Tíz nap alatt a Föld körül Százhalombattán és Ráckevén

2015. augusztus 06. 15:34 - Verbal

   Budapesttől csupán karnyújtásnyira egy nem mindennapi, egzotikus világba csöppenhetünk, ha a forró augusztusi napokban Százhalombattára, Ráckevére, vagy a délszláv gyökereit őrző Tökölre látogatunk: a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár a régió egyik leglátványosabb, nagyszabású kulturális rendezvénye, ahol kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják szórakozásukat augusztus 12-től kezdődően mintegy tíz napon át. A 22. ízben megrendezésre kerülő Summerfest alkalmával Chile, Ciprus, Csehország, India, Kirgizisztán, Kolumbia, Litvánia, Macedónia, Mexikó, Németország, Olaszország, Oroszország, Paraguay, Peru, Szlovákia, Szlovénia, Tajvan és természetesen Magyarország néptáncos csoportjai, zenészei mutatkoznak be műsorukkal.

summerfest.PNG       Fotó: http://summerfestbatta.hu/

    A Magyarországon egyedülálló művészeti élményt nyújtó Summerfest célkitűzése, hogy bemutassa az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzetközi jegyzékén szereplő magyar elemeket. 2014-ben a hortobágyi csergetés, a kalocsai pingálás, a kunsági birkapörkölt főzés karcagi hagyománya és a solymászat, mint UNESCO jegyzéken szereplő örökség mutatkozott be. 2015-ben a mendei templomdíszítés lesz a fesztivál díszvendége Százhalombattán. Augusztus 14-én délután hívogató, zenés, táncos felvonulás veszi kezdetét a városban, a Damjanich utcán, ahol a 20 résztvevő ország 700 táncosával ünnepelhetünk együtt. 15-én este a Fesztiválsátorban, a Népek Bálján sajátíthatjuk el 9 ország táncait, a Barátság Kulturális Központban pedig a hét minden napján Folkkocsma, nyári jelmezbál és Jam Session várja a könnyed ritmusra, pezsgésre vágyókat. Varázslatos utazáson vehetünk részt augusztus 16-tól 19-ig a Színházteremben, ahol a "Táncpanoráma" során esténként 4-5 külföldi együttes mutatkozik be (fantasztikus népviseletre, egzotikus táncokra és vérpezsdítő zenére készüljünk!), majd Szent István napján a résztvevő néptáncegyüttesek felvonulása és fergeteges gálaműsora zárja az eseménysorozatot. A Rendezvényközpont parkolójába hívogat augusztus 15-21. között a késő estig látogatható hagyományőrző népművészeti kirakodóvásár, ahol már jó előre beszerezhetjük a karácsonyi ajándékokat szeretteinknek, és egyúttal végig is kóstolhatjuk a kemencében sült, sparhelten, vasfazékban főtt ételkülönlegességeket.

8fd86138-17f0-4696-9987-d3178ac0f710.jpg

    A fesztivál ráckevei programjain a helyi Tourinform Iroda segít a rendezvények közötti eligazodásban, a jegyek értékesítésében. A Duna-parti kisvárosba érkezőknek sem lesz okuk a csalódásra: a Sziget Színház szabadtéri musical előadásával, a Csík Zenekar koncertjével, ökumenikus istentisztelettel, népművészeti kirakodó vásárral és kézműves foglalkozással várja őket „a tornyok és a vizek városa”. Ráckevei specialitás a vízparti bállal záruló, augusztus 19-i Vízikarnevál, ahol feldíszített és kivilágított csónakok, vízi járművek menetoszlopa tarkítja a festői szépségű Kis-Dunát a Nemzeti Ünnep előestéjén. A csütörtöki Szent István napi ünnepséget és a menettáncos felvonulást napszállta után látványos Nemzetközi Gálaműsor koronázza meg, 15 ország előadóművészeinek, táncosainak részvételével, és persze Ráckevén is elmaradhatatlan az ünnepi tűzijáték.

11695944_974010085976694_6446382781108551962_n.jpg

A fenti színes programok mellett a kisgyermekeket mindenütt játszóház, bábszínház és kézműves foglalkozás várja, sőt 15-én délután, a Gyermekek Summerfestjén Ráckevére látogat a Kaláka együttes is. A felnőttek a folklór tánc és zenei élmények mellett különféle party programok (white party, vízparti csónakos party) közül válogathatnak, így akárhogy is döntenek, egész napos programsorozat várja őket mindegyik helyszínen.

További részletekért látogasson el a fesztivál hivatalos oldalára

Ráckevei programokról részletesen ITT és ITT tájékozódhat.

Tököli programoknak ITT nézhet utána.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthonbudapesten.blog.hu/api/trackback/id/tr537686120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása