Titkos kert a Fény utcában

2016. augusztus 10. 16:19 - Bezselics Ildikó

Ha Széll Kálmán térre érve a Millenáris felé vesszük az irányt, a Fény utca elején, pont a piac oldalsó bejáratával szemben, érdemes balra pislantani: egy csodás, romantikus kert tárul elénk, ahol Buda legjobb fagylaltját és süteményeit árulják.

 2h0_6509.jpg

A Fény utcai Auguszt Cukrászda 1957 óta üzemel jelenlegi helyén. Vezetője, Auguszt József, Magyarország legrégebbi cukrászdinasztiájának negyedik generációját képviseli. Édesapjától, Auguszt Elemértől tanulta a mesterséget, egész élete a műhely és a cukrászda bűvkörében zajlik: minden reggel fél 5-kor kel, mire 6-kor megérkeznek a műhely dolgozói, mert melegek a sütők, és kezdődhet a munka. Nap közben a pénztárgép mögött találkozhatunk vele: ott ül magas cukrászsüvegében, szemüvegében és kedves mosolyával. Míg édesapja, Auguszt Elemér élt, őt találhattuk ezen a helyen.

 2h0_6761.jpg

Az Augusz-feleségek generációk óta nemcsak csinosak és szőkék, de remek üzletasszonyok is voltak: nincs ez másképp Ibolyával, József feleségével sem, aki a baleseti sebészetről érkezett a cukrászműhelybe (ismeretségüket egy munkahelyi balesetnek köszönhetik), de mára ő is mestercukrász, és neki köszönhető az emeleti kávéház és a kert kialakítása is.

 2h0_6511.jpg

A desszertkínálat szigorúan a hagyományokon alapul, de folyamatosan eleget tesznek a vendégek igényeinek, így találunk a pultban franciás krémdesszerteket, angolos pitéket, de keleti ízvilágú süteményeket is. Ibolya rajong a fűszeres, olajos magvakban és aszalt gyümölcsökben bővelkedő török desszertekért, így ezek időről időre felbukkannak a kínálatban.

 2h0_6502.jpg

Az Auguszt családban hagyomány, hogy a családfő egy-egy neves évfordulóra dedikált süteményt kap szeretteitől, mely később bekerül a cukrászda ajánlatába is. Legnevesebb ezek közül az E80 torta, melyet József készített édesapja, Elemér 80. születésnapjára. Mivel felesége tavaly november nyerte el a cukrászmesteri címet, férjét januárban tartott 65. születésnapjára igazi mestermunkával lepte meg: a pisztácia, mogyoró és szezámlisztből készült, fehércsoki krémmel töltött J65 azóta a látogatók kedvence.

 2h0_6588.jpg

A nyári desszertkínálat a friss gyümölcsökre épül: a legnagyobb kedvencek a francia citromtorta, a meggyes pite, a mandulás almatorta. De a citrusdesszertek egész sorát kínálják: van citromos macaron, citromos mignon, apró trópusi kenyér, de a kávé mellé kínálnak dél-francia madeleine-t és egy egészen különleges, fekete szezámlisztből készült financert.

 

A fagyipultban a klasszikus Auguszt-ízek (túró, rizs) mellett ott sorakoznak a nyár gyümölcsei, de a sült banán, arany szezámmag vagy tökmag fagyi is.

Igazi, hűvös oázis a hőségben, ahol igazi, békebeli órákat tölthetünk el!

 Fotó: Tóth Milán

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr728869728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2016.09.14. 17:05:14

Gyakran járok arra és mindig megcsodálom azt a kis hangulatos, zöld szigetet a beton rengetegben.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2016.09.14. 22:15:05

Pár hete jártam arra, beugrottam egy fagyira. Tényleg deja vue, a rizs fagylalt pont, mint 35 éve, gimiből hazafele. Még Auguszt sem valtozott. Csak én lettem öregebb. :-)

abcd1234 2016.09.15. 06:47:12

Csak különlegességek vannak, vagy van valami hagyományos is a kevésbé újító vagy kíváncsi gyomornak? Lúdláb, vagy francia krémes?