Toborzó Ünnepéllyel és Huszár Fesztivállal köszönthetjük az őszt Cegléden

2016. szeptember 21. 17:52 - Verbal

Szeptember 23. és 25. között huszonegyedik alkalommal csendülnek fel a harsonák és a honvéd nóták Cegléd város őszi hagyományőrző rendezvényén, a Toborzó Ünnepélyen, mely Kossuth Lajos 1848-as toborzó beszéde előtt tiszteleg.

2014-ben az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára is felkerült a Kossuth Kultusz ceglédi hagyománya a Turini Százas Baráti Körnek köszönhetően. A toborzóbeszéd 168. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség központi eseménye a szombat délelőtti, fúvószenekarral, lovas hagyományőrzőkkel, néptáncegyüttesekkel, gyalogos honvédekkel, tüzérekkel kísért hagyományőrző felvonulás, amely a vasútállomástól indul, és a Kossuth térre érkezik. A Népdalkörök műsorát  a KDCS8 Nemzeti Honvéd Díszegység Díszelgő Zászlóalj látványos bemutatója követi a nagyszínpadon.

kossuth_toborzo_unnepely.jpg

Az idei Toborzó Ünnepély Huszár Fesztivállal is kiegészül, melyben a szombati több száz fős hagyományőrző felvonuláson túl helyet kap majd huszár és katonai tábor is, ahol a 48'-as katonaélet mindennapjaiba kaphatunk betekintést. A fesztivál díszvendége a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Egyesület, melynek tagjai reformkori viselettörténetet is bemutatnak.

Vasárnap fúvószenekari találkozó mellett gyerektoborzóval várják a Ceglédre látogatókat. A gyerekeket fajátékok, körhinta, toborzó iroda, őrségváltás, katonanóták, céllövölde és gólyalábas műsor szórakoztatja. Kora délután a Langaléta Garabonciások előadásában elevenedik meg Háry János, a rettenthetetlen legendás története. Késő délután pedig a Csavar Színház hívogatja nagyszabású utcaszínházi előadásra a kisebbeket és a nagyobbakat, Arany János szatirikus vígeposza, a Nagyidai Cigányok csallóközi feldolgozásával.

Kísérőprogramként szeptember 22-én 17.30-tól a Városháza Dísztermében kerül bemutatásra a Cegléd füstöse című könyv második kötete. Tasnádi Tamás könyve az 1909 és 1978 között működő, Cegléd-Csemő-Hantháza vonalon működő kisvasút – vagy ahogyan a ceglédiek emlegetik: a "csemői kisvonat" – történetét dolgozza fel. Szeptember 23-án Cegléd testvérvárosa, Csíkszereda fotókiállítása látogatható a Kamara Galériában.

Két napon keresztül hívogat az alföldi mezővárosba a Pest megyei Értékek Napja! A Nemzeti Művelődési Intézet Pest megyei irodájának szervezésében bemutatkoznak a megye helyi kulturális és szellemi értékei, Pest megye 18 járásából. Nemzeti Érték Vándortérkép és Hungarikum Játszóház vár mindenkit.

Nem marad el a Civil sziget sem, ahol helyi szervezetek mutatkoznak be, de a 150 éves Vöröskereszt korhű bemutató sátra, a rendőrség és a katonaság toborzósátrai is helyet kapnak. Lesz míves portékák vására, ízek utcája is.

Természetesen könnyűzenei és világzenei koncertek is lesznek: a helyi zenészeinken túl fellép többek között Fehérvári Gábor Alfréd (Freddie), a Kowalsky meg a Vega, a Margaret Island, Szabó Balázs Bandája. Szombat délután roma táncház és a Máskép Zenekar utcazenei fesztiválja varázsol karneváli hangulatot a ceglédi utcákra.

Érdemes a Nagyszínpad környékén maradni és a vacsoránkat itt elkölteni, mert a szervezők egy igazán különleges zenei produkcióval zárják a vasárnapot és a Toborzó Ünnepélyt: két LGT legenda látogat a városba, Solti János és Karácsony János, akik kiegészülnek Heinz Gáborral (Biga) és az Abrakadabra zenekarral, és Zenevonat című produkciójukkal a Locomotiv GT nagy slágereit szólaltatják meg.

Ezekben a napokban a Kossuth Múzeum ingyenesen látogatható! Tekintsék meg az Alföld kapujában található város ünnepi programjait, látogassanak ki a helyszínekre és ünnepeljenek együtt! További információval a helyi Tourinform Iroda munkatársai örömmel szolgálnak.

 kossuth_toborzo_unnepely_2.jpg

www.kossuthtoborzo.hu

www.iranycegled.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr5311733905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása