Budapest és környéke

Hirdetés

Tovább a Facebookra

2015.06.30. 08:00 Bíróné Fodor Anna

Sába királynője operabemutató a Margitszigeten

Pénteken mutatják be Goldmark Károly legismertebb operáját a Budapesti Nyári Fesztivál keretén belül a Magyar Állami Operaház és a Szabad Tér Színház közös produkciójában a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Káel Csaba rendezésében.

saba.jpg

Az idén 140 éves monumentális zenedráma hozta meg a magyar származású zeneszerző számára a világhírt. Az egzotikus nagyopera a beteljesületlen szerelemről mesél, és a varázslatos kelet világába röpíti nézőjét.

Ármány és szerelem, rejtőzködés és lelepleződés, vágy és manipuláció: Salamon király, a bölcs uralkodó és Sába, a legendás szépségű királynő végzetes találkozásának története.

Bővebben >>

 

Szólj hozzá!


2015.06.19. 14:12 Verbal

Designer aukció a Múzeumok Éjszakáján a Goldberger-ben!

2015. június 20-án a Múzeumok Éjszakáján a divat szerelmeseit várja a Goldberger Textilipari Gyűjtemény. A múzeum ezen az estén Designer aukciót szervez, amelyen a legismertebb hazai tervezők ruháira, kiegészítőire is lehet licitálni. A hazai divattervezők most már külföldön is elismert tagjai rögtön reagáltak a múzeum felkérésére és legjobb darabjaikat ajánlották fel az árverésre. Little black dresstől kiegészítőkön át táskákig, aki akar, kompletten felöltözhet ezen az estén. Az aukciót Winkler Nóra vezeti, aki az esemény szakmai partnere.

goldberger.pngA Goldberger Múzeum

A legismertebb hazai tervezők, köztük Nanushka, USE unused Je Suis Belle és Dora Abodi ruhái és kiegészítői várják a licitálás izgalmaira vágyókat a Goldberger Textilipari Gyűjtemény első Designer aukcióján, ahol igazi különlegességek is felbukkannak. NATI 100% PURE IDEA a Magyar Formatervezési Díj 2014 különdíját nyerte el az aukcióra felajánlott szoknyával, a NAVONA Fashion menyasszonyi ruhája pedig egyedi megrendelésre készült: a Jóban Rosszban című tévésorozatban Szabó Zsófi viselte egy esküvői jelenetben.

dsc_3397_kicsi.jpgA Goldberger Múzeum

Az aukció mellett Magyarország legnépszerűbb bloggerei - Festy, Chaby, Venka és Fanni gardróbja - személyes stílustanácsadással várják a látogatókat, az alkotni vágyók pedig Pandarte workshopon is részt vehetnek, valamint néhány kiállított ruhát kollektív műalkotásként saját ízlésük, kedvük szerint dekorálhatnak.

dsc_4141_kicsi.jpgA Goldberger Múzeum

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény Magyarország első kutyabarát múzeumaként ezen az estén is szívesen látja a kutyusokat. Nemcsak női és férfi darabok kerülnek kalapács alá, hanem négylábú kedvenceknek készült designer nyakörvek is, amelyeket két óriás uszkáron tekinthetnek meg az érdeklődők, a büfében pedig „kutyamenü” várja a négylábú látogatókat.

dsc_3386_kicsi_1.jpgA Goldberger Múzeum

Részletes program
17.00-24.00
Személyes stílustanácsadás Magyarország legnépszerűbb bloggereivel: Festyvel, Chabyval, Venkaval és Fanni gardróbjával
17.00-24.00
PandArte workshop: nyaklánc és karkötő készítés pamutból, textiltáska festés

17.00, 19.00 és 23.00
Tárlatvezetés „A Goldberger…” című állandó kiállításban
21.00
Designer aukció, vezeti: Winkler Nóra

A programok Múzeumok Éjszakája karszalaggal látogathatók, amely a helyszínen is megvásárolható.


További információ:
Falus Ildikó
sajtó- és közönségkapcsolatok
36 20 509 82 22
falus.ildiko@obudaimuzeum.hu

Szólj hozzá!


2015.06.11. 09:08 Bíróné Fodor Anna

A Nemzeti Filharmonikusok koncertjével nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Minden műfajban magas színvonalú programokat kínál a 11. Budapesti Nyári Fesztivál

Az ország leghosszabb és legszínesebb kulturális fesztiválja minden eddiginél gazdagabb programkínálattal készül a nyárra: több mint 100 produkcióval várja hazai és külföldi vendégeit júniustól augusztus végéig a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadokon.

Június 12-én nyit a szezon a Liszt és Dante című koncerttel – a Nemzeti Filharmonikusokat Kocsis Zoltán vezényli. Az idei nagy operabemutató Goldmark Károly Sába királynője című monumentális operája lesz a Magyar Állami Operaházzal közös produkcióként. Carl Orff 120. születésnapján, július 10-én a Szegedi Kortárs Balett és a Budafoki Dohnányi Zenekar különleges produkcióját mutatják be, a Catulli Carmina és a Carmina Burana című táncjátékot.

A Vive la France! szimfonikus filmzene-koncerten megemlékeznek Edith Piaf születésének 100. évfordulójáról, melynek külföldi sztárvendége Élodie Frégé francia énekesnő.

Puccini Tosca című operáját a hagyományokhoz híven külföldi énekesekkel viszik színre – a címszerepben Béatrice Uria-Monzon látható, Cavaradossit a fiatal chilei tenor, Giancarlo Monsalve alakítja.

www.szabadter.hu
www.facebook.com/bnyfesztival
www.youtube.com/szabadter
instagram.com/budapest_summer_festival/

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál Kultúra Budapest


2015.06.10. 15:38 Verbal

Visegrád új szemszögből

Ezúttal valószínűleg még annak is fogunk tudni újat mutatni, aki gyakran jár Visegrádra, hiszen az Itthon vagy! alábbi epizódja valóban különösen információgazdag és szórakoztató lett. Nem szokványos szemszögből mutatja be a Dunakanyar egyik legnépszerűbb települését, de itt ne csak a madártávlatból vett gyönyörű snittekre gondoljunk, hanem érdekes interjúalanyokra, szokatlan helyszínekre és egy csipet humorra is...

visegrad_mediaklikk.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!


2015.06.03. 11:03 Verbal

Forgalmirend-változás a Bakering környékén

Mai nappal indulnak a délelőtti járatok a Bakeringnél, vagyis a három tömegközlekedési eszköznek álcázott mobil péksüti-kioszk, a villamos, a troli és a városi (kék) busz. A kezdetektől - ami nem is volt olyan régen - az volt az érzésem, hogy ez egy nagyon klassz kezdeményezés, így reggel egyszer csak eszembe ötlött, hogy megnézem merre járnak.

bakering.png

Miután a Budapest Bakering weboldala a térképet nyitja meg a járművek aktuális tartózkodási helyével, kiderült, hogy néhány lépés választ el csupán, hogy élőben is megcsodáljam a Madách téren parkoló buszt és trolit. Nagyon nem kell kapkodni, hiszen a srácok kényelmesen, komótosan közlekednek, és egy-egy forgalmas csomópontban hosszan állnak, így ezzel az alkalmazással valóban lehet tervezni.

bakering2.png

Mint a helyszínre érve kiderült, ez a járművek első délelőtti útja, ugyanis eddig délutáni-esti üzemben járták a várost - annak is a 7. kerületét - most azonban délelőtt is le lehet csapni az édes-sós karikákra. A ringek többféle különleges töltelékkel készülnek, én ezúttal egy szárított paradicsomos-parmezán sajtos illetve egy kolbászos-aszalt sárgabarackos sütemény mellett döntöttem. Mindkettőről elmondható, hogy komplex, érezhetően gondosan összeállított ízvilággal bír, de mivel nem vagyok gasztroszakértő, nagyobb mélységekbe nem is merülnék.. Finomak, na.bakering-valasztek.png

Külön jó, hogy számítanak a fogyasztói véleményekre, visszajelzésekre és a jelek szerint aktív Facebook életet élnek, ami egy induló projektnél magától értetődő (lenne...bár sokszor nem az), úgyhogy érdemes ide is egy pillantást vetni. 

Sok sikert, biztonságos közlekedést!

 

Vízió - Budapest Bakering

A UPC 10 millát ad, ha jól válaszolunk 3 kérdésre! Az egyik kérdés, mi a cége víziója? . ...hát íme a Budapest Bakering víziója!!! Tetszene ha teljesülne???

Posted by Budapest Bakering on 2015. április 29.

Szólj hozzá!


2015.04.28. 14:02 Verbal

7 klassz kültéri program gyermekkel Budapesten és környékén

Nem könnyű hétvégente elővenni kreativitásunkat és helyrajzismeretünket, hogy az egyébként kellemes, de többeknek már sokszor látott Normafa, Budakeszi Vadaspark vagy Libegőzés mellé új élményeket tervezzünk családunk számára. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani néhány ismert és kevésbé ismert helyszínnel, állandó programmal, hangsúlyozva, hogy bár a lista akár végtelen hosszú is lehetne, igyekeztünk olvasható hosszúságúra szabva, a legjobbak közül válogatni. Igény esetén folytatás következik…

1. Skanzen

A kiemelt ünnepek és rendezvényes napok idején különösen népszerű, a „normál” hétvégéken viszont épp a mérsékelt látogatószám miatt olyan attraktív a Skanzen, ahol gond nélkül el lehet tölteni egy egész napot. Hogy mivel? A népi életmódot számtalan formában bemutató szabadtéri múzeumban először is – menetrendtől függően – kipróbálhatjuk a hangulatos Skanzen vonatot a 8 tájegység bejárására. Az élő múzeumi programokat pedig felsorolni sem lenne könnyű, így itt most csak néhány lehetőséget említünk: a gyógynövények jótékony hatásait bemutató boszorkánykonyha valószínűleg anyának és lányának is hasonlóan izgalmas program, a cipósütés-pereckészítés, a bőrfeldolgozás, a gyöngyfűzés és a gyertyamártás pedig szintén ideális családi program, ahol gyermekünk játszva sajátíthatja el a hagyományőrzés és a népi mesterségek alapjait. Ezen változatos programok mellett számtalan további meglepetés várja a látogatókat, valóban csodálatos, madárcsicsergős és idegeket kisimító környezetben. További információk: www.skanzen.hu

skanzen2r_1.jpgFotó: www.skanzen.hu

2. Sas-hegyi Látogatóközpont

Amennyiben nem szeretnénk Budapestről nagy távolságot tenni, jó ötlet lehet a megújult Sas-hegyi Látogatóközpont valamelyik vezetett túráján résztvenni, vagy akár önálló sétát tenni a pazar kilátást biztosító hegyen, majd az interaktív kiállítótermet megnézni gyermekünkkel. A panorámateraszon állva pedig sorra lehet venni a város jellegzetes épületeit a távolból. Esős időben váltsunk a Szemlő-hegyi-, esetleg a Pál-völgyi-barlangra, ezek megunhatatlan kalandokat rejtő helyszínek a legtöbb gyermek szemében. További információk: www.dunaipoly.hu és leírás a régió barlangjairól http://itthon.hu/budapesteskornyeke/barlangturak

sashegyr.jpgFotó: www.dinpi.hu

3. Budaörsi-kopárok

A XI. kerületi városhatártól valóban csupán két percnyi autózásra lévő Budaörsi-kopárok nem véletlenül egyre többeknek kedves kirándulóhely. Filmbe illő dolomit sziklák (amelyek egyébként cirka 200 millió éve Észak-Afrika partszegélyén alakultak ki), és különleges fajok az itteni hegyek fő vonzerői: a madarak közül a citromsárga citromsármány és a ritkán mutatkozó haragossikló (amely ugyan haragos – főleg, ha piszkáljuk – de legalább nem mérges). A helyi fauna és flóra megismerése mellett a Vitorlázórepülő emlékmű külön örömforrás a kiskorúnak, különösen, ha elmagyarázzuk, hogy az itt látható repülőszárny nem valamelyik légi járműről pottyant oda, hanem az első Magyar Vitorlázórepülő Egyesületnek állít emléket, hiszen egykor innen, a Szekrényes-hegy csúcsáról indították csúzliszerűen a vitorlázórepülőket.

budaors2r.jpgFotó: Vékony Orsolya

4. Emese Várispánság – Szigethalom

Még mindig kevéssé ismertnek mondható a Csepel-szigeten, Szigethalmon található múzeumfalu, az Emese Park. A minden elemében korhűen rekonstruált középkori várispánság diákcsoportokat előre egyeztetve az egész évben és egész héten fogad, míg az egyéni látogatóknak hétvégén nyílik alkalma bepillantani a közösség életébe. A mai viszonylatban mérsékelt áron kínált program magába foglal gyakorlatilag egy teljes időutazást: ismerkedést a kézműves mesterségekkel és a lovagterem tárlatával, középkori hajóval való csónakázást, íjászat kipróbálását és általános bepillantást a középkori élet mindennapjaiba a vezetett látogatásnak, a korhű ételeknek és öltözetnek köszönhetően. További információk: www.emesepark.hu

emesepark2r.jpgFotó: www.emesepark.hu

5. Vácrátót Botanikus Kert

Hiszek abban, hogy a szülő olykor joggal tart igényt olyan családi programra, ahol elengedheti magát, nem kell a gyermeket minden pillanatban felügyelnie, esetleg a kisdedet a nyakába véve gyermekkoncerten csápolnia. Azt hiszem egy kellemes séta a Vácrátóti Botanikus Kertben éppen ilyen; a gyermek szabad levegőn, párját ritkító környezetben ismerkedhet az élővilággal – ahogy mi is – amelynek gazdagságát nem szabad alábecsülni, hiszen rágcsálók, kisragadozók (pl. nyest, róka), 62 madárfaj, siklók-békák-gyíkok is élnek a területen. Amennyiben időnk engedi, guruljunk el Vácra is egy ebédre vagy egy villám-múmialátogatásra, de egy egész hétvégét is megér rászánni a barokk kisvárosra, számtalan látnivalója okán. További információk: www.botanikuskert.hu

vacratotr.jpgVízimalom a Vácrátóti Botanikus Kertben - Fotó: Czinege János – www.kepguru.hu

6. Ráckeve – piacozás és csónakázás

Rögtön az elején leszögezném, hogy a Ráckevén szerda és szombat délelőttönként szervezett Csónakos Piac nem azért kapta nevét, mert csónakról adják-veszik a portékát, hanem mivel a Duna-parti sétányon kapott helyet majd 50 éve, és ma is gyakran az árusok csónakkal érkezve hozzák termékeiket. A rendkívül hangulatos piac egyik kihagyhatatlan állomása az ország egyetlen működő úszó malma, a Ráckevei Hajómalom amelyben már csak látványőrlést végeznek, de az valóban megér egy látogatást. Amennyiben a piacon megvettük a kötelező vásárfiát gyermekünknek és magunknak is, a helyi Tourinform irodában érdeklődve tájékoztatást és segítséget kaphatunk egy kisdunai kenutúra megszervezéséhez, ami bizonyosan emlékezetes eleme lesz kirándulásunknak. Különösen, ha a gyermek is lapáthoz jut és a túra során a hattyúk mellett napozó mocsári teknőst, vidrát vagy méretesebb kockás siklót is megpillantunk.

kenuturar.jpgFotó: www.kisdunakenutura.hu

7. Kortól függően Mátyás Király Játszópark, bobozás vagy Canopy drótkötélpálya Visegrádon

A gyermek korától függően a közeli Visegrádon bármely család megtalálhatja a számára megfelelő szabadtéri programot. Kezdjük a bölcsis-ovis korú csemetéknek szájtátásra és önfeledt szórakozásra okot adó Mátyás Király Történelmi Játszóparkkal, amely fából készült, fantasztikusan színes, kedves figuráival, és igényes mosdóival, ivócsapjaival minden igényt kielégítő játszótérnek minősíthető.

matyaskiralyjpr.jpgFotó: Harmath Beáta – www.eletszepitok.hu

Valamivel nagyobb gyermekek akár önállóan, akár a szülő előtt ülve lobogtathatják hajukat a téli-nyári bobon, két bobpályán ugyanazon - a Fellegvárra panorámás - területen. További információk: www.bobozas.hu

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban, az adrenalin szintet leginkább emelő program, a nagyobb korú gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt felejthetetlen canopyzás. A drótkötélpályán való csúszkálás csak elsőre tűnik különösen nagy bátorságot követelő szórakozásnak, a fák fölött suhanva már színtiszta élvezet (tériszony egyáltalán nem hátrány, mint magam is megtapasztaltam!). Mire az utolsó szakaszhoz érkezik az ember, már gondolatban tervezi a következő alkalmat… További információk: www.canopy.hu

 

 canopyr.jpgFotó: www.canopy.hu

Szólj hozzá!


2015.04.24. 12:49 Verbal

Kékfrankost, de most!

Újabb boros esemény, amelyről nem tudok nem írni. Minden fajtabort bemutató kóstoló izgalmas, újabb és újabb távlatokat nyit és kiváló alkalom, hogy tanuljunk, ízleljünk és élvezzük a kettő összhatását. Úgy gondolom, hogy a bor iránt érdeklődőknek, de a szakmában dolgozókról beszélve sincs az a szint, ahol ne lehetne újat tanulni. Remélhetőleg nem túl hatásvadásznak tűnő hasonlattal élve, az emberekhez hasonlóan minden palack bor más és más, mindegyiknek van története, mesélnivalója. Ehhez szeretnék kompakt és részben szubjektív háttéranyagot szolgáltatni a kékfrankosról, amely ugyan nem autochton magyar fajta, de mégis olyan kedves magyar borivónak.

Nem különösebben kényes vinifera fajta, amely amellett, hogy gyorsan nő és viszonylag bőségesen terem, nem könnyen rothad, ezért is válhatott hazánk legelterjedtebb fajtájává. Ez hozta ugyanakkor a 90-es években devalválódását, általános renoméjának hanyatlását és a 'szofisztikáltabb' fajták felé fordulást. Szerencsére ez a trend az ezredforduló táján kezdett megváltozni, a borászok is felfedezték a terméskorlátozott kékfrankosban rejlő potenciált...

A savhangsúlyosnak mondott bor teljesen más arcát mutatja acéltartályos érleléssel (jó esetben élénk, gyümölcsös, kevésbé koncentrált, jól iható bor kerül a palackba), és például kishordós érleléssel (amikor is nagy beltartalmú, selymes, komplex nedűvé válhat). Ahány ember, annyi ízlés, de részemről nem egy alkalommal a kékfrankos hozta a legnagyobb meglepetést egy-egy sorban. 2-3 ezer forintért már olyan tételeket kapni, amelynél az ember nagyon is felhúzza a szemöldökét és rendezi gondolatait a fajtával kapcsolatban... Az egyik ilyen kellemes meglepetést okozó - széles körben még kevésbé ismert - borász is jelen lesz a 70 kiállító között, ha valakit érdekel, megsúgom, hol nézzen körül :)

Verbal
(WSET advanced)

Dátum: 2015. április 25., 14:00-tól
Helyszín: Sofitel Budapest
Részletek: http://kekfrankosmost.hu/

kekfrankos.pngForrás: www.kekfrankosmost.hu

Szólj hozzá!


2015.04.07. 13:16 Verbal

Kultúra vagy kerekezés legyen most hétvégén?

A most következő április 10-12-i hétvégén szinte kötelező a kulturális programokat első helyen említeni, hiszen a nagyközönség számára szervezett művészeti előadásoknak se szeri se száma. Kezdve a legnagyobb horderejű eseménnyel, a Budapesti Tavaszi Fesztivállal, amely péntektől ígér miriád különböző programot, a főváros legimpozánsabb koncerttermeiben és rendezvényhelyszínein; úgy mint a Művészetek Palotája, a Vigadó, a Zenekadadémia, a Budapest Jazz Club vagy épp a Bálna termeiben. Részletek itt. A kültéri programban gondolkodóknak pedig ajánljuk a tavaszköszöntő Promenádot, mely 600 táncost, énekest, gólyalábas figurát vonultat fel több helyszínről indulva. Részletek itt.

btf.pngForrás: BTF - https://www.facebook.com/events/1567628620188232/

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál is most pénteken, április 10-én indul és egy héten át jelent minőségi filmnézésre garanciát a Puskin, az Uránia, a Toldi és az Örökmozgó mozikban, illetve ráadás helyszínként az A38 hajón. Részletek itt.

Szombaton, április 11-én zajlik a 10. jubileumi Versünnep Fesztivál a Nemzeti Színház színpadán és az épület előtti téren. A programot górcső alá véve kiderül, hogy versünnep döntőjére kiváncsi közönség mellett a családosoknak ugyanúgy érdemes lehet kilátogatni a Duna-partra az Eszter-lánc mesezenekart megtekintendő, vagy a fiataloknak a slam poetry vagy épp a flashmob performansz miatt... Részletek itt.

Javában zajlik, de még korántsincs vége a Szentendrei Tavaszi Fesztiválnak, melynek keretein belül pénteken és szombaton több színházi és koncertélmény közül és válogathatunk. Részletek itt. Ha a kulturális élményt egy szentendrei városnézéssel kötnénk össze, érdemes ezt a cikket elolvasni, hogy ne hagyjuk ki a legfontosabb szentendrei látnivalókat sem.

szentendrekicsi.pngSzentendre - Fotó: MT Zrt.

Térjünk át a négy- és kétkerekű programokra, hiszen a hétvégére két ilyen programot is tudunk ajánlani. Elsőként az Oldtimerek Hétvégéje tűnik kihagyhatatlannak az autócsodák rajongóinak. A Vasúttörténeti Parkban 500 veterán jármű várja a látogatókat, melyek között még veterán motorok és fakerekű autók is lesznek. Hadtörténet rajongók és fiús szülők, figyelem: ha a fentiek nem lennének elegendő hívószavak, idén is lesz katonai szekció, ahol harcászati bemutató (példának okáért hídrobbantás..) és katonai felszerelések, ruházatok között elevenedik meg a múlt század. A Park számtalan interaktív programja mellett (hajtányozás, lóvasút, kerti vasút stb.) mellett gasztronómiai utca és gyermek programok is színesítik a hétvégét. Részletek itt.

oldtimer.pngFotó: www.oldtimershow.hu

Az előzőhöz csak annyiban hasonlít a most következő, hogy ez is korhű kerekezésről szól, viszont itt már (járművenként) csak két kerékkel lehet számolni, de annál több kosztümmel. A 9. Tweed Kerekezés Európa egyik leglátványosabb kerékpáros felvonulása Budapest belvárosában, mely idén április 11-én, szombaton, 10:00-tól indul a Táskarádió Eszresszótól (honnan máshonnan). A 20-as, 30-as éveket megidézendő érdemes elővenni tweed zakónkat, és hozzá „la vie est belle” hozzáállásunkat. Ha épp kölcsönadtuk tweed együttesünket, jó lesz a kreppzsorzsett vagy dzsörzé koktélruhánk is… A lényeg, hogy kicsit nézzünk utána, milyen is volt az akkori viselet és ha elég korhű szettet sikerült összeállítani, már lehet is nevezni a különféle kategóriák egyikében. Nézelődni lehet jelentkezés nélkül, viszont a nyereményekért harcba szállni klassz megjelenésünkkel és felékesített kerékpárunkkal már csak regisztráció után lehet. Részletek itt.

tweed.pngFotó: Facebook: Tweed Kerekezés https://www.facebook.com/events/527523857390040

Mi szóltunk, aki ezek után unatkozik, vessen magára ;)

Szólj hozzá!


2015.03.26. 12:31 Verbal

Húsvét különleges környezetben - 5 tipp

Milyen jó is, amikor a Húsvét valóban a pihenésről szól és legalább egy napig nem kell keresni a gyermek szórakoztatásához a programokat, nem kell szaladni kölcsön-nyusziért és jó esetben a főzéssel sem kell bajlódni. Mivel a tavaszi szünet a családosok jó részének a házi- és ház körüli munkát is jelenti (és azon szerencséseknek akik kertes házban laknak, garantáltan a kerti munkák elkezdését/folytatását), úgy gondolom nem luxus legalább egy napot arra szánni, hogy más gondoskodjon a mi szórakozásunkról, családilag. Ehhez szeretnénk most néhány ötletet ajánlani és egyben biztatni a T. Olvasót, hogy ne habozzon egy napra kiszakadni a megszokott környezetből, új ingereket, élményeket begyűjtendő...

Boomerang Nyuszi Expressz

Ha valami, akkor ez a program bizonyosan magába sűríti mindazt amiért egy átlag gyermek megőrül: Húsvéti nyuszi, vonatozás, mesehősök és állatsimogató. Választhatunk, hogy mesehősök kíséretében, mozdonnyal vagy önállóan utazunk a Vasúttörténi Parkba, az élménydömping a helyszínen azonban mindenkinek garantált. Kezdve a kreatív kuckónál - ahol letudhatjuk a tojásfestéssel való rákészülést a másnapi locsolkodásra - a Park "szokásos" interaktív programjain át, úgy mint hajtányozás vagy lóvasút, az Iszkiri és a Libavonat együttesek gyermekkoncertjéig, számtalan izgalmas családi programmal fogadja a Vasúttörténeti Park a látogatókat Húsvét vasárnapján.

Részletek: www.vasuttortenetipark.hu
Dátum: 2015. április 5., Húsvétvasárnap
Helyszín: Vasúttörténeti Park (1142 Budapest, Tatai út 95.)

boomerang2.png 

Húsvét a Lázár Lovasparkban

Pazar természeti környezetben, a domonyvölgyi Lázár Lovasparkban is programkavalkádra számíthatunk Húsvétkor. A húsvéti kalács és a kemencés lángos illatával fogunk először találkozni, majd a páratlan látvánnyal, amit a Lovaspark és környezete jelent... Ki-ki kezdheti a kis üdvözlő pálinkával, üdítővel és pogácsával a látogatást, majd következhet a látványos lovasbemutató, a gyermekeknek a tojásvadászat, majd "Egy nyuszi kalandjai" c. előadás és a nap folyamán lovasfogatozás, pónilovaglás, állatsimogató és kézműves foglalkozások kifulladásig. Illetve amíg meg nem éhezik a család, hogy aztán a húsvéti fogásokkal terített svédasztalról lehessen jóllakatni a család apraját-nagyját.

Előzetes bejelentkezés szükséges!
Részletek: www.lazarlovaspark.hu
Dátum: 2015. április 6., Húsvéthétfő, 10:00-tól
Helyszín: 2182 Domonyvölgy, Fenyő u. 47.

 lazar.png

Ibolya Nap a Gödöllői Királyi Kastélyban

Élt egyszer egy királyné, kit alattvalói mind nagyon szerettek közvetlensége, kedvessége, embersége miatt. Ennek a királynénak a kedvenc színe a lila volt, kedvenc virága az ibolya... Így is kezdődhetnek egy mese, de ezúttal a valóságról, egész pontosan Erzsébet királynéról, vagyis Sisiről van szó. Húsvétvasárnap ibolyaszínbe borul a Gödöllői Királyi Kastély egykori lakója, Sisi tiszteletére és az eseménysorozatot "maga" a királyné nyitja meg 10:00-kor. Virágételekkel kapcsolatos előadás, játékos családi kastélynézés tárlatvezetéssel, illetve a Fogi Színház mesejátéka is a program részei, majd kora délután tavaszköszöntő néptánc és gyermekeknek szóló zenés műsorral számolhatunk. Egész napos arc- és tojásfestés, vidám játékok, kisállatsimogató és számtalan további meglepetés várja a látogatókat.

Részletek: www.kiralyikastely.hu
Dátum: 2015. április 5., Húsvétvasárnap

Helyszín: Gödöllő, Királyi Kastély

 iboly.png

 

Húsvétolás a Skanzenben

Kevés olyan autentikus helyszín jut eszembe a húsvéti hagyományok ápolásáról, mint a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Hagyományos, népi környezetben sajátíthatjuk el Húsvétvasárnap és -hétfőn a tojásberzselés vagy éppen a tűnemezelt tojás készítésének technikáját, miközben a különböző tájegységek portáin ínycsiklandó pászkát, perecet és felfújtakat ehetünk, illetve az egymást követő koncerteken táncolhatunk, netán a számtalan további művészeti vagy népi mesterséget bemutató előadás valamelyikén kapcsolódhatunk ki.

Részletek: www.skanzen.hu
Dátum: 2015. április 5-6.
Helyszín: Szentendre, Skanzen

 skanzen.png

Húsvéti túra Visegrádon

Azoknak akiknek a természetjárás a mindene, ajánljuk figyelmébe a Visegrád és Környéke Turisztikai és Marketing Egyesület vasárnapra tervezett ingyenes erdei gyalogtúráját. A kirándulókat a visegrádi nagyparkolónál (2025 Visegrád, Duna-parti út. 1.) várják 11:00-kor, hogy az alábbi útvonalat bejárva felfedezzék Visegrád természeti kincseit. A túráról visszatérve tervezzünk egy jól megérdemelt, bőséges ebéddel az Étkek Házában vagy valamelyik kellemes visegrádi étteremben. Esős idő esetén a túra elmarad! Érdeklődni a +36 26 397 188-as telefonszámon lehet.

Útvonal: Nagyparkoló – Salamon-torony – Sibrik-domb – Mátyás-forrás – Nagyvillám Sípálya – Fellegvár – Visegrád
Időtartam: kb. 2 óra 30 perc
Dátum: 2015. április 5., Húsvétvasárnap

visegrad.png

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Szólj hozzá!


2015.03.12. 15:12 Verbal

Ébred a természet

 

danko_sandor_leanykokorcsin.jpg

"A tavasz érkezését néhány látványosan szép növényfaj jelzi: márciusban nyílik először az erdőben a kankalin, a sáfrány, az ibolya, a leánykökörcsin és ebben az időben virágoznak a húsvéti ünnepkörben ismert barka virágzatukkal a különböző fűz fajok. Az időjárás enyhülésének emblematikus növényét, a gyakran már a hófoltok közt is megjelenő hóvirágot nagyobb tömegben láthatjuk az erdők, ligetek, cserjések aljnövényzetében. Ez a különösen szép növény még lombfakadás előtt nyílik, hogy minél több fényt szívhasson magába a talajon. Ezért csak rövid ideig, tavasz közepéig láthatjuk pompázni, utána már termését érleli. A növény a kereskedelmi gyűjtés miatt veszélyeztetett, ezért gyönyörködhetünk a virágában, de ne szedjük le! Igaz ez a többi kora tavaszi virágra is, amelyek vázába rakva egyébként is nagyon hamar elhervadnak."
Kép és szöveg: Pilisi Parkerdő Zrt. www.parkerdo.hu

Szólj hozzá!