Egy csepp kultúra a reggeli teába, avagy 5 forró tipp januárra

2013. január 10. 15:54 - itthon|Katko

murder_1357827092.jpg_788x594




Elérkezett 2013, magunk mögött tudjuk a beigli hadjáratot, a szilveszteri malackergetést és a teljes 2012-es évet. De mivel is kezdődhetne jobban a szerencsés 13-as, mint 5 kiváló kulturális programmal,  ahova elvihetjük párunkat, elmehetünk egyedül vagy a haverokkal, adott esetben a szomszéd idős bácsival, mert ugye kell a puhítás a hétvégi házibuli miatt, vagy a szilveszteri tombolán nyert malaccal. Bár az érdekes lenne... Mégse, malaccal inkább ne menjünk.

Következzen a szolgálati közlemény, malacmentesen:

1) Murder - A gyilkos tárlat
Budapest, Vörösmarty Üvegpalota, 2013. május 31-ig.

Gyilkosok, gyilkosságok, vér, izgalom. Ez sem disznóvágás. Olyan eseteket mutat be a a kiállítás, amelyek a mai napig nem hagyják nyugodni a közvéleményt, olyan esetek, amelyekről mindenki hallott, amelyekről mindenki sokat beszélt. Olyan speciális effektekkel és modern technológiával mutatja be a tárlat Al Capone-t, Vlad Tepest, Báthory Erzsébetet, Hasfelmetsző Jacket vagy a Ku Klux Klán vérengzését, amely a világon egyedülálló. A Murder – A Gyilkos Tárlat Magyarországon még nem látott technológiai megoldásokat és magas szintű művészeti alkotásokat ötvözve válik az érzékeinket és az értelmünket együttesen magával ragadó interaktív élménnyé. Garantáltan erről fogsz beszélni hetekig!

www.murder.hu


2) Édes dinasztia - az Auguszt cukrászda története
Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, 2013. március 3-ig.

140 éve Budapest közéletének fontos szereplője a cukrászda, amely a Tabánból indult és mára már több helyen várja a kávézni vagy sütizni vágyókat. De miért is ilyen fontos a cukrászda, hogy betekintést nyerhetünk a történetébe? Az öt generációs cukrász család izgalmas, tanulságos, sokszor szívszorító története, akik minden nehézség ellenére tovább vitték a nevet és a filozófiát mindenki számára igen érdekes lehet. A kiállítás apropóját az adta, hogy Auguszt Elemér, 2012. november 30-án ünnepelné 100. születésnapját. A család történetét bemutató kiállításon nem csak régi cukrászati eszközökkel ismerkedhetünk, de egykori üzletek berendezési tárgyai is láthatóak.

www.mkvm.hu

3) Virtuális világ a valóságban
Budapest, Szatyor Bár, 2013. március 3-ig

A 21. században a technikai fejlődés soha nem látott szinten épült be a mindennapi életünkbe. Amíg a 20. században a computerek világán keresztül találkozhattunk csak a virtuális világgal, addig ma már nem lehet internet, okos telefon, laptop vagy I-Pad nélkül minőségi életet folytatni, sem a munka, sem a magánélet területén. Elfogadottá vált, hogy valaki a nap jelentős részét az interneten, mobiltelefonon, vagy valamilyen digitális médián keresztül éli, azon kommunikál, intézi a feladatait. Ezzel a személyes kapcsolatok, találkozások lecsökkennek a szabadidőben eltöltött órákra, melyet ma már azonban szintén lehet másképp eltölteni (3D mozi, internetes vásárlás, zenehallgatás, játékok, online kurzusok, tanfolyamok). Ebben a megváltozott életvitelű társadalmi rendszerben érdekes szempont lehet a művészet és a világ viszonyát vizsgálni. A kreativitásnak vajon határt szabnak vagy inkább felszabadítják és új távlatokat nyitnak a modern médiumok és a közösségi hálók (facebook, twitter, stb.)? Tud-e ma egy művész elszakadni a digitális technológia nyújtotta lehetőségektől és behatásoktól, vagy átformálódik a művészeti megnyilvánulása?

www.facebook.com/szatyorbar

4) Az égbolt másik fele - Válogatás a Ludwig Múzeum gyűjteményéből
Budapest, Ludwig Múzeum, egész évben

A Ludwig Múzeum új állandó tárlata – a legismertebb művek kiállításán túl – ezúttal a gyűjtemény egyik alapvető sajátosságára, az egykori „kelet” és „nyugat” párbeszédére hívja fel a figyelmet, különös tekintettel a rendszerváltás előtti időszakra, a hatvanas-nyolcvanas évekre. 

A múzeum 1989-es alapítása óta programszerűen törekedett a kelet-európai, illetve az amerikai és nyugat-európai kortárs művészet jelenségeinek együtt es bemutatására és gyűjtésére, annak a többirányú és termékeny kapcsolatnak a feltérképezésére, amellyel a régió művészei kötődtek a háború utáni nemzetközi tendenciákhoz és művészeti központokhoz. 

A jelenlegi kiállítás az egyes művek értelmezésével és új összefüggésekbe helyezésével igyekszik az ismert vagy eddig feltáratlan kapcsolatokat megvilágítani, miközben érinti az elmúlt ötven év társadalmi-politikai változásait, és áttekintést ad a múzeum gyűjteményének történetéről is.

www.ludwigmuseum.hu

5) Újpesti Lepkemúzeum
Budapest, 1041 Desewffy utca 26., egész évben

Az újpesti Lepkemúzeum alighanem két rekordot is tart: a legkisebb múzeum (mindössze egy szoba), de az egy négyzetméterre eső látnivalókban biztosan az első. Aki olcsón és gyorsan szeretne sok-sok egzotikus állatot és ritka tárgyat látni, annak elég Újpestre mennie. Természetesen nem csak az élővilág szivárvány színű repülőit mutatja be a múzeum, de bogarakat, kagylókat, csigákat, korallokat, maszkokat, szobrokat, ásványokat, kőzeteket, őskori maradványokat is felsorakoztat a "szobamúzeum". Mindenképpen kuriózum, nem szabad kihagyni, de tessék telefonon belejelentkezni előre!

www.ujpestilepkemuzeum.hu

Jó szórakozást malaccal vagy anélkül!


[Katko]

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr1005009539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása