Kóstoljunk bele a tavaszba a Szent György-napi hétvégén!

2016. április 22. 12:23 - Verbal

Április negyedik hétvégéje kellemes tavaszi hőmérsékleteket és zsenge kirándulóidőt ígér, amikor a természetjárást akár szabadban főzéssel, piknikezéssel is kiegészíthetjük. Három izgalmas – környezetbarát és hagyományőrző – eseményt is tartogat ez a hétvége Budapesten és a környékbeli kirándulóhelyeken: a Föld Napjára még iskolás korunkból emlékezhetünk, a Tájházak Napja picit újabb keletű, és ugyancsak szeretnénk invitálni mindenkit a mezőgazdasági év kezdetére időzített, ősi hagyományainkat újraértelmező Szent György-napi ünnepségekre.

Ha a kedv és a lelkesedés megvan, csupán annyit kell tegyünk, hogy kinézünk egy szimpatikus szálláshelyet, majd megérkezve túrázunk, biciklizünk a szabadban, és megkóstoljuk a helyi ételeket! Mindehhez – a Magyar Turizmus Zrt. Gasztroélmények Éve kampányának jegyében – speciális program- és szállásajánlatokat gyűjtöttünk „Kóstolj bele a tavaszba!” címmel: a programfüzérből és a csomagajánlatokból mindenki kiválaszthatja az érdeklődéséhez és ízléséhez illőt, akár az utolsó pillanatban is.

Aki siet, az pénteken még elcsípheti a VI. Tudományfesztivált a Múzeumkertben, amely a hazai egyetemek, startupok, kutatóintézetek népszerű-tudományos seregszemléje, és ahol a Magyar Turizmus Zrt. a Felelős Gasztrohőssel közösen izgalmas ínyencségekkel vár azokra, akik nem csak egészségesen, de a természettel összhangban is szeretnének étkezni. A különleges zöldségek megkóstolása és a gasztrokvíz kitöltése mellett a látogatók megtudhatják, milyen egy fenntartható és társadalmilag felelős étterem.

muzeumkert_dsc_1510.jpg

fotó: MT Zrt.

Április 22-én, pénteken a Föld Napja alkalmából lesznek programok régió-szerte. E jeles nap alkalmából a Budapest fölé magasodó Sas-hegy Látogatóközpontja vár minden kedves természetbarátot. A világnap jelmondata – „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” – mentén a budai mészkőszirtre felkapaszkodó óvodások, iskolások és felnőttek tippeket gyűjthetnek, hogyan is valósíthatók meg napjaink rohanó világában a természetvédelem, a környezettudatosság és a fenntarthatóság főbb szempontjai – minden egyes ember életében. A show vasárnap a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében folytatódik, ahol hatalmas mulatsággal ünnepelhetjük a Föld Napját: április 24-én lesz természetismereti hétpróba, földbarát büfé, számtalan zöld program, a Magyar Turizmus Zrt. standjánál pedig - a Kóstolj bele a tavaszba! akcióhoz kapcsolódóan - kirándulásajánlókkal és gasztro kvízjátékkal várják az érdeklődőket. Szakemberek segítségével a kiskerti madarakkal ismerkedhetünk, délben Róka Szabolcs mesél a gyerekeknek, a délutáni szieszta idején pedig a Hahó együttes Földlakó koncertje szórakoztatja a kőfejtőbe kilátogatókat. Érdemes sportosan érkezni, mert kipróbálhatjuk magunkat egy hatalmas mászófalon, és részt vehetünk a különböző zöld civil szervezetek versenyein, játékain. Láthatunk barlangi mentési bemutatót, sőt ezen a napon a Pál-völgyi barlangba is 50%-os kedvezménnyel kirándulhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembereinek segítségével.

Április 23-ra esik idén a Tájházak Napja, amelyről tudni kell, hogy szorosan kapcsolódik a Szent György-naphoz, hiszen az ahhoz legközelebb eső hétvégén rendezik meg. Ha Budapestről indulunk a Tájházak napjára, a szélrózsa minden irányában – Budakeszitől Ócsán, Turán át Kismarosig – találkozunk érdekes programokkal. A Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház „Erdőn-mezőn Budakeszin” címmel helytörténeti sétát szervez a régi Budakeszi erdő nevezetes helyei mentén: a séta résztvevőjeként felkereshetjük a hajdani szőlőtermelő területeket és az ősi sváb falu határában rejtőző zsidó temetőt, a négyórás túra jutalmaként pedig zsíros kenyérrel fogadják a visszaérkezőket. Az Ócsai Tájház családi programja 10 órakor egy keresztelővel egybekötött Istentisztelettel veszi kezdetét a református műemlék bazilikában. Élő viseletbemutató, kézműves kirakodóvásár és gyerekfoglalkozások várják az Alföld kapujának is becézett kisvárosba érkezőket. A Turai Falumúzeumban Szent György napi ingyenes tárlatvezetéssel, báránysimogatóval és az állathajtáshoz kapcsolódó kézműveskedéssel, népviseleti bemutatóval várják a családokat, utána pedig a Galga-menti táncokkal és a moldvai körtáncokkal ismerkedhetünk. A Dunakanyarban kirándulók sem maradnak népművészeti program nélkül: a Tájházak Napján 9 és 13 óra között a kismarosi sváb háztartások mindennapi tevékenységeit bemutató néprajzi tárlatvezetéseket tartanak a helyi Sváb Muzeális Gyűjteményben.

ocsai_tajhaz_20160224095935-dsc-4174-kisebb-bbmwugfo.jpg

fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Április 24-én, hagyomány szerint Szent György napján az állatokat először hajtják ki a legelőre. Európa számos országában is ezt a napot tartották a tavasz kezdetének. Magyarországon több népszokás is kapcsolódik ehhez a naphoz, például az állatokat zöld ággal hajtották ki, amihez a termékenységet kötötték, vagy füstön át hajtották, hogy elkerülje őket a baj. Szombaton és vasárnap tehát mezőgazdasággal, állattartással kapcsolatos programokon is részt vehetünk majd: a Nagykőrösi Szent György Napi Forgatag és Virágvásár alkalmával virágos ruhakölteményekkel, dobosgálával, néptánc- és hastáncbemutatókkal, Szent György vitézről szóló históriás énekekkel, borkóstolással egybekötött gasztronómiai bemutatóval, játszótérrel, kézműves kuckóval, élő koncertekkel és városnéző kisvonattal várják az alföldi mezővárosba látogatókat április 23-án szombaton.

img_6830.JPG

fotó: Tourinform Cegléd

A 15. születésnapját ünneplő Lázár Lovasparkban ugyanezen a napon kerül sor a Szent György kápolna ünnepélyes felszentelésére, amit hagyományőrző lovasbemutató és az Isaszegi táncegyüttes néptánc műsora követ, Annus Réka népdalénekes kíséretével: mindez így együtt egész biztosan elősegíti majd, hogy „jól csússzanak” a finomabbnál finomabb falatok — a kemencében készült lángos, vagy éppen az óriásserpenyős, grillezett és bográcsos ételek és italok. A lovaskocsikázás, pónilovaglás mellett olyan kézműves foglalkozásokkal ismerkedhetünk meg, mint a lovas gipszfestés, az íjászkodás vagy a patkolókovács mestersége. Vasárnap pedig hol máshol folytathatnánk gasztronómiai kalandozásainkat, mint Ráckevén, ahol a fűzfákkal szegélyezett Duna-parti Piac sétány szabadtéri színpadán kerül megrendezésre az Országos Nemzetiségi Találkozó, és az egész napos programot 10.00 órától nemzetiségi ételbemutató is gazdagítja.

Válasszunk tehát egy szálláshelyet, túrázzunk, biciklizzünk a szabadban és kóstoljuk meg a helyi ételeket! A Magyar Turizmus Zrt. mindent összeállított egy tökéletes hétvégéhez, mindehhez már csak ki kell választani az ideális úti célt. Az „ínycsiklandó szállásajánlatok” között egészen a tematikus év végéig válogathatnak a gasztroelmeny.hu látogatói, amely nem mellesleg Magyarország legteljesebb gasztronómiai eseménynaptára, pillanatnyilag több mint 450 gasztronómiai vonatkozású eseménnyel, fesztivállal.

A Magyar Turizmus Zrt. „Kóstolj bele a tavaszba!” kampányáról még bővebb információkért a következő oldalakra navigáljunk:

http://itthon.hu/kostolj-bele-a-tavaszba

http://gasztroelmeny.hu/hu/szallas.html

http://gasztroelmeny.hu/hu/esemenyek/kostolj_bele_a_tavaszba.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr58654736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása