Kürtőskalács Fesztivál először Budapesten!

2013. szeptember 30. 17:07 - itthon|Katko

Mostanában sokszor látom, ahogy három juhász szürkemarha cipót vesz aranyért a piros-sárga bohóctól. Jól teszik. Közben a puli kint Rubik-kockázik a lépcsőn, a rackák csúszdáznak a parkolóban, a szekeret meg éppen szállítják el, mert tilosban parkol. És akkor legyintenek a derék juhászok, hogy jó ez a cipó, nem kell sietni, kapkodni a szekér után, még levernek valamit. És, hogy ezt most miért mesélem el? Nem, nem lesz népmese a Multinacionális Bohóc és a Cipó története, talán erről már lekéstem. De arra gondoltam, hogy a bohóc adhatna valamilyen édességet a juhászoknak, így csak nagyobb eséllyel pályázok valamilyen gyerekkönyvre, mint a cipóval. Így jött az ötlet, hogy a bohóc készítsen kürtőskalácsot. Cipó mellé jól is esik, na meg hát csak jobban csúszik a kürtőskalács, mint a "kűfődi csocsi"...

Kurtosfeszt_4.jpgDe mit is tudunk a kürtőskalácsról? Azt, hogy finom, és hogy nem volt még élő ember, aki úgy fordította le angolra ír barátjának a nevét, hogy szívére tett kézzel elégedett volt. "Dö Hángérien tredisönel pésztri", avagy a "Hángérien szpesöl kalács" fordítások esetünkben nem játszanak, ellenben megnyugtató választ képeznek mit sem sejtő barátainknak. Akik viszont általában elismerő nyammogással fogyasztják hazánk egyik klasszikusát. De, ha esetleg csajozni/pasizni szeretnénk kürtőskaláccsal (a kép nem csak illusztráció), akkor dobok egy kis plusz infót a csillogáshoz:

Kurtos_Feszt_7.jpg

„A kürtőskalács - jellegzetes erdélyi specialitás - a magyar gasztronómia egyik remeke, melyet Székelyföldön, a régi időkben esküvők, egyházi ünnepek, keresztelők és vendégek fogadásakor készítettek. Ez a hagyomány napjainkban is él." Tehát, ha vendégeket fogadsz, akkor dobhatod a pisztáciát, a mogyorót, meg a sajttálat, akkor leszel fekete öves vendéglátó, ha a saját készítésű kürtőskalácsoddal várod a népet. Ja, hogy ez még nem megy. Gond egy szál se, hiszen jön a Kürtőskalács Fesztivál!

kurtoskalacs-sutes-korzikan.jpg

 „A fesztivál csúcspontjaként az előzetesen regisztrálók, a titkos recept alapján maguk készíthetik el kürtőskalácsaikat, bepillantást nyerve ezáltal a sütés kulisszatitkaiba. Ezért a fesztivál jelmondata: „Sirítsd és pirítsd a saját kürtőskalácsod! Avagy a nagy közös kürtőskalács-sütés.” – tudtuk meg a Vitéz Kürtős Team ügyvezetőjétől, Bálint Gáspártól.

Kurtosfeszt_3.jpg

Annyi mindent tudnék még írni, annyi mindent tudnék még mondani a kürtőskalácsról és a fesztiválról. De hát nem sokkal jobb, ha az illetékesek beszélnek tovább? Nem? De!

Mégpedig itt: Kürtőskalács Fesztivál Hivatalos Honlap

 

A Fesztivál látogatása ingyenes.

I. Kürtőskalács Fesztivál

2013. október 11-13.

Városháza Park

 

Sirítsd és pirítsd!

[Katko]

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr1005531605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsu80 2013.10.03. 22:09:50

Én olaszra sem tudtam lefordítani. Viszont egy toszkán városkában egyszerűen "KURTOSKALACS" felirattal árulják, és sorban állnak érte. Egy táblán pár sorban magyarázza hogy ez egy erdélyi édesség. Egy román fiatalember árulja.

itthon|Katko 2013.10.07. 15:08:32

@zsu80: Én vagyok a legbüszkébb, hogy a kürtőskalács szó, még ha ékezet nélkül is, de terjeng a világban! :) Remélem útjaid során minél több helyen találkozol majd ilyen felirattal!
süti beállítások módosítása