Így készül a tökéletes meggyes pite!

2016. július 07. 15:52 - Bezselics Ildikó

Érik a meggy: roskadoznak tőle a gyümölcsfák és a piaci pultok is. Ilyenkor minden háztartásban készül meggyleves és valamilyen meggyes sütemény, hiszen mindenki szereti - de aki ezt a pitét megkóstolja, egész évben ezt akarja majd enni.

 2h0_6579.jpg

Visszajáró vendég vagyok a Fény utcai Auguszt Cukrászdában, és nyáridőben szívesebben eszem a szezonális, gyümölcsös pitéket egy-egy gombóc vaníliafagyival, mint a krémes desszerteket. Az idén ez a meggyes lett a kedvencem: a tésztába csempészett mandulakrém annyira illik az érett meggy karakteres savasságához, hogy nem tudok betelni vele. Kicsit furcsa dolog cukrászdában receptet rendelni a kávé mellé, de kis trükköm bevált: Ibolya, Auguszt József felesége lediktálta – és azt is megengedte, hogy publikáljam, amit ezúton is köszönök!

 

Hozzávalók:

 

A tésztához:

150 g finomliszt

75 g cukor

1 teáskanál sütőpor

1 kávéskanálnyi frissen reszelt citromhéj

75 g hideg vaj

1 nagy tojás

1 evőkanál hideg víz

 

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd lehűtött kézzel, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne a vajat. A tojást és a vizet hozzáadva összegyúrjuk a tésztát, amit legalább egy éjszakára a hűtőbe teszünk (le is fagyaszthatjuk). Másnap 3 mm vastagra nyújtjuk, a sütőformába simítjuk, és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük, majd teljesen kihűtjük (ha melegen töltjük meg, magába szívja a krémet, és elveszíti ropogós állagát).

 

A töltelékhez:

120 g vaj

120 g porcukor

120 g mandulaliszt

2 tojás

 

+ 2 maroknyi magozott meggy

 

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az enyhén felvert tojásokat és a mandulalisztet, és szép homogén krémet keverünk belőle. Az elősütött piteforma aljába szórjuk a kimagozott, lecsöpögtetett meggyet, majd feltöltjük a krémmel.

180 fokos, előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt átsütjük, míg a teteje enyhén megbarnul.

Porcukorral meghintve, ízlés szerint vaníliafagylalttal szervírozzuk.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr568869688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.