Március a barlangok hava

2014. március 04. 09:43 - Verbal

Nem sok olyan hely létezik már bolygónkon, ahol olyan mélységes csend és nyugalom tud eluralkodni, mint a föld mélyén, barlangjaink bugyraiban. Ez a háborítatlan világ most egy kicsit reflektorfénybe kerül, hiszen a tavasz első hónapja a barlangokról szól.

Mivel nincs szem előtt, valahogy ritkábban is jut eszünkbe, hogy bizony van egy nagyon komoly föld alatti kincsesládája országunknak. Pedig egy-egy barlanglátogatás valóságos élménydömping: a látványvilág, az érzések, a harapnivaló tiszta levegő adta feltöltődés különösen ráfér "mai rohanó világunk" emberére. Pláne akkor ha a légúti fertőzésekkel tarkított téli hónapok után szeretnénk egy kicsit tisztulni. Márpedig három 6 év alatti gyermek boldog szülőjeként tudom miről beszélek, amikor a különféle fertőzésekkel szembeni hadakozás a téma (igaz, a bölcsödei és óvodai intenzív nyál- és bacilus-csere nem egy könnyű terep).

Köztudott, hogy az asztmásoknak különösen javallott a lehetőleg rendszeres barlanglátogatás, hiszen a föld alatti üregekben valóban kristálytiszta a levegő, ráadásul negatív ionkoncentrációja, ásványi anyag és páratartalma jóval magasabb a felszíni levegőénél. 

BH2.JPG

Régiónkban, március során két barlangba is kedvezményes jeggyel léphetünk be: a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi barlangba is egész hónapban 15% kedvezmény, a kiemelt héten (március 10-16. között) pedig 50% kedvezmény érvényes. A két fővárosi barlang közül a Szemlő-hegyit javasolnám kisgyermekes családoknak, hiszen itt nem csak a könnyebb túraútvonal, de a bejárat előtti játszótér is a kisebb gyermekkel érkezőknek kedvez. A Pál-völgyi barlangban tett egy órás túrán ezzel szemben van megjelölt alsó korhatár (5 év), mivel a séta során egy igencsak meredek és keskeny tyúklétrás szakasz is akad. Mindkét helyszínen érdekes-izgalmas túravezetői útmutatásra és látványos cseppkőképződményekre lehet számítani, valamint arra, hogy hamarosan kedvet kapunk egy overallos túrához.

Ha ez megtörtént, akkor lehet tovább olvasni (ha nem, akkor az alábbi sorokból ihletet meríteni). A barlangtúrázás könnyebben megvalósítható, mint gondolnánk: a szükséges kezeslábast és a fejlámpával felszerelt sisakot mindenhol biztosítják a barlangok üzemeltetői, a szakszerű vezetésnek köszönhetően pedig élmény lesz a hasadékokban való kúszás-mászás, kortól, nemtől és vallási hovatartozástól függetlenül.

Barlangtúra a régiónkban 3 helyszínen lehetséges: a Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszerben, a Solymári-ördöglyukban és a Sátorkőpusztai-barlangban, a Pilisben. Minden esetben szükséges előzetes időpont egyeztetés, de hogy a lendületet is megkapjuk hozzá: a Mátyás-hegyi barlangban március 10-16. között naponta 50% kedvezményt kap az első bejelentkező csoport (max. 20 főig). 

Ha az elszántság megvan, már lehet is elmélyedni a témában, a felszín alá merülni, hagyni kikristályosodni a gondolatainkat... és még lehetne sorolni.

BH.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr955835375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása