Budapest tematikus utcái, avagy vágod a Design utcát?

2013. október 09. 12:19 - itthon|Katko

Budapest alapvetően kerületekre és legendákra van felosztva. Legendák alatt értem a Blahát, a Deákot, a Nyugati aluljárót, a Moszkva teret (leánykori nevén) vagy éppen a Váci utcát. De vajon hányan tudják, hogy Budapest tematikus utcákra, vagy úgy nevezett bevásárló utcákra is kellemesen fel van osztva? Naugye! Valószínű, hogy mindenki ismeri majd ezeket az utcákat, amelyeket megemlít majd a post (vagy én, ezt majd még le szájberkaratézzuk), de biztos, hogy ugyanarra gondolunk, amikor azt mondom, hogy Design utca, Soho Egyesület, Palota Piknik, a Kulturális Városközpont vagy a KultUnio Klaszter? Kösse fel mindenki a bajuszt, hátunkra vesszük Budapestet. Máshogy.

király utca - vjmhu.jpgKirály utca - Design utca (kép: vjm.hu)


A Design utca, az a Király utca. Végig sétálunk rajta, és nekünk ez jó. Bolhapiac, szórakozóhely, lakberendező bolt, divatüzletek, bárok, Gozsdu udvar, Design Center, hostel, konyhastúdió, sötét varázslatok kivédése bolt, sárga cilinder javító műhely, és a Talaj Menti Fagyok Kedvelőinek Egyesülete. Mint láthatjuk, ha betérünk a Király utcába, akkor úgy érezhetjük magunkat, mint Alíz, aki éppen belecsöppent Csodaországba, de már látja a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolát a messzeségben. Eklektikus, lenyűgöző, "a legpestibb utca". 

raday utca - budapestbynighthu.jpgSoho Egyesület, azaz a Ráday utca (kép: budapestbynight.hu)


Ki ne ismerné a Ráday utcát? Igen, arról az utcáról van szó, ahol mindenhol ki van írva, hogy "Speciális magyar vacsora: gulyásleves, pörkölt, somlói galuska". A turisták egyik kedvenc utcája ez, ahol Michelin csillagtól egészen az egy asztalos fröccs bárig mindent megtalálunk, persze csak akkor, ha keressük. Ha nem keressük, akkor pedig szembejöhet velünk púderes bárszínháztól, kék fazekakon keresztül, ír kocsma, gin bár, bisztró, borozó, söröző vagy vörös postakocsi. A Ráday Soho igazi pesti klasszikus, ajánlott fogyasztása: a pult felett!

mikszath ter - prattinger balasz - indafotohu.jpgPalota Piknik Mikszáth és Krúdy társaságában (kép: Prattinger Balázs, indafoto.hu)


"A Palotanegyed Budapest VIII. kerületének lüktető szíve, a pesti belváros közvetlen folytatása." Sokakban él a "nyóckerről" egy nem éppen barátságos kép. Na de kérem, van akinek a westi kutya is utálatos, és sokan nem szeretik a pacalt sem! Hát, még ha a kígyóról, vagy a rovarokról beszélünk! De vannak olyanok is, akik máshogy gondolkodnak, akik imádják, akiknek biztonságot jelent a közelségük, akik szeretik. A Palota Piknik Egyesület szerelemmel szereti a Mikszáth tér-Krúdy Gyula utca tengelyt és álmuk, hogy egyszer Karácsonyi Vásárt tarthassanak a téren. Vajon pont Te leszel az, aki összetört egy álmot? Vagy Neked is van álomtéglád, amit szívesen adsz az építéshez?

bartokbela - hadikkavehazbloghu.jpgKulturális Városközpont Budán, a Bartók Béla úton. (kép: hadikkavehaz.blog.hu)


Az Ezeréves Sólyom, az Enterprise és a 49-es villamos. Három emblematikus csillaghajó, amely ha mesélni tudna, akkor lenne szája. A 49-es villamos például elmesélné, hogy minden nap, amikor elhagyja Pestet, és átér Budára, akkor először illedelmesen int a Gellértnek, utána pedig ébredési sorrendben köszön Zipernowskynak, Godotnak, Hadiknak, Faur Zsófiának vagy éppen a Prófétának. Irodalom, művészet, patinás lombkorona, festmények, klasszikusok és modernek, habosak és hosszúak, "egy szelet Buda, pestiesen tálalva".

zsinagoga - budapest-travelnet.jpgKultUnio - Budapest Multikulturális Negyede (kép: budapest-travel.net)


Multikulturális. Igazán beszédes szó. Budapesten megannyi izgalmasabbnál is izgalmasabb kultúra találkozik nap mint nap. Elég, ha csak a magyarra gondolunk, ugye. A Multikulturális Negyed Pest szívében található az Andrássy úttól és a Dunától pár lépésre, a Deák tér szomszédságában. Több mint 220 műemlék épület és kulturális érték, 43 romkocsma, 218 étterem és kávézó, 15 galéria, 86 hotel, apartman és hostel és 22 design üzlet otthona a Negyed, így alakítva ki Budapest egyik legizgalmasabb részét.

shopping - socialmediabuffcom.jpgSok színes táska, sok színes emlék! (kép: socialmediabuff.com)

És még folytathatnánk a sort, a mindenki által jól ismert Liszt Ferenc térrel, ahol a gasztronómiáé a főszerep, vagy a Falk Miksa utcával, ahol a az igényes galériák, aukciós házak és műtárgykereskedések töltik meg élettel a teret. Akárhogy is, Budapest ezer arca tematikus utcákon keresztül is jól szemléltethető, és talán sokaknak nem ugyanaz jutott eszébe, ami nekem az elnevezésekről, de ettől lesz Budapest mindenkinek másért izgalmas.

Jó sétálgatást!

[Katko]

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr15558246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása