Színpompás májusi fesztiválszezon Budapesten és környékén

2016. május 06. 16:24 - Verbal

Elérkezett a várva-várt május a fővárosba és környékére is: a "virágbontó, érett tavasz" havában számtalan izgalmas, gasztronómiával kapcsolatos eseményen vehetünk részt, és tarkabarka pünkösdi ünnepségek, vásárok is várnak ránk májusban, ha Budapestre vagy a környékre igyekszünk. Itt gyűjtöttük össze a legjobbakat!

Több mint 50 borászat közel 200 hazai és külföldi rosé, gyöngyöző, habzó és pezsgő bora várja május 6-8. között az üde ízek és a kerti hangulat szerelmeseit a Városligetbe, a Vajdahunyad vára és a Petőfi Csarnok közötti Nagyrétre. Természetesen a rosékon és habzókon kívül lesz más típusú bor is a Rosalia Fesztiválon, a frissítő nedűket pedig street food ételek széles kínálatával kortyolhatjuk az árnyas fák alatt, vagy a tavaszi napsütést élvezve, miközben gyermekünk éppen kenyeret dagaszt a játszóházban, parafából készít nekünk ajándéktárgyakat, vagy a Fesztivál idejére felállított KRESZ parkban kanyarog elektromos kisautójával. Természetesen nem hiányozhat a minőségi desszert és a kézműves fagylalt sem. A Jazzy Színpadon minden este koncert és éjszakába nyúló zene szórakoztatja a borozgató kedvű vendégeket.

_szs9531.jpg

fotó: Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.

A ma már virágzó hazai gasztronómia esszenciájának számít a Gourmet Fesztivál, ahol ismét egy időben és egy helyen adnak randevút egymásnak Magyarország legjobb éttermei, borászatai és kézműves élelmiszertermékei. A legfinomabb pálinkák, sajtok, szalámik, sonkák, mézek és felsorolni is nehéz, hogy mi minden más várja a Millenárisra látogatókat május 12-15. között. Annyit előre elárulhatunk, hogy ezúttal a hal- és vadételek jutnak főszerephez.

Jóllehet a gyermekeket idén is május utolsó vasárnapján ünnepeljük, a szentendrei Skanzenban már május derekán gyereknap lesz: 15-én és 16-án, Pünkösd vasárnapján és hétfőjén több száz gyerek mutatja be a pünkösdölés szokását a Skanzenben, és összegyűlnek az országból a szellemi kulturális örökségüket példásan őrző közösségek, így a matyók, busók, kalocsaiak is. A Kisalföld tájegységben pünkösdi királynéjárás lesz házról házra, miközben a fiúk a bajai tímárműhelyben és a mosonszentmiklósi tiprómalomban próbálhatják ki ügyességüket. A hajdúbagosi parasztházban a halászat hagyományos eszközeivel köthetünk ismeretséget: attrakcióként lesz hálókötés, hálódobás, aki pedig a gyomrát szereti, annak ugyanitt dunai halászléfőzés-bemutató, kóstoló. A nagykunsági állattartó tanyán birkapörkölt- és slambucfőzés-bemutató, kóstoló várja az ínyenceket, az ásványrárói házban pedig a szatmári szilvalekvár-főzés és –töltés hagyományaival ismerkedhetünk az aprósüteményekkel teli asztal mellett. Bár ilyenkor már a nyár kopogtat, az őszi évszakhoz kapcsolódó hagyományokról sem feledkeztek meg a szervezők: a szentgyörgyvölgyi lakóházban a kőszegi „Szőlő Jövésének” könyvét mutatják be szakavatott kezek, ugyanitt lesz szőlőjövés totó, növényfelismerés, könyvrajzolás és borvásár is. És ugyancsak az őrségi tájegység portái, iskolaépületei adnak otthont majd a rábavidéki szlovének rönkhúzásának és a ceglédi Kossuth-kultuszt felelevenítő társasjátékoknak is.

fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Miénk a vár! – mindez május derekán nem csak pusztába kiáltott szó: a pünkösdi hétvégén ismét a Vajdahunyad várába várják a hagyományok, a történelem, a kalandjátékok iránt érdeklődő, értékes szórakozást kedvelő gyerekeket és felnőtteket a 4. Országos Hagyományőrző és Kulturális Várfesztiválon. A családi szórakozást viselet- és fegyverbemutatók, felvonulások, íjászversenyek, színpadi programok – lovagi játék, zene, tánc, bábszínház – teszik teljessé. A Mezőgazdasági Múzeum egyedi ajánlatai, történelmi kiállítások, várrekonstrukciók bemutatása, múzeumpedagógiai foglalkozások, valamint a játékkiállítás, babakiállítás és játszóház biztosítják a kellemes, önfeledt hangulatot. A rendezvény díszvendége a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566. Emlékév... de erről majd bővebben a következő posztban, úgyhogy érdemes figyelni bennünket a következő héten is!

Nem lenne teljes a kép, ha nem invitálnánk Olvasóinkat a hamisítatlan alföldi díszletek között megrendezésre kerülő XI. Újszilvási Ágyaspálinka Fesztiválra május 14-15-én: a Bolyhos és Fia Bt. szervezésében megrendezésre kerülő fesztiválon a főszerepet ezúttal is nemzeti italunk, a pálinka, valamint hazánk változatos tájegységeinek különleges élelmiszerei – pálinkák, borok, fűszerpaprikák, gyümölcslevek, húsféleségek, savanyúságok – kapják. Az egész család számára tartalmas kikapcsolódással kecsegtető esemény szombati napján a bulizene jut főszerephez, este a Hooligansre csápolhatunk; míg vasárnap kézműves és kirakodó vásárral, Hungarikum sátorokkal indul a délelőtt, és ezen a napon lesz a legtöbb gyerekprogram is. A szervező idén is készül újdonságokkal: bővül a vidámpark egy 30 méteres körhintával, a gyerekek pedig a „gyerekszigeten” pajkoskodhatnak. Mindezt ingyenesen, úgyhogy Pünkösd idején ne habozzunk útnak indulni Cegléd mellé, az újszilvási Vásártérre!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr218691848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása