Ahol a kultúra és a jókedv jegyben jár: három hónapon át szól az Óbudai Nyár!

2016. június 08. 18:26 - Verbal

Vannak, akik azért várják oly türelmetlenül a nyári hónapok közeledtét, hogy elmeneküljenek a napszítta, felhevült nagyvárosból. Nekünk, akik hiszünk Budapest négy évszakos vonzerejében, meggyőződésünk, hogy a nyári „Pest” is képes üdeséget, könnyedséget sugározni magából – csak éppen fel kell fedezzük hozzá a megfelelő helyszíneket, s máris „kimaxolhatjuk” az élményt egy fülledt nyári délutánon, andalító estén is. Egy ilyen „titkos tipp” lehet az ajtónkon kopogtató uborkaszezon közepette a főváros III. kerülete, az ezernyi legendát őrző Óbuda, amely – már csak a Duna-part közelsége okán is – kitűnően alkalmas az egyestés, de annál tartalmasabb kikapcsolódásra. S ami mindehhez a kulisszákat adja, amiért feltétlenül érdemes ide eljönni és körülnézni: az Óbudai Nyár, amely 2001 óta Budapest egyik legreprezentatívabb nyári kulturális rendezvénysorozatává nőtte ki magát. Az Óbudai Nyár eseményei nem csupán a Győr vagy Nyíregyháza méreteivel vetekedő városrész különböző pontjain élő embereket hozzák közelebb egymáshoz, hanem a számos római és újkori kincset őrző, emellett több fürdőnek, strandnak, árnyas vízparti sétánynak és szórakozónegyednek otthont adó kerületbe ellátogató vendéget is közelebb hozzák az itt élőkhöz.

„Nagy-Budapest” egyik legépebben fennmaradt kisvárosias főtere, a békebeli polgári atmoszféráját mindmáig becsesen őrző óbudai Fő tér nagyszínpadának hétvégi előadásai jelentik a hagyományos értelemben vett Óbudai Nyár szellemi ütőerét, gyújtópontját. Ám a szerteágazó kulturális kínálat – szabadtéri vetítések, színielőadások és koncertek, valamint számos templom, múzeum és kiállítóhely rendkívüli igényességgel összeállított művészeti és szabadidős programfüzére – szinte az egész kerületet behálózza az évnek ebben a szakában. Fatima Spar & Freedom Fries, The Speakeasies Swing Band, „Sir” Oliver Mally, Rúzsa Magdi, Szikora Róbert és az R-GO, a Csík zenekar, Vastag Tamás, Bódy Magdi, a Deák Bill Blues Band, Nyertes Zsuzsa, Götz Anna – csak néhány név, akiket az Óbudai Nyár keretében különböző helyszíneken és színpadokon láthatunk.

video URL: obudainyar.hu

Az Óbudai Kulturális Központ által szervezett rendezvénysorozatot minden évben gazdagítják a kerület kulturális intézményei, többek között az Óbudai Társaskör, az Óbudai Múzeum és a Goldberger Textilipari Gyűjtemény, az Aquincumi Múzeum, a Kassák Múzeum, valamint az Óbudai Platán Könyvtár. A zenei és színházi programok több helyszínen zajlanak, így a Fő téren, a Zichy udvarban, a Kobuci kertben, a Csobánka téren, a 3K-ban és a Fellini Római Kultúrbisztróban is. A zenei kínálat igazán változatos, nemzetközi felhozatalt ígér: júniusban a Fő téren lép fel a görög The Speakeasies Swing Band és az Óbudai Danubia Zenekar, majd a hónap utolsó hétvégéjén az Óbudai Búcsú keretében lesz Budapest Ragtime Band koncert, fellép Szekeres Adrien, de fergeteges bulira invitálja a rajongókat Szikora Róbert és az R-GO is.

A július is hasonlóan izgalmas lesz, hiszen július 7-én a New York hangjai koncert keretében Pál Dénes, Vastag Tamás, Bódy Magdi és a Stúdió11 New York hangulatát idézik meg többek között Liza Minelli vagy Frank Sinatra dalaival. Az ezt követő napon az osztrák Fatima Spar & Freedom Fries lép fel a Fő téren. A török származású osztrák énekesnő által vezetett nemzetközi felállású csapat dszesszbe öltött világzenéje, charlestonnal kevert klezmer muzsikája felhőtlen szórakozást ígér.

A Fő téren júliusban láthatjuk és hallhatjuk még Rúzsa Magdit, a Csík zenekart, a Zichy udvarban pedig a csíkszeredai sZemPöl Offchestra lép színpadra, akik szabadon mászkálnak a stílusok között, és vetítésekkel audiovizuális élménnyé alakítják a koncertjüket. Az Óbudai Társaskör színházi és zenei előadásokkal is várja az érdeklődőket Muzsika, illetve Színház a kertben címmel. Ott lesz Snétberger Ferenc, a Hot Jazz Band, a Budapesti vonósok, valamint Egressy Zoltán: Halál hotel című, és Daniel Glattauer: Párterápia című darabja.

csik_zenekar_foto_2014.jpg

fotó: Csík Zenekar - Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft.

A nyár a Kobuci kertben is változatos programokat kínál. Július végén az Óbudai Blues Fesztiválon spanyol, angol, osztrák, holland és magyar zenekarok is fellépnek. Óbuda a filmrajongók számára is ideális lesz, hiszen olyan klasszikusokat nézhetnek meg a Kobuci kertmoziban ingyen, mint a Tizedes meg a többiek, az Üvegtigris, az Indul a bakterház, vagy a kortárs filmművészet kiemelkedő alkotása, a Liza, a rókatündér. A Római part kedvelt napozó-, pihenő-, szunyókáló- és sörözgető helyén, a Fellini Római Kultúrbisztróban is folyamatosan lesznek vetítések: ide inkább a művészfilmek kedvelőit várják.

Az Esernyős – Óbudai Kulturális és Információs Ponton folyamatosan a legváltozatosabb érdekességek várják az arra járókat: kiállítások, bor és sör kóstolók, jazz koncertek és egyéb előadások. Külön kényelmet jelent az Óbudai Nyár látogatóinak, hogy az Óbuda Napján debütált ÓbudaFree Wifi, amelynek első ütemében a Fő terén, a Zichy udvarban és a Szentlélek téren internetezhetnek a kerületben élők és az ide látogatók.

A részletes programot a www.obudainyar.hu oldalon találhatjuk meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr768793120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása