A legjobb tipp tavaszra: Zebegény

2016. március 01. 11:06 - Verbal

A Dunakanyarban fekvő Zebegény nem mindennapi település: jóval többet tartogat a látogató számára, mint azt elsőre gondolnánk, és sok szempontból egészen egyedülálló látnivalókkal és programlehetőségekkel találhatjuk szembe magunkat. Meglepő, hogy egy ennyire kevéssé ismert helynek ilyen különleges hangulata lehet. De talán épp az teszi kivételessé, hogy némely felkapott turisztikai célponttal szemben itt még nem boltunk lépten-nyomon turistatömegekbe. Főleg nem külföldiekbe, hiszen náluk végképp nincs fenn Zebegény a top vidéki városok listáján - még. 

dunakanyar-kilatas.pngKilátás a Kálváriadombról - Fotó: Verbal

Mindenesetre jó Zebegényben az időt eltölteni. Kellemes keveréke az időutazásnak a múlt század közepébe, a modernitásnak, amit néhány szolgáltató és újszerű kezdeményezés képvisel, és legjobb értelemben vett, lassú életet („slow life”) pártoló szemléletnek.

Kezdjük a szállással!

Amennyiben egy hétvégét szentelünk Zebegény megismerésére, a legjobb a szállásfoglalással kezdeni, hiszen ahogy közeledik a tavaszi idő, egyre gyorsabban telnek meg a panziók és magánszálláshelyek. A teljesség igénye nélkül bemutatnánk 3 olyan szállást, amely különlegessége, szépsége okán mindenképp érdemes a kiemelésre.

Az egyik legszebb szállás és nem csak Zebegényben a nemrég nyílt Natura Hill, amely különféle építészeti elismerései mellett környezettudatos működése miatt hívta fel magára a figyelmet. A környezettudatosság nem csak a szelektív szemétgyűjtést jelenti a Natura Hillben, hanem egy sor olyan működési alapelvet, amelyek elismerésre méltóvá teszik: geotermikus energiával való fűtés, saját konyhakert és levendulás, illetve a használt szürkevíz öntözéshez való felhasználása csak néhány példa a sok közül.

De ha ez nem lenne elég meggyőző, vessünk egy pillantást a képekre: lenyűgöző panoráma, rendkívüli igényességgel berendezett szobák és a valóban pazar konyha (ami sok budapestinek magában megér egy utat egy ebéd erejéig)…

naturahill.jpgNatura Hill kilátás - Fotó: ©Natura Hill Zebegény

A Villa Idill nevéhez igazán hű, már a képek is jól szemléltetik, hogy mire számíthatunk: lélegzetelállító kilátás, játszótér a legkisebbeknek, cserépkandallós nappali és egy full-panorámás medence a kertben… Legfeljebb 16 főig ideális helyszínnek tűnik baráti, családi kiruccanásoknak, nem?

Idilli kilátás - Fotó: ©Villa Idill

Végül, de nem utolsósorban egy jóval kisebb léptékű, de legalább ilyen különleges szállás opció a Naphegy Vendégház, amely az erdő szélén várja vendégeit, 4 férőhellyel. Meseházikó vagy tündérlak, akárhogy is nevezzük valóban nem mindennapi élmény itt eltölteni néhány napot.

Zebegényben járva több olyan látnivaló is akad, amelyet a legfontosabb nevezetességek között illik számon tartani. Ezek között fontossági sorrendet felállítani nem lehet, leginkább érdeklődési körünk miatt lehet egyik vagy másik érdekesebb. A Szőnyi István Emlékmúzeum mindenképp olyan tárlat, amelyet vétek kihagyni. A festőművész egykori lakhelyén a változatlanul álló alkotóműhelybe is bepillantást nyerünk, hiszen Szőnyi 1924-től haláláig élt és alkotott Zebegényben. Ebben az értelemben valóban különleges élmény belépni a művész életterébe, ahol minden korszakából van kiállítva egy-egy remekmű.

szonym.pngSzőnyi István Emlékmúzeum - Fotó: Verbal

Innen csupán néhány lépés a Hajózástörténeti Múzeum, amely tulajdonképpen magángyűjtemény. Nem is akárkié, hiszen Farkas Vince hajóskapitány az, aki több évtizedes gyűjtőmunkával és saját készítésű tárgyaival hozta létre a tárlatot. A második világháborúban szolgált, hadifogságot megjárt tengerésztiszt Zebegényben élt 2007-ben bekövetkezett haláláig.

Zebegény központjában, hatalmas fenyők ölelésében, macskaköves utcákkal körbevéve áll a Havas Boldogasszony Plébánia Templom, amely személyes véleményem szerint az egyik leghangulatosabb egyházi épület a régióban. A múlt évezred elején épült templomot Kós Károly tervezte és helyi mesterek és segédek munkája nyomán épült fel.

Lehetett volna akár az Országzászló Emlékművel is a sort kezdeni, hiszen maga az emlékmű-együttes és az innen elénk táruló kilátás miatt is érdemes rövid sétát tenni a központból a Kálváriadombra (vagy Kálváriahegyre). Ide két úton is fel lehet jutni, az egyik a falu temetőjétől indul és a Kálvária stációi mellett vezet végig, míg a Duna felőli oldalról egy sétaúton érjük el a piciny fennsíkot. Ez utóbbin felfele haladva mindenképp álljunk meg az első kanyarban a Sziklakápolnánál, amely a község első temploma volt, és amelyet a hagyomány szerint remeték faragták ki a sziklából. A mesterséges fennsíkon nem csak az emlékmű és a kápolna látható, de néhány lépésre a Kós Károlyról elnevezett kilátó is, amelyet 2015 nyarán avattak. Ki ne hagyjuk az innen elénk táruló fenséges Dunakanyar panorámát!

sziklakapolna.pngSziklakápolna - Fotó: Verbal

Végül, Budapest felől Zebegénybe tartva biztosan a pompás külsejű Dőry-kastély is feltűnik, és ha eltűnődnénk, hogy mikor és hogyan lehet az eklektikus, gyönyörűen felújított épületet meglátogatni, akkor érdemes a Natura Hillel kapcsolatba lépni. A Sauska borász-család birtokában lévő kastély ugyanis fél napos időtartamra, vagy egy-egy reprezentatív vacsorára is kibérelhető így akár magunk is eltölthetünk itt egy luxus délutánt.

21574371985_e5391ac384_z.jpgSárkányfesztivál

Ha Zebegény, akkor lassan kezdjen a Sárkányfesztivál szó is hozzákapcsolódni gondolatainkban a település nevéhez... Tavaly már ötödik alkalommal zajlott itt, a Sárkány dombon a papírsárkányok és a sárkányeregetés művészete köré épülő fesztivál: sárkánykészítő műhely, megfelelő szélerősség esetén pedig a színes sárkányok látványa és a fűben heverészés garantáltan idegkisimító élménye, a naplemente után pedig zenés programok várnak bennünket. Bár ez még odébb van, hiszen várhatóan idén is a nyárutón kerül majd megrendezésre a Sárkányfesztivál, de tavasszal már enélkül is pompás hétvégét állíthatunk össze magunknak.

Ennél jobb tippem a régióból most tavaszra tényleg nincs.. Jó szervezkedést!

kilato.pngKós Károly kilátó Zebegény - Fotó: Verbal

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr828431552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása