Mostanában sokszor látom, ahogy három juhász szürkemarha cipót vesz aranyért a piros-sárga bohóctól. Jól teszik. Közben a puli kint Rubik-kockázik a lépcsőn, a rackák csúszdáznak a parkolóban, a szekeret meg éppen szállítják el, mert tilosban parkol. És akkor legyintenek a derék juhászok, hogy jó ez a cipó, nem kell sietni, kapkodni a szekér után, még levernek valamit. És, hogy ezt most miért mesélem el? Nem, nem lesz népmese a Multinacionális Bohóc és a Cipó története, talán erről már lekéstem. De arra gondoltam, hogy a bohóc adhatna valamilyen édességet a juhászoknak, így csak nagyobb eséllyel pályázok valamilyen gyerekkönyvre, mint a cipóval. Így jött az ötlet, hogy a bohóc készítsen kürtőskalácsot. Cipó mellé jól is esik, na meg hát csak jobban csúszik a kürtőskalács, mint a "kűfődi csocsi"...
De mit is tudunk a kürtőskalácsról? Azt, hogy finom, és hogy nem volt még élő ember, aki úgy fordította le angolra ír barátjának a nevét, hogy szívére tett kézzel elégedett volt. "Dö Hángérien tredisönel pésztri", avagy a "Hángérien szpesöl kalács" fordítások esetünkben nem játszanak, ellenben megnyugtató választ képeznek mit sem sejtő barátainknak. Akik viszont általában elismerő nyammogással fogyasztják hazánk egyik klasszikusát. De, ha esetleg csajozni/pasizni szeretnénk kürtőskaláccsal (a kép nem csak illusztráció), akkor dobok egy kis plusz infót a csillogáshoz:
„A kürtőskalács - jellegzetes erdélyi specialitás - a magyar gasztronómia egyik remeke, melyet Székelyföldön, a régi időkben esküvők, egyházi ünnepek, keresztelők és vendégek fogadásakor készítettek. Ez a hagyomány napjainkban is él." Tehát, ha vendégeket fogadsz, akkor dobhatod a pisztáciát, a mogyorót, meg a sajttálat, akkor leszel fekete öves vendéglátó, ha a saját készítésű kürtőskalácsoddal várod a népet. Ja, hogy ez még nem megy. Gond egy szál se, hiszen jön a Kürtőskalács Fesztivál!
„A fesztivál csúcspontjaként az előzetesen regisztrálók, a titkos recept alapján maguk készíthetik el kürtőskalácsaikat, bepillantást nyerve ezáltal a sütés kulisszatitkaiba. Ezért a fesztivál jelmondata: „Sirítsd és pirítsd a saját kürtőskalácsod! Avagy a nagy közös kürtőskalács-sütés.” – tudtuk meg a Vitéz Kürtős Team ügyvezetőjétől, Bálint Gáspártól.
Annyi mindent tudnék még írni, annyi mindent tudnék még mondani a kürtőskalácsról és a fesztiválról. De hát nem sokkal jobb, ha az illetékesek beszélnek tovább? Nem? De!
Mégpedig itt: Kürtőskalács Fesztivál Hivatalos Honlap
A Fesztivál látogatása ingyenes.
I. Kürtőskalács Fesztivál
2013. október 11-13.
Városháza Park
Sirítsd és pirítsd!
[Katko]