Az előrelátó Arszlán basa, avagy mivel múlatták az időt a törökök az ostrom alatt…

2015. szeptember 17. 11:59 - Verbal

Idén elsősorban a föld alatti izgalmak birodalmába hívják, várják Önöket a Kulturális Örökség Napjainak szervezői. Pincék, barlangvárak, alagutak, gyógyvíz-források tucatjai várják a kalandvágyókat. Megtudhatjuk, milyen titkokat rejt Kőbánya mélye, milyen hobbinak hódoltak a törökök, amíg nálunk "vendégeskedtek", vagy hogy miben voltunk már megint csak az elsők Európában… Na, és kíváncsiak lennénk arra, hogy milyen lehet egy tető alatt élni egy római kikötőerőddel? Bárkivel megeshet…

kir_003.jpgFotó: Király fürdő - Budapest Gyógyfürdői Zrt.

Nos, mindez elég érdekesnek hangzik, hogy felfedezzék? Tartsanak velünk ma is!

Földalatti Vasúti Múzeum, Budapest

Nos, megdobogtathatja a szívünket, hogy Európában mi voltunk az elsők a földalatti vasúdat illetően is. A Deák térén, a millenniumi vasút egy eredeti alagútszakaszában, három földalatti matuzsálem várja a látogatókat korhű és elegáns környezetben: Zsolnay kerámiák társaságában (merthogy akkoriban Zsolnayval volt divat burkolni az állomásokat, ahol első időkben lóval vontatott kocsik szállították az utasokat)…
részletesen>>

Késő-római Kikötőerőd Kiállítás, Dunakeszi

Sokan szeretnének a helyében lenni, másokat viszont elrettentene a gondolat, ha egy családi ház építése során egy múzeumnyi régészeti lelet kerülne elő a padló alól. Ráadásul olyan leletek, amelyek még csak el sem mozdíthatók onnan… Esetleg egy római kikötőerőd falai! Na, mit szólnának hozzá? Hirschberg Attila, a hát tulajdonosa lelkesen vette tudomásul, hogy mostantól múzeumba költözik… Kukkantsanak be hozzá, nem mindennapi élmény!
részletesen>>

Kőbányai víztároló medence, Budapest

Varázslatos helyszín. A két, látványos, egyenként 11 000 m2-es medence az első pesti vízmű részeként épült az 1800-as években. Az olasz mesteremberek által épített és a mai napig kifogástalanul üzemelő hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémünkkel háromhajós templom hatását keltik.
részletesen>>


A kőbányai pincerendszer, Budapest

S ha már Kőbányán járunk, adja magát a kőbányai pincerendszer is! A múlt század végére bezárt bánya hegybe vájt üregei és pincéi alapot szolgáltak az idetelepülő borászat és a sörfőzés számára. A hatalmas pincerendszer teljes hossza elérheti a 33 km-t és még ma is vannak feltérképezetlen részei! Önökre várnak!
részletesen>>


CSODÁK A FÖLD ALÓL a Kulturális Örökség Napjai keretében>>


Mikve (zsidó rituális fürdő), Budapest

A Budavári Palota elmúlt évtizedeinek egyik legjelentősebb középkori városi ásatása 2000-ben fejeződött be.  A feltárt és felújított pincerendszer legrégebbi része a kicsiny, mindössze 2-3 négyzetméteres helyiség, a mikve. A zsidó rituális fürdő feltárása azért is jelentős, mert ennek felfedezése igazolta azt az eddig vitatott tényt, hogy a Képes Krónikában említett zsinagóga egykor valóban létezett… 
részletesen>>

Rudas Gyógyfürdő, Budapest

A törökök ugyebár nemcsak meghódítani szerettek minket, de a gyógyvizeinkért is oda voltak meg vissza. Jó pár fürdőt építettek és üzemeltettek. Így a Rudas Fürdő is megvolt már az ő idejükben is. Érdekes összhatást nyújtanak az ódon falak, az épület tipikus, török kori vonásai, a klasszicista jellegű uszoda és a hipermodern, Zsolnay porcelánokkal díszített wellness részleg!
részletesen>>

10.jpgFotó: Gellért Gyógyfürdő és Uszoda - gellertfurdo.hu

Szent Gellért Hotel, Gyógyfürdő és Uszoda

A Szent Gellért Gyógyfürdő szecessziós épülete ugyan 1918-ban készült el, de a helyén a XII. század óta (!) folyamatosan állt fürdő és gyógyház. Közvetlen elődje a Sárosfürdő volt, amelyet a török-kori szüzek fürdője előzött meg, de csak azután, hogy András király idejében a szentföldi harcokból hazatérő Johannita lovagok által létrehozott ispotály és fürdő már létezett.
részletesen>>

Király Gyógyfürdő, Budapest

És végül a kakukktojás. A Király Gyógyfürdő olyan fürdő, amelynek sosem volt saját vize (!). A törökök azért építették messze a forrásoktól, a várfalon belülre a fürdőt, hogy egy esetleges ostrom idejére se maradjanak wellness nélkül. Az előrelátó Arszlán pasa vörösfenyőből készített vízvezetékekkel szállíttatta a vizet a helyszínre.
részletesen>>

A hétvégén még sok más föld alatti és vizes kalanddal várják Önöket a szervezők. "Jó szerencsét" hozzá, hogy a bányászokat idézzük…

FÜRDŐK ÉS VIZES KALANDOK a Kulturális Örökség Napjai keretében>>

Forrás: http://www.museum.hu/kulturalisoroksegnapjai

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr77795016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása