BUBI oktatás kezdőknek

2014. október 01. 15:17 - Verbal

Már éppen itt volt az ideje, hogy egy kicsit közelebbről is megismerkedjek a BUBI néven elhíresült kezdeményezéssel, vagyis a fővárosi közbringa-rendszerrel. Összefoglalva és tömören: szép is, jó is, működik, de azért nem árt rákészülni és elolvasni az olyan cikkeket, mint amilyent a T. Olvasó éppen olvas. Utána viszont bátran lehet használni, hiszen gyorsabb (legalábbis rövidebb távokon mindenképp), egyszerűbb, olcsóbb és nem utolsósorban egészségesebb, mint bármelyik tömegközlekedési eszköz. Az már csak a cseresznye a habon, hogy környezetet is kímélünk vele.

Bubi4.jpg

Egy bubicikli bevetésre készen.

Mielőtt nekiduráltam volna magam a saját tapasztalatainkat szavakba öntve közzétenni, azért elolvastam néhány megnyilvánulást (cikkek és azokhoz kapcsolódó megjegyzések tömkelege, ezek egy részén igen jókat lehet derülni). Szerettem volna több oldalról vizslatva kielemezni - na nem túl hosszan - a bubizást, mert ahogy szinte minden kis hazánkban, ez is kiváltott indulatokat. Igen, van egy összetett rendszer a háttérben, amit nem árt megismerni, különben nehezebben fog menni a helyszínen. De ez azért nem akkora ár (autót vezetni egy kicsit macerásabb, mégis rászánunk temérdek időt és pénzt megtanulni hogyan kell, mert remélhetőleg hosszú távon fogjuk tudni használni). Itt szintén utána kell járni néhány fontos dolognak és aztán megy magától minden. Ha nem elsőre, akkor másodikra. Kezdhetjük egy videónézéssel is akár: ITT. Esetleg a részletes útmutatót magunkévá tenni ITT.

De lehet a mi képes beszámolónkból is tájékozódni...

Első fázis: ismerkedés a rendszerrel.

Kölcsönözni nem különösebben bonyolult, főleg ha már van BUBI-kártyánk. Tennivalónk kimerül abban, hogy az ülés mögötti "kezelőfelületre" tesszük kártyánkat és megvárjuk, hogy zölden villogjon a zár, ilyenkor kiírja, hogy "BÉRELHETŐ". Ekkor kiemeljük a cangát és már mehetünk is. Egyszerre 4 bicaj is kivehető ugyanazon kártyával.

Ha nincs BUBI-kártyánk, a terminálnál bankkártyánkat kell bevetni, amelyről 25 e Ft-ot zárolnak (biciklinként) és azt maradéktalanul feloldják, ha fél órán belül dokkoljuk a járművet egy másik vagy akár ugyanazon kölcsönzési helyen. Az útmutatások segítenek, a lényeg, hogy mobilszámunk megadásával kapunk egy kódot, majd a két számsort (mobilszám + PIN) beütve lehet indítani a kölcsönzést.

Bubi1.jpg

 Ez itt az érzékelő helye.

Második fázis: ismerkedés a bringával.

Főbb ismérvek: az ülésmagasság állítható, a nyereg kényelmes, a szerkezet nem kifejezetten könnyű. Hogy ennek mi az oka, azt nem tudom (elsősorban a strapabírásra tippelnék, semmint a beépített technikára vagy lopásvédelmi megfontolásra), de belvárosi használatra, a maga három sebességével teljesen alkalmasnak bizonyult.

Bubi2.jpg

Harmadik fázis: visszaadás

Na itt szoktak következni a problémák, főleg a felkészületlen versenyzőknél. Akkor el is árulom azt a kulisszatitkot, hogy mi is azok voltunk. Alapvetően sima ügy lenne, mert csak leteszi a biciklit az üres dokkolóba, megnézi, hogy rendesen a helyére tette-e és kalap-kabát. Mi ugye rögtön tömegesen (azaz négyen) bicikliztünk és miután az első állomásnál egy szabad hely volt, továbbkerekeztünk a következő helyre, holott már itt is rövidre zárhattuk volna.

A lényeg, hogy ha és amennyiben nincs üres hely, ott van minden esetben egy ún. extra támasz. Nem, ez nem érzékelővel ellátott cucc, csak egy sima korlát, amihez a bicikli lakatával lehet letenni a bicajt. Ha ez is tele, azaz mindkét oldalán bicaj, akkor sem kell kétségbeesni, ilyenkor a biciklit a már korláthoz rögzített bicikli(k)hez lakatoljuk.

Fontos művelet következik a jármű hátsó fertályán: P/C gombot megnyom, kártyát odaérint (ha nincs kártyánk, a kapott PIN kódot beüt) és ezzel kinyílik a bicikli kormánya alatti lakat), odalakatol és 5 másodpercen belül megnyom egy OK gombot, különben számolja tovább az időt. A rendszer ugyanis nem tudja feltétlenül, hogy mi leadtuk a cangát, vagy bárhol a városban parkolunk vele, ami természetesen szintén lehetséges ugyanezen módszerrel, csak ilyenkor a művelet végén nem OK-t, hanem P/C-t nyomunk, amivel parkolunk és ilyenkor a bérlés nem zárul le.

Nagyjából ennyi. Nekünk volt némi telefonos segítségünk (06-1/325-5255), de ha ezt a cikket elolvassuk, biztosan teljesen sima ügy lett volna.

Bubi3.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr336623955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása