Budapest és környéke

Hirdetés

Tovább a Facebookra

2015.01.26. 15:20 Verbal

Két ingyenes koncert a St George's British International School diákkórusának előadásában

Idén februárban hazánkba látogat az olasz St George’s British International School diákkórusa és zenekara, hogy több koncerttel kedveskedjenek a budapesti közönségnek. A diákok olyan klasszikusokkal és modernebb darabokkal készülnek, mint Prokofiev Trojkája, Purcell Dido és Aeneasa (részlet), Leonard Cohen Hallelujah-ja, a koncert fénypontja pedig a 2014-ben Oscar díjjal jutalmazott Jégvarázs című film betétdala. A koncertek ingyenesen látogathatók!

Aranytíz Kultúrház, 2015. Február 7. 19:00.

Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér: 2015. Február 9. 19:00.

stgeorge.png

 

 

Szólj hozzá!


2015.01.21. 16:37 Verbal

Visegrádi TOP10

Blogunkon visszatérő téma VISEGRÁD, nem is véletlenül: aki rég (vagy netán még nem) járt Pest megye ezen izgalmas településén, az valószínűleg elképzelni sem tudja, hogy mi mindenért érdemes venni a fáradságot és elgurulni a középkori hangulatú városkába.

visegrad-kilatas.jpg

Kezdjük azzal, hogy itt olyan környezetben indulhat a turisztikai információszerzés, ami után 10 ujjunkat megnyaljuk. Szó szerint, mivelhogy a turistainformációs pont nem más mint a Palotaház, ahol a tavaszi szezontól (március 15-től) a fenséges ételeket kínáló Étkek Háza is működik, kiegészülve egy kézműves fagylaltozóval (a fekete vanília fagyi kihagyhatatlan!). Emellett ezen a modern és igényes helyszínen szuvenírboltokkal, középkori hagyományos kézműves tevékenységet bemutató Mesterségek Udvarával és nem utolsósorban a téli időszakban lovagi tornával is lehet számolni. Hogy a lovagi torna a Salamon-torony mellett szokott lenni? Igen, való igaz, de a téli időszakban, a fázós vendégek legnagyobb örömére a Palotaházba költözött a műsor, amely kicsiknek-nagyoknak-közepeseknek egyaránt izgalmas és helyenként kifejezetten mulatságos program. Szombatonként tehát 12 órától lovagi torna itt a Palotaházban, lehet vele tervezni. 

lovagitorna.jpgForrás: www.renvisegrad.hu

Ha magunkhoz tértünk a bemutató izgalmait követően, vehetjük az irányt a kötelező látnivalók felé. Ha egy top10-es listát kellene állítani Visegrád attrakcióiból, részemről az alábbiakat említeném (nem feltétlenül preferencia sorrendben):

1.A város jelképe, a Fellegvár nemcsak állandó kiállításai miatt izgalmas látnivaló, de az innen elénk táruló panorámában "elveszejteni magunkat", kikapcsolni és a tájban gyönyörködni önmagában is élmény.

2. A Királyi Palota építésének idején (a 14. században) a kontinens egyik legszebb királyi rezidenciájának számított és a gondos felújításnak köszönhetően ma is könnyű elábrándozni, egy kicsit időutazni ilyen pazar díszletek között.

3. Gyermekeseknek receptre kellene írni a Mátyás Király Történelmi Játszóparkot. Színes, szórakoztató és rendkívül igényes ügyességi játékok és a szülőknek legalább fél óra nyugalom, hogy elfogyasszák azt a bizonyos fekete vanília fagyit.

4. Egyik személyes kedvencem a Canopy drótkötélpálya, ahol még a tériszony sem jelent akadályt, hiszen a lombkorona felett csúszkálva nem a mélység határozza meg az élményt, hanem a gyönyörű kilátás, a háttérben a visegrádi várral... és persze a szélsebes siklás. Minimális odafigyeléssel teljesen veszélytelen, adrenalinfokozó élmény. A szelídebb műfajt kedvelőknek pedig még mindig ott a Bobpálya.

5. Kicsit kevésbé aktív, de annál élvezetesebb program a város és a környék segway-jel való felfedezése. Az Extrabringa olyan túrákat kínál, amelyekkel az erdei utakon gurulhatunk gondtalanul vagy Visegrád nevezetességeit fedezhetjük fel, igény szerint. Némi gyakorlás a tanpályán és már lehet is indulni...

segway.pngForrás: www.extrabringa.hu

6. Ha Visegrád és a ha tél, akkor Nagyvillám sípálya és hozzá akár faházas pályaszállás a Madas László Erdészeti Iskola Erdei Faházaiban! Vagy hófánkozás (snow tubing) - ld. előző blogbejegyzés. Vagy "csak" szánkózás. Az igazán vagányok pedig nyáron a gyepsízést próbálhatják ki a zöldellő dombokon. Figyelem, még a síelni jól tudóknak is kihívást jelentő mozgásforma!

7. Számtalan klassz élmény után az ebéd- vagy vacsorahelyszín megválasztása okozhat még fejtörést. Kivéve, ha előre készülünk és netán még asztalt is foglalunk. A legjobbak között mindenképp említést érdemel a Reneszánsz Étterem (alábbi fotón), a pazar kilátással operáló Nagyvillám Étterem (innen indul a drótkötél-buli) és nem utolsósorban a hangulatos erdei Ördögmalom Étterem, ahol igény szerint magunknak is kifoghatjuk a közeli halastóban a pisztrángot.

reneszansz.jpgForrás: www.renvisegrad.hu

8. Minden bizonnyal az egyik legkülönlegesebb tárlat és egyben gasztroprogram a Zugfőzde Pálinkamúzeum felkeresése, ahol az igényes pálinkakészítés rejtelmeibe nyerünk betekintést. Ezen felül részesei lehetünk egy interaktív zugfőzésnek, de még saját pálinkacímkét is tervezhetünk!

9. A IV. Béla által építtetett Salamon-torony a korábbi várrendszer alsóvára, ami a király lakhelyéül is szolgált egykor. Újabb kiváló lehetőség a lenyűgöző Dunakanyart megcsodálni, mintegy 34 méteres magasságból miután megnéztük a torony szintjein berendezett gyűjteményeket. A téli időszakot leszámítva a korábban említett látványos lovagi tornák helyszíne is egyben.

10. Ennyi program nyilvánvalóan nem fér bele egy napba, tervezzünk hát két napra! Vagy háromra. Pest megyében Visegrádon van a legtöbb szálloda (Budapest után), így bizonyosan nem fog gondot okozni szállást találni. De hogy említsünk néhány tippet is, íme: wellnesst keresőknek a Thermal Hotel Visegrád lehet a legjobb választás, a csendes elvonulást kedvelőknek a négyszemélyes erdei Királykunyhó Vadászház, baráti társaságoknak például a 14 személyes Apátkúti Vadászház. További igényes szálláshelyek a Silvanus Hotel, a trendi Patak Park Hotel, a főúton található Royal Club Hotel vagy a Hotel Visegrád.

Még több szálláshely, infók, látnivalók Visegrádon: http://www.visitvisegrad.hu/

 

Látta már az Év Utazójának kalandjait Visegrádon?

Szólj hozzá!

Címkék: visegrád canopy visegrádi program


2015.01.08. 15:03 Verbal

Síelés, szánkózás, miegymás Budapest környékén

Mindenekelőtt Boldog Új Évet kívánok,
örömökben, mosolyokban és legfőképp egészségben gazdag 2015-ös Évet!

Ha és amennyiben magunkhoz tértünk az ünnepek alatti kiadós evésekből és az Újév első dolgos napjaival beköszöntő enyhe letargiából, érdemes felvértezni magunkat, hogy kimerészkedjünk a szabadba, élvezni a természet és a téli sportok nyújtotta örömeket. Ezt megtehetjük akár Budapesten is, de szerény véleményem szerint teljesen más élmény a város határait elhagyva a kevésbé zsúfolt börzsönyi, pilisi vagy visegrádi erdőket felkeresni.

dobogoko.jpgForrás: www.parkerdo.hu

Tehetjük ezt szánkóval, sífutó- vagy sífelszereléssel, netán pusztán egy távcsővel felszerelkezve, preferencia és vérmérséklet függvényében. Az azonban bizonyos, hogy a mesébe illő, hófödte tájaknak, a talpunk alatt ropogó hónak és a jólesően hideg levegőnek köszönhetően a havas erdőben való időtöltés nem tud, csak különösen jól esni..

Az alábbi képen látható Nagyvillám Sípálya például már gőzerővel üzemel, nem is akármilyen nyitva tartással: hétköznapokon 9 és 21 óra között, pénteken-szombaton pedig 22 óráig fogadva a vendégeket. Gondolta volna, hogy itt 6 felvonó is üzemel? Még ha nem is nevezhető nemzetközi síparadicsomnak, egy szezon eleji besízésnek vagy csemetéinkkel való csúszkálásnak maga a tökély, arról nem is beszélve, hogy a kivilágított sípályán való esti sízés külön élmény és kaland.

nagyvillam2.jpgForrás: www.visitvisegrad.hu

Ha a síelés vagy snowboard nem a mi sportunk egy jó kis tubingot (népies nevén hófánkozást) mindenképp érdemes kipróbálni: saját pálya kialakított kanyargós nyomvonallal és ’fánkfelvonó’ garantálja, hogy nekünk csak kapaszkodni és legfeljebb visítani kelljen. A sípálya mellett megfizethető, egyszerű és nagyszerű szálláshelyeket jelentenek a Mogyoróhegyi Erdészeti Erdei Iskola 12 személyes faházai. A házakból kilépve pazar kilátás tárul elénk, így már egy reggeli szabadtéri nyújtózkodás feltölti az embert energiával, életkedvvel, nem beszélve egy kiadós kirándulásról. Természetesen az sem utolsó szempont, hogy Visegrád számos látnivalóval, kellemes wellness szállodákkal várja a látogatókat, ötletet meríteni ajánljuk ezt az oldalt.

A Dobogókői Sícentrum sajnos megsínylette a tavalyi jégkárokat, így jelenleg még csak egy pályával és egy felvonóval üzemel, már amikor van hó (ugyanis a Nagyvillámmal ellentétben itt nincsenek hóágyúk). Érdemes a sícentrum weboldalán tájékozódni indulás előtt, csakúgy mint a Pilis látogatható területeiről, amennyiben sífutás vagy erdei túrázás mellett döntünk. Arra érdemes figyelni, hogy üzemidőn kívül is tilos a sípályán szánkózni, sőt a sípálya tetejére sem szabad szánkóval lépni, hiszen egy véletlenül elszabaduló szánkó igen komoly bajokat is okozhat. A sípályához legközelebbi szánkópálya a sípályán túli átjátszóállomástól a sípálya tetejéig vezető kb. 200 méteres szakasz. A Zsindelyes Vendégház parkolóját érdemes célállomásként meghatározni ehhez a programhoz. Amennyiben több napos utat tervezünk a Pilisbe, szálláshelyek között bőven lehet válogatni az egyszerű turistaháztól a minden igényt kielégítő erdei villáig

A Budapest környéki régióban ez a két sípálya elérhető, de érdemes szem előtt tartani, hogy még sokkal több hazai sípálya várja a lesiklás szerelmeseit, mazsolázni ITT lehet.

Szép havas (és jégmentes) erdőket, kellemes téli sportolást!

dobogoko2.jpgForrás: www.dobogokosi.hu

Szólj hozzá!


2014.11.25. 11:01 Verbal

3 hangulatos karácsonyi vásár Budapest környékén

Számos ismerősöm jár külföldre karácsonyi vásárt látogatni, amit részben meg is értek. A téli vásárok forraltboros-fahéjas illata, a gyönyörűen feldíszített terek, pavilonok és ezzel együtt igényes kézműves karácsonyi ajándékok beszerzésének lehetősége valóban van olyan vonzó kombináció, hogy az ember akár több órás autóutat is vállaljon. De van egy jó hírem: nem kell ehhez sem több órás utat vállalni, sem a Budapest környéki régió határait átlépni! Fővárosunk közelében remek kirándulási célpontok vannak, ahol nemcsak a vásári forgatagban merülhetünk el, de hozzá kitűnő programokat is csatolhatunk, hogy teljes legyen a nap.

Szentendre alapjáratban sem egy unalmas, szürke kisváros.. Hát még hóesésben, díszkivilágításban, illatosan! Adventtől Vízkeresztig, Szentendrén programok sokasága várja a helyieket és persze minden látogatót, hogy még könnyebben rá lehessen hangolódni az ünnepekre. A Dumtsa Jenő utcában, november 28-tól január 6-ig tartó Adventi Vásárban pedig bizonyosan sokkal személyesebb, különlegesebb ajándékokat találunk szeretteinknek, mint a hipermarketek polcain. A vásárt gasztrókiállítók teszik végképp ellenállhatatlanná, hiszen ki tudna vagy akarna ellenállni egy bögre forralt eperbornak vagy egy gőzölgő erdélyi kürtöskalácsnak?

SzentendreAdvent.jpgFotó: Dombos János - Forrás: https://www.facebook.com/AdventSzentendre?fref=ts

Visegrád olyan hely, ahová évente többször is érdemes visszatérni, mert biztosan van olyan program, amit még nem láttunk, próbáltunk... Legyen szó aktív élményekről (adrenalinemelő csúszás a Canopy Fun Extreme drótkötélpályáján vagy egy különleges segway-túra a városban az eXtraBringával, esetleg síelés a Nagyvillám sípályán), akár kirándulásról, vagy a történelmi emlékek felfedezéséről, garantáltan feltöltődve térhetünk haza. Ezúttal ezen programokat összekapcsolhatjuk a visegrádi Palotaházban tartott Adventi Kézműves Vásárral, amely december 13-21. között várja a látogatókat lovagi tornabemutatókkal, gyermekműsorokkal és egy hagyományőrző, kézműves vásár minden szépségével.

Visegrád-tél.jpgFotó: Hotel Silvanus - Forrás: http://www.hotelsilvanus.hu/

A Dunakanyar harmadik gyöngyszeme Esztergom, amely - ahogy az alábbi kép is mutatja - télen a szokásosnál is hangulatosabb, varázslatosabb. December 18-21. között, csütörtöktől vasárnapig, idén is a város főterén, a Széchenyi téren várják a karácsonyi vásárok szerelmeseit a pavilonok és az Esztergomi Adventi Vásár  szervezői. Hamarosan itt elérhetők az idei kísérőprogramok, hiszen a portéka-mustra és a falatozás mellett  talpalávalóra is számíthatunk.

 

Esztergom-téli2.jpgFotó: Jan Miklin - Forrás: http://www.janmiklin.cz/

Szólj hozzá!


2014.11.18. 08:52 Verbal

XI. Magyarországi Újbor és Sajtfesztivál a hónap utolsó napjaiban

Kevés inspirálóbb rendezvényhelyszín akad fővárosunkban, mint a Vajdahunyadvár. Elhelyezkedése és a pompás történelmi épület önmagában predesztinálja arra, hogy találkozóponttá váljon, de úgy, hogy a rendezvény egyben újborok és remek sajtok kóstolója...

Újbor2.jpg

A rendezvény helyszíne, a Vajdahunyadvár - Fotó: Magyar Turizmus Zrt.

November 29-30-án a gyümölcsös, friss, ropogós, könnyen iható, mondhatnám kacér újboroké a főszerep: ezek a nedűk kiváló példák arra, hogy nem feltétlenül kell fajsúlyos, komoly beltartalmú, hosszú éveken át érlelt bor ahhoz, hogy felfedezzük a borivás szépségeit és a bortermelés komplexitását. A borokat pedig kiváló házisajtok teszik végképp ellenállhatatlanná, ezért Taksony, valamint András napján érdemes a Városliget felé venni az irányt.

A borfesztiválokhoz képest mérsékelt ár (2000,- Ft/fő) magában foglalja a borok és sajtok kóstolását, a logós poharat és a borélménydömpinget. További részletek: http://ujboressajtfesztival.hu/prog.html

Jó kóstolást!

Újbor.jpg

Forrás: http://ujboressajtfesztival.hu

1 komment


2014.11.06. 16:28 Verbal

Egy wellness gyöngyszem Budapest közelében

Talán nem vagyok egyedül azzal, hogy néhány hét elteltével, azaz néhány otthon töltött kellemes, de alapvetően kevésbé ingerdús hétvége után keresem az újabb impulzusokat. Azaz az utazási lehetőségeket, a tippeket kiránduláshoz, családos programhoz, fesztiválhoz.

Nemrég eljött az a hétvége, amikor csillapíthatatlan vágyakozást éreztem, hogy családommal mármost bugyborékolós hétvégét szeretnék, magyarosan szólva egy kiadós wellnessezést. Kisgyermekesként és nagycsaládosként most még egyszerűbbnek találom azt, amikor a szállodából a wellness részlegbe papucsban lecsoszogva lehet máris mártózni és a gyermekek alvásideje közeledtével hosszabb autózás helyett csak egy liftezés választ minket el az ágytól.

Fentieknek megfelelően némi keresés után új gyöngyszemre akadtam a főváros közelében, már ha belefér egy szűk egyórányi autózás a "közelében" értelmezésébe. Bánkról egyre gyakrabban hallani a Bánkitó Fesztivál és a Louis Armstrong Jazzfesztivál okán, mégis a többségnek üres folt az élmény-térképén. Itt az idő, hogy ezen változtassunk, mert a község és az itt található Tó Wellness Hotel tényleg megér egy látogatást, fesztivál ide vagy oda.

Bánk.jpg

Bánk madártávlatból - Forrás: www.bank-falu.hu

A ***+ besorolású szálloda minden igényt kielégít wellness, gasztronómia, pihenés és természetközeli elhelyezkedés témakörökben. Igényesen kialakított étterem és vendégterek, klassz gyermekjátszó, kényelmes szobák fogadtak bennünket. Az étterem kínálata még az ínyencek számára sem hagy kivetnivalót, az ízléses tálalás nem megy a fejadag rovására, az ételek ízvilága, elkészítése messze a 4-5 csillagos szállodák világába repít bennünket.

A wellness.... Nos, egyszerűen pompás. A szálloda méretéhez képest igen nagy teret jelent, még így télidőben is, amikor a kinti medencével már nem lehet számolni. El tudom képzelni, hogy még teltház idején sincs tumultus. Az élménymedencék két külön részlegben helyezkednek el és bár nincs külön gyermekpancsoló, de nem is hiányzott (a kargumival felszerelt gyermek tapasztalataim szerint amúgyis jobban szereti a lebegést a mély vízben). Gyermekeim a vízben töltött idő nagy részét egyébként a sodrófolyosóban pörögve töltötték, ami elképesztően erős és ezáltal már-már extrém élménybe csapó sodrást produkál; kiszállni egyedül sem könnyű, nemhogy gyermekkel... De kiszállni persze senki nem akart, a kb. 10 perc minden másodpercét kiélvezték a csemeték... minden alkalommal amikor újraindult a sodrás.

tóHotel3.png

Wellnessben erős - Forrás: www.towellnesshotel.hu

Tapasztalataimat summázva, a pezsgő-, bugyogó-, hát- és nyakmasszírozó és ellenáramoltató vízi berendezések kiaknázására önmagában kell egy hétvége (és akkor a panorámaszaunáról, gőzkabinról, pezsgőmedencéről még nem is beszéltünk). Megvallom őszintén, a szállodából ki sem tettük a lábunkat a kicsekkolásig, pedig lett volna kedvem egy sétához a tó körül, egy kiadós biciklizéshez, a szlovák tájházat megnézni vagy akár a szomszédos kalandparkhoz (ez utóbbi mentségemre már zárva tart tavaszig). Tudok kritikus is lenni, de itt most nem találtam hibát a gépezetben, ajánlom hát a szállodát azoknak, akik egy nem túl nagy, és ezáltal családiasabb hangulatú, ugyanakkor jó ár-érték arányú wellness szállodát keresnek.

(Zárójeles megjegyzés, hogy családoknak, baráti társaságoknak a hangulatosan berendezett, 4- és 6-ágyas Tó Apartmanok is jó választást jelentenek. Részletek ITT)

Vasárnap azért maradt idő egy nógrádi várlátogatásra is, amit Budapest felé tartva ejtettünk meg. A vár alatt található Enoteca Borbisztró jó megoldás a vasárnapi ebéd elköltésére (kiváló a pizzájuk, de a babgulyásuk is), vagy akár egy forró teát meginni a nem túl megerőltető vársétát követően. A romoktól egyébként pazar körpanorámás kilátásban lehet részünk, érdemes ezzel a kitérővel számolni, már csak az idegeket kisimító élmény miatt is.

Ha több napot is eltöltünk Bánkon, egyfelől örüljünk, hogy ilyen jó dolgunk van, másfelől tervezzünk be egy látogatást a Nőtincsen található Seholsziget Élményparkba (nem csak gyerekeseknek!) vagy tervezzünk egy diósjenői kültéri programmal. Ez utóbbi lehet egy kellemes horgászat a Diósjenői-tavon, vagy egy kiadós, 17 km-es túra Diósjenőről a Csóványosra - ahol egyébként új kilátó fogadja a mászókat - vagy akár egy családi, baráti kiruccanás az Erdei Szabadidőparkba, ahol gyermekeink az állatsimogató, a erdei játszótér és mindenféle izgalmas kültéri játékok (úgy mint íjászat, trambulin) miatt érezhetik úgy, hogy gyermeknap van.

Diósjenő.jpgA Diósjenői Erdei Szabadidőpark - Forrás: www.erdeiszabadidopark.hu

Ha eddig Börzsöny volt a kedvenc falum (ld. ezt a cikket), ezennel elmondhatom, hogy Bánkon megtaláltam a régióban a kedvenc szállodámat.

Szép őszi hétvégéket!

 

 

 

 

1 komment


2014.11.03. 15:30 Verbal

Szombaton irány a Városliget

November 8-án a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a helyünk, gyerekestül, nagymamástul - legalábbis 10:00 és 20:00 között. Márton-nap alkalmából a múzeumban a hagyományőrzéssel egybekötött szórakozásé a főszerep, hiszen nemcsak libasimogató várja a kicsiket, de izgalmas kézműves foglalkozások is, úgy mint magkép készítés, szépírás lúdtollal, libatoll fosztás vagy pecsétviaszöntés.

A szülőknek ajánljuk a bortörténeti tárlatvezetést vagy a vártörténeti sétát az Apostolok tornyába, csak hogy néhányat említsünk a különleges séták közül. 

Az egész nap zajló előadások, gyermekműsorok végén, 18:00-kor zenés töklámpás felvonulás lesz a kézműves műhelyben készített töklámpásokkal.

Az őszbúcsúztató mulatság részletei:

Marton_nap_2014_szorolap_01.jpg

Marton_nap_2014_szorolap_02.jpg

Szólj hozzá!


2014.10.22. 15:08 Verbal

Művészettel a gyermekekért a Turai Kastélyban

A hagyományteremtő jótékonysági rendezvényt 2014. október 26-án rendezik meg a Turai Kastély épületében. A szervezők a bevételt a művelődési ház udvarán található terület renoválására szánják, hogy alkalmas legyen rendezvények megtartására, különös tekintettel a gyermekekre. Az összművészeti, színes programban szereplő művészek mindegyike kötődik valamilyen módon Turához, és térítésmentesen vállalták a fellépést vagy az alkotásuk kiállítását.

A program és a jegyárak megtalálhatóak a www.turaikastely.hu honlapon is.

KastelyJOTEKONYSAGI.jpg

Szólj hozzá!


2014.10.21. 09:59 Verbal

Hírek a Gödöllői Királyi Kastély háza tájáról

Mostani bejegyzésünknek több apropója is van, hiszen Gödöllőn, Sisi egykori kedvenc uradalmában ősszel sem áll meg az élet. Sőt, a programok szinte egymást érik, kezdve az október 24-26. között zajló XIII. Liszt Fesztivállal. A rendezvény első napján Liszt egyházi kórusműveit hallgathatjuk meg, a második napon Bogányi Gergely zongoraművész és Jávorkai Sándor hegedűművész koncertje kerül sorra, október 26-án pedig Várjon Dénes koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a Lovardában.Gödöllő.jpg

Forrás: www.kiralyikastely.hu

A koncertek előtt érdemes időt szánni a kastély gyönyörű parkjára, ami akár egy önálló látogatást is megér, különösen az őszi színpompás időszakban. Ehhez ráadásul a Gödöllői Kastély Parktérképe is a segítségünkre is lesz, amely nem csak a park nevezetes fáinak és védett növényeinek képes, informatív kalauza, de egyben a királyi kertben lévő épületek, szobrok igényes térképe is.Gödöllő2.jpg

Forrás: www.kiralyikastely.hu

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban: a kastély egy régi-új szoborral gazdagodott, októberben ugyanis átadták Grassalkovich I. Antal kedvenc lova, Schimmel szobrát is, amely 1945 környékén eltűnt és amelyet egy 2010-ben megtalált darabja és a rendelkezésre álló fényképek segítségével Varga Zoltán Zsolt restaurátor művész vezetésével újramintáztak.

A kastély további izgalmas programjairól és látnivalóiról itt tájékozódhatunk: www.kiralyikastely.hu

Gödöllő3.jpg

Forrás: gvkik.hu és godollo.hu

 

 

Szólj hozzá!


2014.10.17. 10:19 Verbal

World Press Photo 2014 kiállítás

A kiállítás jellegénél és a személyes élményeknél fogva talán itt a legnehezebb szavakba önteni egy ajánlót. A World Press Photo, ahogy eddig sem, most sem az általános médiumok által közvetített képeket tárja elénk, hanem azt a valóságot, amellyel mi magunk szinte soha nem szembesülünk. Gyakrabban szerencsére, ritkábban sajnos. Merthogy vannak idén is felemelő, inspiráló képek is, nem kis számban.

WPP2.jpg

A World Press Photo győztese, John Stanmeyer, USA, VII for National Geographic
Forrás: http://www.worldpressphotohu.info/

A világnak annyi pontján van mérhetetlen szenvedés és embertelen körülmények közti túlélés (vagy legalábbis erre tett kísérlet), annyiféle hihetetlen sors és ember maradna ismeretlen, ha ennyit sem látnánk belőlük.. A kiállított képeket elnézve bizonyosan mélyebb érzelmeket élünk át, mint egy színházi előadás vagy mozizás után, érdemes hát a valóban csodálatos képekre egy-két órát szentelni. Vagy amennyit jólesik.

A World Press Photo kiállítás 2014. október 26-ig látogatható a Néprajzi Múzeumban (Kossuth tér 12.).

A kísérő kiállítások közül ajánljuk az emeleten megtekinthető, Peter Turnley "French Kiss" - A Love letter to Paris c. kiállítást is (Francia csók- szerelmes levél Párizshoz), a művész most megjelent könyvének képeiből.

Nyitvatartás és egyéb részletek http://www.worldpressphotohu.info/

 

WPP.jpg

World Press Photo 2014

WPP3.jpg

Kísérőkiállítás: "French Kiss" - A Love letter to Paris

Szólj hozzá!