Olaszrizling Október

2014. október 07. 11:24 - Verbal

Már csak néhány nap és elmerülhetünk az olaszrizling gyönyörűségeiben, ismét lehetőségünk nyílik továbbképezni magunkat, megismerkedhetünk új borászatokkal valamint a fajta külhoni tőkéinek boraival (grasevinákkal, mivel a horvát nedűk is képviseltetik magukat). Mindezt az Olaszrizling Október alkalmával, október 11-én 14:00-tól, a Sofitelben, ahol összesen 70 borászat és további kiállítók várják az érdeklődőket.

Az eseményhez ezúttal egy 3+1 pontba szedett listával próbálnánk kedvet ébreszteni, ha az olaszrizling önmagában nem elég hívószó. Lássuk, mitől is olyan klassz egy fajta ez az olaszrizling.

OO6.jpg

Forrás: Wikipédia és Olaszrizling Október

1. Mert olyan titokzatos, hogy még az eredetére is három teljesen eltérő elmélet létezik: a legújabb teória szerint Champagne vidékéről került hozzánk, de még mindig tartják magukat azon nézetek is, hogy Romániából származik, esetleg nem véletlen a neve és valóban a rómaiaktól érkezett a Kárpát-medencébe.

2. Mert a fehérborok számos kimutatott és (még) ki nem mutatott jótékony hatásán túl, az olaszrizling tud valami pluszt... Nagy mennyiségű magnéziumot vesz fel érés során, ebből kifolyólag bora különösen jó izomgörccsel kapcsolatos egészségügyi panaszokra. Mennyivel jobb egy üveg badacsonyi bort pattintani, mint gyógyszert a fóliából.

3. Mert nagyon sokfélét lehet belőle alkotni: a jó savakkal megáldott de kevésbé jellegzetesek kiváló alapborai a pezsgőknek; a jó termőterületről származó szőlőből kellemes száraz házasított vagy fajtaborok készülnek; a túlérett, adott esetben aszúsodott szőlőjéből pedig gyönyörű desszertborok születnek.

OO4.jpg

Forrás: Olaszrizling Október

+1. Mert a legelterjedtebb szőlőfajta hazánkban (egyébként Horvátországban is), érthető, sőt magától értetődő, hogy külön hónapot szentel neki a szakma. Sokan keveslik az ebből a szőlőből készült szofisztikált fajtaborokat, mások általánosságban nyilatkozva egyenesen jellegtelennek ítélik, de úgy gondolom, hogy ez A kihívást jelentő fajta, amelyből valóban nehéz kiemelkedően jót, emlékezeteset alkotni. De lehet. Általában visszafogott savakat produkál, erős aromákat ritkán mutat és ebből kifolyólag valamelyest alulértékelt szőlőfajtáról van szó. Itt hadd idézzem Bakó Ambrust: "Elsősorban mi, borkészítők vagyunk felelősek azért, hogy a fajta megítélése olyan, amilyen." Próbáljuk meg hát felfedezni, hogy mely borászatoknak sikerül bennünket meggyőzni a tutiról. Részemről úgy indulok neki a kóstolónak - a kiállítói lista alapján - hogy sok ilyen lesz...

Részletek: www.olaszrizlingoktober.hu

 

OO7.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr656726495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása