Belátom, született már ennél nagyobb horderejű bejegyzés cím is, de mit lehet tenni, a rímért az ember sok kompromisszumot köt. A lényeg attól még benne van: Fuxli. Jelentkezzen, aki már kóstolta és nem ízlett. Meggyőződésem, hogy épp az a jó benne, hogy egy könnyen iható, kellemesen gyümölcsös, jó esetben szép savakkal alátámasztott borról van szó, ami kiváló aperitifnek vagy akár beszélgető bornak is. A Fuxli elnevezés szekszárdi találmány, Heimann Zoltán borász készítette először ezzel a névvel megjelölve, és valójában nem más, mint egy siller. Röviden és tömören: átmenet a rosé és a vörösbor között, köszönhetően elsősorban a hosszabb héjon áztatásnak (ugyan rég hallottam már ezen a nevén emlegetni, de kastélyos bornak is szokás volt nevezni). Nos, ezzel a műfajjal lehet közelebbről is megismerkedni március 21-én, pénteken, az A38 állóhajón „A Fuxli hódít” borkóstolón. A nemrég teljes műszaki felújításon átesett rendezvényhelyszínen a legjobb, legnagyobb nevű szekszárdi borászatok mutatják be Fuxlijukat. A Fuxli borok, bár nagyon különbözőek, egy közösen megállapított szabályozási rendszer szerint készülnek (amely a szőlőtermesztésre és a borkészítés módjára is kihatással van), és két fajtát mindenképp kell, hogy tartalmazzanak: kékfrankost és kadarkát, a kárpát-medencei kékszőlőfajták közül a két legfontosabbat.
Ezen a borkóstolón kevéssé valószínű, hogy néhány pohár után telítődünk a nagy beltartalmú, keményen csersavas, szárító tanninoktól tobzódó borokkal. Tökéletes alkalom viszont a könnyed, friss és gyümölcsös borokra való ráhangolódásra, amelyekhez keresve sem találni jobb évszakot, mint a tavasz. Nagyon ravasz.