Hétvége a Dunakanyarban - Harmadik Rész

2013. november 06. 10:25 - itthon|Katko

EgomPanorama.JPG

Visegrád csodálatos vendéglátó volt, egy igazi élmény. Azért mondom, hogy élmény, mert valahol mindannyian ezt keressük, amikor utazunk: valamit, ami nem érhető el mindennap, valamit, amiről büszkén mesélhetünk a vacsoravendégeknek, valamit, amire, ha visszagondolunk, akkor a szürke hétköznapok megtelnek színekkel. Ahogy a fenti képet nézem, valami hasonlót érzek. 100 méter magasan a történelem felett készült ez a kép, csodás időben, egy csodás helyen. Visegrád után Esztergom következett, ahol a Bazilika megtekintése és megmászása után, egy igazi gasztronómiai kirándulásban volt részem.

Egomlatkep2.JPG

Dunakanyari hétvégém igen feszes programja csak egy délelőttöt engedélyezett Esztergom városában, de a csodás kilátás, a panoráma, a Bazilika, és a Prímás Pince, igen tartalmas pillanatokkal ajándékoztak meg. Talán Esztergom történetét, történelmi jelentőségét nem kell kifejtenem, és a csodás Bazilikáról sem kell wikipédia bejegyzést megosztanom azonban, a Prímás Pince története talán kevesebbeknek ismert.

PrimasPince.JPG

"Prímás Pince Turisztikai és Borkulturális Központ néven egyedülálló komplexum tárta ki kapuit Esztergomban, a Bazilika dombja alatt. 2007-ben, a Prímási Borrend megalapítása kapcsán fogalmazódott meg a pincerendszer felújításának szándéka, mely az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében támogatást nyert. Ezt követően megkezdődött a nemzeti örökség részét képező Esztergomi Bazilika épületegyütteséhez közvetlenül kapcsolódó Sötétkapu, és annak két oldalán meghúzódó, 3700 négyzetmétert meghaladó kiterjedésű pincerendszer állagromlásának megállítása és a tartós megóvás eszközeinek megteremtése. A Prímás Pince célul tűzte ki a magyar borok és borkultúra népszerűsítését, a kulturált borfogyasztás további terjesztését. Így a szőlő és bor az összekötő kapocs az egyes egységek - Kárpát-medencei Borvidékek Alagútja, étterem, Szőlészeti és Borászati Kiállítás - között."

SzobKanyar_1.JPG
Miután elfogyasztottam egy csodálatos ebédet Esztergomban, a Prímás Pincében, utam a túlpartra vezetett, így ismét Visegrád felé vettem az irányt, de csak Szobig, ahol komppal keltem át, hogy elérhessem túrám következő állomását, Nagybörzsönyt. És, hogy miért is mentem én Szentendre, Visegrád és Esztergom után pont Nagybörzsönybe? A válasz a lekvárban rejlik...

LekvarlakKostolas_1.JPG

"Ha valaki 10 éve azt mondta volna, hogy egy hegyi kis faluban fogunk élni Budapesttől 100 km-re és hatalmas üstökben a legkülönfélébb lekvárokat fogjuk főzni, biztos megmosolygom? Tősgyökeres pestiek lévén ez a variáció nem szerepelt terveink között. Egy véletlen kirándulás során beleszerettünk Nagybörzsönybe és egy 120 éves parasztházba. Itt ragadtunk hát." - mesél nekünk Schváb Mónika, a Lekvár-Lak háziasszonya. Miközben aszalt szilvás-rozmaringos őszibarackot, gyömbéres sütőtökkrémet vagy éppen fehér csokis-mandulás meggyet kóstolok, azon gondolkodok, hogy a gasztronómia meddig juthat el? Mik a végletek? Talán választ sem igénylő kérdésre keresem a választ...

LekvarLak.JPG

Sokaknak biztos, hogy lehullott a lepel, hogy Nagybörzsönyben több mint 100 fajta lekvárt készítenek, a legkülönlegesebb és legkülönbözőbb gyümölcsök házasításából. Igazi gasztronómiai élmény ez a Dunakanyar egy rejtett kincsének szívében. Étterem, vendégház, műhely és otthon a Lekvár-Lak, ahonnan mindössze pár percre találjuk azt az erdei kisvasutat, amellyel folytattam utamat, egészen a Szent Orbán Wellness Hotelbe.

800px-Nagyborzsonyi._erdei.vasut1.jpg
"Nagybörzsönyi Erdei Vasút Magyarország egyetlen megmaradt csúcsfordítós üzemű vasútvonala. Az egyvágányú, nem villamosított, 760 mm nyomtávú vasút üzemelő Nagybörzsöny-Nagyirtás szakasza 8 km hosszú."

BorzsonyTura_1.JPG
Aki esetleg nem kisvasúttal szeretne közlekedni, ha egyáltalán van ilyen, akkor egy nagyon kellemes, nyugodt tempójú másfél órás túra elérni a szállodát Nagybörzsönyből.

SzentOrban.JPG

Már-már giccses az, ahogyan a naplementében megérkezek a Börzsönyben található Szent Orbán Erdei Wellness szállodába, ahol ezután a hosszú nap után édes a pihenés. Élményzuhanyok, beltéri medence, szauna, masszázs, ez való a modern túrázónak a Dunakanyarban.

És még mindig csak szombat este volt, de már úgy éreztem magam, mintha egy hete úton lennék, annyi impulzus ért a hétvége alatt. De még korántsem volt vége a túrának, hiszen következett a vasárnap.

VacMuvesztvaros.JPG

És, hogy hol folytatódott hétvégém a Dunakanyarban? A kép árulkodik, de vajon el is árul?

[Katko]

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr595617657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása