Nyitott szemmel és szívvel a Nagykörúton: egy hétvége a Budapest100 jegyében

2016. április 15. 13:03 - Verbal

Ugye nem is olyan régen volt, hogy hangos tűzijáték közepette köszöntöttük az újévet? És ha a naptárunkra nézünk, azt látjuk, hogy máris túlszaladtunk az esztendő századik napján. Hogy ez miért számít piros betűs napnak a Budapest-rajongók turisztikai naptárában? — Valljuk meg azért, kevesen vágnánk rá, hogy immár hagyományosan április derekán, az év 100. napjához legközelebb eső hétvégén rendezik a "Budapest100" fesztivált (leánykori nevén: Nyitott Házak Hétvégéjét) a fővárosban! Különleges napok ezek, hiszen ilyenkor nem kizárólag a jó karban lévő épületekbe vagy a patinás műemlékekbe látogathat el a kíváncsi tekintetű közönség: a zsenge áprilisi hétvégén évről évre 50-60 budapesti épületben látják vendégül az érdeklődőket az ott lakók – vagy ott dolgozók –, akik az önkéntesek segítségével számos programot is szerveznek.

Az idén hatodik életévébe lépett városi civil ünnep fókuszában a 120 éves pesti Nagykörút lesz: a több városrészen áthaladó útvonal mentén számos kulturális, történelmi, építészet- és várostörténeti emlék csalogatja majd kapuin belülre az érdeklődőket szombaton és vasárnap, méghozzá ingyenesen, a legtöbb esetben előzetes regisztráció nélkül. Több tucat nagykörúti épület tárja ki kapuit a látogatók előtt: egykori lakók élete, a házakhoz fűződő legendák, az építés története elevenedik meg; sok-sok lakóház és szállodák, iskolák, színházak, mozik készülnek jobbnál jobb koncertekkel, kiállításokkal, a kisebbek számára kézműves foglalkozásokkal, piknikkel és gyereksarokkal. Mindeközben a civil szervezetek fórumai lehetőséget kínálnak annak megvitatására is, ki milyennek szeretné látni a jövő Nagykörútját. A csatlakozó épületeket Budapest100 molinók jelölik a homlokzaton. Sőt mi több, erre az alkalomra kinyitja kapuit a Nyugati pályaudvar Királyi Váróterme is. Az aktualitások és a legfrissebb információk a budapest100.hu/hirek oldalán érhetők el.

Fotó: Kortárs Építészeti Központ - kek.org.hu

Ha a Nagykörútról a Király utca magasságában szottyan kedvünk letérni, akkor a legjobb úton járunk, mert errefelé vezet az út a világhírű dokumentarista fotósról, Robert Capáról elnevezett Kortárs Fotográfiai Központba, a Nagymező utcába: a Capa Center ad otthont május közepéig a 34. Magyar Sajtófotó kiállításnak. A természetfotókban, sport és tudományos témaválasztású pályamunkákban is bővelkedő művészi fotókiállítást ezúttal az ember- és társadalomábrázolás, az esélyegyenlőség kérdése tematizálja: szembeszökően sok felvételt láthatunk a szociális háló perifériájára szorult embertársainkról – nagyvárosiakról és a tanyavilágban élőkről egyaránt –, kiemelkedő parasportolók emberfeletti küzdelmei elevenednek meg előttünk a képsorokon, és bizony, az idei kiállítás kendőzetlenül „arcunkba tolja” a menekültválság megrendítő, drámai epizódképeit is. Szinte odaképzeljük magunkat a tömegbe, ahogyan a hontalanság mindennapi valóságával együtt élni kényszerülő közel-keleti menekültek egyre türelmetlenebbül várakoznak a röszkei határ mellett felállított gyűjtőpontnál, farkasszemet nézhetünk az autópályán papucsban, szandálban Hegyeshalom felé menetelő menedékkérők elszánt, elkeseredett csoportjával, vagy megpihenhet tekintetünk a dél-magyarországi falu Volánbusz-megállójában gyermekével ücsörgő kongói asszony elcsigázott, esőáztatta arcán.

Fotó: MTI

A természetfotók kedvelői az észak-amerikai méhecskék legnagyobb ellenségén, a „csendes bányász”-ként aposztrofált méhfarkas képsorain borzonghatnak, amint a kegyetlen méhgyilkos éppen becipeli áldozatát a lyukba, táplálékul a kikelő lárváknak. Képzeletben elutazhatunk a kárpátaljai Aknaszlatinára is, ahol a helyben feltörő sós víz és a fekete iszap jótékony hatásának köszönhetően valóságos fürdőparadicsom jelent meg az egykori sóbánya romjain, ám a természeti erőforrások mohó kisajátításának eredményei is jelentkeznek, mégpedig a felszínen tátongó krátereket képező, beomló bányatermek képében, amit remek érzékkel örökített meg a fotóriporter. Szóval, ne habozzunk rászánni másfél-két órányi szabadidőnket a több mint 300 képet felvonultató exkluzív tárlatra, mert a képek segítségével ki-ki felidézheti magában a 2015-ös év közéletének legemlékezetesebb, „legkarcosabb”, de mindenképpen sűrű érzelmeket kavaró pillanatait. A Sajtófotó Kiállítást Pünkösd szombatjáig láthatjuk Budapesten, május 14-e után pedig tovább utazik az ország vidéki nagyvárosaiba.

Szólj hozzá!
Címkék: Budapest Nyugati

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr998630112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása