Amikor a művész falat bont...

2013. szeptember 05. 13:49 - itthon|Katko

Ki gondolta volna, hogy 2013 szeptemberében Marc Chagall kibontja a Magyar Nemzeti Galéria falát? Ez több okból kifolyólag is nehezen kivitelezhető lett volna: egyrészről a mindent és mindenkit túlélő Franciaországba "igazolt" orosz zsidó mester, 1985-ben utolsó útjára kelt, másrészről pedig valaki csak észre vette volna, hogy egy ősz úr bontja a galéria homlokzatát. De, hogy milyen érdekes is ez Az Életnek nevezett társasjáték, ebben az évben, ez is megtörtént. Marc Chagall, halála után 28 évvel erre is képes volt. És milyen csodás fricskája az univerzumnak, hogy ehhez pont Az Életre volt szükség...

250-CHAGALL.JPGChagall - Az Élet című főműve

Marc Chagallt talán nem kell bemutatni senkinek, a Vityebszkben született festőóriás művészete napjainkban is igen nagy hatással van a világ több aspektusára is. Raymond Cogniat a következőket mondta róla: "Ő egyedülálló volt abban, hogy egy robbanékony pillanat élénk benyomását tökéletesen visszaadja, pusztán a színek legegyszerűbb használatával". Nos, Chagall művészete valóban erősen a színekre koncentrál, mindamellett, hogy komoly szerepet kaptak ember és állat alakjai is, amelyek sokszor metaforikusan jelentek meg alkotásaiban. A művészre legnagyobb hatással saját fiatalsága volt, és az azt körülvevő impulzusok és fantázia világ. Ez a meseszerű csodavilág később az 1930-as évek után, művészetének harmadik szakaszában volt a leglátványosabban megfigyelhető. Avantgárd, szürrealizmus, kubizmus, expresszionizmus? Döntse el mindenki maga...

marc-chagall_over-the-town-02.jpgChagall - Szerelmesek a város felett

Ámos Imre. Sokan a magyar Chagall-ként emlegetik, amiben sok igazság is lehet. Összekötötte őket sok minden életművükben, vallásuk, sorsuk, zsidó identitásuk. De ameddig Chagall két világháborút is túlélő mester volt, addig Ámos fiatalon, mártírhalált halt. De így is létre tudott jönni a nagy találkozás kettejük között, Párizsban, 1937-ben, egészen pontosan október 4-én. Nem mindennapi program lehet idén október 4-én megnézni kettejük közös kiállítását a Magyar Nemzeti Galériában.

Amos_Imre-Dark_Times_VIII.jpgÁmos Imre - Sötét Idők - VIII.


A kiállítás végigkíséri Chagall egész életét, az Oroszországban eltöltött fiatalságától, a Franciaországban megélt 80-as évekig. Összesen 65 művét állítják ki a galériában. A nagy találkozást Ámos Imre 45 műve egészíti ki, így kapjuk meg a teljes készletét a szeptember 13-án kezdődő kiállításnak.

További információk: Magyar Nemzeti Galéria

És, hogy miért is bontott falat Chagall Budapesten? Nos, Az Élet című kép megtekintése választ ad erre a kérdésre is...

[Katko]

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr205447080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása