


2014.03.11. 13:49 Verbal

Ünneplés nosztalgiázva

A fővárosban számtalan rendezvény kapcsolódik közelgő nemzeti ünnepünkhöz, ezért most egy Budapesthez közeli alternatívát szeretnénk ajánlani Március 15-re. Az ünneplésnek kiváló helyszíne Gödöllő és a város környékén fellelhető nevezetességek, és kiváló módja a Nosztalgia HÉV járattal történő utazás, ezt ajánljuk most az Olvasónak.

Noszt.HEV.jpg
A felújított egykocsis nosztalgia HÉV-járművet március 15-én és 16-án indítják Budapest Örs vezér teréről Gödöllőre, napi három fordulóban. A különleges szerelvénnyel történő utazás már önmagában is élmény, ráadásul a Nosztalgia HÉV-vel érkezők a jegyük felmutatása esetén 20% kedvezménnyel tekinthetik meg a Gödöllői Királyi Kastélyt, és annak számos látnivalóját, kiállítását. Igazi kuriózum Zichy Mihály monumentális festménye, az „Erzsébet királyné Deák Ferenc ravatalánál” című alkotás, amely február vége óta látogatható. A viharos sorsú festmény több mint száz, repesz-szilánkok okozta sérüléssel és szakadással vészelte át a második világháborút, és várt sorsára egy múzeumi raktárban, hengerre tekerve közel 70 éven át. Évekig tartó helyreállítás után idén február 21-én került ismét a nagyközönség elé a műalkotás a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Zichy.jpgMTI fotó: Koszticsák Szilárd

Március 15-én ráadásul lehetőség nyílik újabb különleges járművel, egy régi időket idéző Ikarus nosztalgiabusszal látogatást tenni a Lázár Lovasparkban, ahol lovaskocsikázás, állatsimogató, gyermek kalandpark, pónilovaglás és az elmaradhatatlan hagyományőrző lovasbemutató (12:45-től) biztosítja, hogy felejthetetlen élménnyel gazdagodva térjünk haza a Nemzet Ünnepén.

Jegyárak:

Nosztalgia HÉV szombaton és vasárnap: (a jegyek a járművön válthatók)

Felnőttjegy egy útra: 1 000 Ft (Örs vezér tere – Gödöllő között)
Gyermekjegy egy útra: 600 Ft (Örs vezér tere – Gödöllő között)
Gyermekjegy: 14 éves korig, diákigazolvány felmutatása mellett. 3 éves kor alatt ingyenes.

Részletes menetrend és információk a www.bkv.hu, illetve a www.bkk.hu oldalakon találhatók.

Lázár Lovaspark látogatás nosztalgia busszal (csak március 15-én, szombaton):

Felnőttjegy: 4 500 Ft
Gyermekjegy 12 éves korig: 3 000Ft
3 éves kor alatt ingyenes

Lázár.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: zichy mihály grassalkovits kastély lázár lovaspark nosztalgia hév