Locsolkodás után egy kis népzene? Budapest Folk Fest 2014

2014. április 23. 11:49 - Verbal

Két napja kezdődtek és vasárnapig tartanak a Budapest Folk Fest eseményei: aki hétfőn a locsolkodás miatt nem tudott rá időt szánni, még pótolhatja!

A Fonó 2010 óta minden tavasszal megrendezi a folk fővárosi ünnepét bemutatva a népzene és világzene legnevesebb hazai és határon túli képviselőit. A szerdai nap a Fonóban 18 éve hagyományosan a táncházé: a Fonó Szerdákon minden héten több száz ember tanul táncolni. A ma esti táncház alkalmával érdekes vidékről, a Békés megyei Méhkerékről, az ország legnagyobb román többségű településéről érkeznek hagyományőrzők a Méhkeréki bálba, muzsikál a Szeret és az adatközlő vendégek. Szintén ma, azaz szerdán a Művészetek Palotájában a Csík zenekar mutatja be új – a Fonó kiadásában megjelent – lemezét. A legendás együttes hagyományőrzőket és zenész barátokat hív meg vendégül a lemezbemutató nagykoncertre.

Csík Zenekar2.png

Csík zenekar

24-én Szent György napon a Fonóban a Györgyöké a főszerep: A Téka zenekar vezetője, Lányi György az est házigazdája, fellép a világ egyik legjobb szájharmonikása, Ferenczi György és zenekara a Rackajam, akik együtt muzsikálnak Pál István “Szalonna” prímással és bandájával. Megnyitjuk Vadász György és Csete György építészek közös tárlatát és közben Szent-György hegyi borokat lehet kóstolni.

 A Hagyományok Házában 24-én, csütörtökön a Fölszállott a Páva győztese, a Parapács zenekar lemezbemutató koncertje lesz.

A tavalyi Budapest Folk Festen volt először “Csak csajok” nap a Fonóban a műfaj kiemelkedő női előadóival. Idén április 25-én, pénteken vendégül látják Szvorák Katit és tanítványait, Orbán Johannát, Paár Julcsit és Timár Sárát. Ezen az estén mutatkozik be a Fonóban a Fölszállott a Páva 2014-es felhívására alakult női kvartett, a Csercsel; itt lesz a 2012-es Páva szólóének kategóriagyőztese, Csizmadia Anna és a Magony trió és a Forgó zenekar is. Szintén péteken este a Cimbaliband mutatja be új, a Fonó gondozásában megjelent, Vidámpark c. lemezét a gödöllői Művészetek Házában. A korábbi lemezekkel ellentétben a népzenében jártas Unger Balázs az elmúlt években sikert sikerre halmozó zenekarával ezúttal kizárólag saját szerzeményekből álló albumot hozott létre, amely táplálkozik népzenei gyökerekből, de valódi rock and roll “bulizene”.

Van benne muzsika! Évente egyszer a részvevő népzenészek úgy keresik az Év népzenész borát, ahogyan régen tették ezt a falvakban: Van-e benne muzsika? Szombaton a jeles napon a kiemelt regió Badacsony, mivel tavaly mind fehér mind vörös kategóriában övék lett az aranyérem. Ezen az estén fellépnek Magyarország vezető népzenész formációi: a Buda Folk Band, a Góbé zenekar és a Tallabille. Az idei Budapest Folk Fest kiemelt produkciója szintén szombaton este mutatkozik be a Fonó nagytermében; a baszk zene egyik legjelesebb képviselője, Juan Mari Beltran és zenekara lép fel.

Cimbaliband2.png

Cimbaliband

A Budapest Folk Fest gálája a Kobuci Kertben lesz április 27-én vasárnap, megnyitva ezzel a szabadtéri nyári fesztiválévadot is. A Fúvós Fergetegen fellép a Fanfara Complexa a moldvai és román tánczenék hazai nagyágyúja és román vendégeik, a tíztagú fúvós Fanfara Shukar zenekar,akikkel együtt közös fúvós koncertet adnak.

További részletek: http://www.fono.hu/hu/budapest-folk-fest

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr456071860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása