A Négyszögletű Ipolyerdő

2012. október 10. 12:28 - itthon|Katko

borzsonyipoly_1349864911.jpg_1960x1200



Ne vágja nagy fába még csak képzeletbeli fejszéjét se az a lelkes ökoturista, aktív túrázó, űrturista vagy egy nem éppen mesebeli tündér, aki az Ipoly Erdő területén túrázik, hiszen könnyedén megtalálhatja Nagy Zoárdot, a lépkedő fenyőfát, aki hangos "Mikkamakka!" kiáltással fogja ezt viszonozni. Aki nem ismeri esetleg Nagy Zoárd történetét, a fenyőfáét, aki a mai napig keresi a völgyet, a bükköt és a tölgyet, annak javaslom, hogy ne Dömdödömtől kérje a csodafa történetének elmesélését. Inkább Bruckner Szigfridtől, már ha nem fáj a foga...

Történetünk nem a Százholdas pagonyban játszódik, és nem kell egy szekrényen se átbújnunk ahhoz, hogy eljussunk a helyszínre, a zöld paradicsomba, a kék paprikába, ahol igazi mesevilágot tár elénk a természet. Isten hozott az Ipoly Erdő világában!

Az Ipoly Erdő kezelésében lévő 64 ezer hektárnyi (azt mondja, hogy, hat meg hat, az nagyon sok...) erdő, Nógrád megye teljes és Pest megye északi - a Börzsöny hegység nyugati és déli felét lefedő - részen található. Az erdők különböző tájegységekben terülnek el a Cserháton és a Börzsönyben, ami jól mutatja, hogy az ország talán legszebb vidékét fogja közre a helyszín, amely otthont ad a mai blog bejegyzésnek is. És, hogy miért is írok erről a fantasztikus ökoturisztikai desztinációról? Mutatom, mondom, csinálom, figyelj! Figyelsz?

Amellett, hogy az Ipoly Erdőhöz tartozó Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola első helyet ért el az év ökoturisztikai létesítménye pályázaton, a Dunakanyar csodásabbnál is csodásabb, rejtett természeti kincsei itt találhatóak meg. De nézzük szépen sorban.

Ha szállást keresünk, akkor választhatunk az erdei házak minden igényt kielégítő választékából, legyen az prémium kategória, osztálykirándulós placc vagy bakancsszállás, amit keresünk. Amennyiben osztjuk Dr. Sheldon Cooper azon elméletét, hogy a vonatokat mindenki szereti, akkor is a legjobb helyen járunk, hiszen fantasztikus erdei kisvasút útvonalak épültek ki a térségben, amelyek életre szóló élményt nyújtanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. És ha szeretnénk a srácokat kirángatni a 3G-ből (vagy 4Gből?), kicsit lehozni őket Zionba a Mátrixból, akkor az erdei iskolák programjait kell, hogy nyomon kövessük, hiszen folyamatosan történik valami a tanösvényeken és a vadasparkban.

És Te, kedves ökoturista, Neked szól ez az egész, mert Neked van igazad. Családdal, barátnővel, első vagy második randinak, haverokkal, sütögetni, vadászni, túrázni, a fűben feküdni és számolni a csillagokat. Ez az étlap ennél még sokkal hosszabb, ez csak a Séf ajánlata volt, aki azt mondja, hogy ameddig szép az idő, addig tessék kézen fogni a múzsát, és irány a természet!

Októberi Menü:

Október 22-én, a Diósjenői Erdei Szabadidőparkban, Zúg az erdő, Zeng a kürt címmel rendeznek az Erdészetben programokat. Lesz börzsönyi gímszarvas trófea bemutató, vadász etika és vadász hagyományok bemutatása Lázár Viktor előadásában, íjász bemutató, megtudjuk, hogyan dolgozik a véreb és lesz élő állatokat bemutató előadás és humoros ismeretterjesztés is!

Októberben és Novemberben megismerhetjük az erdő sötét titkait. Vámpírok (rendesek, nem a Patiszon Robi), vérfarkasok, vérmókusok és törpék társaságában cseppenhetünk bele egy valódi erdei horrorba, ahol feszegethetjük határainkat. A Királyréti Erdei Vasút és a Kismarosi Ámulat Társulat közös járata, a Szellemkisvasút garantáltan hátborzongató helyre visz minket... A sötét rengetegbe... 

Eközben a Királyréti Hajtánypálya egészen december 8-ig meghosszabbította nyitvatartását, így addig minden hétvégén élvezhetjük ezt a remek programot.

Szóval, kedves olvasó, végezetül annyit tudok mondani, hogy:

Dömdödöm, dömdödöm, dömdö-dömdö-dömdödöm!

Katko

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr94830309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása