Forgalmi dugó a Börzsöny tetején

2014. október 14. 14:26 - Verbal

Már az MO felől vizslatva sem volt tiszta az égbolt, ahogy közelítettünk Diósjenő felé, ahová meghívást kaptunk az Ipoly Erdő Zrt-től. Az Erdei Szabadidőparkba érkezéskor még csak kellemesen hűs és tiszta volt az idő, de ahogy a meghívott újságírókkal és szakmai vendégekkel elindultak az erdészek terepjárói a hegycsúcs felé, egyre sűrűbb köd telepedett az erdőre. Elsősorban nem a sejtelmes ködfátyol, hanem az utolsó meredek, csúszós útszakasz leküzdése miatt állt meg a kocsisor, így megtapasztalhattuk milyen érzés a Csóványos közelében kialakult forgalmi dugóban ülni. Meglepően jó, azt kell mondjam.

 Börzsöny2.jpg

Persze a cím költői túlzás, hiszen hamar felértünk, majd megkezdődött a felújított Csóványosi kilátó átadási ünnepsége. Miután elhangzottak a beszédek és a szalagátvágási protokoll is megtörtént, az eseményre érkező túrázók és mi, túrázónak öltözött 'dzsipen-érkezők' is birtokba vehettük az igazán szépen átalakított tornyot. Ezúttal ugyan aligha fért volna bele egy két-három órás kirándulás a meghívott államtitkárok és hivatalból ott lévők idejébe, de részemről biztosan visszatérek majd, hogy két lábon is megmásszam a 938 méteres hegyet.

A kilátás pazar. Háborítatlan erdők amerre a szem ellát (tiszta időben állítólag a Magas-Tátrát is meg lehet pillantani), az őszbe forduló erdő színeinek látványa... Maga a háborítatlan idill - ha épp nincs tumultus, ahogy az itt természetesen elkerülhetetlen volt. A kilátó egyébként geodéziai mérőtoronyként épült, ezt a betontornyot újították fel kívül-belül, stílusos és természetbe illő falécekkel díszített acélszerkezettel. A kilátó négy szintjére új acél csigalépcső vezet és a szinteken ismeretterjesztő táblák fogadják a látogatókat.

Börzsöny.jpg

Börzsöny6.jpg

Fent: kilátás a toronyból. Lent: ilyen volt, ilyen lett.

Amennyiben hosszabb börzsönyi tartózkodást tervezünk, érdemes körbenézni az Ipoly Erdő Zrt. természetközeli szálláshelyeit bemutató honlapján, ahol családosoknak és baráti társaságoknak is ideális erdei kulcsos házak, vadászházak és bakancsos szállások közül válogathatunk.

Ha netán alaposabban szeretnénk az ország öko- és falusi turisztikai kínálatát megismerni, ajánljuk a http://zold.itthon.hu/ oldalt!

Kívánunk szép őszi kirándulásokat!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr276777455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása