Visegrádi TOP10

2015. január 21. 16:37 - Verbal

Blogunkon visszatérő téma VISEGRÁD, nem is véletlenül: aki rég (vagy netán még nem) járt Pest megye ezen izgalmas településén, az valószínűleg elképzelni sem tudja, hogy mi mindenért érdemes venni a fáradságot és elgurulni a középkori hangulatú városkába.

visegrad-kilatas.jpg

Kezdjük azzal, hogy itt olyan környezetben indulhat a turisztikai információszerzés, ami után 10 ujjunkat megnyaljuk. Szó szerint, mivelhogy a turistainformációs pont nem más mint a Palotaház, ahol a tavaszi szezontól (március 15-től) a fenséges ételeket kínáló Étkek Háza is működik, kiegészülve egy kézműves fagylaltozóval (a fekete vanília fagyi kihagyhatatlan!). Emellett ezen a modern és igényes helyszínen szuvenírboltokkal, középkori hagyományos kézműves tevékenységet bemutató Mesterségek Udvarával és nem utolsósorban a téli időszakban lovagi tornával is lehet számolni. Hogy a lovagi torna a Salamon-torony mellett szokott lenni? Igen, való igaz, de a téli időszakban, a fázós vendégek legnagyobb örömére a Palotaházba költözött a műsor, amely kicsiknek-nagyoknak-közepeseknek egyaránt izgalmas és helyenként kifejezetten mulatságos program. Szombatonként tehát 12 órától lovagi torna itt a Palotaházban, lehet vele tervezni. 

lovagitorna.jpgForrás: www.renvisegrad.hu

Ha magunkhoz tértünk a bemutató izgalmait követően, vehetjük az irányt a kötelező látnivalók felé. Ha egy top10-es listát kellene állítani Visegrád attrakcióiból, részemről az alábbiakat említeném (nem feltétlenül preferencia sorrendben):

1.A város jelképe, a Fellegvár nemcsak állandó kiállításai miatt izgalmas látnivaló, de az innen elénk táruló panorámában "elveszejteni magunkat", kikapcsolni és a tájban gyönyörködni önmagában is élmény.

2. A Királyi Palota építésének idején (a 14. században) a kontinens egyik legszebb királyi rezidenciájának számított és a gondos felújításnak köszönhetően ma is könnyű elábrándozni, egy kicsit időutazni ilyen pazar díszletek között.

3. Gyermekeseknek receptre kellene írni a Mátyás Király Történelmi Játszóparkot. Színes, szórakoztató és rendkívül igényes ügyességi játékok és a szülőknek legalább fél óra nyugalom, hogy elfogyasszák azt a bizonyos fekete vanília fagyit.

4. Egyik személyes kedvencem a Canopy drótkötélpálya, ahol még a tériszony sem jelent akadályt, hiszen a lombkorona felett csúszkálva nem a mélység határozza meg az élményt, hanem a gyönyörű kilátás, a háttérben a visegrádi várral... és persze a szélsebes siklás. Minimális odafigyeléssel teljesen veszélytelen, adrenalinfokozó élmény. A szelídebb műfajt kedvelőknek pedig még mindig ott a Bobpálya.

5. Kicsit kevésbé aktív, de annál élvezetesebb program a város és a környék segway-jel való felfedezése. Az Extrabringa olyan túrákat kínál, amelyekkel az erdei utakon gurulhatunk gondtalanul vagy Visegrád nevezetességeit fedezhetjük fel, igény szerint. Némi gyakorlás a tanpályán és már lehet is indulni...

segway.pngForrás: www.extrabringa.hu

6. Ha Visegrád és a ha tél, akkor Nagyvillám sípálya és hozzá akár faházas pályaszállás a Madas László Erdészeti Iskola Erdei Faházaiban! Vagy hófánkozás (snow tubing) - ld. előző blogbejegyzés. Vagy "csak" szánkózás. Az igazán vagányok pedig nyáron a gyepsízést próbálhatják ki a zöldellő dombokon. Figyelem, még a síelni jól tudóknak is kihívást jelentő mozgásforma!

7. Számtalan klassz élmény után az ebéd- vagy vacsorahelyszín megválasztása okozhat még fejtörést. Kivéve, ha előre készülünk és netán még asztalt is foglalunk. A legjobbak között mindenképp említést érdemel a Reneszánsz Étterem (alábbi fotón), a pazar kilátással operáló Nagyvillám Étterem (innen indul a drótkötél-buli) és nem utolsósorban a hangulatos erdei Ördögmalom Étterem, ahol igény szerint magunknak is kifoghatjuk a közeli halastóban a pisztrángot.

reneszansz.jpgForrás: www.renvisegrad.hu

8. Minden bizonnyal az egyik legkülönlegesebb tárlat és egyben gasztroprogram a Zugfőzde Pálinkamúzeum felkeresése, ahol az igényes pálinkakészítés rejtelmeibe nyerünk betekintést. Ezen felül részesei lehetünk egy interaktív zugfőzésnek, de még saját pálinkacímkét is tervezhetünk!

9. A IV. Béla által építtetett Salamon-torony a korábbi várrendszer alsóvára, ami a király lakhelyéül is szolgált egykor. Újabb kiváló lehetőség a lenyűgöző Dunakanyart megcsodálni, mintegy 34 méteres magasságból miután megnéztük a torony szintjein berendezett gyűjteményeket. A téli időszakot leszámítva a korábban említett látványos lovagi tornák helyszíne is egyben.

10. Ennyi program nyilvánvalóan nem fér bele egy napba, tervezzünk hát két napra! Vagy háromra. Pest megyében Visegrádon van a legtöbb szálloda (Budapest után), így bizonyosan nem fog gondot okozni szállást találni. De hogy említsünk néhány tippet is, íme: wellnesst keresőknek a Thermal Hotel Visegrád lehet a legjobb választás, a csendes elvonulást kedvelőknek a négyszemélyes erdei Királykunyhó Vadászház, baráti társaságoknak például a 14 személyes Apátkúti Vadászház. További igényes szálláshelyek a Silvanus Hotel, a trendi Patak Park Hotel, a főúton található Royal Club Hotel vagy a Hotel Visegrád.

Még több szálláshely, infók, látnivalók Visegrádon: http://www.visitvisegrad.hu/

 

Látta már az Év Utazójának kalandjait Visegrádon?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr847094729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása